23 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/29

 Kızıl Bayrak'tan
Sermayenin saldırganlığına karşı sınıfın mücadele dinamizmini örgütleyelim!
“Özel ordu” kirli savaş ordusudur!
Kürt halkına yönelik baskı ve
terör azgınlaşarak sürüyor!.
Emekçi kadınlar sahte ‘demokratik açılım’lara aldanmamalıdır!
TÜİK rakamları sigortasız işçi çalıştırmanın yaygınlığını belgeledi
Patronlar istiyor, sermaye devleti uyguluyor..
İTO YK Üyesi Süheyla Ağkoç ile konuştu
Tersane işçileri iş cinayetlerini
protesto etti
“Sermayenin kölelik dayatmalarına karşı fiili-meşru mücadele!”
ÇEL-MER işten atma saldırısına karşı yeniden direniş.
İşçi ve emekçi hareketinden..
Referandum süreci ve devrimci müdahale
Burjuva muhalefetin
kuyruğuna takılanlar...
12 Eylül’ün hesabını
işçi ve emekçiler soracaktır!
MİB, metal işçilerini
mücadeleye çağrıyor!
Mücadele bayrağı UPS işçilerinin elinde
UPS direnişi kazanıma kilitlendi!
Mamak 7. Kültür-Sanat Festivali’nde buluşalım...
Panama’da emekçiler Amerikancı rejime geri adım attırdı!
Dünya Kupası bitti
Güney Afrika hala aç!
Çıkmaz döngüsü- M.Can Yüce.
Sermaye devletinin cezaevi politikası Abdullah Akçay’ı katletti
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden..

KARDEMİR’de “kavga” kızışıyor

KARDEMİR AŞ’de rant kavgasına tutuşan sendikal ihanet çeteleri arasındaki “kavga” kızışıyor. Mesai bitiminde fabrikadan yürüyerek çıkan Türk Metal Sendikası üyesi işçiler, kendilerini bekleyen aileleri ile sendikalarının kent merkezindeki temsilciliğine kadar ellerinde kırmızı, sarı ve mavi kartlarla yürüdüler.

Eylem sırasında yoğun polis ablukası dikkat çekerken il merkezinde karşılaşan iki sendikanın bazı üyeleri arasında çıkan kavgada, 7 işçinin gözaltına alındığı bildirildi.


ÜNİBEL grevinde kazanım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bilişim hizmetlerini veren ÜNİBEL A.Ş. bünyesinde çalışan Sosyal-İş üyesi işçilerin TİS sürecinde yaşanan uyuşmazlık sonucunda çıktıkları grevin altıncı gününde (15 Temmuz) anlaşma sağlandı.

Sosyal-İş üyesi 37 işçiyi kapsayan toplu sözleşmeye göre; 3 grup halinde ücretlendirilen Sosyal-İş üyelerinin ücretlerine 139 TL-150 TL arasında ücret zamları yapıldı.

200 TL ücret zammı talepleri tam olarak karşılanmasa da kendilerine dayatılan düşük ücret zammının üzerinde bir sözleşmeye imza atan Sosyal-İş üyelerinin sosyal haklarında da çeşitli iyileştirmeler sağlandı. İkramiyeler ve izin yardımı konusunda da çeşitli kazanımlar elde eden ÜNİBEL işçilerinin grevi Türkiye’de bilişim sektöründe ilk grev olarak da kayıtlara geçti.


DİSA’da mücadele sonuç verdi

Çorlu’da kurulu DİSA Otomotiv’de başlattığı sendikal örgütlenme çalışması sonucu işten atma saldırısıyla karşılanan Birleşik Metal-İş Sendikası işten atılan üyelerinin işe geri alındıklarını duyurdu. Sağlanan anlaşmaya göre DİSA Otomotiv’de toplu sözleşme görüşmelerine başlanacak.


