27 Ağustos 2010
Sayı: SİKB 2010/34

 Kızıl Bayrak'tan
Kızışan referandum rekabeti ve
yeniden “Kürt açılımı”
Kürt halkının özgürlük istemi
bu düzenin sınırlarına sığamaz!
1 Eylül Dünya Barış Günü yaklaşırken devrimci sınıf mücadelesini
yükseltelim!
Anayasa tartışmaları, “bitaraf” ve “bertaraf”
Sermaye düzeni varoldukça Hrantlar her gün yeniden katledilecek!
Cemil Çiçek’in
ırkçı-şovenist hezeyanları
BDSP panellerle referandum çalışmalarını sürdürüyor
Referandum oyununun aktörü düzen güçleri sınıf devrimcilerine azgınca
Tuzla tersanelerinde gözler
BETESAN direnişinde
BETESAN’da işçi kıyımı sürüyor.
İşçi ve emekçi hareketinden.
Gelişen sınıf hareketine müdahalenin imkanları ve sorunları
TÜMTİS İstanbul Şube Sekreteri ile konuştuk
UPS’de direniş büyüyor!.
Sıra iş güvencesinde!.
Hayatlarımızın iplerini
ellerimize alalım!.
Sınıf ile içiçe geçirilen yaz döneminin ardından.
Filistin-İsrail yetkilileri, doğrudan görüşmelere başlıyor
Emperyalist ABD rejiminin Irak’tan “çekilme” senaryosu
Sarkozy’nin Roman operasyonu ve kapitalizmin ırkçı yüzü
“4 milyon 742 bin kadın
okuma- yazma bilmiyor!”
Direnişçi kadın işçi
Türkan Albayrak’a
“Demokratik özerklik”
ne kadar demokratik?
Cezaevleri sömürü
düzeninin aynasıdır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

UPS’de direniş dayanışmayla büyüyor!

UPS direnişiyle uluslararası dayanışma!

UPS’nin İstanbul’da Kurtköy ve Mahmutbey’deki aktarma merkezlerinin yanısıra İzmir ve Balıkesir’deki aktarma merkezinde yaşanan işten atma saldırılarıyla başlayan direnişler, uluslararası planda da birçok sendikanın dikkatini çekti.

Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu’nun (ITF) 5-12 Ağustos 2010 tarihlerinde Meksika’nın başkenti Mexico City’de toplanan 42. Genel Kurulu’nda, UPS işçileri ve TÜMTİS’le dayanışmanın geliştirilmesi kararı alındı. Bu kapsamda, 1 Eylül günü dünyanın farklı ülkelerinde kargo ve taşımacılık sektöründe örgütlü sendikaların eşzamanlı eylemler gerçekleştirmesi kararı genel kurulun önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Dünya çapında dayanışma

Genel kurulda, Arjantin’deki kamu sendikası UPS’deki işçi kıyımını protesto için tüm gün iş durdurma ve iş yerleri önünde lastik yakma, ABD’de UPS işçilerinin örgütlü olduğu Teamstar Sendikası 1 saat iş durdurma, gün boyu iş yavaşlatma ve üç bölgede yürüyüş düzenleme, Hollanda’daki sendikalar UPS’nin genel merkezinin önüne bir kamyon kum dökme ve kitlesel eylem yapma kararı aldılar. Bunların dışında da birçok sendika bulundukları ülkelerde iş yavaşlatma ve kitlesel destek eylemleri örgütleme kararı aldılar. Norveç’teki 5 sendika ise UPS’deki direniş devam ettiği sürece ayda 7 bin dolar yardımda bulunacağını duyurdu.

ITF kongresinde alınan bir diğer önemli karar ise UPS yönetiminin sendikal örgütlenmeyi 15 Eylül’e kadar tanımaması durumunda, eylemlerin devam ettirilmesi kararıydı.

Dünya sendikalarının UPS işçileriyle gerçekleştireceği eylemlerle eşzamanlı olarak Türkiye’nin çeşitli illerinde de yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştirilecek. TÜMTİS’in tüm gücüyle katılacağı eylemlerin merkezi İstanbul olacak. 1 Eylül günü saat 11.00’de Çapa Tıp Fakültesi önündeki toplanmanın ardından başlayacak olan yürüyüş, UPS’nin Zeytinburnu’ndaki genel müdürlük binasına kadar devam edecek.

TÜMTİS’in örgütlülüğünün bulunduğu Ankara, Bursa, Adana, Gaziantep ve İzmir’de de yürüyüş ve eylemler örgütlenecek.


Türk-İş UPS direnişini fark etti

Dünyanın hemen her kıtasından sendikalar UPS işçilerinin kararlı direnişini selamlarken, ihanetçi ve işbirlikçi sendikal çizgisinden “ödün vermeyen” Türk-İş yönetimi ise, kendi bünyesindeki bir sendikanın aylar boyu sürdürdüğü direnişe büyük oranda sessiz kaldı. Direnişlerinde 100’lü günlerini geçiren UPS işçileri, büyük maddi zorluklarla baş başa kaldıkları bir süreçte Türk-İş’ten sadece bir defa 25 bin TL’lik “destek” gördüler.

