18 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/43

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlıkta sınır tanımıyorlar...
Kürt hareketini ezmek için topyekün saldırganlık devam ediyor
Mensur Güzel infaz edildi
“19 Kasım’da Alaattin’in vurulduğu yerdeyiz”
Arsızlığa doymuyorlar!
Esnek çalışma yoluyla
İşsizlik Sigorta Fonu peşkeşi!
Esnek Uzmanlaşma ve Toyotaizm -
V. Yaraşır
Türk-İş Genel Kurulu’na giderken
Güç Birliği toplantıları.
Bursa’da koltuk pazarlıkları…
Birleşik Metal genel kurulları ve derinleşen bürokratik yozlaşma
Yeni bir dönemin başında gençlik çalışması...
“Ekim Devrimi ve parti” etkinlikleri
Avrupa’da siyasal gelişmeler ve
sınıf mücadelesi
Avrupa Birleşik Devletleri Sloganı Üzerine - V. İ. Lenin
Wall Street eylemcileri pes etmiyor…
Novartis’te işçi kıyımına tepki...
Kürecikliler Kültür ve Dayanışma Derneği MYK Üyesi İbrahim Duman’la füze kalkanı projesi üzerine....
Tüm Bel-Sen’den İBB’de toplu özleşme…
Yasanın çöpe atılacağına önce yöneticiler inanmalı
Kamu emekçilerine
güvencesizlik dayatması!
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Bayazıt İlhan’la sağlıkta dönüşüm ve mücadele üzerine
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Novartis’te işçi kıyımına tepki

Uluslararası ilaç tekeli Novartis’in İsviçre’de bir fabrikayı kapatmak istemesi eylemlerle karşılandı.

Novartis İsviçre’de Basel ve Niyon’daki (Kanton Vodusin) iki fabrikada üretim gerçekleştirirken iki binin üzerinde işçi çalıştırıyor. İsviçre’nin en köklü fabrikalarından biri olan Novartis, her sene kar ettiğini açıklayan bir firma. Her yıl bir öncekine göre karını katlayarak büyüten Novartis’in 2010 yılı net karı 10 milyar dolarken, 2011 yılının ilk 9 ayını 8 milyar net karla kapattı. Bu tekelin genel müdürüne yıllık 20 ile 40 milyon FR arasında ücret ödeniyor.

Rakamlar böyle olmasına rağmen, “yeniden yapılanma” adı altında 2020 yılına kadar 20 milyon FR tassarruf sağlamak için Niyon’daki fabrikayı kapatmak istiyorlar. Bu fabrikada çalışan 600 işçinin tamamını ve İsviçre çapında bin yüz işçiyi kapı dışarı etmek istiyorlar. Niyon’daki bu fabrika için yan ve ek üretim gerçekleştiren 2500 kişinin çalıştığı küçük sanayi bölümlerindeki işçilerin de iş güvenceleri tehlikeye düşmüş bulunuyor.

Bu durumu kabul etmeyen Novartis işçileri ve sendika, çeşitli eylem ve etkinliklerle seslerini kamuoyuna duyurmaya çalışıyorlar. İlk eylemlerini iki hafta önce Basel’de gerçekleştiren Novartis işçileri, 12 Kasım günü de Niyon’daydılar. Eyleme 2500 kişi katılım sağladı.

Ayrıca işçiler ve sendikanın arkasında Kanton Vodusin’in tümünde önemli bir kamuoyu desteği var. Geniş bir kamuoyu, Novartis’in bu girişimini meşru bulmadığını ve fabrikanın kapanmasını gerektiren hiçbir neden olmadığını belirtiyor.

Kızıl Bayrak / Lozan



İlaç tekellerinden ölümcül deneyler

Dünyada her gün binlerce insan ilaç bulamadığı için yaşamını yitirken, ilaç tekelleri patent hakkını elinde bulundurduğu ilaçları fahiş fiyatlara satıyor. Bunun yanısıra insan sağlığı için çalıştığını iddia eden bu firmalar, kobay olarak kulandığı binlerce insanın ölümüne yol açıyor.

Bütün ilaç geliştiricisi tekeller, insan sağlığına ne gibi etkilerinin olduğu henüz kesinlik kazanmamış ilaçları insanlar üzerinde de deniyorlar. Bunu yaparken de özellikle Afrika ülkelerini tercih ediyorlar. Yoksulluk ve sefaleti kullanarak insanları buna razı edebiliyorlar.

ABD’deki birçok ilaç şirketinin yasalardan kaçınmak ve araştırma maliyetini düşürmek için insanlarla yapılan deneyleri fakir ülkelere taşıdığı ve bunlar arasında bulunan Türkiye’nin 6’ncı sırada yer aldığı Independent gazetesi tarafından gündeme taşındı.

