18 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/43

 Kızıl Bayrak'tan
Suriye'yi "Libyalaştırma" kirli planı devrede...
Kürt hareketini ezmek için topyekün saldırganlık devam ediyor
Mensur Güzel infaz edildi
“19 Kasım’da Alaattin’in vurulduğu yerdeyiz”
Arsızlığa doymuyorlar!
Esnek çalışma yoluyla
İşsizlik Sigorta Fonu peşkeşi!
Esnek Uzmanlaşma ve Toyotaizm -
V. Yaraşır
Türk-İş Genel Kurulu’na giderken
Güç Birliği toplantıları.
Bursa’da koltuk pazarlıkları…
Birleşik Metal genel kurulları ve derinleşen bürokratik yozlaşma
Yeni bir dönemin başında gençlik çalışması...
“Ekim Devrimi ve parti” etkinlikleri
Avrupa’da siyasal gelişmeler ve
sınıf mücadelesi
Avrupa Birleşik Devletleri Sloganı Üzerine - V. İ. Lenin
Wall Street eylemcileri pes etmiyor…
Novartis’te işçi kıyımına tepki...
Kürecikliler Kültür ve Dayanışma Derneği MYK Üyesi İbrahim Duman’la füze kalkanı projesi üzerine....
Tüm Bel-Sen’den İBB’de toplu özleşme…
Yasanın çöpe atılacağına önce yöneticiler inanmalı
Kamu emekçilerine
güvencesizlik dayatması!
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Bayazıt İlhan’la sağlıkta dönüşüm ve mücadele üzerine
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mensur Güzel infaz edildi

Mensur Güzel (Sinan Azad) isimli HPG militanı 11 Kasım günü Kartepe adlı deniz otobüsünü kaçırdı. Eylem, Abdullan Öcalan’ın 3 aydır tecrit altında tutulmasına dikkat çekmek için gerçekleştirilirken, 12 Kasım günü sabah saatlerinde yapılan operasyonda Mensur Güzel infaz edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Çatışma olmadı, etkisiz hale getirildi” derken, Kocaeli Valisi Ercan Topaca da, “Deniz otobüsünü kaçıran kişinin üzerinden bomba çıkmadı. Öldürülen kişinin üzerinde şişe ve kablolarla bomba süsü verilmiş düzenek bulundu” dedi. HPG tarafından ilerleyen günlerde yapılan açıklamada da Güzel’in üstünde silah ya da patlayıcı olmadığı vurgulanarak, sivillere zarar verilmemesi için tüm önlemlerin alındığı söylendi.

Bakandan çelişkili açıklamalar

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise eylemi gerçekleştiren Mensur Güzel’in üzerinde patlayıcı bulunduğunu savundu. Şahin, Güzel’in üzerinden 3 adet 450 gram A4 patlayıcı çıktığını öne sürdü.

Medya iş başında!

Devlet yetkilileri ile medya ise “terör edebiyatı” ile infazı haklı göstermeye çalıştı. Vali Mutlu açıklamasında “etkisiz hale getirildi” dediği Güzel’i “İstekleri örgüt talepleri doğrultusundaydı” şeklinde suçladı. Medya ise uzun süre görmezden geldiği eylemi “Marmara’da çapulcu avı”, “Korsan şov”, “PKK denize indi” gibi başlıklarla manşetlerine taşıdı.

“Yaşam hakkı ihlal edildi”

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Güzel’in sağ olarak ele geçirilmesi için hiçbir şey yapılmadığını vurguladı. “Güzel, Ankara’da askeri görevini yaparken gördüğü baskılar yüzünden oradan ayrıldı ve HPG’ye katıldı. Bu ülkede artık kan dökülmemeli. Asimilasyon politikası artık son bulmalı” dedi. Güzel’in ikna edilebileceğini belirterek, İstanbul ve Kocaeli Valisi’nin açıklamalarının farklı olduğuna dikkat çekti.

Mensur Güzel’in cesedini morgda teşhis eden annesi Şiti Güzel, akrabalarına “12 saat gemideymiş. Keşke bana haber verselerdi. Hem oğlumu görürdüm. Belki de ikna ederdim” dedi.

 

 

 

Mensur Güzel’i binler uğurladı

Mensur Güzel’in cenazesi için 15 Kasım günü Diyarbakır’da binler toplandı. Güzel’in kardeşleri ve annesi ellerinde karanfil ve kına ile cami önüne geldi. Cenaze törenine BDP’li belediye başkanları, BDP il ve ilçe yöneticileri ile demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

Şehitlik Cami’nde toplanan kitle, sloganlar ve marşlar eşliğinde Yeniköy Mezarlığı’na doğru yürüyüşe hazırlandığı sırada polis kalabalığa saldırdı. Kitlenin toplanması sırasında polis aracından yapılan “Dağılın aksi takdirde müdahale ederiz” anonsuna kitle tepki göstererek, taş ve ses bombası ile karşılık verdi. Cenazenin bulunduğu camiye gaz bombası atılması sonucu çok sayıda kişi fenalık geçirirken, çatışmalar yaşandı.

