5 Ekim 2018
Sayı: KB 2018/37

Sınıfın gücünü birleştirme ve mücadeleyi büyütme zamanı!
Derinleşen krize “çözüm” manevraları
Türkiye A.Ş’nin kirli sicilli danışmanı: McKinsey & Company
Mutlusan Elektrik patronu, Haziran Direnişi’ne saldırıyor!
Eaton’da temsilci seçimlerine işçilerin mücadele isteği damgasını vurdu!
Mersin Serbest Bölge’de sigortasız işçilerin resmi
Taşeron işçilerinden eylemler
“Eylül ayında en az 157 işçi yaşamını yitirdi”
TOMİS MYK Ekim ayı toplantı sonuçları
Devrime ve sosyalizme adanmış yarım yüzyıl!
Cihatçılar İdlib’den temizlenecek, “diyeti” Türkiye halkları ödeyecek!
Alman burjuvazisi kalifiye eleman avında!
Tehditle kabus arasında Siyonist rejim
Direnişçi hareketler Abbas’ın teslimiyetçi çizgisini reddetti!
Kadın işçiler baskıların son bulmasını ve güvenceli çalışma istiyor!
DLB ve MLB’den çocuk işçilik etkinliği
İnsanlığın baş belası: Kapitalizm
Ankara Katliamı’nın 3. yılı…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DLB ve MLB’den çocuk işçilik etkinliği

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB) ve Meslek Liseliler Birliği (MLB), “Okulda, sokakta, stajda emeğimiz varsa sözümüz de olmalı” şiarıyla çocuk işçilik gündemiyle ilgili Ankara’da etkinlik gerçekleştirdi.

30 Eylül’de gerçekleştirilen etkinlik, açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasında şunlar dile getirildi: “2018 yılının çocuk işçilikle mücadele yılı olarak belirlendiği günlerde, çocuk işçi sayısının hızla artması ve meslek liseli stajyerlerle birlikte çocuk işçi sayısının 2 milyona ulaşması ne beklenmedik ne de şaşırılması gereken bir durumdur. Çünkü sermaye devleti, çocuk işçiliğin önünü tamamen açmıştır ve göstermelik bir biçimde çocuk işçiliğe karşı mücadele etmektedir. Dönüp baktığımızda çocuk işçiliği ortadan kaldıracak hiçbir yaptırım bulunmamaktadır. Tersine patronlara, çocukları ucuz işgücü olarak kullanabilmeleri için bir dizi olanak sağlanmıştır.”

Açılış konuşmasının ardından etkinlik, “Dünden bugüne çocuk işçilik” sunumu ile devam etti. Sunumda, ilkel toplumlardan günümüze çocuk işçiliğin evrimi anlatıldı. 19. yüzyılda İngiltere’deki çocuk işçilerin kiralanması örnek gösterilerek, çocuk işçilerin ucuz işgücü olarak kullanılmasına dikkat çekildi. Ardından, tartışma kısmına geçildi ve bu arada çocuk işçi ölümleri ve çocuk işçiliğin önünü açan politikalar tartışıldı.

Daha sonra “Meslek liselerinde eğitim ve çıraklık” sunumu gerçekleştirildi. Sunumda eğitim sisteminin genel tablosuna değinilerek, bu sorunlar meslek liselerinin öznel durumları çerçevesinde anlatıldı. Meslek liselerindeki niteliksiz ve paralı eğitim aktarıldıktan sonra, stajda yaşanan sorunlardan bahsedildi ve son olarak çıraklık okullarının ve son dönemde meslek liselerinin arttırılmasındaki asıl hedef teşhir edildi. 15 dakika ara verildikten sonra etkinliğe devam edildi. Ara sonrası sunum üzerine tartışılırken, meslek liseliler stajda yaşadığı sorunlara ilişkin deneyimlerini aktardılar. Meslek liseliler arasında sağlık meslek lisesi öğrencileri yoğunluktaydı ve sağlık meslek liselerindeki genel durum, stajda yaşanan öznel sorunlar üzerine tartışıldı. Son olarak etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

 

 

 

 

KOÜ Hazırlık binasının taşınmasına öğrenciler tepkili!

 

Sermaye devletinin üniversiteleri bölüp parçalayıp birer rant aracına dönüştürme operasyonları sürüyor. Geçtiğimiz yıl birçok üniversiteyi parçalayanlar bu defa da Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hazırlık Bölümü’nü kampüsten kopararak şehrin ücra bir köşesine attılar.

Normalde Umuttepe kampüsünde bulunan bölüm gizli ve ani bir kararla Körfez’e taşındı. Rektörlük tarafından alınan karar üniversite öğrencilerinden gizlendi ve son anda ilan edildi. Bu karardan dolayı birçok öğrenci barınma sorunu ile karşılaştı. Kampüsün taşındığı Körfez ilçesinde sadece 300 kişilik bir yurt var. Körfez’e taşınma haberi ise yurt yerleştirmelerinden yaklaşık iki hafta sonra ilan edildi. Birçok öğrencinin derslere gidebilmek için en az 40 ila 60 dakika arasında yolculuk yapması gerekecek.

Geçtiğimiz hafta hazırlık bölümleri için ‘oryantasyon’ adı verilen bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı da öfke ile dolu öğrencilerin tepkilerini dile getirdiği bir platform oldu. Bölüm tarafından dersler, üniversite ve şehir hakkında ‘uyum’ amaçlı bilgilerin verildiği toplantıda söz alan öğrencilerin çoğu, alınan kararın rant amaçlı bir karar olduğuna ve sorunun muhataplarından gizlenerek, rızası alınmadan gerçekleştirilmesinin yanlışlığına dikkat çektiler. Daha inşası bile tamamlanmayan bir yerde eğitim verme kararı almanın mantıklı bir açıklaması olamayacağı, daha çok üniversite öğrencilerini kampüs yaşamlarından uzaklaştırarak bölmenin bir aracı haline getirildiği toplantıda söz alan öğrenciler tarafından ifade edildi.

Konuşmalara yönetim tarafından cevaplar verilmeye çalışıldı. Bölgenin kalkınması ve gelişme söylemleri ile karar mazur gösterilmeye çalışıldı. Ancak bölgenin gelişimi ve kalkınması söylemi öğrencilerin daha öfkelenmesine sebep oldu. Konuşmalarda ‘üniversiteler ticarethane, öğrenciler de müşteri değildir’ çizgisi çizildi. Toplantıya katılan öğrencilerin çoğu konuşmalara alkışlarla destek verdiler. Konuşmalar ve beraberinde yapılan alkışlar, yönetimin düzenlendiği oryantasyon toplantısını bir protesto eylemine dönüştürdü. Bu sebepten dolayı öğrencilerin sözleri sık sık kesilerek engellenmek istendi.

Hâlâ derslerin başlamadığı ve akademik planın gerisinde kalan hazırlık öğrencileri derslerine başlayabilmiş değil. Binanın inşaatının toparlanması bekleniyor.