14 Eylül 2018
Sayı: KB 2018/34

Emperyalistlerle kirli işbirliğine, cihatçı çetelerin hamiliğine ve işgale son!
Tahran Zirvesi ve Türkiye’nin büyüyen açmazları
AB’ye yine göz kırpan Erdoğan’dan yeni manevralar
AKP’ye toz kondurmayan MÜSİAD’dan kriz itirafları
Kriz ikinci çeyrek büyüme oranına yansıdı
Türkiye özelleştirmeler tarihinde bir sayfa: SEKA
“Haklarımızı alana kadar direnişe devam!”
Sessiz kalmayalım, birlik olup mücadele edelim!
Fabrikalardan kriz yansımaları
MİB MYK Eylül 2018 toplantısı sonuç metni
Metal İşçileri Birliği İstanbul Meclisi toplandı
Kayseri’de işçiler krizin faturasını ödemek istemiyor!
Sumiriko’da seçim oyunu
İlk 8 ayda en az 1290 işçi yaşamını yitirdi
Nikola Saafin ile Filistin’deki gelişmeleri konuştuk
“Ücretsiz eğitim” yalanı
Eğitim Sen: Karma eğitim tartışmaları planlı!
İşçi sınıfının DGM’leri kapatan mücadele deneyiminden...
Ruhi Su: Yaşamının çelikleştirdiği bas-bariton
Victor Jara: Şili’nin kesilen parmakları, mücadelenin bitmeyen bestesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eğitim Sen: Karma eğitim tartışmaları planlı!

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) karma eğitim zorunluluğuna ilişkin maddeyi yönetmelikten kaldırması ve bunu gerekçelendirirken ortaya attığı söylemlere karşı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) bir açıklama yayımladı.

Karma eğitim tartışmaları ve gerçekler” başlıklı açıklamada, karma eğitim ile ilgili tartışmaların planlı şekilde sürdürüldüğü ve karma eğitimin zararlı olduğu iddiasıyla bilim dışı düşüncelerin yaygınlaştırıldığına dikkat çekildi. Bunların “çocuğun okulunu seçme özgürlüğü” ile bağdaştırılamayacağının da altı çizildi.

Açıklamada ilk olarak, MEB’in son karma eğitim düzenlemesinin “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde yer alan “Madde 7-(11) Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” maddesinin çıkarılmasını yargı kararı ile gerekçelendirdiği hatırlatıldı. Devamında MEB’in; 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesinin karma eğitimle ilgili bir düzenleme içermesini gerekçe göstererek, “karma eğitimin zorunluluğu”na yönetmelikte ayrıca yer verilmesine gerek olmadığını ifade etmesine değinildi. MEB’in açıklamalarına ek olarak cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın ise kararı, “alternatif sunuyoruz” diyerek, bunun “demokratik toplumun” gereği olduğunu iddia ederek savunmasına dikkat çekildi.

Söz konusu yasa karma eğitimin hiçe sayılmasına yol açıyor”

MEB’in atıfta bulunduğu 1739 sayılı yasanın 15. maddesinin “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkân ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” şeklinde olduğuna yer veren Eğitim Sen açıklamasında, bu maddedeki “tür, imkan ve zorluklar” gerekçeleri ile birçok Anadolu lisesi ve Anadolu imam hatip lisesinin sadece kız öğrenciler için açıldığı belirtildi. “MEB hangi okul türlerinin, hangi imkan ve zorluklara göre sadece kız veya erkek öğrencilere ayrılabileceğine dair bir düzenleme yapmayarak karma eğitim dışı uygulamaların önünü açmaktadır. Herhangi bir düzenleme yapılmamış olması istenen her okulun karma eğitim dışına çıkarılmasına olanak sağlamaktadır” vurgusu yapıldı.

Açıklamada; MEB’in 10 Eylül’deki kararı ile, bu üç okul türü için var olan karma eğitim zorunluluğunu kaldırdığı, bu okullara ilişkin keyfiyetin de önünü açtığı belirtildi.

