10 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/14

Taksim rüzgarından kaçanlar!
Taksim 1 Mayısı'nı bekleyenlere...
Ne seçim, ne meclis; çözüm örgütlü mücadelede!
Avukatlar: Baronun anlaşmasını tanımıyoruz!
“Haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağız!”
Faşist saldırılara karşı emekçilerin öfkesini örgütlü hale getirelim!
Emekçiler onurlarına sahip çıktı!
Ölü gözünden yaş beklemek ve GMİS Genel Kurulu
Genel kurula koltuk kavgaları damga vurdu
Soma davasını kırılma noktası yapmak... - T. Kor
AKP’den sermayeye istihdam
Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Kurultayı gerçekleşti
Taşeron İşçilerinin Birliği için ileri!
“İŞGAL: 60 Uzun Gün”
Metal grevinin ardından...
DİSK/TEKSTİL ve işçi satıcılarının it dalaşı - B. Seyit
Yeni bir döneme doğru
Sisi'nin Mısır'ı: Körfez'in parasıyla emperyalizme bekçilik
Yemen saldırısı ve Ortadoğu'da nüfuz mücadeleleri
İran, ABD ve Kral Selman'ın yaveri
Paskalya yürüyüşleri, emperyalist savaşlara ve faşizme öfke
İÜ öğrencileri Mahmut Ak'ı tanımıyor!
Hasan Ferit davasında 6 çeteci serbest
Çiçeğine karnaval düzenlenen portakalın dallarında ceset açıyor
1 Mayıs’ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İŞGAL: 60 Uzun Gün”

 

İŞGAL / 60 Uzun Gün” belgeseli İzmir, Avcılar, Ümraniye ve Gebze’de işçilerle buluştu.

Avcılar

Belgeselin Avcılar gösterimi, 4 Nisan Cumartesi günü Avcılar Kemal Bozan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasında sınıfa yönelik kapsamlı saldırıların yaşandığı böylesi bir süreçte Greif Direnişi’nin önemine ve kazanımlarına vurgular yapıldı. İlgiyle izlenen belgeselin ardından Greif direnişçileri sahneye davet edilerek belgesel ve Greif Direnişi üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

Katılımcıların Greif Direnişi, sendikal bürokrasi, fabrikanın ve işgalin örgütlenme süreçlerine dair sorularına verilen cevaplarla anlamlı tartışmalar yürütüldü. Sendikal bürokrasi gerçeği ve DEV TEKSTİL’e dair sorulan sorularla, Greif Direnişi değerlerini ve devrimci sınıf sendikacılığı ihtiyacı üzerine anlatımlarla söyleşi bitirildi.

Gösterim etkinliği Greif işgali ruhuyla, baskı ve zorbalığını arttıran sermeye düzenine karşı mücadeleyi yükseltme ve işçi sınıfının mücadele alanı olan Taksim’in yasaklanmasına karşı 1 Mayıs’ta Taksim’de olma çağrısıyla sonlandırıldı.

İzmir

İzmir’de DEV TEKSTİL Temsilciliği’nde gerçekleştirilen belgesel gösteriminin ardından işçilerle söyleşi yapıldı. Sohbet esnasında Greif belgeselinin önemine değinilerek geçmişten bugüne işçi sınıfının tarihte haklarını fiili-meşru mücadelelerle kazandığı, tarihteki işçi direnişlerinden de örnekler verildi. Greif’in geçmişten bugüne yaşanan işçi direnişlerinin bir sonucu olduğu söylendi.

Farklı fabrikalarda çalışan işçiler de örneklerle taban örgütlenmelerinin önemine dikkat çekti. Yeni Greifler yaratabilmek için herkesin elini taşın altına koyarak sendikanın çalışmalarına katkı sunması gerektiği söylendi.

Gaziemir Serbest Bölge’de kurulu bulunan SF Leather Deri fabrikasındaki işçilerin direnişine değinilen söyleşide sendikanın 1 Mayıs’a nasıl katılacağı ve ne yapacağı konusunda tartışmalar yürütüldü. 1 Mayıs gündemi üzerinden 26 Nisan’da yapılacak pikniğe çağrı yapılarak piknik komitesi kuruldu.

Ümraniye

Ümraniye’de Tokat Kızıldere Derneği’nde gerçekleştirilen etkinliğe metal, gıda, elektronik, petro-kimya, plastik, cam, tekstil, kargo sektörlerinde çalışan örgütlü-örgütsüz birçok işçi katıldı. Sendikalaştıkları için işten atılan ve mücadelelerini sürdüren Divan Turizm işçileri de gösterimde yer aldı.

Belgesel gösteriminin ardından yapılan söyleşide ilk olarak Greif direnişçisi Emel Özyön söz aldı. Birçok işçinin söz alarak belgesele dair görüşlerini belirttiği söyleşide Greif sürecine dair konuşmalar yapıldı. Seçim gündemi üzerine de tartışmaların yürütüldüğü toplantı işçi sınıfının kızıl bayrağı altında 1 Mayıs’ta Taksim’de olma çağrısıyla son buldu.

Gebze

“İŞGAL / 60 Uzun Gün” belgeseli Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nde gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından belgesel ve Greif deneyimi üzerine sohbetler edildi.

Gösterimin ardından 1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde yürütülen çalışmalar değerlendirildi ve planlamalar yapıldı. Greif belgeselinin bölgede gösterimlerini daha yaygın bir şekilde yapmak üzerine de planlamalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir-Ümraniye-Gebze-Avcılar

 

 

 

 

DEV TEKSTİL direnişin yanında

 

DERİTEKS Sendikası’na üye oldukları için işten atılan SF Leather işçilerinin Ege Serbest Bölge (ESB) girişinde başlattıkları direniş sürüyor. Direnişlerinin 13. gününde (8 Nisan) direnişçi işçileri Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) üyeleri ziyaret etti. ESB girişinden direniş alanına yürüyen DEV TEKSTİL üyeleri direnişçi işçiler tarafından alkışlarla karşılandı.

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, SF Leather’deki örgütlenme sürecinden bahsetti. Çalışma koşullarının ağırlığı, işyerinde yaşanan baskı ve mobbinglerden söz eden Alagöz, direniş sayesinde patronun baskılarını azalttığını ve yemekler konusunda da iyileştirmeler yapıldığını anlattı.

Alagöz, 14 işçinin işten atıldığını hatırlatarak patron ile gerçekleşen görüşmelerde 11 işçiye ‘işe geri dön’ daveti yapıldığını söyledi. Alagöz, tüm baskılara rağmen kapı önünde direnmeye, işverenin sendikayı tanıyıp, toplu sözleşme imzalanana ve işçilerin hepsi işe geri dönene kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

DEV TEKSTİL Temsilcisi ise işçi sınıfına yönelik yoğun saldırıların olduğu bir süreçten geçildiğini belirterek ‘İç Güvenlik Paketi’, torba yasa, kıdem tazminatının gasp edilmesi, kiralık işçi büroları ve bölgesel asgari ücret gibi saldırıların olduğunu, bu yasalara karşı işçi sınıfının birlikte mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. SF Leather işçilerinin kazanımının işçi sınıfının kazanımı olacağını vurgulayan temsilci ESB gibi yerlerde örgütlenmenin öneminden bahsetti. ESB’de Hugo Boss gibi SF Leather’ın da örgütlü olmasının işçi sınıfına güven vereceğine dikkat çeken temsilci, örgütlü işyerlerinin çoğaltılması gerektiğine dikkat çekti. DEV TEKSTİL temsilcisi, SF Leather işçileri ile sınıf dayanışmasını büyüteceklerini, sınıfın kazanımı için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek konuşmasını bitirdi. İşçilerle birlikte direniş çayı içerek sohbet eden DEV TEKSTİL üyeleri alandan yine sloganlarla ayrıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§