2 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/10 (43)

 Kızıl Bayrak'tan
Açlık grevleri kritik bir aşamada
Direniş sermaye devletinin açmazını derinleştiriyor
Polis terörüne rağmen 'topyekûn direniş!'
“Tutsakların talepleri
kabul edilmeli!”
Zindanlarda direnmek
bir büyük devrimci gelenektir!
29 Ekim’de yaşananlar ve ötesi
Paylaşılamayan bir cumhuriyet
Grev hakkı grev yapılarak
kazanılır
2013 bütçesi açıklandı
İzmir Birleşik Taşımacılık Sendikası
(BTS) Başkanı Bülent Çuhadar ile TCDD’nin özelleştirilmesi gündemli konuştuk!
TKİP IV. Kongresi toplandı!
İstanbul Etkinlik Hazırlık Komitesi Sözcüsü ile konuştuk
Ekim Devrimi, Leninist Parti diyalektiği
Birlik ve kardeşlik çağrısı büyüyor!
Alman kapitalist tekelleri büyürken, toplum yoksullaşıyor!
İşçi ve emekçiler ayakta
Avrupa, işçi ve emekçi eylemleriyle çalkalanıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa, işçi ve emekçi eylemleriyle çalkalanıyor

 

Avrupa’da krizin faturasını işçi ve emekçilerin üzerine yıkmak için kapitalist hükümetlerin ard arda çıkardığı kemer sıkma paketlerine karşı öfke artıyor. Emekçiler yıkım politikalarına karşı hergün daha kitlesel biçimde sokağa çıkıyor, genel grevler yaygınlaşıyor. Gün geçmiyor ki Avrupa Birliği ülkelerinden birinde bir protesto gösterisi olmasın.

İspanya, Yunanistan ve Portekiz’in ardından, hükümetin aldığı tasarruf tedbirleri geçtiğimiz günlerde İtalya’da da işçi ve emekçilerin sokağa çıkmasına yol açtı. Ülkeyi yaklaşık bir yıldır yöneten Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümeti ve ekonomi politikalarını protesto etmek için gerçekleşen gösterilerin ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak Cumartesi günü ülkenin iki büyük sendikasının, sol parti ve kuruluşların “İsyankar Avrupa ile Birleşerek Monti hükümetini kovalım” şiarıyla yaptıkları çağrıya uyan 150.000 işçi ve emekçi Roma’da meydanları doldurdu. Eyleme eğitim alanındaki kesintileri protesto eden binlerce lise ve üniversite öğrencisi ile birlikte, aralarında emekli ve çevre aktivistlerinin de bulunduğu bir çok kesimden de destek geldi. Protestocular gösteriler sırasında öfke yüklü sloganlar haykırdılar. Büyük bir öfke ile atılan sloganların hedefinde Başbakan Mario Monti vardı.

Aynı günün sabah saatlerinde ise, binlerce sağlık emekçisi, sağlık sisteminde yapılan kısıtlamaları protesto etmek için gösteri düzenledi. Monti hükümetinin 2014 yılına değin 26 Milyar Euro kar etmek için kamu sektöründe çalışan her on kişiden birinin işten atılmasını planlaması da protesto edildi.

Bundan haraketle, eski Komünist Partisi “Rifondazione Comunista” (Komünist Yeniden) kurucularından Bertinotti ve genel sekreter Paolo Ferrero yaptıkları konuşmalarda “Avrupa da genel grev” çağrısı yaptı.

İtalya’da yükselişini sürdüren işsizlik son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Ülkede 15 ila 24 yaş arası gençlerin yüzde 35’i işsiz. 2.5 milyon işsizin çoğunluğunu oluşturan gençler iş ve işçi bulma kurumları önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Krizin sosyo-psikolojik etkilerinin görülmesi de çok gecikmedi. İtalya’da intihar oranları son 3 yılda belirgin bir şekilde yükseldi. 2012’nin ilk aylarında İtalya’da yaşamına intiharla son vermeyi seçenlerin sayısı 73 oldu. İtalya’nın Bologna şehrinde eşleri ekonomik kriz sonrası intiharı seçen beyaz dullar adlı bir grup protesto yürüyüşü düzenledi.