ITF’nin, UPS işçileriyle dayanışma amacıyla bir dizi eylem kararı alması, şimdiye kadar kendisine bağlı bir sendika tarafından sürdürülen direnişi görmeyen Türk-İş ağalarını da “harekete” geçirdi. Türk-İş Genel Yönetim Kurulu, 24 Ağustos 2010 tarihinde yaptığı yazılı açıklama ile “ITF’in UPS işçileri için aldığı eylem kararını desteklediğini” duyurdu. 1 Eylül ve 15 Eylül tarihlerini “UPS işçileriyle dayanışma için eylem günü” ilan ettiğini basın ve kamuoyuyla paylaştı. Türk-İş, 1 Eylül ve 15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek eylemlere destek verme çağrısında bulundu.


UPS işçileri eylemdeydi...

UPS işçileri İzmir’de her cumartesi günü gerçekleştirdikleri eylemlerine devam ettiler. 17 Ağustos günü bir işçinin daha işten atılmasıyla direnişçi işçi sayısı 26’ya ulaşırken 21 Ağustos günü gerçekleştirilen eyleme TÜMTİS üyesi ambar işçileri, Tez-Koop-İş Sendikası İzmir Şubesi, ilerici ve devrimci güçler de destek verdi.

Yürüyüşün sonunda TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli bir konuşma gerçekleştirdi. UPS’de devam eden onurlu mücadelenin ve direnişin 118. günü olduğunu hatırlatan Günseli, inançlı ve kararlı mücadelenin devam ettiğini vurguladı. ITF’nin dünya genelinde 1 Eylül tarihinde eylem kararı aldığını belirten Günseli, Türkiye’nin de 10 kentinde eş zamanlı eylemler gerçekleştirileceğini söyledi.

Direnişçi UPS işçisi Şahin Başaraner söz alarak şunları söyledi: “Onurlu, başı dik, şerefli bir şekilde işyerimize geri dönmek için bu direnişe başladık. Direniş boyunca sendikamız ve demokratik kitle örgütleri bizleri yalnız bırakmadı.118 gün önce bize ‘4 aylık bir direnişe var mısınız?’ deselerdi düşünürdük, ama şimdi kavgayı öğrendik. Zafere olan inançla direndik, direniyoruz”. Eylemde, Tez-Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Birol Arslanoğlu da bir konuşma yaptı. Yürüyüşe BDSP, Alınteri, EHP, Mücadele Birliği ve Köz destek verdi.


MMO’dan UPS direnişine ziyaret

UPS kargo işçilerinin Mahmutbey Aktarma Merkezi önünde süren direnişine Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Ücretli ve İşsiz Mühendisler Komisyonu tarafından 21 Ağustos günü destek ziyareti düzenlendi.

25 kişinin katıldığı ziyaret aktarma merkezine yapılan kısa bir yürüyüşle başladı. Sloganlarla direnen UPS işçilerinin direnişini selamlayan mühendislere işçiler de sloganlarla karşılık verdi.

Ardından direniş çadırı önüne geçilirken burada MMO İstanbul Şubesi adına yönetim kurulu üyesinin yaptığı konuşmada UPS kargoda ortaya koydukları direnişle ABD kökenli bir tekele kafa tutan işçilerin direnişinin önemi vurgulandı. Konuşmaların ardından TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun, gerçekleşen ziyaretin moral verici olduğunu söyleyerek direniş sürecini özetledi. 1 Eylül’de yapılacak eyleme çağrı yaptı. Oldukça canlı geçen ziyaret direnişe verilen destek sözüyle son buldu.

 

 

 

 

İzmir’den Tekstil işçileri,
UPS direnişini selamladı

Merhaba UPS işçileri,

Bizler tekstil işçileri olarak; direnişinizi selamlıyoruz. Bizler de ağır çalışma koşulları altında güvencesiz çalışıyor ve hak gasplarılarını yoğun olarak yaşıyoruz. Kölelik yasalarının hüküm sürdüğü bu sömürü düzeninde sizler, direnen işçiler, bizlerin umudu ve sesi oluyorsunuz. Yaşamak için bir avuç asalağın, bizlerin sırtından ve ellerimizden geçinmesi, bizleri iki üç kuruşa tamah ettirmesi, onurumuzu ayaklar altına alması, biz tekstil işçilerinin de artık nerede durmamız gerektiğini göstermiştir. Sınıfımızın yanında olarak “sınıfa karşı sınıf” şiarıyla güne yüklenmemiz gerektiği somut bir şekilde ortaya çıkmıştır. Sorunlarımız ve dertlerimiz ortak, düşmanımız da birdir. Mücadele, alanlarımızda bizler örgütlendikçe yeniden yeniden yeşerecek ve büyüyecektir. Bunu bize TEKEL işçileri, ÇEL-MER işçileri, Rimaks kot işçileri ve UPS işçileri bir kez daha göstermiştir.

Direnen işçiler göstermiştir ki, insanlık onuru sömürüyü mahkum etmiştir.

Direnen işçiler göstermiştir ki, asıl bedel, “sessiz” kalınca bizlerin sırtına çöken karabasanlar, dayatmalar, baskılar, işkenceler, mücadelesiz ve geleceksiz bir yaşam sürmemizdir.

Direnen işçiler göstermiştir ki, hak verilmez alınır! Hem de söke söke! Direnen işçiler göstermiştir ki, zincirlerimizden başka kaybedecek başka hiçbir şeyimiz yok ama kazanacak kocaman özgür, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya var.

Ve tekstil işçileri diyor ki, bizler de direniş türküsüne ve halaylarına katılıyoruz. İlerlediğimiz yol haklı mücadelemizin ve direnen işçilerin yoludur.