11 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/42

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlıkta sınır tanımıyorlar
Amerikan tetikçiliği
“benzeri olmayan” noktada
Kürt sorununa dokunan yanıyor!.
BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile konuştuk
Karadağ’ın katledilişinin 2. yıldönümü dolayısıyla avukatlarından polis cinayetleri ve dava süreci üzerine.
Cinayet(ler)in faili ve
nedeni - Temel Demirer
Ölümsüzlüğe uğurlanışının 2. yılında Alaattin yoldaş üzerine
Metal İşçileri Birliği MYK Kasım Ayı Toplantısı
Sendikal çalışma, reformizm ve
devrimci politika üzerine
TKİP’nin 13. yılı etkinliğindeki konuşma: Güne yükleniyor, devrime hazırlanıyoruz!
“İşçilerin birliği, halkların kardeşliği gecesi” gerçekleşti.
13. Yıl etkinliği mesajlarından
AB’nin zayıf halkası Yunanistan’da
kriz derinleşiyor
“İşgal Et” eylemleri sürüyor!
Göçün 50. yılı ve kısa hikayesi
Libya’da yeni emperyalist
işgal dönemi
Direnişçi Hugo Boss işçileriyle konuştuk
Şubeler hazırlıklara başladı
Asgari ücretliye 1 somun ekmek
DİSK/Tekstil’de muhalefeti
sindirme operasyonu
İstanbul’da 6 Kasım protestoları
“YÖK’e karşı alanlardaydılar
Galatasaray önünde 345. hafta
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

YÖK’e karşı alanlardaydılar

12 Eylül askeri faşist darbesinin üniversitelerdeki postal izi YÖK’ün 30. kuruluş yılında öğrenci gençlik yine alanlardaydı. Birçok ilde sokağa çıkan öğrenci gençlik, eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talebini dile getirdi.

Ankara

30 Ekim günü Kolej Meydanı’nda toplanan kitle yolu trafiğe kapatarak Kolej Meydanı’ndan Sakarya Caddesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. En önde “YÖK’e ve YÖK düzenine başkaldırıyoruz!” pankartı açıldı.

Genç-Sen, Tıp Öğrenci Kolu, Ekim Gençliği, DPG, SDH, Kaldıraç, ÖEP, ÖGM, Tüm-İGD, Söz Dergisi, YDG ve Halkların Demokratik Kongresi Gençliği’nin örgütlediği eylem Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasıyla devam etti. Açıklamada, YÖK’ün üniversitelerdeki varlığı teşhir edilirken her türlü baskıya ve zora karşı mücadeleyi büyütme kararlılığı vurgulandı. Eylemde konuşan Yazar Temel Demirer, eğitimin ticarileştiğini, öğrenciler üzerindeki baskının arttığını, şovenizmin kışkırtıldığını söyledi. Gençliğin, Denizler’in, Mahirler’in, İbrahimler’in, Mazlumlar’ın yoldaşları olduğunu belirten Demirer, gençliğin, halkların kardeşliğini ve emperyalizme karşı mücadeleyi büyüteceğini dile getirdi. Mamak İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu’nun da dinleti sunduğu eylem halaylarla son buldu.

Ekim Gençliği eyleme “YÖK’e müşteri, emperyalizme kalkan, kardeş halklara düşman ol-ma-ya-ca-ğız!” pankartı ile katıldı. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı eyleme Kaos GL, Ankara Anarşi İnisiyatifi ve Kızıl Hareket destek verdi.


Öğrenciler YÖK’e hayır dedi

2 Kasım günü Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde biraraya gelen devrimci ve ilerici öğrenciler Yüksel Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirdiler.

“Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim için YÖK’e hayır / Üniversite Öğrencileri” pankartının açıldığı eylemde yol trafiğe kapatılarak yürüyüş başladı. 150 kişinin katıldığı eylemde “Polise, YÖK’e, AKP’ye başkaldırıyoruz!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “AKP dışarı bilim içeri!” dövizleri taşındı. Dersane öğrencilerinin de alkışlarla destek verdiğ eylem basın açıklamasının okunmasıyla sona erdi.


Kayseri

Kayseri’de Sivas Caddesi üzerinde bulunan pano altında yapılan basın açıklaması ile YÖK protesto edildi. Genç-Sen Girişimi adına bir üniversite öğrencisi tarafından okunan açıklamada, YÖK’ün kurulduğu günden bugüne kadar üniversiteleri baskı altında tuttuğuna değinildi.

YÖK ile hesaplaşmanın önemine değinilen açıklamada; “YÖK ile hesaplaşacağız. Çünkü YÖK, geleceksizleştirme politikalarının yürütücüsüdür” denilerek mücadele çağrısı yapıldı. BDSP, DHF, ESP, EMEP de eyleme destek verdi.


İzmir’de YÖK eylemleri

İzmir’de Devrimci Öğrenci Birliği, Ekim Gençliği, Felsefe Kulübü, Kaldıraç, Siyah Pembe Üçgen Eğitim Komisyonu, TÜM-İGD’nin düzenlediği forum ile başlayan etkinlikler 2 Kasım günü Ege Üniversitesi’nde ve Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde gerçekleştirilen eylemlerle devam etti.