Kalın’ın açıklaması, karma eğitime karşı tutumu gösteriyor”

Açıklamanın devamında “...Karma eğitimin zararlarına dönük akıl, bilim dışı düşünceler yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Yaşamın kendi doğallığı, toplumsal işbölümü ve evrensel çocuk hakları ve eğitim bilimi dikkate alındığında karma eğitimden vazgeçmenin olası ve doğru olmadığı görülmektedir. Tüm bunlara rağmen karma eğitim dışı uygulamalarda ısrar etmenin ‘çocuğun okuyacağı okulun türünü seçme özgürlüğü’ ile açıklanamayacağı da ortadadır” denildi.

İbrahim Kalın’ın açıklamalarının, gerici eğitimin hakim kılınması ve eğitimin piyasaya göre şekillendirilmesi noktasındaki tutumu açık ettiğine değinilerek öğrencilerin imam hatip okullarına ve meslek liselerine yönlendirilmesinin iktidar için temel olduğunun altı çizildi.

Açıklama şu ifadelerle sona erdi: “Kurulduğu günden bu yana laik, bilimsel, kamusal, anadilinde, eşit ve ücretsiz eğitim hakkını her koşulda savunmuş olan Eğitim Sen, tüm öğrencilerin eğitim hakkının hiçbir engel olmadan kullanılmasını savunmaktadır. Karma eğitim ile ilgili tartışmaların kendisi pedagojik ve bilimsel temellerde değil, siyasal referanslarla tartışılmakta ve bunun olumsuz sonuçlarına da öğrencilerimiz katlanmak durumunda kalmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki dönemin en temel önceliklerinden birini de eğitim alanında yaşanan gerici ve piyasacı dönüşüme karşı çıkmak ve tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak oluşturmaktadır.”

 

 

 

 

Okul servis ücretlerine de zam!

 

Enerji fiyatları ve döviz kurundaki artışla birlikte temel ihtiyaçlara rekor zamlar yapılırken, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için okul servis ücretleri de fiyat artışlarından geri kalmadı.

Okul servis ücretleri İstanbul’da yüzde 12, Ankara’da yüzde 13, İzmir’de yüzde 29 arttırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından belirlenen ortalama yüzde 12 zam üzerinden fiyat tarifesi şöyle:

0-1 kilometre arasında servis ücreti 215 lira, 1-3 kilometrelerdeki ücret 235 lira, 3-5 kilometrelerdeki ücret 255 lira, 5-7 kilometrelerde 265 lira, 7-9 kilometrelerde 280 lira, 9-11 kilometrelerde 330 lira, 11-13 kilometrelerde 380 lira, 13-15 kilometrelerde 400 lira, 15-17 kilometrelerde 430 lira, 17-19 kilometrelerde 455 lira, 19-21 kilometrelerde 485 lira, 21-23 kilometrelerde 505 lira, 23-25 kilometrelerde 525 liraya yükseltildi.

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkanı Halil İbrahim Seyfi, il genelinde okul servis ücretlerine ortalama yüzde 13 zam yapıldığını söyleyerek şu bilgileri verdi:

Yıllık bin 611 lira olan 0-3 kilometrelerdeki servis ücreti bu yıl bin 818 liraya, bin 764 lira olan 3-6 kilometrelerdeki ücret bin 989 liraya, 6-10 kilometrelerdeki ücret 2 bin 61 liradan 2 bin 340 liraya, 10-15 kilometrelerdeki ücret 2 bin 412 liradan 2 bin 718 liraya yükseltildi. 15 kilometreyi aşan her kilometre için alınacak ücret, yüzde 14,8 zamla 47 liradan 54 liraya çıkarıldı.”

İzmir’de okul servis ücretlerine ortalama yüzde 29 zam yapıldığını belirten İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, zammın akaryakıt, araç fiyat ve bakım masraflarındaki artıştan kaynaklandığını söyledi. Rehber personel bulundurulacak servislerde fiyatların yüzde 10 daha artacağını belirten Bostancı, fiyat tarifesini şöyle açıkladı:

0-3 kilometrelerdeki ücret bin 800 lira, 3-6 kilometrelerde 2 bin 205 lira, 6-10 kilometrelerde 2 bin 340 lira, 10-20 kilometrelerde 3 bin 330 lira, 20-25 kilometrelerde 3 bin 735 lira, 25-30 kilometrelerde 4 bin 95 lira, 30-35 kilometrelerde 4 bin 275 lira, 35-40 kilometrelerde 4 bin 545 liraya yükseltildi. Ayrıca 40 kilometreyi aşan her kilometreye 1 lira eklenecek.”