27 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/04

 Kızıl Bayrak'tan
Saldırıları püskürtebilmek için ilkeli birleşik mücadele!
"Anayasa Platformu" Konya’da toplandı
“Bu dava bitmeyecek!”
46 günde 513 gözaltı!
Sermaye hükümeti AKP rant peşinde!
Maltepe Belediyesi Taşeron İşçileri Direnişi’nde yeni süreç
Maltepe Belediyesi’nde yeniden direniş
ABB’de işçi kıyımı yaşanırken
Karayollarında özelleştirme saldırısı
Billur Tuz’da işgal provası
Gelir testi çileye dönüştü
DİSK Genel Kurulu üzerine düşünceler
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu ile sağlıkta dönüşüm ve sağlık hakkı mücadelesi üzerine konuştuk
Çatı Partisi ya da
solun tablosu - H.Fırat
Sınıf çalışmasının sorunları
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile konuştuk..
Mısır’da halk isyanının
birinci yılı
Mısır halk direnişinin 1. yıldönümünde emekçiler Tahrir’e aktı
Emperyalist tekellerin
“Davos Zirvesi” toplanıyor
Kıbrıs’ta grev
yasağa rağmen kazandı
Genç-Sen 5. Olağan
Genel Kurulu’un ardından
Devrim Okulu dersleri başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Maltepe Belediyesi’nde yeniden direniş...

Taleplerimiz kabul edilene kadar direnişteyiz!”

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan taşeron işçileri, 28. gününde son verdikleri direnişlerine CHP’li belediye yönetiminin verdiği sözleri tutmaması ve işçi düşmanı tutumunu sürdürmesi üzerine 23 Ocak’ta yeniden başladılar.

Aynı kararlılıkla direnişteyiz”

Maltepe Belediyesi önünde buluşan taşeron işçileri burada basın açıklaması gerçekleştirdiler.

CHP’li Maltepe Belediyesi’nin işçi düşmanı yüzünün teşhir edildiği açıklamada, talepler kabul edilmediği sürece direnişin süreceği söylendi. Açıklamanın ardından işçiler direniş çadırlarını yeniden kurdular. Eyleme BDSP de destek verdi.

Zengin’in gözdağı çabası sökmedi

İşçilere gözdağı vermek ve kararlılıklarını kırmak isteyen CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Zengin, sabah erken saatlerden itibaren belediye binası önüne zabıta yığınağı yaptı.

Basın açıklaması sırasında direniş alanı zabıtalar tarafından kuşatıldı. Bu durumun nedenini soran direnişçi işçilere amirler “Çimenlere basılmaması için buradayız” yanıtını verdiler. İşçilerin kararlı duruşu provokasyonu boşa düşürdü.

Belediye, sendikaları ihanete çağırıyor

Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, işçilerin örgütleri olan sendikaları da ihanete ortak etmeye çalışıyor. Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Bingöl, Maltepe Belediyesi’nde üyeleri olan Belediye-İş, Genel-İş ve Tüm Bel-Sen temsilcileriyle bir araya geldi. Direnişi karalamaya yönelik bir deklerasyon hazırlayan belediye yönetimi, sendikaların da imza atarak deklarasyona destek vermelerini istedi.

Görüşme sonrası direniş alanına gelen Tüm Bel-Sen temsilcisi, son süreci işçilerden dinledikten sonra, kendilerine olayların başka türlü anlatıldığını, hiçbir şekilde deklarasyona imza atmayacaklarını, aksine işçilerin taleplerinin bağlanacağı ortak bir komisyon kurulmasını önereceklerini beyan etti. Tüm Bel Sen temsilcisi, belediye başkanının, sözkonusu metni sendikaların imzası ile yayınlamasını istiyor.

Karalamalara rağmen direniş

25 Ocak günü direnişçi işçileri Mücadele Birliği ve Devrimci İşçi Hareketi ziyaret etti. Yapılan ziyaretlerde süreç aktarıldı ve belediyenin en son saldırısıyla sendikaların ihaneti anlatıldı. Direnişçi işçiler, direnişe ve dayanışma etkinliğine destek vermelerini istediler. Gün boyunca sendikaların tutumu üzerine tartıştılar ve tepkilerini dile getirdiler.

