20 Nisan 2018
Sayı: KB 2018/16

AKP iktidarının kıblesi ABD emperyalizmidir
Ellerinde kan, dillerinde yalan
Siyasal İslamcılar emperyalizme biat tazeledi!
SP neden öne çıkartılıyor?
Güç, insandan ve doğadan yana bağımsız enerji politikalarından alınır!
Dar tanımlı işsizlik dahi hâlâ çift hanelerde
Sermayeye kefen dokumak için 1 Mayıs’a!
“İş ‘kaza’larında acil müdahale için hastane şart”
Direnen kamu emekçileri 1 Mayıs’a çağırıyor
MİB 1 Mayıs’a nasıl bakıyor, nasıl hazırlanıyor?
Daha güçlü bir 1 Mayıs için; metal işçileri birliğe, mücadeleye ve dayanışmaya!
Trakya’dan işçiler 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyor
1 Mayıs’ta alanlardayız!
Kayseri 1 Mayıs’a hazırlanıyor!
ÇEMAŞ’ta patron-sendika işbirliği ile işçi kıyımı!
Özgürlük ve eşitlik için 1 Mayıs alanlarına!
Seçim tarihi belli oldu, olan yine liselilere oldu!
Suriye’ye saldırı ve kapitalizmin savaşa dayalı doğası
Almanya’da kamu emekçilerinin TİS süreci
Emperyalist yalanlar ve gerçekler
Devrim toprağına düşen kır çiçeği: Hatice Yürekli
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri 1 Mayıs’a hazırlanıyor!

 

Kayseri’de 1 Mayıs başvurusu gerçekleştirildi. Başvuru öncesinde KESK ve DİSK’in çağrısıyla ilerici kurumlar bir araya geldiler. Kayseri’de 1 Mayıs’ın kutlanması konusunda ortaklaşıldı. Toplantıya Türk-İş temsilcisi de katıldı. Kayseri’de 1 Mayıs’ta olacaklarını belirten temsilci, yapacakları toplantı sonrasında tertip komitesine girme konusunda karar vereceklerini belirtti.

Komünistler Nisan ayı başında yaptıkları planlama çerçevesinde 1 Mayıs’a hazırlıklarını başlattılar. Ağırlığı öncü işçilerden oluşan katılımcıların 1 Nisan’da gerçekleştirdiği toplantı ile çalışmanın çerçevesini işçilerle birlikte çizdiler. İşçi toplantılarını planladılar.

Komünistler farklı propaganda ve ajitasyon araçlarıyla hedefinde olduğu pratik faaliyeti planladılar. Bu çerçevede  işçilerin yoğun olarak ikamet ettikleri Eskişehir Bağları, Belsin, Doğu Sanayi, Battalaltı, Tunceli, Osmanlı mahallelerinde BDSP’nin 1 Mayıs bildirileri yoğun olarak kullanıldı.

İşçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerde ve şehir merkezinde  BDSP’nin “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın 1 Mayıs! Bijî yek Gulan!”, “Emperyalist savaşa, kapitalist sömürüye karşı 1 Mayıs’a!”, “Savaşa, sömürüye, baskı ve gericiliğe karşı 1 Mayıs’a!” şiarlarını içeren stickerlarının tümü kullanıldı.  

Kayseri İşçi Birliğinin, “Haklarımız ve geleceğimiz için haydi 1 Mayıs’a” başlıklı el ilanları işçi servis güzergahlarında yoğun olarak kullanıldı. El ilanının dağıtımı sırasında işçilerle sohbet edildi.

El ilanları işçi kıyımının yaşandığı Işık Elektrikli Ev Aletleri ve Solon fabrikaları önünde kıyıma uğrayan, işten çıkarılan işçilerin katılımı ile dağıtıldı. Ajitasyonlar eşliğinde yapılan el ilanı dağıtımı sırasında işçilerle sohbet edildi. “İşten çıkarmalar yasaklansın” talebiyle 1 Mayıs’ta yer almalarının öneminin altı çizildi.

Kayseri İşçi Birliği’nin çağrısıyla çeşitli fabrikalarda çalışan ileri işçiler bir araya geldiler ve 1 Mayıs’ı tartıştılar.  Toplantıda 1 Mayıs’ın dünyada ve Türkiye’deki kökeni üzerine bir sunum gerçekleştirildi. Kayseri’de 1 Mayıs’a işçilerin damgasını vurmasının önemi vurgulandı. Kayseri İşçi Birliği’nin en kitlesel işçi katılımının olduğu 1 Mayıs hedefiyle yapacağı çalışmaların önemine değinildi. Toplantının ikinci bölümünde Kayseri’de işçilerin son süreçte artan işten çıkarmalara karşı mücadelesinin altı çizildi.

