3 Ağustos 2012
Sayı: SYKB 2012/31

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye iktidarının üç koldan yürüttüğü saldırganlığa karşı;
Militan sınıf/kitle hareketi
Sermaye devleti, Batı Kürdistanlıların kazanımlarını yok etme telaşında
Sedat Selim Ay’ın terfisi düzenin işkence politikasının parçasıdır
Alevilere yönelik inkar, asimilasyon ve fiziki saldırılar sürüyor
Irkçı-faşist saldırılar protesto edildi
Kapsamlı mücadele gündemleri
ve artan sorumluluklar
Sermaye sınıfı ‘çıplak kölelik’ istiyor
İşten atmalara, baskıya,
sömürüye direniş
“Dayanışma ve ortak mücadele
olmadan kazanamayız!”
Senkromeç’te direniş
bayrağı dalgalanıyor!
Temmuz ayı
iş cinayetleriyle geçti
Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın ile kıdem tazminatının gaspı, yetki süreci ve
MESS Grup TİS süreci üzerine
BDSP’den HEY Tekstil’e ziyaret
İran ve Suriye konusunda Amerikancı politika - H. Fırat
Avrupa işçi hareketindeki yeni
dinamikler... - V. Yaraşır
Suriye süreci ve güncel
gelişmeler
Kürt halkının özgürlük yürüyüşü
devam ediyor
Sermayenin yeni yalanı:
Harçlar kalkıyor!
YÖK disiplin yönetmeliği
değişir mi?
Kapitalist düzenin kadın düşmanlığı durmak bilmiyor!
Burjuvazi asalak bir sınıf, kapitalizm bir israf düzenidir
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali Hazırlık
Komitesi sözcüsüyle konuştuk
İşçi ve emekçiler festivale çağırıyor
“Üstelik de anlattığını, yaşanmışlıktan damıtarak anlatıyordu!”*­­
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Temmuz ayı iş cinayetleriyle geçti...

Katliama dönüşen iş cinayetleri geride bıraktığımız Temmuz ayında Türkiye’nin dört bir yanında yaşandı. 90’dan fazla işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetleri, kuralsız ve kölece çalışma koşulları gerçeğini bir kez daha gösterdi.
Kocaeli’de Kaytazdere Sanayisi’nde motor ustası olarak çalışan Sinan Menekşe, sanayi elektriğine kapılarak hayatını kaybetti. Motor tamiri yaptığı sırada bir anda elektrik akımına kapılan Menekşe’nin üç yıllık evli olduğu öğrenildi.
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde, alt geçit inşaatında beton mikserine ait hortumun çarpması sonucu ağır yaralanan bir işçi hayatını kaybetti.
Soğanlı Çevre Yolu’ndaki alt geçit inşaatında 7 Mayıs’ta yaşanan iş cinayetinde, Hikmet Demirci (41) aşırı basınç yüzünden sağa sola savrulan beton mikserine ait hortumun çarpması sonucu ağır yaralandı. Çekirge Devlet Hastanesi’nde 85 gün tedavi gören Demirci, 31 Temmuz günü hayatını kaybetti.

Otel inşaatında göçük

Bitlis’in Tatvan İlçesi çıkışındaki Hanelma Köyü yakınlarında Cemal Elmas’a ait otelin ek hizmet binası için kazı çalışması başlatıldı. 12 metre derinliğinde kazılan hafriyat bölgesinde 31 Temmuz sabahı iş makineleri çalışırken göçük meydana geldi. 4 işçi bir anda tonlarca toprağın altında kaldı.
Arkadaşları tarafından çıkarılmaya çalışılan işçilerden Suriye uyruklu Halil İbrahim yaşamını yitirirken, 3 işçi yaralı olarak çıkarıldı.

Çapa’da iş cinayeti

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 31 Temmuz günü, bir işçi klima takmaya çalışırken hayatını kaybetti.
36 yaşındaki Serkan Borucu 6. katta klima takarken aşağı düştü ve boynunun kırılması sonucu yaşamını yitirdi. Ölüm için iş kazası raporu tutulmazken iş cinayeti “şüpheli ölüm” olarak kayıtlara geçti.
Üniversite yönetimi, güvencesiz çalışma dayattığı işçilerden birinin ölümünün ardından 163 gündür direnişte olan Çapa taşeron işçilerine saldırarak tahammülsüzlüğünü bir kez daha gösterdi. Yaşanan iş cinayeti karşısında tepki gösteren, üstü örtülmek istenen olayı duyurmaya çalışan direnişçi taşeron işçilerinin çadırı sabaha karşı 05.00’te polis saldırısıyla kaldırıldı. Direnişçilerse saldırılara rağmen mücadeleyi sürdürmekte kararlı.