Yunanistan’dan sonra borç kriziyle boğuşan Portekiz’de de son 30 yılın en kitlesel eylemleri yaşanıyor.

2013’te yürürlüğe sokulması planlanan tedbir planını protesto etmek için büyük işçi sendikaları tarafından organize edilen gösterilerde yüzbinlerce kişi başkent Lizbon’da toplanarak hükümete geri adım attırdı. Hükümet ücretler üzerinden yapılan yüzde 11’lik kesintiyi 2013’te yüzde 18’e yükseltmekten vazgeçti. Ayrıca sermayeye uygulanan yüzde 23.75’lik kesintiyi yüzde 18’e indirmeyi de iptal etti.

Protesto dalgasının ardından geri adım atan hükümet, yeni bir saldırı paketi hazırladı. Hükümet ortalama gelir vergisini yüzde 9.8’den 11.8’e çıkaracağını ve bu artışlara ilaveten gelecek yıl gelir vergisine yeni bir yüzde 4’lük artış daha yapacağını açıkladı. Ayrıca emeklilik yaşının da 64’den 65’e çıkarılması gündemde.
Ancak ülke tarihinin en büyük vergi artışını içeren yeni bütçe, halkı bir kez daha sokaklara döktü. Portekiz halkı Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin Portekiz hükümetinin de desteğiyle sürdürdüğü yıkım politikasına karşı direnmekte kararlı. Bu nedenle 14 Kasım’da genel grev çağrısı yaptı.

Her dört kişiden birinin işsiz olduğu İspanya’da da öfke dinmiyor. İşçi ve emekçiler sokaklarda protesto gösterileriyle, genel grevlerle krizin faturasını ödemeyeceklerini haykırıyorlar.
Geçtiğimiz hafta hükümetin hazırladığı yeni tasarruf tedbirlerini içeren 2013 Bütçesi, Madrid ve Barcelona’da protesto edildi.Yeni tasarruf tedbirlerine göre bakanlık harcamalarında yüzde 9’a yakın kesintiye gidilecek. Kamu çalışanlarının ücretlerine ise geçtiğimiz üç yılda olduğu gibi bu yıl da zam yapılmayacak.
Başkent Madrid’de Öfkeliler adlı halk hareketinin binlerce üyesi şehir merkezinden meclis binasına yürüdü ve “Sağlık sistemi, eğitim sistemi ve kültürel alan, bunların tümü de hükümetin bu terör bütçesinin kabul edilmesiyle çökecek.” şeklinde konuşmalar yaptı.

Katolonya özerk yönetiminin başkenti Barcelona’da da emekliler sokaklardaydı. Öfkeliler hareketinin yaşlı kuşağını oluşturan “İaioflautas” mensubu kalabalık ile polis arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde hükümetin eğitim sektöründe yaptığı kesintileri protesto eden 200 bin öğrenci, “sizin krizinizi biz ödemiyoruz” diyerek 3 günlük grev yaptı.
İspanya hükümeti 2010 yılından bu yana eğitim harcamalarında 5 milyar Euro kesinti yaparken, geçtiğimiz ay bütçe açığını kapatmak için en sert kemer sıkma önlemleri içeren 2013 bütçesini açıklamıştı.

Ülke UNESCO verilerine göre Avrupa’nın en yüksek okuldan terk oranına sahip.

14 Kasım’da Avrupa’da hayat duracak!

Tarihte ilk kez İberya genel grevi gerçekleşecek. Portekiz ve İspanya işçi ve emekçileri 14 Kasım’da genel greve gidecek. Genel grev Malta ve Kıbrıs’ta da yapılacak. İtaya’da da genel grev tartışılıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde ise 14 Kasım’da protesto gösterileri gerçekleşecek. Kısacası Avrupa’da 14 Kasım’da hayat duracak.