8 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/23

 Kızıl Bayrak'tan
Parti, sınıf, devrim!
15–16 Haziran Büyük İşçi Direnişi
CHP Kürt sorununa ilişkin çözüm paketini açıkladı
Faşist baskı ve terörde yeni dalga
Sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi’ni selamlamaya hazırlanıyor
Grev yasağı, sınıfa yönelik
karşı-devrimci bir saldırıdır!
Volkan Yaraşır
Hava işkolunda grev yasağı ve sendikal hareketin mecalsizliği
“Grev yasağına karşı birleşik mücadele!”
THY’de bekleyiş sürüyor
Deri-İş ve sınıf sendikacılığı
üzerine
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Haziran Ayı Toplantısı
Gerici cephe Suriye’de etnik, dinsel, mezhepsel çatışmaları kışkırtıyor
“Direnişler yeniden okunmalı,
bilince çıkarılmalı!”
Aliağa OSB’de direniş!
Mısır’da öfke yeniden
Tahrir’e aktı!
Dinci-gericilik kadın düşmanlığında
sınır tanımıyor!
Kürtaj tartışmaları üzerine
Kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda!
Kapitalist sömürü düzenine karşı tek alternatif sosyalizmdir!.
Üniversitelerde faşist saldırılar
“Barınma hakkımızı savunalım!”
TMMOB 42. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Devrimci sanatçılar anıldı.
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri
ölümsüzdür!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi’ni selamlamaya hazırlanıyor


Sınıf devrimcileri, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümü dolayısıyla düzenleyeceği etkinliklerin çalışmalarını sürdürüyor. Fabrikalarda, emekçi semtlerinde 15-16 Haziran Direnişi’nin ışığında “Parti, sınıf, devrim!” şiarını yükseltme, yeni 15-16 Haziranlar yaratma çağrısı yapılıyor.

Tuzla’da panel çalışmaları

Tuzla’da sınıf devrimcileri, BDSP’nin 17 Haziran’da gerçekleştireceği panelin afişlerini Esenyalı Mahallesi, Aydınlı Mahallesi, Aydos Mahallesi, Sanayi Mahallesi ve işçi emekçilerin geçiş güzergâhlarına yaptı. Aydınlı Mahallesi’nde yapılan Kızıl Bayrak satışında emekçiler panele çağrıldı.

Tersane işçilerinin sabah işe gidiş güzergahlarında ROTA’nın “15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin ruhuyla mücadeleye” başlıklı özel sayı bildirisi ajitasyon konuşmaları eşliğinde ulaştırılıyor. Dağıtımlar sırasında, Elta direnişinin kazanımının işçiler üzerinde olumlu bir hava yarattığı gözlemleniyor.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde ise Tuzla İşçi Bülteni’nin özel bildirisi fabrikalarda iş çıkış saatlerinde işçilere ulaştırılıyor.

Bir süredir sınıf devrimcilerinin faaliyet götürdükleri ADÖKSAN fabrikasının patronu ve kemik yalayıcısı müdürleri tahamülsüzlüklerini yine gösterdi. En son 1 Mayıs öncesinde yapılan bildiri dağıtımına ADÖKSAN patronu küfürlerle ve fiziki saldırıyla müdahale ederek faaliyeti provoke etmeye çalışmıştı. Gereken cevabı alan sömürücü asalak bu kez Tuzla İşçi Bülteni’nin “15-16 Haziran büyük işçi direnişi kararlılığıyla mücadeleye” başlıklı özel sayı bildirisinin dağıtımı sırasında kemik yalayıcı insan kaynakları müdürünü, sınıf devrimcilerinin üzerine saldı. Dağıtımı engellemeye ve provoke etmeye çalışan müdüre gereken cevap sınıf devrimcileri tarafından verildi. Faaliyete tahammül edemeyen müdür, bu kez polisleri çağırdı. Keyfi bir şekilde faaliyeti engellemeye çalışan müdür-polis ittifakı sınıf devrimcilerin kararlılığıyla boşa düşürüldü ve bildiriler işçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak gazetesinin son sayısı emekçi mahallelerinde ve fabrikalarda işçi ve emekçilere ulaştırılıyor. Esenyalı Mahallesi ve Teksif Sendikası’nın örgütlü olduğu RİMAKS fabrikasına gerçekleştirilen satışlarda mücadeleyi büyütme ve sosyalizmin kızıl bayrağı altında birleşme çağrısı yapıldı.

Ümraniye’de 15-16 Haziran hazırlıkları

BDSP’li sınıf devrimcileri 17 Haziran Pazar günü Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde yapılacak panele işçi ve emekçileri davet ediyorlar.