Ayrıca işten çıkarılan, kıyıma uğrayan Solon ve Işık işçileri ile toplantılar gerçekleştirildi. Toplantıda işçi kıyımının önüne geçilmesinin ancak mücadeleyle mümkün olacağı vurgulandı. Kayseri 1 Mayıs’ında işçi kıyımının özel bir gündem olarak öne çıkarılmasının önemi vurgulandı.

 

 

 

 

Tuzla’da işçiler 1 Mayıs söyleşisinde buluştu

 

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşırken sınıf devrimcileri 1 Mayıs’ı çeşitli araçlarla gündemleştirmeye devam ediyor.

15 Nisan’da da Tuzla’da “İşçiler 1 Mayıs’ı tartışıyor” şiarıyla söyleşi gerçekleştirildi. Çeşitli sektör ve fabrikalardan işçilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlik, 1 Mayıs’ın dünyada ve Türkiye’deki kökeni üzerine hazırlanan bir sinevizyonun gösterimiyle başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından yapılan sunumda 1 Mayıs’ın sınıfsal kökenine vurgu yapıldı. Güncel siyasi tablo içerisinde 1 Mayıs’ın önemli bir gündem olduğu belirtilirken ön sürecini güçlü örmenin altı çizildi. 1 Mayıs’ın kitlesel geçmesinin önkoşulunun işçi sınıfının örgütlülüğü olduğu vurgulandı.

Sunumun ardından çeşitli fabrikalardan işçiler söz alarak “1 Mayıs’ı, 2 Mayıs’a taşımak gerektiği” üzerinde durdular. 1 Mayıs’ı kitlesel geçirmek gerektiği ifade edilirken 1 Mayıs’ta alanlara sadece ekonomik taleplerle değil siyasal-toplumsal taleplerle de çıkmak gerektiğinden bahsedildi. Özellikle sendikaların kadın cinayetleri ve çocuk istismarı konusunu daha fazla gündemleştirmesi gerektiği konuşuldu. Artık sınıf mücadelesi önünde bir tıkaç vazifesi gören sendikal bürokrasiyi de tabandan gelen bir basınçla sıkıştırmak ve yıkıp geçmek gerektiği vurgulandı.

Sermaye devletinin OHAL koşullarında işçi mücadelesine ve toplumsal muhalefete saldırılarına değinilen söyleşide, özellikle son süreçte 1 Mayıs faaliyetlerine dönük saldırıların işçi sınıfını doğrudan hedef aldığı belirtildi. Ortadoğu’yu sarıp sarmalayan emperyalist saldırı ve işgallerin karşısında “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarının yükseltilmesi gerektiği vurgulanırken, “Farklı inançlardan, etnik kimliklerden olsak da bizi birleştiren ortak payda işçi kimliğimiz” denildi.

Çeşitli fabrikalardan işçilerin söz aldığı ve oldukça canlı geçen söyleşinin sonunda, 1 Mayıs’a güçlü katılım vurgulandı. MLB ve DLB’nin “Çocuğa Yönelik Şiddete Son” kampanyası aktarılarak imza kampanyasına destek olma çağrısıyla etkinlik sonlandırıldı.

 

 

 

 

Ankara Valiliği: 1 Mayıs sendikaların amaçlarına aykırı

 

Sermaye devletinin OHAL ile hayata geçirdiği keyfi baskı ve yasakların son örneği Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili valilik kararıyla ortaya serildi.

Ankara 1 Mayıs’ı için oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin valiliğe yaptığı Tandoğan başvurusu reddedildi, valiliğin kararındaki keyfiyet dikkat çekti. Öyle ki ret kararının gerekçesinde, sendika ve meslek örgütlerinin “kuruluş amaçlarına aykırı” faaliyetlerde bulunamayacağı öne sürüldü.

Buna ek olarak, başvuruya eklenen belgelerde, slogan ve afişler valilik tarafından “sakıncalı” bulundu. Valilik, “kamu yararını bozacak sloganlar, devletin kurumlarını ve siyasi partileri hedef alan slogan ve afişler olduğu” bahanesini öne sürdüğü kararında, “askeri operasyonları aşağılayıcı nitelikte slogan ve afişler bulunduğu” iddiasında da bulundu.

Ayrıca Türk-İş temsilcisinin tertip komitesinden ayrıldığı bildirilirken, bu da, valiliğin ret kararında gerekçeler arasında yer aldı. Kızılay’dan Tandoğan’a yürüyüş ve burada gerçekleştirilecek miting için yapılan başvurudaki aykırılıkların giderilmesi için tekrar başvuru talebi şu ifadelerle dile getirildi:

Belirtilen nedenlerle, bahse konu toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili olarak verilen bildirimdeki hususların tekrar gözden geçirilmesi ve düzenleme kurulu üyelerinden birisinin ayrılması dolayısıyla düzenleme kurulu ve bildirimin yenilenmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”

 
§