21 Aralık 2018
Sayı: SİKB 2018/01 (48)

Kriz ve mücadele
Sermayenin saldırıları ve sınıfa siyasal müdahalenin önemi
Sarayın savaş tamtamları yeniden çalıyor!
İnsan canının ranta kurban gittiği ülke
Asgari ücrete sefalet zammı pazarlıkları
Vergi oyunlarıyla asgari ücretliye yine sefalet dayatılacak
Asgari ücrette “orta oyunu” başladı... Asgari değil, insanca yaşam!
Petrokimya iş kolunda sözleşme süreci üzerine...
DEV TEKSTİL Aralık ayı GMYK sonuç bildirgesi
Tekstilde TİS süreci ve tekstil işçilerinin görevleri
Kıdem hakkından vazgeçmiyoruz!
“Kıdem tazminatının gaspı daha fazla kölelik, örgütsüzlük ve iş cinayetidir!”
Ekol’den atılan işçiler: Tek çözüm yolu birlik olmak!
Yemen’de kısmi anlaşma sağlandı, direniş devam ediyor!
Sarı Yelekliler eylemi 5. haftasını geride bıraktı
Ampul, naylon ve kapitalizm - M. İlkan
Kadına şiddeti yok etmenin yolu... Suç üreten düzeni ortadan kaldırmalı!
DGB ve DLB Erdal Eren’i andı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DEV TEKSTİL Aralık ayı GMYK sonuç bildirgesi

 

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Aralık ayı GMYK toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan tartışmalar ve değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki kararlar alınmıştır.

*Toplantının ilk gündemi iki GMYK toplantısı arasında yürütülen çalışmaların aktarılması oldu. Sendikamızın başta Greif davasına ilişkin çalışması olmak üzere, sermayenin sınıfa dönük saldırıları ve işçi sınıfının eylemli mücadelesi ve yine sendikamızın fabrikalara dönük çalışmalarının aktarımı yapıldı. Özellikle Greif dava sürecini, tüm temsilciliklerimizin asgari düzeyde bir çalışmaya konu ettiği tespit edildi. Fakat yapılan çalışmaların yayın ve sosyal medyaya yansıtılmasında oldukça zayıf kalındığı görüldü. Sonuç olarak genel plandaki eksik ve zayıf alanlar tespit edilerek sınıfa dönük müdahalemizin sürekliliği ve önemi üzerine duruldu.

*Dünyada ve Türkiye’de etkisi gittikçe artan ekonomik krizin faturasının işçi sınıfına çıkartılmaya çalışıldığı bir süreç yaşanıyor. Toplu tensikatları sınıfa dönük ekonomik ve sosyal saldırı yasaları takip ediyor, var olan kazanılmış haklar budanıyor.  Tırmanan ekonomik ve siyasal krizin içerisindeki Türkiye’de yine fatura işçi ve emekçilerin sırtına yüklenmeye çalışılırken patronlar krizi fırsata da çevirmiş durumda.

Krizin faturası işçilere işten atmalar, artan vergiler, zamlar, ağır ve kuralsız çalıştırılma olarak dayatılırken patronlara teşvikler, vergi indirimleri olarak yansıtılıyor. Sarı sendikaların asgari ücret çalışmasının tespit komisyonu oyunundan ibaret olduğu günümüzde sınıf sendikası olarak insanca yaşamaya yeten bir ücret için yürütülecek çalışmayı gücümüz oranında başta tekstil işçileri olmak üzere tüm sınıf bölüklerine taşıyabilmenin önemi vurgulandı.

*İşçi sınıfını ilgilendiren temel gündemlerden birisi asgari ücret zammı. Asgari ücrette “orta oyunu” başlamış durumda. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık’ın son günlerinde yapacağı toplantı ile belirlenecek zam oranını açıklamaya hazırlanıyor. İşçi sınıfının beklentilerinden uzak tartışmaların sürdüğü komisyonda bir işçinin yer alması orta oyununda sermayenin ve onun hükümeti AKP’nin gelinen yerde ciddi bir basınç altında olduklarını da göstermekte.