Polis saldırısı sırasında kimi kadınlar bayılırken, bir kişi de atılan gaz bombasının isabet etmesi sonucu hafif yaralandı. Bir süre devam eden çatışmaların ardından kitle tekrar cami önünde toplanırken, polisin ablukası da devam etti. Cenazeye kararlı biçimde sahip çıkan halk, polis engellemesine rağmen Güzel’in cenazesini Yeniköy Mezarlığı’na götürdü. Mezarlıkta da binlerce kişi tarafından karşılanan Güzel’in naaşı, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’ın katılımıyla defnedildi.

Güzel’in defnedilmesinin ardından yürüyüş gerçekleştiren binlerce kişiye polis yeniden saldırdı.

 

 

 

Tutuklama terörü hız kesmiyor

Sermaye devletinin Kürt hareketine dönük devreye soktuğu gözaltı ve tutuklama terörü hız kesmiyor. Bayramın birinci ve ikinci günlerinde İstanbul ve Hakkari’de gerçekleştirilen polis baskınlarının ardından yaşanan gözaltılar da tutuklama terörüne dönüştü.

6 Kasım günü gözaltına alınan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut 10 Kasım günü “örgüt üyeliği” de dahil birden fazla suçlamayla tutuklandı.

İstanbul’da Terörle Mücadele Müdürlüğü’ne bağlı polisler 7 Kasım günü birçok eve eş zamanlı baskınlar düzenlemişti. Baskınları sonucu “Dolapdere’de bir eylemde molotofkokteyli atmak” iddiasıyla 21 kişi gözaltına alınmıştı.

12 kişi, “AKP Zeytinburnu ilçe binaları ile CHP seçim aracına molotofkokteyli atmak” suçlamalarıyla 10 Kasım günü tutuklandı.

 

 

 

HPG gerillalarını onbinler uğurladı

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde yaşamlarını yitiren HPG gerillaları Mizbah Ezer ile Ömer Erdoğan için 12 Kasım günü Diyarbakır’da görkemli bir tören yapıldı.

Cenaze töreni için halk sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Ancak polisler Yeniköy Mezarlığı’nı ablukaya alarak, cenazelerin camiye götürülmesini engelledi. Polisin Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan cenazelerin camiye getirilmesine izin vermediğinin belirtilmesi üzerine, kitle mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Ancak yürüyüşün başlamasıyla polis barikat kurdu.

Sert müdahalenin ardından kitle ara sokaklarda tekrar biraraya gelerek Yeniköy Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Bütün cadde başlarını zırhlı araçlarla tutan polis ve atılan gaz bombalarına rağmen yürüyen kitlenin bir bölümü Bağlar İlçesi 5 Nisan Mahallesi’nde birleşirken diğer bölümü ise ara sokaklardan Yeniköy Mezarlığı’na ulaşmaya çalıştı. Kitle geçtiği caddelerde polis araçlarının geçmemesi için ateş yakarak barikat kurdu.

Müdahalenin ardından mahalle aralarına dağılan polislerin apartmanların kapılarını kırarak zorla içeri girmek istediği belirtildi. Halk polislere tepki gösterirken, bazı evlere rastgele gaz bombası atıldı.

Onbinlerce kişi Özgür Yurttaş Derneği önünden geçtiği sırada Hizbullahçı olduğu ileri sürülen ve market işleten eli silahlı ve satırlı 4 kişi, kitlenin üzerine ateş ederken, bazıları da ellerinde satırlarla kitlenin üzerine yürüdü. Bunun üzerine gençler sözkonusu kişileri linç etmek isterken BDP’liler araya girdi.

Havaalanı Caddesi üzerinden yürüyüşe devam eden kitle Yeniköy Mezarlığı’nda bekleyen onbinlerce kişi tarafından karşılandı. Mezarlıkta kitlenin sayısı 50 bini buldu.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır milletvekilleri Emine Ayna ile Leyla Zana, BDP’li bölge belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu kitle saygı duruşuna geçti. Saygı duruşunun ardından Erdoğan ile Ezer’in PKK bayrağına sarılı tabutlarını omuzlayan onbinler Yeniköy Mezarlığı etrafında tekrar yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün ardından 2 HPG’linin cenazesi sloganlar ve gerilla annelerinin Kürtçe ağıtları eşliğinde toprağa verildi.