KİPA işçilerinin itirazı var

Tesco Kipa işçileri 16 Temmuz akşamı İzmir’de gerçekleştirdikleri eylemle Tesco Kipa’nın, Tez-Koop-İş’in çoğunluk yetkisine itirazını protesto ettiler. Balçova Kipa önündeki eyleme destek veren TÜMTİS üyesi işçiler yolun tek şeridini trafiğe kapatarak eylem alanına geldiler. TÜMTİS’in sloganlar eşliğinde gerçekleştirdiği yürüyüş ise sendikacıların müdahalesi ile karşılandı. Özellikle Tez-Koop-İş Şube Başkanı Naci Boz, provokatif tavırlarıyla yürüyüşe engel olmaya çalıştı.

Basın açıklamasını Tez-Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru’nun okuduğu eylemde Mustafa Kundakçı ve Ergün Atalay gibi sendika ağaları da söz alarak işçilere seslendiler.

Petrol-İş, Yol-İş, Hava-İş, Harb-İş, Türk Metal 1-2 No’lu, TÜMTİS ve direnişçi UPS işçileri, MBP, Eğitim-Sen 6 No’lu, BMİS, BDSP, Emek ve Demokrasi Platformu, DİK gibi çok sayıda kurumun destek verdiği eylemde TÜMTİS’in coşkusu ve kitleselliği dikkat çekti.

Ağırlığını KİPA işçilerinin oluşturduğu eylemde işçilerin KİPA’ya yönelik öfkesi öne çıkıyordu. Ancak işçilerin sendikacıların özellikle yol kapama konusundaki tutumlarından ve genel olarak atıllıklarından huzursuz oldukları da görülüyordu.

Şu an için KİPA’larda yemek boykotları ile mücadele pasif bir biçimde sürdürülüyor. Ağustostan sonra ise daha eylemli bir sürece girileceği belirtiliyor. Bu arada KİPA patronu da boş durmuyor. Özellikle çift vardiya gibi yöntemlerle çalışma koşullarını ağırlaştırarak işçileri yıldırmaya çalışıyor.


Azim Kargo’da mücadele kazandı

İstanbul Kartal’da kurulu Azim Kargo’da örgütlenen ve işten atılan TÜMTİS üyesi işçiler 251 gün devam eden kararlı mücadelelerinin ardından işlerine geri döndüler.

20 Ekim 2009 tarihinde Azim Kargo önünde direnişe başlayan TÜMTİS üyesi işçiler polis destekli patron saldırılarına maruz kalmışlardı. İşçilerin direnişi nedeniyle iş yapamaz duruma gelen Azim Kargo patronu direnişe devam eden 4 TÜMTİS üyesini işe geri almak zorunda kaldı.


Termo Makine’de anlaşma

Düzce’de kurulu Termo Makine’de örgütlenen ve üye çoğunluğunu sağlayan Birleşik Metal-İş Sendikası, yazılı açıklama yaparak Termo Makine’de yaklaşık bir aydan bu yana devam eden sendikalaşma çalışmalarının, 14 Temmuz Çarşamba günü Termo Makine patronu arasında yapılan görüşmeler sonucunda olumlu bir biçimde sonuçlandığını duyurdu.

16 Temmuz Cuma sabahı, fabrikada, Birleşik Metal-İş yöneticileri ile Termo Makine patronunun da katıldığı toplantıyla Termo Makine’de farklı sürelerde atılan 57 işçi işbaşı yaptı.

İşten atılan sendika üyesi işçilerin işbaşı yapmasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Termo Makine patronu ile toplu sözleşme görüşmelerine başlaması bekleniyor.


Kadıköy Belediyesi işçileri grevde

DİSK/ Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ile CHP’li Kadıköy Belediyesi arasında süren ve 470 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine belediye işçileri 19 Temmuz sabahı greve çıktı.

Sabah saatlerinde Kadıköy Evlendirme Dairesi önünde buluşan işçiler Kadıköy Belediyesi Hasanpaşa Merkez binasına yaptıkları yürüyüşle grev pankartını belediyeye astılar.

Tüm Bel-Sen üyelerinin yanısıra HSGGP ve BDSP’nin de destek verdiği eylemde konuşan

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlseven, toplu sözleşmeyi her zaman masada bitirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.