Ege’de 6 Kasım forumu: 1 Kasım’da Edebiyat Fakültesi Sergi Salonu’nda yapılan forumda önce öğrenci temsilcisi söz aldı. Konuşmasında eğitimin metalaşmasını tarihsel dinamikleriyle ele alan temsilci, kapitalizmde tüm insani ihtiyaçların kar konusuna getirildiği gibi eğitimin de kar konusu haline getirildiğini, bunun kapitalizmin genel bir eğilimi olduğunu ve bu eğilimin Türkiye’deki uygulamalarının YÖK tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Öğrenci temsilcisinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ümit Akıncı söz alarak, Bologna sürecini anlatan bir konuşma yaptı. Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Aydın Müftüoğlu ise ‘üniversite nedir’, ‘üniversitenin tarihsel gelişimi’, ‘Türkiye’de üniversiteler ve üniversitelerde özerklik’ başlıkları üzerinde durdu.


Ege’de yürüyüş: Ege Üniversitesi’nde Demokratik Yurtsever Gençlik, Genç-Sen ve Emek Gençliği’nin 1 Kasım’da yaptığı çağrıyla birleştirilen 2 Kasım eylemi Edebiyat Fakültesi önünde toplanılmasıyla başladı.

Polis ablukasının dikkat çektiği yürüyüş KYK’nın önünden geçilerek E-cafe’ye doğru devam etti.
Basın açıklamasında YÖK’ün tarihsel misyonundan, üniversitelerdeki neoliberal saldırılardan, şovenist eğitim sisteminden işsizlik ve geleceksizlikten bahsedilerek mücadele çağrısı yapıldı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem Edebiyat Fakültesi’nde son buldu.


Alsancak’ta yürüyüş: Akşam 18.00’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki ÖSYM Bürosu önünden başlayan bir yürüyüş gerçekleştirildi. Aynı saatlerde Bornova metro önünde, Demokratik Yurtsever Gençlik, Emek Gençliği ve Genç-Sen eylem gerçekleştirdi. Alsancak’ta yapılan eyleme DİP ve Liseli Arkadaş destek verdi. Ekim Gençliği’nin de örgütleyicisi olduğu eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.


Anadolu Üniversitesi’nde protesto

Yunus Emre Kampüsü giriş kapısında toplanan ilerici ve devrimci öğrenciler “Paralı eğitimi, diplomalı işsizliği, şovenizmi, bireyciliği, yozlaşmayı, rekabeti yaratan YÖK’e ve YÖK düzenine karşı mücadeleye / YÖK karşıtı öğrenciler” pankartı arkasında rektörlüğe yürüdüler. Üniversiteleri sermayeye hizmet eden birer kışlaya çeviren YÖK’ün anti-demokratik uygulamalarının teşhir edildiği basın açıklamasında Bologna sürecinden ve üniversitelerdeki dönüşümlerden bahsedildi. YÖK düzeninin üniversite öğrencilerinin meşru mücadelesini engelleyemeyeceği vurgulandı.

Yemekhane önüne tekrar yürüyüşe geçen kitle burada halaylar çekerek alternatif bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte, hapishanelerde direnen ve şehit düşen devrimciler de anıldı. Eylemi Ekim Gençliği, DPG, SGD, PDG, YDG ve Genç-Sen örgütledi.


Kocaeli Üniversitesi’nde eylem

Umuttepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen eylemde “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim. YÖK Kaldırılsın!” , “Zanisti, Wekhevi, Perwer Dahiya Zimane Zikmaki Bila, YOK Rabe!” yazılı Türkçe ve Kürtçe şiarlı pankartlar açıldı. Yemekhane önünden alkış ve sloganlarla rektörlük binasına gelen öğrenciler basın açıklaması yaptılar.

İlk önce Türkçe ardından Kürtçe okunan açıklamada, YÖK’ün ticarileşen eğitime, anadilde ve bilimsel olmayan eğitim sorununun çözümü noktasında büyük bir engel teşkil ettiğine değinildi.

Eylemin ardından, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na destek için yapılan eyleme katılım sağlandı. “Onur hoca onurumuzdur!” sloganıyla Umuttepe Yerleşkesi A kapısına yüründü.


Uludağ Üniversitesi’nde eylemler

İlk eylem 2 Kasım Çarşamba günü Gençlik Muhalefeti tarafından gerçekleştirildi. İİBF-Sevgi Meydanı’nda toplanan Gençlik Muhalefeti üyeleri Mediko önüne yürüdü.

3 Kasım Perşembe günü de üniversitede iki ayrı eylem yapıldı. Eylemlerden birini Öğrenci Kolektifleri gerçekleştirdi. Mühendislik fakültesi önünde toplanan Öğrenci Kolektifleri üyeleri rektörlük önüne doğru yürüyüşe geçti. Rektörlük önünde bir basın açıklaması yaptı.

İlerici ve devrimci gençlik örgütleri ortak bir eylem yaptılar. Kitlenin İİBF-Sevgi Meydanı’nda toplanmasıyla Mediko önüne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte “Eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitim için YÖK’e hayır! Em perwedehıya zimanê zikmokî dixwazin!/Uludağ Üniversitesi Öğrencileri” pankartı açıldı.

Açıklamanın Kürtçe ve Türkçe okunduğu eylemde YÖK’ün kuruluşuna değinildi. Eğitimin ticarileştirilmesi, eşit, bilimsel ve anadilde eğitimin önünde duran YÖK engeli teşhir edildi. Uludağ Üniversitesi’nde yaşanan sorunlara da değinilen açıklamada dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelere dikkat çekildi.

Van depremiyle açığa çıkan kapitalist devlet gerçeğini teşhir eden, tüm bu saldırıların yanında gençliğe yönelik olarak artan baskılara değinilen açıklamada Kürt halkına dönük saldırganlık da protesto edildi.

Ekim Gençliği, DGH, Genç-Sen, Yurtsever Gençlik, ÖGM, Emek Gençliği ve Antikapitalist tarafından örgütlenen eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri-Ankara- Bursa-Kocaeli-Eskişehir-İzmir