18 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/20

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs ve ardından yaşanan gelişmeler
AKP ve düzen/cemaat yargısı
gemi azıya aldı!
Hiçbir aşağılık yalan katliamcı devleti aklayamaz!
ÇHD MYK üyesi Av. Zeycan Balcı Şimşek ile faşist baskı ve terör
tablosu üzerine...
“Polis devletinde yaşıyoruz!”
Silivri ziyareti ve karartılamayan gerçekler
Hükümet tehdit ediyor, emekçiler ‘grev’ diyor!
“TOGO’da yılgınlık yok, direniş var"
TOGO işçileri: “Birliğimizi bozamayacaklar!”
TOGO’da direniş ve görevler
Grevci EPTA işçileri:
“Birbirimize kenetlendik!”
Avrupa Serbest Bölgesi’nde
EPTA işçileri grevde!
Yeni dönem MESS
Grup TİS süreci ve görevler
Yunanistan’da yükselen faşizm ve Avrupa’da neo-faşist
hareket - Volkan Yaraşır
Yunanistan’da kriz derinleşiyor, sol güçleniyor
İspanya da iflasın eşiğinde!
Almanya’da eyalet seçimleri, sonuçları ve kısa dersler
Kıbrıs’ta emekçiler yasak tanımıyor!
AKP’nin TMMOB’yi
itibarsızlaştırma saldırısı
DTCF’de soruşturma-ceza terörü ve gösterdikleri
“Geleceğine sahip çık!” kampanyası üzerine...
“Basına sansür,
gazeteciye tutsaklık” dönemi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kıbrıs’ta emekçiler yasak tanımıyor!

Kıbrıs’ın Lefkoşa kentinde maaşları ödenmeyen ve sosyal hakları verilmeyen Belediye Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, grev silahını kuşanmışlardı. Hakları için direnen belediye emekçilerinin grevi, sınıf mücadelesinin merkezi durumuna dönüştü. Kıbrıslı işçi ve emekçilerin grev iradesine sahip çıkması, polis terörü ve Bakanlar Kurulu yasaklarına rağmen grevin kararlılıkla devam etmesi mücadeleyi büyütüyor.

Greve konan yasak, mücadeleyi önleyemedi

Günlerdir hakları için dişe diş mücadele eden işçiler, çeşitli eylemlerle tepkilerini sürekli olarak gösteriyorlar. Kararlı bir süreç yaşayan işçilerin fiili-meşru mücadelesi hükümeti oldukça zorluyor. Bu durum karşısında olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu, 60 gün grev yasağı getirdi. Polis terörü ve baskıyla işçilerin grev iradesini kıramayan sermaye devleti Bakanlar Kurulu kararıyla zaman kazanmaya çalışıyor.

Sendikal Platform, Belediye Emekçileri Sendikası’na yönelik saldırganlık ve grev yasağı kararına karşı 16 Mayıs’ta destek eylemi örgütledi. İşçi ve emekçilerin kitlesel desteğiyle BES’in direniş kararlılığı selamlandı. Başbakanlık önünde yapılan eylemle BES’e yönelik baskılara sessiz kalınmayacağı gösterildi. Sendikal Platform’a bağlı sendikalar yoğun bir katılımla Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) önünde toplandı. Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme ilerici ve devrimci kurumlar da destek verdi. 3 bine yakın işçi ve emekçiyle Sendikal Platform korteji, Başbakanlık’a yürüdü. Başbakanlık binasına girmek isteyen eylemcilere polisin izin vermemesi üzerine arbede yaşandı. Gözaltılarında yaşandığı arbede sonrası Başbakanlık önündeki çöpler ateşe verildi. Emekçiler, Başbakan’ın tavrını protesto için Başbakanlık binasına çöp yığınları fırlattı. Eylem alanında bir de patlama sesi duyuldu. Bu sırada çıkan arbedede iki polis yaralandı.

Yasaklasanız da yasaklamasanız da sokaktayız!”