İspir’de iş cinayeti

Erzurum’un İspir ilçesi Çoruh Vadisi Sırakonaklar Köyü mevkiinde, yol genişletme çalışmasında patlama ateşleyicisi teknisyeni olarak görev yapan Hüseyin Çakır (35) kayaların arasına yerleştirilen dinamiti sığınaktan ateşledikten hemen sonra dışarı çıktı. Bu esnada patlamanın etkisiyle çevreye saçılan taşlardan birisi kafasına isabet eden Çakır iş cinayetine kurban gitti.

Madende iş cinayeti

Zonguldak’ın Elvanpazarcık beldesinde özel bir maden ocağında bir maden işçisi merdivenden düşerek hayatını kaybetti.
Yerin 70 metre altındaki maden ocağında yaşanan iş cinayeti, Satılmış Ç. isimli işçinin üretim noktasına ahşap merdivenden inerken dengesini kaybederek düşmesi sonucu yaşandı.

 

 

 

 

Ankara metro çalışmasında toprak kaydı

27 Temmuz saat 17.30 sıralarında Ankara’da yolda toprak kayması meydana geldi. Geçtiğimiz ay bir kişinin ölümüne neden olan metro göçüğüne 250 metre mesafede toprak kayması oluşması tehlikenin sürdüğünü gösterdi.
Oluşan toprak kayması sonrasında Ankara-Çayyolu metro inşaatında çalışan işçiler çıkarılarak “önlemler” alındı. Polisin iki saatliğine araç yolunu trafiğe kapattığı caddede metro inşaatını yapan şirket olası göçük tehlikesine karşı çimento yüklü mikser çağırdı.
Şantiye alanında bekletilen mikser, toprak kaymasını durdurmak amacıyla güçlendirme çalışması yaptı. Daha fazla kar elde edebilmek için yapılan kuralsızlıklar yeni facialara davetiye çıkarıyor.

 

 

 

 

Termo Teknik işçisi kararlı


Geçtiğimiz Temmuz ayında işbirlikçi Çelik-İş Sendikası’nın esaretinden kurtularak DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen Termo Teknik işçileri, sendikal tercihlerinin baskı altına alınmasına eylemle yanıt verdiler.
İşçiler 31 Temmuz günü sabah vardiyası girişinde ve çıkışında fabrika önünde eylem gerçekleştirdiler.
Fabrikaya sloganlarla yürüyen işçiler giriş kapısı önünde eylem gerçekleştirdi.
Gece vardiyasından toplu bir şekilde ve alkışlarla çıkan işçiler alkışlarla karşılandı. Bu duruşları ile işçiler patrona ve işbirlikçilerine gerekli yanıtı verdiler.
Eyleme, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ve Trakya Şube Başkanı Hazır Fedai Duvan da katıldı.
İşçilere seslenen Özkan Atar, “Birleşik Metal ve DİSK işçilerin vermiş olduğu bu yasal ve haklı mücadelenin sonuna kadar destekçisi olacaktır.” diye konuştu. Atar, 40 yıllık sendika tarihinin bunun göstergesi olduğunu ifade etti.
Taleplerinin iyi bir ücret, güvenli çalışma ve bağımsız bir sendika olduğunu belirterek Termo Teknik’te işçilerin bu kararlı ve net duruşu ile yetkili sendikanın Birleşik Metal olduğu vurgulandı. Atar konuşmasını patron sendika değişikliğine saygı göstermez ve işçi çıkarmaya kalkarsa fabrikanın eylem alanına çevrileceğini belirterek tamamladı.
Termo Teknik işçileri üzerinde baskılar artmaya başladı. Sürecin ilk aşamalarında tarafsız gibi görünen ancak daha o andan beri ihanetçi sendikayla ortak hareket eden patron, zamanla gerçek yüzünü göstermeye başladı.
Fabrikada çok az üyesi kalan Çelik-İş Sendikası tam anlamıyla bir yalan kampanyası başlatarak, işçileri işsiz kalmakla tehdit etti. Son olarak ise fabrika çevresinde konumlanan kişiler tarafından işçilerin kafası karıştırılıyor.
Eyleme Birleşik Metal-İş Trakya Şubesi’ne bağlı fabrikaların temsilcileri, BDSP ve TKP destek verdi.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

BEDAŞ işçilerinden yürüyüş

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’de (BEDAŞ) işten atılan Enerji Sen üyesi enerji işçileri, 27 Temmuz Cuma günü Galatasaray Lisesi’nden BEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne yürüdüler. İşçiler, mücadele kararlılıklarını dile getirdiler.
BEDAŞ İşçisi Arif İnan Başgedik, Taksim’de BEDAŞ binasının önünde okunan basın açıklamasında mücadelelerini özetledi.
Enerji işçileri olarak, emeklerinin sömürülmesine, haklarının yenmesine artık sessiz kalmayacaklarını, hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Başgedik, polisin direniş çadırını sürekli taciz ettiğini söyledi.