14 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/04 (37)

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin saldırıları ve
biriken olanaklar
  Dinci partinin gücü ve pervasızlığı
nereden geliyor?
  Afyon’daki 25 asker ölümü üzerine...
Alaattin’i katleden, katilini terfi ettiren ve onu tutuklamayan siyasi iktidardır!
12 Eylül ülke genelinde lanetlendi!
MİB değerlendirme ve kararlar
  “Dernek sınıfın örgütlenmesinde
bir araç olacaktır”
  İzmir’de emekçiler “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” gecesinde...
  Senkromeç’te 12 Eylül pankartı
  4+4+4’e karşı binler meydanlardaydı!
  4 + 4 + 4 uygulaması ve Ankara mitingi üzerine Eğitim Sen şube yöneticileri ile konuştuk...
  Eylem ve sokak yol gösteriyor!
Volkan Yaraşır
  Lufthansa grevi ve sonuçları...
  İşgalin ve neoliberalizmin kıskacındaki Filistinliler intifadanın izinde…
  Batı Şeria’da protestolar şiddetleniyor
  Üniversitelerde “yeni” bir dönem başlıyor...
  Beytepe’de cemaatlere geçit yok!
  DLB: Yeni öğretim yılında mücadeleyi yükseltelim!
  Ekim ayında 30 ilde aynı anda yıkımlar başlayacak…
  Şili’de faşist darbenin 39 yılı geride kalırken...
  Metin Kurt’un anısına...
  Üç başlık ve Ermenistan
  Karaburun notları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

12 Eylül ülke genelinde lanetlendi!

 

İzmir: 12 Eylül AKP ile sürüyor!

12 Eylül faşist askeri darbenin üzerinden 32 yıl geçmesi ve bugün hala karanlığının sürmesi nedeniyle İzmir’de DİSK, KESK ve TMMOB tarafından bir eylem gerçekleştirildi. Konak YKM önünde toplanan kitle buradan AKP İl binası önüne yürüdü. “12 Eylül AKP ile sürüyor. YÖK, RTÜK, HSYK, ÖYM (DGM) ve sendikal yasaklar kaldırılsın. DİSK” , “12 Eylül faşizmi AKP ile sürüyor. Teslim olmayacağız. DİSK-KESK-TMMOB” , “12 Eylül yargılansın. Tüm sonuçlarıyla kaldırılsın. Devrimci 78’liler” pankartları açıldı. Eylemde 12 Eylül darbesi döneminde şehit olanların resimleri taşındı. Yürüyüş boyunca 12 Eylül darbesinin sürdürücüsü olan AKP eleştirildi ve şimdiye kadar yaptığı icraatları protesto edildi. AKP il binası önüne gelindiğinde kürsüden ilk önce kitle selamlandı ve ardından devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı. 12 Eylül darbesinde şehit olanların isimleri okunarak kitle tarafından ‘burada’ sloganıyla karşılandı. Basın metnini ortak üç kurum adına Ferdan Çiftçi okudu. Çiftçi açıklamaya darbenin üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen 32 yıldır alanlarda olduklarını ve sömürü düzenine olan isyanlarını haykırdıklarını söyleyerek söze başladı. 12 Eylül’ün halkın eşit, özgür, demokratik gelecek umudunu yerle bir ettiği belirtildi. 12 Eylül’ün bugün kurumsal olarak varlığını devam ettirdiği vurgulandı. Çiftçi, darbe sonrası ideolojik yapılanmanın hayata geçirildiği, MGK, YÖK, Diyanet İşleri,Terörle Mücadele kanunu,%10 seçim barajı, zorunlu din dersleri gibi anti-demokratik düzenlemeleri ile halkı zapturapt altına aldığını söyledi. Açıklama, dönemin TİSK Başkanı ile ABD Başkanı’nın 12 Eylül darbesiyle ilgili düşünceleri anlatıldı. Darbe sayesinde 24 Ocak kararlarının hayata geçirildiği vurgulandı. Darbe ile emperyalizme bağımlılığın daha da arttığını ifade eden Çiftçi, bu bağımlılığın bugünde sürdüğünü belirtti. Ülke tarihindeki en büyük hak gasplarının AKP hükümetinde yaşandığını belirterek AKP’nin darbenin çocuğu olduğu ve darbenin devamını sağlamak için çalıştığı söylendi.

Yürüyüş boyunca “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Darbecilerden hesabı devrimciler soracak!”, “Gün gelecek devran dönecek darbeciler halka hesap verecek!”, “Yaşasın halkaların kardeşliği!” sloganları atıldı. Eyleme BDSP ve ilerici-demokrat kurumlarda destek verdi.

