30 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/49

 Kızıl Bayrak'tan
2012’de baskı ve teröre, savaş ve saldırganlığa karşı militan-kitlesel mücadele!
Ermeni soykırımı üzerinden
gerici dalaşma..
“Bu tiranlığa teslim olmayacağız”
“NATO ve füze kalkanına geçit yok!”
2011’de sınıf hareketi...
Taşeron işçilerin direniş kararlılığı
21 Aralık grevi kamu emekçileri için
yeni bir başlangıç olmalıdır!
Manisa’da soruşturma protestosu
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Birleşik Metal-İş
Merkez Genel Kurulu’nda yaşananlar üzerine
2012’de fırtına daha da büyüyecek!
Avrupa Birliği’nde hegemonya savaşları ve Neo-nazi cinayetleri
Mısır seçimlerinde ikinci tur geride kaldı
Siyonist cellatların “dökme kurşun” vahşeti üçüncü yılında
2011’de gençlik hareketi
Üniversitelerden haberler
Üniversitelerde faşist saldırılar
Aralık katliamları lanetlendi
Maraş’ta anmaya yasak, halka saldırı!
Deri-İş Sendikası Eğitim ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Eren Korkmaz ile konuştuk
HMS işçileri: “Direne direne kazanacağız!”
UPS’de 3 bin üye adına sözleşme
Festus cinayetinin görüntüleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

UPS’de 3 bin üye adına sözleşme

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS), uluslararası kargo devi UPS’de yürüttüğü sendikal örgütlenme mücadelesini toplu iş sözleşmesi ile taçlandırdı.

Yaklaşık 2 yıldır süren örgütlenme çalışması tamamlanarak, TÜMTİS üyesi 3000 işçi adına 22 Aralık 2011 tarihinde UPS Ünsped Paket Servisi Tic.Ve San. A.Ş. ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. UPS kargoda ve Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu kargo şirketleri arasında bir ilk olan bu sözleşme, sendika üyesi işçilerin tamamına yakınının onayı alınarak imzalandı.

Örgütlenme çalışmaları sürecek

Sendika, başta üyeleri olmak üzere örgütlenme mücadelesi boyunca maddi ve manevi destek sunan, basın açıklamalarına katılan sendikalara, emek örgütlerine, Türk-İş’e, siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine ve örgütlenme çalışmasını haber yapan medya kuruluşlarına; uluslararası üst örgütleri ITF ve ETF’ye; dünyanın pek çok ülkesinden destek olan ITF ve ETF üyesi sendikalara ve Teamsters sendikasına teşekkür etti.

Sosyal ve ekonomik kazanımlar

Sözleşme ile üyelerin mevcut ücretlerine net 140 TL seyyanen zam yapılırken bir aylık ücretleri tutarında ikramiye verilmesi hükme bağlandı. Toplam ücretlere net olarak %30 ile % 50 arasında değişen oranlarda zam yapıldığını açıklayan TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu, fazla çalışma ve hafta tatilinde çalışma halinde fazla mesai ücretinin % 60 zamlı ödeneceğini, ulusal bayram ve dini bayramlarda üyelerin çalıştırılması durumunda 2 yevmiye tutarında fazla mesai ücretinin %100 zamlı olarak verileceğini duyurdu.

Diğer resmi tatil günlerinde çalıştırma durumunda ise 1,5 yevmiye tutarında fazla mesai ücreti verilecek.

İmzalanan sözleşmeyle, alt işverene bağlı olarak çalışan sendika üyesi 187 işçinin kadroya alınması da kararlaştırıldı.

Sözleşme ile sosyal haklarda elde edilen kazanımların bazıları şöyle:

- İşyerinde yemek yiyemeyip dışarıda yemek zorunda olan üyelere verilen yemek ücretlerine net % 50 zam,

- Üyelerin öğrenimlerine devam eden her bir çocuğu için her sözleşme yılında bir defaya mahsus olmak üzere farklı miktarlarda net öğrenim yardımı yapılması,

- Yeni evlenen üyelere 1.000,00 TL. net evlenme yardımı, eşlerin her ikisinin aynı işyerinde çalışması halinde yardımın, her iki çalışana da ödenmesi

- Üyelerin eşinin ve kendisinin doğum yapması halinde, 2 çocuk ile sınırlı olmak kaydıyla her çocuk için işverence 1 çeyrek altın doğum yardımı,

- Sözleşmenin birinci yılında 300,00 TL. net yakacak yardımı,

- İşçinin kendisinin vefatı halinde 1.500 TL.; eş, çocuk, anne, baba ve kardeşinin ölümü halinde 500 TL.; işçinin iş kazası sonucu ölmesi halinde 3.000 TL. net yardım,

- Kurye ve hat şoförlerine verilen giyecek yardımına ek olarak yazlık ve kışlık birer çift ayakkabı verilmesi

- Servislerden yararlanamayan üyelerin işe gidiş-dönüş ücretleri, belediye otobüs taşıma ücretlerinin işverence karşılanması

- Şehir içi görevlere kalan hat sürücülerine sefer başına verilen 10 TL. 15 TL’ye çıkarıldı.
- Çalışma süreleri 5-10 yıl arasında olan üyelere 23 iş günü, 10 yıldan fazla olan üyelere 30 iş günü yıllık izin verilmesi

- Üyelerin evlenmesi durumunda 5 gün, eş ve çocukları ile ana babasının ve kardeşlerinin ölümü halinde 4 gün, kayınvalide veya kayınpederi ölmesi halinde 2 gün, eşinin doğum yapması durumunda 3 gün, bakmakla yükümlü olduğu kimselerin oturduğu yerin yangın, sel, heyelan ve deprem gibi olaylara maruz kalması halinde 7 güne kadar ücretli izin verilmesi

 

 

“Emek’le sermaye uzlaşmayacak!”