Sendikamız, örgütlü-örgütsüz fabrikalarda çalışan milyonlarca işçiyi doğrudan ilgilendiren bir talep olarak vergiden muaf, insanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleyi büyütmeye çağırmaktadır.

*2019 yılının önemli mücadele başlıklarından birisi tekstil iş kolunda TİS süreci. Önümüzde geçmiş TİS süreçlerinin deneyim ve birikimleri ile 2019 görüşmelerine hazırlık görevi bulunuyor. Haklarına ve geleceğine sahip çıkmak, kaybettiklerini yeniden kazanmak, sarı sendikaları sırtından söküp atmak ve iradesini eline almak tekstil işçisinin bu eksende gösterdiği kararlılığa bağlı olacaktır. TİS’e hazırlık noktasında iş bölüşümü yapılmıştır.

*İş kolunda kadın işçilerin ağırlık oluşturmasına rağmen kadın işçilere ulaşmadaki sorunlar tartışıldı. 25 Kasım, 8 Mart’ın dışında kadınların çalışma alanlarında yaşadıkları zorluklara ve çözüm yollarına dair süreklileşen, derinleşen çalışmaları yoğunlaştırma kararı alınmıştır. Yanı sıra sendikamız direnişte yer alan kadınlara dönük daha özel bir çalışma ihtiyacı olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca birtakım araç, yol ve yöntemleri yaratma ihtiyacını da ortaya koymuştur.

*Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz uzun süredir kendini birçok ülkedeki işçi ve emekçiler şahsında eylemlerle, protestolarla ortaya koyuyor. Son olarak Fransa’da yaşanan akaryakıt zamlarına karşı yükselen eylemler “sarı yelekliler” olarak tanımlanmıştı. Fransa hükümeti ve sermayesinin işçilere, emekçilere, öğrenci gençliğe, işsizlere azgınca saldırmalarına rağmen alanlar terk edilmemiştir. Fransa hükümetinin geri adım atması eylemleri bitirememiş dahası eylemler yayılarak başka ülkelere de sıçramıştır. Sendika olarak Fransa hükümeti ve burjuvazisine karşı yükseltilen mücadeleyi sahipleniyoruz, ‘sınıfa karşı sınıf’ temelinde enternasyonal dayanışmaya çağırıyoruz.

Son olarak sendika yayınlarımız değerlendirilmiştir. Bültenin teknik ve içerik olarak daha işlevli kullanılması için çeşitli planlamalar yapılmıştır. Yanı sıra sosyal medya hesaplarımızı güçlendirme üzerinden tartışmalar yürütülmüştür.

Sendika bültenimizin Aralık sayısının ardından bir sonraki sayısının Şubat’ta çıkarılması kararı alınmıştır. Bültenimizin gündemlerini ise Ocak ayında yapılacak Genel Meclis toplantısında belirleme kararı alınmıştır.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
Merkezi Yürütme Kurulu

 12 Aralık 2018

 

 

 

 

Ersur Tekstil’de iş bırakma


Yalova’da iplik üretimi yapan ve yaklaşık 750 kişinin çalıştığı Ersur Tekstil fabrikası işçileri, 45 gündür alamadıkları ücretleri için iş bıraktı.

18 Aralık günü fabrika önünde toplu olarak bekleyişe geçen işçilere diğer vardiyadaki işçiler de destek vererek işe başlamadı. Fabrika yönetiminden açıklama bekleyen işçiler, ücretleri yatana kadar işe başlamayacaklarını vurguladı.

Ersur Tekstil yönetimi fabrikayı Bilecik’e taşıma kararı almış ve geçtiğimiz ay da işçilerin ücretlerini gasp etmiş, işçiler kısa süreli iş bırakmıştı.