30 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/49

 Kızıl Bayrak'tan
2012’de baskı ve teröre, savaş ve saldırganlığa karşı militan-kitlesel mücadele!
Ermeni soykırımı üzerinden
gerici dalaşma..
“Bu tiranlığa teslim olmayacağız”
“NATO ve füze kalkanına geçit yok!”
2011’de sınıf hareketi...
Taşeron işçilerin direniş kararlılığı
21 Aralık grevi kamu emekçileri için
yeni bir başlangıç olmalıdır!
Manisa’da soruşturma protestosu
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Birleşik Metal-İş
Merkez Genel Kurulu’nda yaşananlar üzerine
2012’de fırtına daha da büyüyecek!
Avrupa Birliği’nde hegemonya savaşları ve Neo-nazi cinayetleri
Mısır seçimlerinde ikinci tur geride kaldı
Siyonist cellatların “dökme kurşun” vahşeti üçüncü yılında
2011’de gençlik hareketi
Üniversitelerden haberler
Üniversitelerde faşist saldırılar
Aralık katliamları lanetlendi
Maraş’ta anmaya yasak, halka saldırı!
Deri-İş Sendikası Eğitim ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Eren Korkmaz ile konuştuk
HMS işçileri: “Direne direne kazanacağız!”
UPS’de 3 bin üye adına sözleşme
Festus cinayetinin görüntüleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mısır seçimlerinde ikinci tur geride kaldı

Mısır Yüksek Seçim Komisyonu, meclisin alt kanadı olan Halk Meclisi seçiminin ikinci aşama sonuçlarını açıkladı. Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi en çok oyu alırken, onu Selefilerin Nur Partisi takip etti.

İkinci aşamada toplam 60 sandalyenin 40’ını Özgürlük ve Adalet Partisi, 13’ünü ise Nur Partisi kazandı. Toplam 17 milyon 380 bin kayıtlı seçmenin 7 milyon 490 bini bu turda oy verirken, oylamaya katılım oranı yüzde 43 olarak belirlendi.

Seçimler boykot da ediliyor

Çok sayıda siyasi partinin tek tek ve çeşitli bloklar/ittifaklar halinde katıldığı seçimlere dönük boykot çağrısı yapan güçler de bulunuyor.

Azgın devlet terörüne rağmen başkentteki Tahrir Meydanı’nı terketmeyen binlerce göstericinin çoğu seçimi boykot ediyor.

Bu güçlerden biri olan Mısır Komünist Partisi de parlamento seçimlerini boykot ediyor. Emekçileri ve diğer devrimci ve ilerici güçleri “devrimi korumak” için geçiş sürecine öncelik vermeye çağıran Mısır Komünist Partisi, seçimlerin Olağanüstü Hal Yasası altında, mevcut güven eksikliği ortamında ve eski rejim üyelerinin katılımını önleyecek bir ihanet yasasının yokluğunda gerçekleştiğini, bu durumun ise devrim ve halk için felaket gibi etkileri olacağını belirtiyor.

Mısır Komünist Partisi, seçimler tamamlansa bile büyük oranda eski rejim kalıntıları ve karşı devrimcilerden oluşan bir parlamentonun ortaya çıkacağını vurguluyor.

Mısır Komünist Partisi 10 Mayıs 2011’de kurulan Sosyalist Güçler Koalisyonu’nun da içinde yer alıyor. Koalisyonda; Devrimci Sosyalistler, Halkın Demokratik İttifakı Partisi, Mısır Sosyalist Partisi ve İşçilerin Demokratik Partisi de yer alıyor.

Uzun ve karmaşık seçim takvimi

Mart ayına kadar sürecek seçim sürecinde meclisin alt ve üst kanadı (Halk Meclisi ve Şura Meclisi) ayrı seçimlerle oluşturulması planlanıyor. Ocak ayında tamamlanacak Halk Meclisi seçimi sonunda 498 milletvekili belirlenecek. Ardından ise Mart ayına sürecek Şura Meclisi seçimlerine geçilecek. Burada ise 270 vekil seçilecek.

Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komisyonu tarafından Eylül ayında onaylanan seçim yasasına değişiklik tasarısı uyarınca, halk meclisindeki sandalye sayısı 518’den 508’e indi. Aralarından 498’i seçimle ortaya çıkarken, 10’u Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Seçimleri denetim altına almak amacıyla halk meclisi seçimleri üç aşamalı olarak yapılıyor. Mısır’ın 27 eyaletinin 9’unda düzenlenen her aşamada seçimler iki gün sürecek.

