14 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/04 (37)

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin saldırıları ve
biriken olanaklar
  Dinci partinin gücü ve pervasızlığı
nereden geliyor?
  Afyon’daki 25 asker ölümü üzerine...
Alaattin’i katleden, katilini terfi ettiren ve onu tutuklamayan siyasi iktidardır!
12 Eylül ülke genelinde lanetlendi!
MİB değerlendirme ve kararlar
  “Dernek sınıfın örgütlenmesinde
bir araç olacaktır”
  İzmir’de emekçiler “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” gecesinde...
  Senkromeç’te 12 Eylül pankartı
  4+4+4’e karşı binler meydanlardaydı!
  4 + 4 + 4 uygulaması ve Ankara mitingi üzerine Eğitim Sen şube yöneticileri ile konuştuk...
  Eylem ve sokak yol gösteriyor!
Volkan Yaraşır
  Lufthansa grevi ve sonuçları...
  İşgalin ve neoliberalizmin kıskacındaki Filistinliler intifadanın izinde…
  Batı Şeria’da protestolar şiddetleniyor
  Üniversitelerde “yeni” bir dönem başlıyor...
  Beytepe’de cemaatlere geçit yok!
  DLB: Yeni öğretim yılında mücadeleyi yükseltelim!
  Ekim ayında 30 ilde aynı anda yıkımlar başlayacak…
  Şili’de faşist darbenin 39 yılı geride kalırken...
  Metin Kurt’un anısına...
  Üç başlık ve Ermenistan
  Karaburun notları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Batı Şeria’da protestolar şiddetleniyor

 

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi’nin, ekonomik krizi işgal altında bunalan Filistinlilerin üzerine yıkmasına karşı Batı Şeria genelinde iki haftadır protestolar yükseliyor.

Filistin halkı: Selam Feyyad istifa!

Batı Şeria’daki kent merkezlerinde sokağa çıkan binlerce Filistinli, Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad’ın istifasını istedi. İkinci haftasına giren sosyal protestolar, 10 Eylül’de yapılan ulaşım greviyle birlikte çatışmalı eylemlere sahne oldu. Mazot fiyatlarındaki artışı protesto için 24 bin taksi ve otobüs şoförünün greve gitmesi ve ana yolları araçlarıyla bloke etmesi, Batı Şeria’da yaşamı felce uğrattı. Birçok öğrenci ve öğretmen okullarına gidemedi. Protestolar, Nablus ve el-Halil’de Filistinlilerin Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçlerine ve kamu binalarına taşlarla saldırılmasıyla militanlaşma eğilimine girdi. Filistinliler birinci intifadayı hatırlatır şekilde araba lastikleri yakarak ana yolları trafiğe kapattılar.
Filistinliler, temel ihtiyaçlar ve mazot fiyatındaki ani artışları protesto ederken eylemlerde başı Filistinli gençler çekiyor. Taksiciler ve toplu taşıma araçları şoförleri mazot fiyatlarındaki artışı protesto için hafta başından beri kontak kapatma eylemleri sürdürüyor. Üniversite ve öğretmen sendikaları da eylemlere destek veriyor.
Filistinliler eylemlerde Oslo sürecinde İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki ekonomik ilişkileri belirleyen 1994 tarihli Paris Anlaşması’nın iptal edilmesini talep ettiler. Bu anlaşmayla İsrail ürünleri işgal altındaki Filistin topraklarına gümrüksüz girerken, Filistinlilerin bağımsız bir ekonomik altyapı kurmasını engelleniyor. Filistinliler anlaşmanın sadece İsrail’in çıkarına yaradığını söylüyorlar.
Ramallah merkezli FY hükümetinin başbakanı Selam Feyyad, bir yandan İsrail işgali ile güvenlik ve istihbarat işbirliğini en üst noktaya taşırken, işgalin ağır yükünü çeken Filistinlileri, uyguladığı neoliberal politikalarla derin yoksulluğa sürüklüyor. Son eylemlerin hedefinde Selam Feyyad yer alıyor. Feyyad yaptığı açıklamada halkın isteği bu yönde ise istifaya hazır olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 200 bin kişiyi istihdam eden Filistin Yönetimi uzun süredir maaşları zamanında ve tam ödemekte zorluk çekiyor. 2,5 milyon nüfuslu Batı Şeria ekonomisi için bu gecikmeler birçok ailenin maddi sıkıntıya girmesine neden oluyor.

Kendini yakma eylemleri

Gazze’de 18 yaşındaki işsiz genç Ehab Ebu Nada’nın kendisini yakmasının ardından benzer  eylemleri, Batı Şeria’da da görüldü. El-Halil’de 42 yaşındaki eski polis memuru Halid Ebu Rabi’nin kendisini ateşe vermesini güvenlik görevlileri engelledi. Kanser hastası kızının tedavi masraflarını karşılayamadığı söylenen Hasan Kahveci ise Ramallah’ın merkezinde kendisini yakmaya çalıştı.

FHKC’den destek açıklaması

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), 6 Ağustos Perşembe günü yayınladığı açıklama ile işsizliğe, yoksulluğa ve hayat pahalılığına karşı Batı Şeria’da devam eden halk gösterilerine destek olurken, halkın durumunun kötüye gidişinden “de facto hükümetler” olarak adlandırdığı Batı Şeria’daki el-Fetih ve Gazze’deki Hamas hükümetlerini sorumlu tuttu. Gazze’deki ve Batı Şeria’daki son kabine değişikliklerinin Filistin halkının sorunlarını çözmeyeceğini ifade etti.
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, halkın ve özellikle de yoksulların taleplerinin arkasında olduğunu, hakların dilenilmeden, zorla alınacağını ve son sözün sokağın olduğunu dile getirdi. Açıklama, işgale, bölünmüşlüğe, yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı hep birlikte karşı konulması çağrısıyla bitirildi.

 

 

 

 

 

Ahmed Saadat: Halkımız işgalden de onun mahkemelerinden de güçlüdür!

 

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin tutsak genel sekreteri Ahmed Saadat, 9 Eylül Pazar günü çıkarıldığı İsrail mahkemesinde işgal rejimine ve onun mahkemelerine meydan okudu. Saadat, mahkemenin meşruluğunu kabul etmeyerek sorulan sorulara cevap vermeyi reddetti. Saadat, “Filistin’imizin topraklarının işgal edilmesini sürdürmeye çalışan bu mahkemenin meşruluğunu kabul etmiyorum ve bu mahkemenin kendisi Filistin halkımıza karşı siyonist terörün cephelerinden biridir, Filistinli tutsaklara karşı bir baskı aracıdır” dedi. 
Saadat, ABD’deki siyonist bir grubun, Filistin direniş eylemlerinde ölen yerleşimciler dahil İsraillilerin ölümünden dolayı Filistin Kurtuluş Örgütü’nden tazminat talep ettiği davada duruşmaya çıkarıldı. Pazar günkü duruşmada Ahmed Saadat üç yıldan beri ilk defa kamuoyu önüne çıkarıldı.
Üç yıldan fazladır tecritte tutulan Ahmed Saadat geçen sene tecridi protesto için 24 gün süren açlık grevi yapmıştı. Saadat bu yıl Filistinli tutsakların 17 Nisan Filistin Tutsaklar Günü’nde başlattığı ve iki binden fazla tutsağın katıldığı bir aylık açlık grevine de katıldı. Siyonist işgal rejimi ile açlık grevinin bitiren anlaşma uyarınca Saadat tecritteki diğer tutsaklarla tecritten çıkarılmıştı.