Konak alanına kadar kitleyle yürüyen HDK buradan Kemeraltı girişine geçerek basın açıklaması gerçekleştirdi. HDK bileşenlerinin ayrı eylem yapmasının nedeni olarak hazırlanan ortak metinde anlaşamadıkları ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

İstanbul: 12 Eylül karanlığına karşı meşaleli yürüyüş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 12 Eylül askeri faşist darbesinin 32. yıldönümü dolyaısıyla 11 Eylül günü Taksim’de meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. DİSK Genel Merkez yöneticileri, bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri ile direnişçi işçilerin katıldığı eylemde 12 Eylül’ün AKP ile sürdüğü söylendi.

11 Eylül akşamı gerçekleştirilen yürüyüşe Süreyyapaşa Devlet Hastanesi’nde işten atmalara karşı direnen Dev Sağlık-İş üyeleri “İşimize, emeğimize, hastanemize sahip çıkmak için direniyoruz” pankartıyla katılırken, tazminat hakları gasp edildiği için Cankurtaran Holding önünde direniş çadırı kuran Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ile Bilgi Üniversitesi’nde işten atılan Sosyal-İş üyesi işçiler de yerlerini aldılar.

Nakliyat-İş, Dev Sağlık-İş ve Birleşik Metal’in katılımının dikkat çektiği eylemde “12 Eylül AKP ile sürüyor! YÖK, RTÜK, HSYK, ÖYM (DGM) ve sendikal yasaklar kaldırılsın” pankartı açıldı.

Galatasaray Lisesi önünden başlayan yürüyüş Taksim Meydanı’nda sona erdiğinde basın açıklamasını DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptı. 12 Eylül darbesinin bilançosunu hatırlatarak açıklamaya başlayan Serdaroğlu, 12 Eylül faşizmi ile emekçilerin kazanılmış haklarının zorla ellerinden alındığını ifade etti. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Adana’da 12 Eylül açıklamaları

12 Eylül askeri faşist darbesinin 32. yılında DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Arslan tarafından yapılan açıklama 12 Eylül sürecini anlatarak başladı. Devamında 12 Eylül baskı ve terörünün DİSK üzerindeki sonuçları belirtilerek kazanılan bütün hakların zorla alındığı vurgulandı.

Açıklamanın sonunda “Ne unuturuz, ne affederiz!” diyen Arslan, 12 Eylül’le hesaplaşmanın AKP’nin bütün kurum, ideoloji ve temsilcilerini tasfiye ederek mümkün olacağını söyledi.

“Kenan Evren Bulvarı Demokrasi Bulvarı olsun” talebiyle Kenan Evren Bulvarı girişinde ayrı bir basın açıklaması daha gerçekleştirildi. Kurumlar adına açıklama yapan Münir Korkmaz 2007’de 78’liler Derneği öncülüğünde ismi “Demokrasi Bulvarı” olarak değiştirmek istediklerini ancak belediyenin kabul etmediğini açıkladı.

KESK Adana Şubeler Platformu, 78’liler Derneği, İHD, EĞİT-DER, PSAKD, ÇHD, DİP ve HDK’nın imzacı olduğu açıklamanın sonunda Çukurova Belediyesi’nin talepleri dikkate alması gerektiği ifade edildi.

DİSK’in temsili düzeyde basın açıklaması gerçekleştirmesi dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

 

 

DİSK: 12 Eylül AKP ile sürüyor!

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 12 Eylül darbesinin 32. yıldönümü öncesinde gerçekleştirdiği yürüyüşle 12 Eylül’ün bugün AKP eliyle sürdüğünü belirtti.

10 Eylül günü DİSK Genel Merkezi’nden AKP Şişli ilçe binasına yürüyen işçiler “12 Eylül AKP ile sürüyor! YÖK, RTÜK, HSYK, ÖYM (DGM), sendikal yasaklar kaldırılsın!” pankartı ve dövizlerini taşıdılar. Eylemde, Cankurtaran Holding tarafından hakları gasp edilen Birleşik Metal üyesi Güven Elektrik işçileri de “Alacaklarımızı derhal ödeyin!” pankartı ile katıldılar. Eylemde Genel-İş üyesi taşeron işçiler ise kendi dövizleriyle yer aldılar.

AKP binası önünde çevik kuvvet polisleri tarafından barikat oluşturulduğu için açıklama barikatın önünde yapıldı. Açıklamayı DİSK Genel Başkanı Erol Ekici okudu.

Ekici şunları ifade etti: “Yasalarıyla ve kurumlarıyla 12 Eylül varlığını sürdürüyor. 12 Eylül zihniyeti, toplumu tektipleştirerek, her türlü demokratik tepkiyi baskıyla sindirmeye çalışan, işkenceyi, devlet terörünü kurumsallaştıran, bireyleri örgütsüzlüğe sürükleyen 12 Eylül zihniyeti, Türkiye halklarına çok şeyler kaybettirdi.”

Ekici ayrıca son 10 yıldır AKP hükümetinin 12 Eylül’le hesaplaşma adı altında 12 Eylül darbesinin tüm kurumlarının meşrulaştırılması için adımlar attığını ifade etti.