OSİM-DER’de yapılan 15- 16 Haziran gündemli kahvaltı öncesi derneğin çevresine büyük işçi direnişinin tarihini ve güncel önemini anlatan duvar gazetesi yapılarak işçi ve emekçiler kahvaltıya çağrıldı.

3 Haziran günü yapılan kahvaltıya katılan işçilerle birlikte 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi, sınıf hareketinin tarihsel ve güncel sürecini anlatan sunum ve söyleşi yapıldı.

Sunumun ardından canlı sohbetlerle süreç tartışıldı.

İzmir’de 15-16 Haziran paneli hazırlıkları

10 Haziran günü Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek olan panelin çağrı afişleri, hafta başından itibaren İzmir’in dört bir yanına asıldı.

Önce Bostanlı, Karşıyaka, Bayraklı, Alsancak ve Konak hattına yaygın bir şekilde yapılan afişler, daha sonra Çiğli’de ve Buca’da da yine yaygın bir şekilde kullanıldı. Buca’daki afiş çalışması sırasında gözaltına alınan ve daha sonra bırakılan sınıf devrimcileri, afiş çalışmalarına devam ederek, NATO, Cezaevi, Buca Belediye ve Tınaztepe hattı boyunca panel çağrı afişlerini yaptılar.

Yine Menemen-Asarlık hattına yapılan afişler ile demir-çelik işçileri panele çağrıldı. Afiş çalışmaları sürerken emekçiler davetiyelerle de panele çağırılıyor. Ayrıca panel davetiyeleri, sendikalar, devrimci kurumlar ve siyasi partilere bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla- Ümraniye - İzmir

 

 

 

 

Sınıf devrimcilerinden seminerler

 

Sınıf devrimcileri mücadeleyi büyütmek, sağlam ideolojik temellerde yürümek için eğitim seminerlerine ağırlık veriyor. Sınıf devrimcileri Ankara ve İzmir’de uzun süredir sürdürdükleri seminerlerle programlarını tamamladılar.

İzmir

İzmir’de Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nde gerçekleştirilen seminerler dizisi ‘Sınıf Hareketi Tarihi’ semineriyle son buldu. Yaklaşık 5 aydır ‘Demokrasi sorunu’, ‘Bağımsızlık sorunu’, ‘Ulusal Sorun’, ‘Kadın sorunu’ başlıklarıyla gerçekleştirilen seminerlerin en sonuncusu olan ‘Sınıf Hareketi Tarihi’ 3 Haziran Pazar günü verildi.

Seminer, Osmanlı Devleti’nde ilk fabrikanın kuruluşundan yani işçi sınıfının ortaya çıkışının ele alındığı anlatımla başladı. Sınıf hareketi, 19.yy, İttihat ve Terakki dönemi, Cumhuriyet dönemi ve 60’lı yıllardan günümüze kadar kategorilendirilerek anlatıldı. Tüm bu süreç boyunca işçi sınıfının nicel olarak gelişirken, sömürü koşullarına karşı verdiği mücadeleleri, gerçekleştirdiği eylemleri ve bu eylemlerin militanlaşması üzerinden tarihsel gelişim süreci üzerinden anlatıldı. Bu mücadeleler içinde kurulan sınıf örgütleri, sosyalist partiler ve egemenlerin bu mücadeleler karşısındaki saldırıları vurgulandı. Yine 60’lı yıllardan başlayarak Türkiye sınıf hareketi tarihi içerisinde önemli bir yer tutan Derby, Paşabahçe, Alpagut, 15-16 Haziran direnişi, Zonguldak madenci grevi ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Seminer, son olarak dönemin devrimci hareketlerinin, TKP ve TİP’in sınıf hareketine bakışı ve o dönemki yönelimlerine değinilerek son buldu.

Ankara

Ankara BDSP, yaz sürecini daha güçlü bir hazırlıkla örgütleyebilmek için çalışmalarında eğitim seminerlerine ağırlık veriyor. Seminerlerde siyasal sınıf çalışmasındaki eksiklikleri ve zorlanma alanları ortaya konularak yaz sürecindeki faaliyetten güçlenerek çıkabilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

Ankara BDSP “Kitle çalışmasının sorunları” başlığıyla başlattığı seminer dizisinin 3. ve son bölümünü 5 Haziran günü Mamak İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen bu son seminerde “Kitle çalışması ve örgütlenme sorunu”, “Kitle eylem ve etkinliklerine hazırlık” ve “Kampanyalar ve kitle çalışması” başlıkları tartışıldı. Bu başlıklar üzerinden pratikte yaşanan zorlanmalar ve eksiklikler ortaya konularak canlı tartışmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir - Ankara