BES Başkanı Savaş Bozat, Başbakanlık önünde bir açıklama yaptı. Sözleri sık sık “Kahrolsun faşizm!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Genel grev genel direniş!” sloganlarıyla kesilen Bozat konuşmasında, milyonlar harcayarak hükümete gelen başbakanın, haklarını gaspettiği işçileri aç bıraktığını, güvencesiz çalıştırdığını vurguladı. Bozat, şöyle konuştu; “76 gündür belediye çalışanlarının, ücretleri ödenmiyor. Buna formül bulacaklarına grevi yasaklıyorlar. Biz de 60 gün sokaktayız. Bizi yıldıramayacaksınız. Belediyeyi yıkan, memleketi talan edenler, vatandaşın üzerinden ahkam kesenler var. Ama çalışanların çocuklarına verecek harçlıkları yok. Bu böyle kalmayacak. Yılmak yok. Direne direne kazanacağız. LTB çalışanlarının kaderi mi bu? 5 senedir sosyal güvencesiz çalışıyorlar. Hani başbakan? Yazıklar olsun. Tek başına iktidara geldiniz. Hakkını arayanların grev hakkını ertelemek için mi iktidara geldiniz? Polisle bizi karşı karşıya getirdiler. 3 kişi şimdi alındı, beş de dün alındı. Yazıklar olsun böyle devlet ve adalet anlayışına. Bugünden itibaren hep birlikte, el ele, kola kola, omuz omuza hükümet gidene kadar mücadeleye hazırız.” Bozat’ın konuşmasının ardından kitle, Başbakanlık binası önünden ayrılarak LTB önüne doğru yürüyüşe geçti ve burada eylemi bitirdi.

 

 

 


DKB grevi selamladı

Devrimci Komünist Birlik (DKB) yazılı bir açıklama yayınlarak BES emekçilerinin mücadelesini selamladı. “Faşizan yönetime HAYIR! Yaşasın Örgütlü Mücadele!” başlığıyla yayınlanan açıklamada Lefkoşa Türk Belediyesi işçilerinin kaderinin, kendisine ve çevresine rant sağlayan belediye başkanına teslim edilemeyeceği ifade edildi.

Açıklamada işçilerin çalışma koşulları ve talepleri de savunularak tüm belediye emekçilerine kadrolu çalışma hakkı ve eşit haklar sunulması, belediye bütçesi ve borçlarının işçilerin ve halkın denetiminde olması talepleri yükseltildi. İşçiler, meşru taleplerinin ardından yönetim için mücadeleyi büyütmeye, demokratik bir yönetim için komitelerde örgütlenerek kendi yönetim mekanizmalarını kurmaya çağrıldı.

 

 

 

Nakba çatışmalarında 60 yaralı

15 Mayıs “Nakba” yani felaket gününün 64. yıldönümünde Filistinli emekçi halk katliamları unutmadıklarını, ülkelerini yarı açık cezaevine çeviren siyonist İsrail karşısında direniş iradesinin hala ayakta olduğunu göstermek için sokaklardaydı. Filistinli emekçilerin böylesi bir sahiplenmeden geri durmaması İsrail güçlerinin azgın terörüyle karşılandı.

İsrail ordusunun her türlü silahı kullanarak uyguladığı bu saldırılarda, 60 Filistinlinin yaralandığı belirtiliyor. Gösterilerde aynı zamanda İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinli tutuklu ve hükümlülerin Nisan ayından bu yana sürdürdüğü kitlesel açlık grevi direnişi de unutulmadı.

Filistinli tutsakların direnişle gelen zaferi Nakba eylemlerinde kitlenin coşkusunu ve atmosferini güçlendirdi. Gün boyu süren çatışmalarla Filistinliler kendi topraklarından kovulamayacaklarını, işgale ve zulme sessiz kalmayacaklarını bir kez daha ortaya koydular.

Açlık grevi sona erdi

Filistinli mahkûm hakları örgütü Kadura Fares, tarafından 14 Mayıs Pazartesi günü yapılan açıklamada, Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail ile uzlaşma sağlandığı belirtildi. İsrail cezaevlerindeki bazı tutuklular, 17 Nisan’da idari gözaltı uygulamasını ve cezaevlerindeki kötü şartları protesto etmek için açlık grevi başlatmış, kısa sürede katılımın artması ile grev yapan tutukluların sayısı bin 600’e yükselmişti.