Emek Sineması’nın yıkılmak istenmesine karşı biraraya gelen sinema emekçileri, aydınlar, sanatçılar ve ilerici güçler 24 Aralık günü İstiklal Caddesi’nde kitlesel ve coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

İstanbul Kültür Sanat Varyetesi, Beyoğlu için Mücadele İnisiyatifi, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN), İşçi Filmleri Festivali, Yeni Sinema Hareketi, İMECE-Toplumun Şehircilik Hareketi, Kamusal Sanat Laboratuvarı’nın çağrısıyla Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan binlerce kişi, “Emek’le sermaye uzlaşmayacak!” pankartı arkasında Emek Sineması önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Starbucks da bir süreliğine işgal edildi.

“Yıkmak istiyorlar, yıktırmıyoruz!”

Beyoğlu’ndaki kentsel dönüşümün simgelerinden olan Demirören AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Aralarında Nurgül Yeşilçay, Mehmet Ali Alabora, Tarık Akan ve Harun Tekin’in de bulunduğu çok sayıda sanatçının da destek verdiği basın açıklamasında, Emek Sineması’nın yıkılması projesiyle ilgili daha önce alınan yürütmeyi durdurma kararının geçtiğimiz günlerde İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği hatırlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yenileme ve Anıtlar Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, tarihi ve kültürel bir miras olan Emek Sineması’nı korumadıkları için hesap verme çağrısının yapıldığı açıklama “Yıkmak istiyorlar, yıktırmıyoruz!” sözleriyle son buldu.

Açıklamanın ardından Emek Sineması’nın bulunduğu sokağa geçen kitle sabaha dek sürecek “Emek nöbeti” eylemine başladı.

 

 

 

 

Hera Tekstil’de eylem

Afyonkarahisar’da kurulu Hera Tekstil fabrikasında Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) üyesi işçilerin işten atılması fabrika önünde yapılan eylemle protesto edildi. 20’ye yakın sendikalı işçinin, disiplin kurallarına uymadıkları gerekçesi ile işten çıkarılmasına tepki gösteren TEKSİF’e Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikalar destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan TEKSİF Örgütlenme Daire Müdürü Asalettin Arslanoğlu, örgütlenme çalışmalarına geçtiğimiz nisan ayında başladıklarını söyledi. Asalettin Arslanoğlu 300’e yakın üyelerinin bulunduğu firmanın sendikaya üye olanişçilere karşı sürekli baskı uyguladığını belirterek “İşyeri yönetimi arkadaşlarımıza sendikadan istifa etme konusunda baskı yaparak, onları noter masraflarını karşılamak suretiyle istifa ettiriyorlar” dedi.

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu’nun da söz aldığı eylemde sendikaların temsilcileri tarafından eylemlerini takip eden işçilere karanfil dağıtıldı.

 

 

 

Düsseldorf’ta GEA önünde eylem

Almanya merkezli GEA Konsorsiyum’un Gebze’de bulunan üretim tesislerinde 70 işçinin işten atılması 21 Aralık günü şirketin Düsseldorf’ta bulunan genel merkezi önünde protesto edildi. Eyleme, IG Metall Düsseldorf-Neuss, Ver.di NRW Eyalet Yönetimi, Ver.di Federal Göçmenler Komisyonu, NGG Dortmund, IG BAU Duisburg, IG BAU Düsseldorf, IG BAU Köln, DGB Kfefeld, Ford VK, Hochtief BR-Köln- Linkspartei NRW ile göçmen örgütlerinden DİDF ve ATİF katıldı.

Protesto eyleminde yapılan konuşmalarda, işçilerin yeniden işe iadeleri talep edildi, Birleşik Metal-İş’in fabrikada yetkili sendika olarak kabul edilmesi ve GEA Yönetiminin sendikanın yetkilileriyle derhal görüşme masasına oturması istendi. GEA yönetiminin, Gebze’de işçilere karşı acımasız, sendikalarına karşı ise tahammülsüz olduğu vurgulandı.

GEA işçileriyle dayanışmayı örgütlemek ve Almanya’daki demokratik kamuoyunu bilgilendirmek üzere hazırlanan bildiriler GEA Yönetimine ve GEA Birleşik İşçi Temsilciliği’ne iletilmesi için GEA işçi temsilcisine verildi.

Katılımcılar GEA işçileriyle dayanışmanın Almanya genelinde yaygınlaştırılması için önümüzdeki günlerde IG Metall ve Uluslararası Metal Sendikaları Federasyonu ile görüşülmesi ve Ocak ayı içinde daha geniş katılımlı bir eylem yapılmasını önerdiler.