 

 

 

Arap Birliği gözlemcileri Suriye’de

Emperyalizmin Suriye’ye saldırı planlarına ortak olan Arap Birliği önce Suriye’yi Birlik’ten çıkarmış, sonrasında ise ordu güçlerinin sokaklardan çekilmesi ve Birlik gözlemcilerinin kabul edilmesi yönünde baskı uygulamıştı. Esad yönetimi ise geçen hafta Arap Birliği ile masaya oturarak Birlik’e bağlı gözlemcilerin ülkesinde incelemelerde bulunmasına izin veren protokolü imzalamıştı.

Yapılan hazırlıkların ardından Arap Birliği tarafından gönderilen 50 gözlemci 27 Aralık günü Suriye’ye girdi. Esad yönetiminin kendilerine hareket serbestliği sağladığını ve diledikleri yere götürme sözü verdiğini belirten Gözlem Gücü’nün başkanı Sudanlı General Mustafa Dabi, şimdiye dek kendilerine gösterilen işbirliğinden hoşnutluk duyduklarını ifade etti.

Hastane, cezaevi ve tutuklama merkezlerini ziyaret etmesi beklenen gözlemciler ülkeye girdiği sırada da çatışmalar devam ediyordu. Muhalif güçler ölü sayısının sürekli arttığını iddia ediyor, fakat bilgilerin kaynağı bilinemiyor.

Çatışmaların Humus kentinde yoğunlaştığı ve buraya giden bir gözlemcinin yaralandığı da iddia ediliyor.

 

 

Moskova’da onbinler yine sokakta

Rusya’da 4 Aralık’ta yapılan seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını ve yolsuzluk yapıldığını söyleyen muhalif güçlerin 10 Aralık’ta başlayan sokak eylemleri, 24 Aralık günü Moskova’daki Akademika Saharova Meydanı’nda onbinlerin katıldığı kitlesel gösteriyle devam etti.

Meydana açılan yakın çevre yollar trafiğe kapatılırken, soğuk ve karlı havaya rağmen göstericiler meydanı doldurdu. Abluka altına alınan meydanda yönetim karşıtı döviz ve pankartlar taşındı, “Putin’siz Rusya” ve “Temiz ve adil seçim” sloganları atıldı.

Sosyal ağlar üzerinden organize olan gruplar, gösteri masrafları için de yaklaşık 100 bin dolar bağış topladı. İnternet üzerinden yaklaşık 50 bin kişi gösterilere katılacağı konusunda teyit verdi.

Rusya’da çürümenin sembol isimleri de sokak gösterilerinden nemalanmaya çalışıyor. Eski lider Mihail Gorbaçov ve milyarder Mihail Prohorov’un da gösterilere katılacağı açıklandı.

 

 

 

Eindhoven’da barış ve hoşgörü için yürüyüş

28 Mayıs 1992 tarihinde Almanya’nın Solingen kentinde, Türkiye’den Karadenizli bir işçi ailesinin yaşadığı evin ırkçı-faşist Neo-Naziler tarafından kundaklanarak aile fertlerinin diri diri yakılmasının ardından, 24 Aralık 1992’den beri Hollanda’nın Eindhoven kentinde dünzenli olarak gerçekleştirilen ‘hoşgörü yürüyüşleri’ bu yıl da sürdü.

Kentteki meşaleli yürüyüş bu yıl “Fakkeltocht voor Verdraagzaamheid- Meşaleli yürüyüş hoşgörü içindir” adı altında yapıldı.

Yürüyüş için kitle Eindhoven’daki Özgürlük anıtı önünde toplandı. Belediye Meclis üyesi Mary Fiers, Solingen’deki katliamla ilgili kısa bir açılış konuşması yaptı. Ardından Solingen’de evleri yakılan ailenin anne ve babası söz alarak duygu yüklü birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca barış, kardeşlik, birlikte yaşam mesajları verilirken şarkılar söylendi. Şehir merkezinde yüründükten sonra ise yeniden yürüyüşün başlandığı noktaya dönüldü. Kısa bir konuşmanın ardından çeşitli müzik, tiyatro ve skeçlerle program bitirildi.

Eindhoven’da yaşıyan 42 ulustan işçi ve emekçinin katıldığı eylemde, tertip komitesinin açıklamasına göre 6 bin kişi yer aldı.

Kızıl Bayrak / Hollanda