8 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/23

 Kızıl Bayrak'tan
Parti, sınıf, devrim!
15–16 Haziran Büyük İşçi Direnişi
CHP Kürt sorununa ilişkin çözüm paketini açıkladı
Faşist baskı ve terörde yeni dalga
Sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi’ni selamlamaya hazırlanıyor
Grev yasağı, sınıfa yönelik
karşı-devrimci bir saldırıdır!
Volkan Yaraşır
Hava işkolunda grev yasağı ve sendikal hareketin mecalsizliği
“Grev yasağına karşı birleşik mücadele!”
THY’de bekleyiş sürüyor
Deri-İş ve sınıf sendikacılığı
üzerine
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Haziran Ayı Toplantısı
Gerici cephe Suriye’de etnik, dinsel, mezhepsel çatışmaları kışkırtıyor
“Direnişler yeniden okunmalı,
bilince çıkarılmalı!”
Aliağa OSB’de direniş!
Mısır’da öfke yeniden
Tahrir’e aktı!
Dinci-gericilik kadın düşmanlığında
sınır tanımıyor!
Kürtaj tartışmaları üzerine
Kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda!
Kapitalist sömürü düzenine karşı tek alternatif sosyalizmdir!.
Üniversitelerde faşist saldırılar
“Barınma hakkımızı savunalım!”
TMMOB 42. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Devrimci sanatçılar anıldı.
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri
ölümsüzdür!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde faşist saldırılar...

 

Üniversitelerin kapanmasına az bir süre kala faşist saldırılar yaşanmaya başladı. İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi’nde yaşanan saldırılarda devrimci, ilerici ve yurtsever öğrenciler yaralandı.

İÜ’de satırlı saldırı

4 Haziran günü İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde bulunan Sosyal Bilimler MYO’da faşistlerin devrimci ve ilerici öğrencilere satırlarla saldırması sonucunda 1 öğrenci yaralandı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet ise saldırılarla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bahar aylarında gençler hareketleniyorlar, sınav stresi de ekleniyor, 1-2 hafta daha dikkatli olmak gerekiyor” diyerek saldırıları sıradanlaştırmaya çalıştı.

Daha sonra ise Çapa Tıp Fakültesi’nde bulunan üniversite öğrencisi Veysel Can Karakaş faşistlerin saldırısına uğradı. Linç edilmek istenen ve polis tarafından gözaltına alındığı söylenen Karakaş’tan bir süre haber alınamadı. Akşam saatlerinde ise Karakaş’ın Haseki Karakolu’na götürüldüğü öğrenildi.

Marmara Üniversitesi’nde saldırı

Marmara Üniversitesi’nde faşistler 4 Haziran günü devrimci ve ilerici öğrencilere saldırdı. Göztepe Kampüsü’nde bulunan Teknik Eğitim Fakültesi’nde satırlarla saldıran faşistler iki öğrenciyi ağır yaraladı. Yaralanan öğrenciler hastaneye kaldırıldı.

5 Haziran günü de İletişim Fakültesi’nde saldırılar gerçekleşti. Taş, sopa ve soda şişeleriyle yapılan saldırılar püskürtüldükten sonra okulda hazır bekleyen çevik kuvvet faşistlerden görevi devraldı.

Polis saldırısı karşısında kararlı duruş sürdürülürken devrimci,ilerici ve yurtsever öğrenciler okula toplu giriş düzenlemek istediler. Ancak okula alınmadıkları gibi okulun içinde birlikte bekleyen polislerin ve faşistlerin küfür ve tacizlerine maruz kaldılar.

Bunun üzerine devrimci, ilerici ve yurtsever öğrenciler hakaretlere sloganlarla cevap verdiler. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Marmara goristan jibo faşistan!” ve “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atılırken çevik kuvvet ve faşistler birlikte saldırıya geçtiler.

