9 Aralık 2016
Sayı: KB 2016/46

Kriz kapitalizmin ürünüdür, faturayı kapitalistler ödemelidir!
2017: İşçi ve emekçiler için mücadele çağrısı!
Saldırılara karşı direnen kamu emekçileri ile dayanışmayı büyütelim!
“Sonuna kadar gideceğiz!”
“Örgütü sokak anlamında büyütürsek kazanan KESK olacaktır!”
“Örgütlü bir güç ve mücadele için birliğimizi kurmalıyız”
Türkiye’de kimya sektörünün genel özellikleri
Kölelik düzeninin hüküm sürdüğü bir iş kolu: Tekstil
Ege İşçi Birliği Genel İşçi Meclisi toplandı
Birleşik Metal-İş’e Gebze’de OHAL yasağı
Metal işçisi kadınlar, sorunları ve talepleri
İşçi-emekçi kadın çalışmasına yüklenelim!
Kadınlar ve kapitalizmin vahşi yüzü
Yıldırım’dan kadın haklarına saldırı!
Geleceksizliğe mahkum olmayacağız!
Gençlik biat etmeyecek!
Rejim krizinin can simidi “yeni” anayasa
Kirli ve rantlı bir savaş!
İtalya referandumunda anti-faşist başarı
Koyu karanlık bir Avrupa’ya doğru…
Devrim ve sosyalizm kavgamızda yaşıyor
Krizin faturasını kapitalistler ödesin!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Birleşik Metal-İş’e Gebze’de OHAL yasağı

 

Birleşik Metal-İş ile EMİS arasında süren toplu sözleşme sürecinde önemli bir yerde duran General Electric ve Schneider fabrikalarının bulunduğu Gebze’de, süreç hakkında yapılmak istenen toplantıya OHAL yasağı gerekçe gösterilerek “izin” verilmedi.

Birleşik Metal-İş Gebze yönetiminin 11 Aralık'ta, Zümrüt Düğün Salonu’nda gerçekleştirmek istediği toplantı için Gebze Kaymakamlığı’na yaptığı başvuru, Kocaeli Valiliği’nin 4 Kasım tarihinde il geneli için duyurduğu OHAL yasağı bahane edilerek reddedildi.

Birleşik Metal-İş’e gönderilen belgede şu ifadelere yer verildi:

Terör örgütlerinin planlarının bertaraf edilmesi, tesis olunan huzur ortamı ile Milli Güvenlik ve Kamu düzeninin bozulmaması, Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; Devlet Kurum ve Kuruluşlarının program ve etkinlikleri, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi mahalli kurtuluş günleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların düzenleyeceği gelenek veya göreneklere göre yapacakları programlar, spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan toplantılar hariç olmak üzere; 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11/m maddesine istinaden ilimiz genelinde her türlü ‘Açık ve kapalı toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma vb.’ eylem ve etkinliklerin, 05.11.2016-31.12.2016 tarihleri arasında il genelinde, Valilik Makamının 04.11.2016 tarih ve 2016/2214 sayılı kararı ile yasaklandığından toplantı talebiniz olumlu değerlendirilmemektedir.”

 

 

 

 

11 ayda en az 1816 işçi iş cinayeti kurbanı

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kasım ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı. Rapora göre, Kasım ayında en az 190 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2016’nın 11 ayında ise 1816 işçi iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

Kasım ayında en az 190 işçi yaşamını yitirdi

OHAL koşullarında yaşanan aylık iş cinayeti ortalamasının yüzde 15 artış gösterdiği belirtilen rapora göre; Ocak ayında en az 119 işçi, Şubat ayında en az 144 işçi, Mart ayında en az 160 işçi, Nisan ayında en az 172 işçi, Mayıs ayında en az 127 işçi, Haziran ayında en az 210 işçi, Temmuz ayında en az 169 işçi, Ağustos ayında en az 206 işçi, Eylül ayında en az 150 işçi, Ekim ayında en az 169 işçi, Kasım ayında ise en az 190 işçi yaşamını yitirdi.

OHAL döneminde iş cinayetleri arttı

Raporda ayrıca “Zaten kötü olan işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları daha da kötüleşti. OHAL ilanı ile beraber iş cinayetleri yüzde 15 artış gösterdi” ifadelerine yer verildi.

En çok ölüm Şirvan'daki madende gerçekleşti

Raporda Kasım ayında iş cinayetlerinin yüzde 80’inin inşaat, taşımacılık, tarım, maden, ticaret ve belediye altı işkollarında gerçekleştiği, en çok işçi ölümünün halen işçilerin göçük altında bulunduğu Siirt’te yaşandığı da belirtildi.

 

 

 

 

 

Şirvan'da sağ kurtulanlar işten atıldı

 

Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Holding’e ait maden sahasında yaşanan katliamdan sağ kurtulan işçiler işten atıldı. İşçiler, “Telefonla arandık, 'artık işe gelmeyin işten çıkarıldınız' dediler ve bir şey dememize fırsat vermeden telefonu kapattılar” dedi.

Evrensel gazetesinden Hasan Akbaş’ın haberine göre, maden sahasında işçi sayısı azalırken taşeron işçilerin kaldığı koğuşlar boşaldı. İsmini vermek istemeyen bir işçi, “Yüzlerce işçiyi işten attılar. Herkes göçünü alıp köyüne döndü. Sadece 30-40 işçi kaldı, onlar da arama çalışmaları için bırakıldı. İşten çıkarmalarla ilgili gerekçe bildirilmedi ama şirket yetkilileri eskisi gibi buralara gelmiyor. Ana firma yöneticileri de yok. Burası ıssızlaştı. Bir yetkili, ‘İşler karışık, madenin ne olacağı belli değil’ demiş” dedi.

Başka bir işçi de, “Telefonla arandık, ‘artık işe gelmeyin işten çıkarıldınız’ dediler ve bir şey dememize fırsat vermeden telefonu kapattılar. Tazminat ve benzeri haklarımız da verilmedi, ne olacağıyla ilgili bir şey söylenmedi” dedi.


 
§