11 Aralık 2015
Sayı: KB 2015/46

Emperyalist savaşa karşı birleşik direniş!
2015: Düzen cephesinde “istikrar” arayışı ile geçen bir yıl
Gözdağı değil, topyekûn cezalandırma!
Devlet terörünün kılıfı: Sokağa çıkma yasakları
Bir infazın anatomisi - Av. Zeycan Balcı Şimşek
İçerde de dışarıda da kirli savaş tırmandırılıyor
Kaşıkla verip kepçeyle alacaklar!
DİSK: Asgari ücret net 1900 TL olsun!
“Metal fırtınası yol gösteriyor”
Metal fırtınası’nın işe iade davaları sürüyor
Tekstil grup toplu sözleşme süreci üzerine
Tekstil işkolunda 16 sendika var, kaç tanesi tekstil işçileri için mücadele ediyor?
“Adalet saraylarında köle olmayacağız!”
400 bin Suriyeli kaçak işçi
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 1 - H. Fırat
Hegemonya savaşı yeni bir aşamada!
“Suriye ateşine odun taşıyanlar” ve IŞİD’in “sosyolojik analizini” yapmaya bayılan IŞİD sempatizanları
İşçi-emekçi kadın çalışması...
Kadın emansipasyonu: “Eşitlik”
Özgecan davası sonuçlandı
İstanbul Üniversitesi'nde polis ve IŞİD çeteleri birlikte hareket ediyor
Zordur bu ülkede öğretmen olmak
Ortadoğu’dan üniversitelere gericiliğin, saldırganlığın, savaşın adı: sermaye düzeni
Faşist saldırılara ve devlet terörüne karşı mücadeleyi büyüteceğiz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul Üniversitesi'nde polis ve IŞİD çeteleri birlikte hareket ediyor

 

İÜ Fen-Edebiyat Fakültesi’nde IŞİD’cilerin 2 Aralık günü devrimci öğrencilere yönelik saldırı girişimini teşhir eden, “Üniversitelerde cihatçı çetelere geçit vermeyeceğiz!” başlıklı bildiriyi dağıtan ilerici, devrimci öğrenciler, 3 Aralık’ta maskelerle yüzlerini gizleyen IŞİD’ci çetenin satırlı ve çivili sopalı saldırısına uğradı.

Yaklaşık 10 kişilik dinci güruh, tekbir getirerek öğrencilere saldırdı, öğrenciler ise kendilerini soda şişeleriyle korumaya çalıştı. Saldırı sonucunda satır darbesi alan Kaldıraç dergisi okuru bir öğrenci kafasından yaralanıp hastaneye kaldırıldı. Polis “olayları yatıştırma” görüntüsü vermek için tekrar okula girerek birkaç IŞİD’ciyi gözaltına aldı.

4 Aralık sabahı erkenden okula giren IŞİD’ci çete, okula toplu giriş yapan ilerici, devrimci öğrencilere okula girer girmez saldırdı. Okul içinde sivil polislerle birlikte duran çetenin saldırısının ardından okula çevik kuvvet girdi ve en az 15 öğrenciyi gözaltına aldı. Öğrenciler polis ve çete saldırılarına karşı Ortabahçe’de ”Faşizme karşı omuz omuza!”, ”Beyazıt faşizme/IŞİD’e mezar olacak!” sloganlarıyla toplanırken polis tekrar saldırdı. Bu kez katlara ve amfilere de çıkan polis, gözaltılara devam etti. Saldırganlıkta sınır tanımayan polis, Ortabahçe’de oturan öğrencileri de gözaltına aldı. Böylece sabah yaşananlarla birlikte toplam 32 öğrenci gözaltına alındı.

Gözaltılar ve saldırılara karşı direnişi sürdüren ilerici, devrimci öğrenciler, Fen-Edebiyat Fakültesi önünde saldırıları protesto eden bir basın açıklaması yaptılar. Polis ablukasında yapılan basın açıklaması biterken IŞİD’ci çeteler sopalar ve soda şişeleriyle saldırıya geçti. Yaralanan öğrenciler oldu. Okula tekrar girerek toplu çıkış yapan öğrenciler tekrar gözaltı vermeden Vezneciler Metro çıkışına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Özel güvenliğin yönlendirmesiyle polis, gözaltına aldığı bir DGB’linin kelepçesini çözerek kolunu kırdı. Kolu alçıya alınan DGB’li hastaneden serbest bırakılırken, diğer gözaltılar 6 Aralık akşamı savcılıktan serbest bırakıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul Üniversitesi

 

 

 

 

Dinci-faşistlere
Cebeci'de geçit yok

 

2 Aralık günü Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde ”Müslüman hanımlar” adı ile dinci-gerici faşistlerce gerçekleştirilmek istenen sözde etkinlik ilerici, devrimci öğrencilerin müdahalesiyle engellenmişti. Bunun üzerine 4 Aralık günü Cebeci Kampüsü girişinde basın açıklaması yapacağını duyuran dinci-gerici faşistler Kurtuluş Parkı’nda toplandı.

İlerici, devrimci öğrenciler ise sabah saatlerinden itibaren Cebeci’de toplanarak kampüs içinde yürüyüş ve ajitasyonlarla herkesi faşizme karşı üniversitelerini savunmaya çağırdı. Öğlen saatlerinde, devrimci öğrenciler kampüs kapısında toplu bekleyişe geçti. Bekleyiş sürerken faşistler, Kurtuluş’ta basın açıklaması yaparak dağıldı ve Cebeci’ye gelemedi. Bir süre daha toplu bekleyişi sürdüren devrimci öğrenciler sonrasında kampüste yapılan "Mülkiyeliler Birliği Konferansı"na girerek burada kürsüde söz aldılar.

Yapılan konuşmada IŞİD uzantısı gerici faşist odakların çeşitli topluluk isimleri altında üniversitelerde gerici provokasyon yaratma çabası içinde oldukları teşhir edildi. "Müslüman değerler" kisvesi altında şeriatçı faşist güçlerin okulları özgürleştirme mücadelesi veren ilerici, devrimci öğrencilere saldırmak için sürekli yeni kılıflar uydurduğu ifade edildi. Polisi de arkalarına alarak üniversitelerde saldıran faşistlere ve IŞİD destekçilerine geçit verilmeyeceği ortaya kondu. Konferans katılımcıları alkışlar ile devrimci öğrencilere destek sundu.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

ODTÜ’de grev

 

ODTÜ’de Tez Koop-İş Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında devam eden toplu sözleşme sürecinde uzlaşma sağlanamaması üzerine 277 kadrolu işçi 4 Aralık tarihinde greve çıktı.

Rektörlük önünde birçok noktaya "Bu iş yerinde grev var!" pankartı asan ODTÜ işçileri, üniversite içinde bir yürüyüş gerçekleştirerek grev coşkusunu üniversitenin dört bir yanına taşıdılar.

İşçiler altı aydır dile getirdikleri taleplerinin sonuç vermemesi üzerine greve başlayacaklarını duyurmuşlardı. Yapılan görüşmeler sonucunda önce günlük 50 kuruşluk zam ardından günlük 1 liralık zam önerilmişti, fakat işçiler bu tekliflerin birer politik küfür olduğunu dile getirdiler.

Grevin beşinci günü olan 8 Aralık’ta ise görüşmeler sonucunda günlük zammın 1,5 lira olması teklif edildi. Tez Koop-İş sözcüsü 2-2,5 lira ile bu işin olmayacağını, taleplerinin karşılanabilir olduğunu söyledi. Tez Koop-İş sözcüsü sözlerini, “bugün aslında bizim grevimizin ilk günü. Her gün direnişimizi ilk günkü gibi sürdüreceğiz ve taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diyerek noktaladı. Konuşma alkışlarla ve sloganlarla karşılandı.

ODTÜ DGB, dayanışmaya çağırdı!

Ankara Devrimci Gençlik Birliği ODTÜ’de yaptıkları çalışmayla öğrencileri sürmekte olan grevle dayanışmaya çağırdı. Okulu yazılamalarla donatan DGB’liler sonrasında kütüphane önünde bildiri dağıtımı yaptı. Dağıtım sırasında öğrencilerle grevin güncel durumu ve işçi direnişlerinin gençlik için ne ifade ettiği üzerine konuşuldu.

Kızıl Bayrak / ODTÜ

 
§