Faşist çetelerin polisle işbirliği içinde gerçekleştirdiği saldırıdan sonra gözaltı terörü gerçekleşti ve 6 öğrenci gözaltına alındı.

Fırat Üniversitesi’nde faşist saldırılar

Elazığ Fırat Üniversitesi’nde 3 gün yoğunlaşan saldırılarda 2 öğrenci ağır yaralandı. 20-30 kişilik gruplar halinde saldıran faşistler ilerici, devrimci öğrencileri yalnız bulabilmek için pusu atarken, 1 Haziran günü yurtsever bir kadın öğrenciye saldırdılar.

Son saldırıda ise bacağından, kolundan ve yüzünden bıçakla yaralanan Eyüp Ekdi, sağlık durumu kritik olduğu için Elazığ Devlet Hastanesi’nde ameliyata alındı.

Faşist saldırı sonrası sermaye devleti ilerici, devrimci ve Kürt öğrenci avı başlattı. Yapılan baskınlar sonrası birçok öğrenci gözaltına alındı.

 

 

 

 

Tutuklu anarşistlere destek

 

1 Mayıs Tutsakları Dayanışma İnisiyatifi, tutuklanan anarşistlere destek vermek için Taksim’de basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada tutuklamaların, 1 Mayıs nedeni ile gözaltına alınanların muhalif kimliklerinden kaynaklı olduğu, hukuksuz ve keyfice yapıldığı vurgulanarak, tutukluların serbest bırakılması istendi. Toplam tutuklama sayısı 13’e yükseldi.

Tramvay Durağı’nda biraraya gelen katılımcılar “Haymarket’ten Taksim’e 1 Mayıs tutsakları özgürleşiyor! / 1 Mayıs Tutsaklarıyla Dayanışma İnisiyatifi” yazılı pankart açtılar. Pankart arkasında Galatasaray Lisesi’ne kadar yürüyen katılımcılar, “TMY çöpe tutsaklara özgürlük!”, “İsyan, devrim, anarşi!”, “Bijî bratiya gelan!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları atarak tepkilerini dile getirdiler.

TMK-ÖYM mağdurları serbest bırakılsın!”

Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde açıklamayı tutuklulardan Yanal Yağcı’nın eşi Nuray Şimşek Yağcı okudu. 1 Mayıs’ta kimi yerlere verilen zararın Terörle Mücadele Şube polisleri ve Özel Yetkili Mahkemeler’in çalışma alanına girmemesine rağmen tutuklananların “terör örgütü” üyesi olmakla suçlandığını belirten Yağcı, tutuklamaların muhalif kimliklere yönelik olup, her türden hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Yağcı, dosyada gizlilik olması nedeni ile avukatların bile bilgi alamadığı durumda, burjuva medyada dosyada bulunduğu iddia edilerek kamuoyuna sunulmasının medyanın bu tür toplumsal olaylardaki konumuna işaret ettiğini vurguladı. Yağcı, açıklamanın devamında şunları söyledi: “Tüm bu örneklerin tek ortak noktası, bu insanların hükümete ve sisteme muhalif oluşlarıdır ve tüm bu olanlardan çıkan tek sonuç vardır: Devlet ve onu elinde tutan hükümet, kendisi gibi düşünmeyen herkesi terörist olarak görmektedir.”

Her pazartesi Metris Hapishanesi önündeler

Yağcı, arkadaşlarının hapishanenin yöneticileri tarafından “Allahsız teröristler geldi” diyerek adli mahkumlara karşı kışkırttıklarını da dile getirdi. Yağcı, her pazartesi saat 13.00’te Metris Hapishanesi önünde olacaklarını ve tutuklularla dayanışmalarını sürdüreceklerini duyurdu. Eylem açıklamaların ardından bitirildi.

Eyleme HDK Beyoğlu Meclisi, Toprak ve Özgürlük Kooperatifi, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, TÖPG, SGD, SDP ve BDP destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul