10 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/14

Taksim rüzgarından kaçanlar!
Taksim 1 Mayısı'nı bekleyenlere...
Ne seçim, ne meclis; çözüm örgütlü mücadelede!
Avukatlar: Baronun anlaşmasını tanımıyoruz!
“Haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağız!”
Faşist saldırılara karşı emekçilerin öfkesini örgütlü hale getirelim!
Emekçiler onurlarına sahip çıktı!
Ölü gözünden yaş beklemek ve GMİS Genel Kurulu
Genel kurula koltuk kavgaları damga vurdu
Soma davasını kırılma noktası yapmak... - T. Kor
AKP’den sermayeye istihdam
Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Kurultayı gerçekleşti
Taşeron İşçilerinin Birliği için ileri!
“İŞGAL: 60 Uzun Gün”
Metal grevinin ardından...
DİSK/TEKSTİL ve işçi satıcılarının it dalaşı - B. Seyit
Yeni bir döneme doğru
Sisi'nin Mısır'ı: Körfez'in parasıyla emperyalizme bekçilik
Yemen saldırısı ve Ortadoğu'da nüfuz mücadeleleri
İran, ABD ve Kral Selman'ın yaveri
Paskalya yürüyüşleri, emperyalist savaşlara ve faşizme öfke
İÜ öğrencileri Mahmut Ak'ı tanımıyor!
Hasan Ferit davasında 6 çeteci serbest
Çiçeğine karnaval düzenlenen portakalın dallarında ceset açıyor
1 Mayıs’ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçiler onurlarına sahip çıktı!

 

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’nun hakaretlerine maruz kalan ve sonrasında düzenlenen protesto yürüyüşünde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren eğitim emekçisi Halil Serkan Öz için eğitim emekçileri ülke genelinde sokağa çıktı.

Öz’ün ölümüne sebep olan Cebiroğlu’nun istifasını isteyen emekçiler 6 Nisan günü Öz için okullarında ilk derslere girmedi.

Taksim’de eylemler

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri Halil Serkan Öz için 5 Nisan’da Taksim’de eylemdeydi. Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu yaptı. Tosu, en temel sendikal hakkını kullandığı için aşağılanan ve hakarete maruz kalan Halil Serkan Öz’ün yaşadıklarına dikkat çekti.

8 Nisan akşamı bir kez daha sokağa çıkan eğitim emekçileri, Taksim Tünel’de bir araya gelerek meşalelerle Galatasaray Lisesi önüne yürüdü. Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasını Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş okudu. Cumhurbaşkanı’ndan Milli Eğitim Bakanı’na ve valisine dek öğretmenin el birliğiyle öldürüldüğünü kaydeden Yokuş, Öz’ün ölümünden AKP hükümetinin sorumlu olduğuna dikkat çekti.

İzmir ve Manisa’da eylem

Eğitim Sen İzmir Şubeleri’nin 6 Nisan’da Eski Sümerbank önünde başlayan eyleminde İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yüründü.

Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Cevat Düzci, Yalova Valisi’nin derhal istifasını talep etti. Düzci, öğretmenin ölümünden valinin ve onun arkasında duran AKP iktidarının sorumlu olduğunu ifade etti. AKP iktidarı döneminde eğitime ve eğitim emekçilerine yönelik saldırgan politikaların, itibarsızlaştırmaya yönelik ithamların arttığına dikkat çeken Düzci, ülkede artık herkesin “potansiyel suçlu” olduğunu vurgulayarak son dönemde “cumhurbaşkanına hakaret” iddiası ile gözaltına alınanların çoğaldığını söyledi. Eğitim-İş ve Türk Eğitim Sen de eyleme destek verdi.

Manisa’da Eğitim Sen, Eğitim İş, Türk Eğitim-Sen, Aktif Eğitim-Sen üyeleri Yalova Valisi’nin istifasını talep ederek ilk derse girmediler.

Manisa Valiliği önünde toplanan emekçiler Manolya Meydanı’na yürüdü. Manolya Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “Ölümüne sebep olunan arkadaşımız Halil Serkan Öz için kimseyi yas tutmaya çağırmıyoruz; onurumuz, haklarımız ve emeğimiz için mücadele etmeye davet ediyoruz. Bu saldırıları bitirecek olan tek şey, örgütlü gücümüz olacaktır. Bütün eğitim çalışanları bilmelidir ki Halil Serkan Öz`ün ölümüne neden olanlardan hesap soracak onurumuza, mesleğimize, haklarımıza, emeğimize ve öğrencilerimize sahip çıkacağız.”

Bursa’da Öz için yürüyüş

6 Nisan akşamı Bursa’da Eğitim Sen öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen de katıldı. Setbaşı’ndan Heykel’e gerçekleştirilen yürüyüşün ardından üç sendika adına konuşmalar yapıldı.

“Vali bozuntusu hesap vereceksin” diyerek sözlerine başlayan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Güney Özkılınç, Yalova’ya kalp servisi olan bir hastane yaptırmayan valinin eğitime müdahale ettiğini vurguladı. Konuşma sırasında sık sık “Katil Vali istifa!” sloganı atıldı.

DİSK, KESK, TMMOB üyelerinin de katıldığı eyleme BDSP’nin de aralarında bulunduğu ilerici, devrimci güçler destek verdi.

Bolu'da eylem

Bolu’da Eğitim Sen’in de aralarında bulunduğu sendikalar 8 Nisan günü gerçekleştirdikleri eylemle Halil Serkan Öz’ü andı ve katil valiyi kınadı. Akbank önünde toplanan Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Anadolu Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Aktif Eğitim Sen üyeleri Becikoğlu AVM önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Becikoğlu AVM önünde yapılan basın açıklamasında AKP’nin valilerinin Türkiye’nin her yerinde kendilerini her şeyin üzerinde gördükleri ve sürekli olarak eğitim emekçilerini aşağıladıklarına dikkat çekildi. Eyleme Sosyalist Kamu Emekçileri ve DGB de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir-Manisa-Bursa-Bolu

 

 

 

 

Demagoji yaptı,
sendikaları suçladı

 

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu pişkinlikte sınır tanımadı. Gelen tepkiler üzerine açıklamalar yapmak zorunda kalan vali, demagojik söylemlerinin yanı sıra eğitim emekçisi Halil Serkan Öz’ün ölümünden sendikaları sorumlu tuttu.

Kendisine yönelik tepkileri maniple etme çabasıyla demagojiye sarılan vali, Öz’e yönelik onur kırıcı hakaretler savurmasını yok saydı. Vali, “Keşke rahatsızlığı önceden tespit edilse” diyerek Öz’ün yaşamını yitirmesindeki rolünü gizlemeye çalıştı.

Cebiroğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Dokuz gün önce aramızda geçen şimdilik açıklamayacağım üç cümlelik diyalog, dokuz gün sonra çok farklı boyutlara geldi. Personelim olan öğretmenimizin ölümü beni çok etkiledi. Keşke rahatsızlığı önceden tespit edilse, tedavi olsaydı da o olay yaşanmasaydı. Çok üzüldüm. Fazla da açıklama yapmak istemiyorum.”

Sendikaları suçladı

Öz’ün hayatını kaybetmesi nedeniyle kendisine yönelik tepkileri ve haberleri “maksatlı ve saptırılmış” olarak tanımlayan Vali Cebiroğlu, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada sendikaları suçladı.

Vali Cebiroğlu, Öz’ün ölümünün ailesinden sonra en çok kendisini üzdüğünü öne sürdüğü açıklamada, Öz’le karşılaşma anını ve aralarında geçtiğini iddia ettiği dialogları aktardı. Öğretmenle arasında sorun teşkil edecek bir olay yaşanmadığını öne süren Cebiroğlu, “bir süre sonra sendikaların harekete geçtiğini ve maksatlı açıklamalar yaptığını” söyledi.

Yalova Valisi, Öz’ün kendisi için yapılan ‘öğretmene saygı yürüyüşü’ne gönüllü olarak katılmak istemediğini, bu eylem öncesinde zorlandığını ve yıpratıldığını iddia etti.

 
§