3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de kitlesel 1 Mayıs

 

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, İzmir’de yerellerde gerçekleşen buluşmaların ardından 30 bine yakın emekçinin katılımıyla Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı.

Türk-İş konfederasyonuna bağlı sendikalar saat 12.00’de Liman kolunda toplanarak yürüyüşle Gündoğdu Meydanı’na geçti. Petrol-İş İzmir Şube, Türk Metal, Deriteks, Belediye-İş, Tümtis ve Teksif sendikaları kalabalık kortejleriyle bu yürüyüş kolunda dikkat çekti. 6 bine yakın işçinin yürüdüğü kolda, pankartların büyük çoğunda kıdem tazminatının gaspına dair şiarlar yer aldı. En çok atılan sloganlar “İşte 1 Mayıs, alanlardayız!” ve “Kıdeme uzanan eller kırılsın!” oldu.

DİSK’e bağlı sendikalar ise Konak Borsa’da buluşarak 2. Kordon’da yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi ve buradan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Genel-İş binden fazla işçiyle coşkulu kortejleriyle dikkat çekti. Birleşik Metal-İş Sendikası yine sloganları ve pankartlarıyla coşkulu katılım sağladı.

KESK’in geçtiğimiz seneye göre daha kitlesel katıldığı mitingde, Eğitim Sen şubeleri pankart ve dövizleriyle ihraçlar ve KHK’larla ilgili şiarlarla kalabalık biçimde yer aldı.

Gündoğdu Meydanı’na tüm kurumlar girdiğinde program mücadelede yaşamını yitirenler için saygı duruşu ve 1 Mayıs marşının söylenmesiyle başladı. Ardından tertip komitesi adına DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı 1 Mayıs açıklamasını okudu. Açıklamada sınıfa yönelik saldırılar, baskı ve tecrite karşı devam eden açlık grevleri ele alındı. Açıklamada kıdem hakkı geniş yer bulmazken, sınıfsal vurgular zayıftı. Açıklamanın ardından Kardeş Türküler konseri eşliğinde halaylar çekilerek miting devam etti.

1 Mayıs için Gündoğdu Meydanı’na geçilmeden Çiğli Belediyesi önünde belediye işçileri, Deriteks ve EMEP toplandı, halaylar ile 1 Mayıs kutlanmaya başlandı. Burada, kapsamlı saldırı politikalarına ve kıdem tazminatı hakkının fona devredilmesine dair konuşmalar yapıldı. 1 Mayıs marşının ardından araçlara binilerek Konak’a geçildi.

BDSP kitlesi “Krizin faturasına, sömürüye, baskıya ve savaşa karşı; Sınıfına karşı sınıf” pankartı ve kızıl flamalarla Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Yürüyüş başladıktan sonra yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmalarında sermaye devletinin uygulamaları, katliamlar, çocuk istismarı, taciz ve tecavüz, 1 Mayıs tarihçesi, baskı ve sömürüye değinildi. Kapitalizmin insanlığı yok ettiği, savaşlarda mazlum halkların katledildiğine dikkat çekildi. Sermaye düzeninin, 7 Haziran seçimlerinden bu yana ayyuka çıkan ve 31 Mart yerel seçimlerinde de devam eden seçim oyunları teşhir edildi, devrim ve sosyalizm çağrısı yapıldı. 1 Mayıs’ların mirası hatırlatılarak, ‘77 1 Mayıs’ı başta olmak üzere 1 Mayıs’lardaki katliamlar teşhir edildi.

Ege İşçi Birliği ise “Sermayenin yıkım saldırılarına karşı Genel Grev Genel Direniş!” şiarlı pankartı taşıdı. Yürüyüş öncesi alanda hep birlikte halaylar çekildi. Yürüyüş başladığında 1 Mayıs’ın tarihçesi, kıdem hakkının gaspı, iş cinayetleri, YEP saldırısı, ekonomik kriz konuları ajitasyonlarla teşhir edilirken, talepler sloganlar eşliğinde haykırıldı. Ayrıca sözleşme görüşmeleri süren Tüpraş’ta direnen işçiler selamlandı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) toplanma alanına “Krizin faturasını ödemeyeceğiz! Kidem tazminatının gaspına karşı genel grev genel direniş” yazılı pankart ile girdi.

Kuzgun Fanzin ile gençlik 1 Mayıs alanında sınıf devrimcileri ve öncü işçilerle yürüdü. Marx, Engels ve Lenin’in silüetlerinin çizili olduğu, “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için irade varsa yol da vardır” şiarlı pankart ve kızıl flamalar ile yüründü.

Kuzgun Fanzin pankartı arkasında yürüyüşe liseli ve üniversiteli gençler katılırken, 1 Mayıs sonrasında, fanzinin yeni sayısının planlaması yapıldı.

Sınıf devrimcileri ayrıca, 1 Mayıslar’a katılan işçi ve emekçilere mücadele çağrılarını, bildiri dağıtımı ve genel kitleye seslenerek yapılan konuşmalarla da yükseltti.

Aliağa’daki yürüyüş sırasında ve Cumhuriyet Meydanı’nda sendika kortejlerinin geçişi sırasında, kıdem tazminatının gaspına karşı Ege İşçi Birliği’nin 12 Mayıs’ta gerçekleştireceği toplantıya çağıran bildiriler dağıtıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda bekleyiş sırasında BDSP; KESK şubeleri, Eğitim Sen, DİSK kortejlerine kıdem tazminatı, kriz ve baskılar üzerinden ajitasyon konuşmaları yaparak “Genel grev genel direniş” çağrısını yükseltti.

Aliağa’da 1 Mayıs eylemi

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen miting öncesi Aliağa’da 1 Mayıs kutlaması için buluşuldu.

Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde toplanan kitle saat 09.00’da Demokrasi Meydanı’na yürüdü.

Kıdem hakkımız gasp edilemez!”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!”, “İşte 1 Mayıs alanlardayız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Birlik mücadele zafer!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganları eşliğinde, kortejlerle Aliağa merkez dolaşıldı.

Petrol-İş, Liman-İş, Eğitim Sen, Eğitim-İş, DİSK’e bağlı Emekli Sen ve Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube’nin yanı sıra Aliağa Petrol-Kimya-Lastik İşçileri ve Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (A-PETDER) ve CHP de eyleme katıldı.