İlaç şirketleri, Amerika’da yapılan araştırmalar sonucunda ürettikleri ilacın yararlı olduğuna dair herhangi bir onay alamazlarsa, araştırmalarını Türkiye, Hindistan, Fas, Romanya, Çin gibi ülkelerde yapılan klinik deneylerle yürütüyorlar. Çünkü burada denekler hem daha ucuz hem de hak arama bilinci gelişmemiş. Böylece tehlike olasılığı yüksek ilaçlar bile rahatlıkla test ediliyor, olumsuz sonuçlar alınması halinde daha az sorun yaşanıyor.

Habere göre, Türkiye’de Ocak 2007-Aralık 2010 tarihleri arasında yapılan deneylerde kobay olan binlerce kişiden 893’ü hayatını kaybetti. Ölüm sayısı Hindistan’da 1700’ü aşarken, Meksika’da da 1500’e yakın kobayın öldüğü belirtildi.

ABD’deki sıkı denetimler nedeniyle deneylerini ve insanlar üzerindeki klinik testlerini söz konusu ülkelere kaydıran batılı ilaç tekelleri şöyle: Pfizer, Bristol Myers, PPD, Squibb, Amgen, Bayer, Eli Lilly, Quintiles, Merck, KGaA, Sanofi-Aventis, Wyeth


 

 

Yemen’de göstericilere top ateşi

Yemen’de 11 Kasım günü gerçekleştirilen rejim karşıtı gösterilerde yine kan döküldü.

Devlet Başkanı Abdullah Salih’e bağlı güçlerin top ateşi açması sonucu en az beş sivil ölürken, onlarca kişinin de yaralandığı belirtildi.

Taez’in merkezinde onbinlerce kişinin gösteri yaptığı sırada top ateşi açan birliklerin, Salih’in oğlu Ahmed’in komuta ettiği Cumhuriyet Muhafızları olduğu bilgisi verildi. Bununla beraber, Özgürlük Meydanı’nda gece yarısından itibaren operasyonlara başlandı. Eylemlerin odak noktaları El Ravda ve Zeyd- el Muşki mahalleleri top atışlarının hedefi oldu.


 

Onbinlerce öğrenci yürüdü

Kolombiya’da on binlerce öğrenci hükümetin eğitimi özelleştirme planlarını protesto etti.

10 Kasım günü 12 ayrı noktadan yürüyüşler gerçekleştiren öğrenciler başkent Bogota’nın merkezinde birleştiler. Öğrenciler Bogota dışında da birçok kentte alanlara çıktılar.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un öğrencilerin eylemlerine son vererek sınıflara dönmeleri karşılığında mevcut önerileri geri çekeceği açıklamalarına rağmen öğrenciler geri adım atmadı.

Kolombiya hükümeti saldırılarını “devlet üniversitelerinin ihtiyaç duyduğu fonları sağlama” yalanıyla hayata geçirmeye çalışırken, öğrenciler bunun halkın büyük çoğunluğu için eğitimin paralı hale gelmesi anlamına geldiğini söyleyerek reform planlarına karşı çıkıyor.

Geçen ay yapılan eylemlerde polis öğrencilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırmıştı. Cali şehrinde ise 19 yaşında bir öğrenci hayatını kaybetmişti.


FARC yeni liderini seçti

Kolimbiya’da faaliyet gösteren Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC) yeni liderini seçti. 52 yaşındaki Timoleon Jimenez’in, 4 Kasım’da askeri operasyon sırasında öldürülen Alfonso Cano’nun yerini aldığı belirtildi.

Halk arasında takma adı ‘’Timochenko’’ ile tanınan Jimenez, 1990’lardan bu yana örgütün yedi kişilik yönetici kadrosunda bulunuyor. ABD hükümeti, Jimenez’in yakalanmasına yardımcı olanlara 5 milyon dolar ödül koydu.

FARC, 1964’te Manuel Marulanda tarafından Kolombiya Komünist Partisi’nin askeri kanadı olarak kurulmuştu. Marulanda’nın ölümünün ardından 2008’te liderliği devralan Cano, yaklaşık 8 bin üyesi bulunan FARC’ı yeniden örgütlemişti.


Çin’de madenci katliamı

9 Kasım günü Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Şizong kentinde bir madende meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi hayatını kaybetti, 24 işçi ise mahsur kaldı.

Yetkililer göçük altında kalan 24 işçiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken madende gaz kaçağının olduğunu belirtti.