Kadıköy’de grev yürüyüşü

Belediye işçileri 20 Temmuz günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle CHP’li Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün gerçek dışı iddialarına ve açıklamalarına yanıt verdiler.

Öztürk’ün, “bir belediye işçisinin net maaşının 2.500 TL olduğu” yönündeki açıklamalarına tepki gösteren belediye işçileri tepkilerini sloganlar ve alkışlarla ifade ettiler.

Hasanpaşa’daki merkez bina önünde toplanan Genel-İş üyesi yüzlerce işçi sendika pankartları arkasında sıralanarak Kadıköy Altıyol’a kadar yürüdüler. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün, grevden bir gün önce verdiği ilanda yer alan gerçek dışı iddiaları, gazete ilanını havaya kaldırarak protesto ettiler.

BDSP’nin de aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci kurumların destek verdiği yürüyüş polis amirleri tarafından belli aralıklarla engellenmek istendi. Eylemlerine Altıyol’da devam eden belediye işçileri bir süre oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra eylemlerini sona erdirdiler.

Genel-İş Sendikası üyesi grevci işçilere akşam saatlerinde ise destek ziyaretleri gerçekleşti. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, BES 3 No’lu Şube ve Yapı Yol Sen üyeleri Hasanpaşa’daki merkez binaya gelerek belediye işçileriyle dayanışma içinde olduklarını dile getirdiler.


Türkan Albayrak’tan mektup

Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde taşeron temizlik işçisi olarak çalışan Türkan Albayrak sendikalaşma çalışması yürüttüğü için işten çıkarıldı. 9 Temmuz günü işten atılan ve direnişe başlayan Albayrak, bir kadın işçi olarak mücadele etmenin zorluğunu yaşıyor.

Sendika Albayrak’ın direnişini sahiplenmezken direnişine destek olmak için ilerici sol güçlerin ziyaretleri de sürüyor. Türkan Albayrak’ın “Direnmeye devam ediyoruz” başlığıyla kaleme aldığı mektubunda hastane başhekimi ve polisin baskılarına karşı direnişini anlatıyor.


Real’de anlaşma

Real Hipermarketler Zinciri A.Ş. ile Tez-Koop-İş arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 28 Temmuz 2010 tarihinde uygulamak üzere aldığı grev kararını Real’e bildiren Tez-Koop-İş, sağlanan anlaşma üzerine grev uygulama kararını kaldırdı.

19 Temmuz günü gerçekleşen TİS görüşmesinde sağlanan anlaşmaya göre; birinci yılda ücretlerin enflasyon oranında arttrılmasına ve her ay ödenen gıda yardımında %10’un üzerinde bir artış sağlanmasına karar verildi. Sözleşmenin ikinci yılında ise ücret ve sosyal yardım artışlarının enflasyon oranında yapılması kararlaştırıldı.


Çaykur’da yetki Tek Gıda-İş’in...

Çaykur işletmelerinde Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası ile Tek Gıda-İş arasında 3 yıldır süren yetki savaşında mahkeme Tek Gıda-İş lehine karar verdi. Öz Gıda-İş Sendikası’nın temyiz başvurusunda bulunması durumunda kesin sonuç 3-4 ay içerisinde alınacak. Tek Gıda-İş Rize Bölge Başkanlığı 1 No’lu Şube Başkanı Ziya Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Çaykur’da Öz Gıda-İş Sendikası’nı yetkili kılması üzerine, Tek Gıda-İş’in, çoğunluğun kendilerinde olduğu gerekçesiyle Ankara 6. İş Mahkemesi’ne dava açtığını, mahkemenin Tek Gıda-İş Sendikası’nın Çaykur’da yetkili sendika olduğu kararına hükmettiğini hatırlattı.


İSKİ işçilerinden dayanışma gecesi...