Direnişi karalayan metne imza atmayan Tüm Bel Sen, belediyenin yayınlandığı metinde sendikaların adlarının yer almadığı için kendilerinin de metne imza atmış gibi göründüğünü belirterek, belediye başkanının bir an önce metni sendikaların imzası ile yayınlamalarını istiyor.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

CHP’li belediyeden karalama kampanyası

 

CHP’li Maltepe Belediyesi yönetimi, taşeron işçilerine karşı “savaş” açtı. Belediyenin işçi düşmanı tutumuna DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile belediyedeki kadrolu işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası da ortak oldu.

Belediye yönetiminin, işçi düşmanı tutumuna tam destek verenler arasında, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı ve aynı zamanda CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın Emek Dünyasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Nevzat Karataş da bulunuyor. Utanç verici bu açıklamanın altına imza atan sendikalara rağmen belediye bünyesindeki memurların örgütlü olduğu Tüm Bel Sen açıklamanın altına imza atmadı.

Belediye yönetiminden tehdit

Belediye binası önünde 28 gün sürdürdükleri direnişlerine, belediye yönetiminin işe geri dönüşler ve diğer taleplerle ilgili verdiği sözler üzerine ara veren işçiler, verilen sözlerin tutulmaması üzerine 23 Ocak sabahı belediye önünde tekrar direnişe başlamışlardı. Maltepe Belediyesi yönetimi, 25 Ocak günü yaptığı yazılı bir açıklama ile hakları ve gelecekleri için direnen taşeron işçilerini ve mücadelelerini karalamaya kalktı. Yönetim ayrıca, meşru direnişlerini sürdüren işçiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Sözde “demokrat belediye yönetimi” ibretlik açıklamasında taşeron köleliğini açıktan savunurken işçilerin direnişini “üç-beş kişilik örgütlü grubun farklı amaçlara hizmet uğruna huzur, sükun ve çalışma barışını bozmak için ücreti ve sosyal hakları bahane etmeleri” olarak karalamak istedi. Yönetim aynı açıklamada, direnen işçileri işten atmakla tehdit etti.

CHP’li belediye taşeron köleliğini savundu!

Belediyenin yazılı açıklamasında, işçilerin taleplerinin haklılığı konusunda itirafta bulunduğu da görüldü.

15 Aralık itibari ile Belediyemize taşeron hizmeti veren firma elemanlarından örgütlü bir grubun iş akitleri ile ilgili hiçbir sorun olmamasına rağmen Belediyenin asli kadrolarında çalışanların yıllardır kazanılmış sendikal hakları ile taşeron çalışanlarının da ücret ve sosyal haklarının eşitlenmesi talebinde bulunarak eylem yaptıkları bilginiz dahilindedir” ifadeleriyle başlayan açıklamada kadrolu işçilerle taşeron işçileri arasındaki uçurum ortaya konarken açıklamada taşeron köleliği savunuldu.

Sendikaların suç ortaklığı

Karalama ve yalan dolu ifadelerin yer aldığı açıklamada şöyle denildi:

Yaklaşık bir aydır, çalışanların desteğinden yoksun üç-beş kişilik grubun tüm çalışanların temsil edildiğini ispat için sağdan soldan topladıkları bir avuç taraftar ile basın ve kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadırlar. Tüm uyarı ve emeğe olan saygımıza rağmen görevleriyle ilgili işbaşı yapmayan protestocuların 25.01.2012 itibari ile iş akitlerinin de feshedilmiş olacağı bilgisini basın ve kamuoyuna arz ediyoruz.”

Belediye Başkanlığı’nın açıklamasında dikkat çeken diğer bir nokta ise belediye “örgütlü, yetkili ve yetkisiz sendika yetkilileri ve temsilcilerinin” belediye yönetiminin uygulamaya esas almış olduğu karara katıldıklarını beyan ettikleri iddia edildi.

İşçilere suç duyurusu

Açıklamanın son bölümünde ise direnişçi işçiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek “hak ve hukukun aranması noktasında yasal gereklilikleri hiçe sayarak Kamu düzenini bozmaya yönelik eylem sorumlularına gerekli işlemin ilgili makamlarca yerine getirilmesini beklediğimizi basın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” denildi.