İSKİ’nin su sayacı okuma, açma-kapama ve bilgi işlem işlerini devrettiği 3 ayrı taşeron şirketle sözleşmeleri feshetmesiyle işten çıkarılan işçiler, direnişlerine Aksaray’daki İSKİ binası önünde devam ediyorlar. 10 Mart 2010 tarihinden itibaren bekleyişlerini sürdüren İSKİ işçileri, 6 Ağustos Cuma günü Labella Semiramis düğün salonunda, “Taşeronlaşmış hayatlar istemiyoruz” şiarı ile “Direnişteki İSKİ işçileriyle Birlik ve Dayanışma Gecesi” düzenleyecek.



4 Şubat eylemine 3 hapis

TEKEL işçilerinin Ankara’da yürüttükleri mücadele süresince 4 Şubat 2010 günü konfederasyonların aldığı genel eylem kararı uyarınca Lüleburgaz AKP ilçe binası önünde yapılan eylem gerekçe gösterilerek üç sendikacı hakkında açılan dava hapis cezasıyla sonuçlandı.

Lüleburgaz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda, Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Tüm-Bel-Sen Kırklareli Şube Başkanı Enver Turan ve Kristal-İş Sendikası Trakya Şube görevlisi ve ÖDP Kırklareli İl Başkanı Raif Arda “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet” gerekçesiyle 1’er yıl 6’şar ay hapis cezasıyla cezalandırıldılar. 1’er yıl 3’er aya düşürülen ceza, 5 yıl denetim uygulanması kaydıyla ertelendi.

Cezalarla ilgili açıklama yapan Petrol-İş, Kristal-İş ve Belediye-İş sendikaları, TEKEL işçilerine verilen desteğin hapisle cezalandırılmasını protesto ettiklerini bildirdiler.



ATO: Aile Hekimliği
uygulaması başladı!

Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara’da 15 Temmuz günü yürürlüğe giren Aile Hekimliği uygulamasına ilişkin aynı gün basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ATO Pratisyen Hekim Komisyonu Başkanı Mehmet Çakmak’ın gerçekleştirdiği basın açıklamasında, aile hekimliğinin 7 yıldır aşama aşama uygulanan sağlıkta dönüşüm uygulamasının en önemli bölümünü oluşturduğu söylenerek, “Sağlıkta dönüşüm, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin, hastanın müşteri yapılmasının yani sağlığın kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasının adıdır. Aile hekimliği uygulaması da 1. basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesidir.” ifadesi kullanıldı.

Aile hekimliği ile sağlık ocaklarının yerine konulan ‘sağlık merkezlerine’ şimdilerde oluk oluk para akıtıldığı söylendi. “Demek ki yapılabiliyormuş. Demek ki para varmış. Niye yapılmamış? Çünkü her özelleştirme öncesinde olduğu gibi sağlık ocakları da gözden düşürülmek istenmiş. Niye şimdi yapılıyor? Çünkü artık oraların yükünden kendini kurtaracak.” sözleriyle devam eden açıklamada, vatandaşlara hala 7 gün 24 saat aile hekimine ulaşılabileceği, hastanın ayağına aile hekiminin gideceği gibi gerçekçi olmayan mesajların verildiği ifade edildi.

Açıklamada, TTB’nin bilim adamlarına yaptırdığı araştırmalarda, yoksulların, kırsal kesimde yaşayanların, işsizlerin sağlık hizmetine ulaşma olanaklarının azaldığının, koruyucu sağlık hizmetlerinin aksadığının görüldüğü söylendi.

“Toplum sağlığı açısından kamu eliyle verilmesi hayati ve zorunlu olan 1. basamak sağlık hizmetleri, iş güvencesiz/sözleşmeli, muayenehanecilik mantığıyla çalışan, rekabet etme becerisi beklenen, 1. basamağın asıl işlevi olan koruyucu hizmetler tedavi edici hizmetleri önceleyen, esnaf gibi düşünmesi beklenen aile hekimine emanet edilmektedir.” denilen açıklamada, 6 yıllık tıp eğitiminde hastalıkları, korunma ve tedavi yollarını öğrenen hekimlerin şimdi ise “işletmecilik” öğrenecekleri, işletmecilik yapacakları ve işletmeci gibi davranmak zorunda kalacakları ifade edildi.