8 Kasım 2019
Sayı: KB 2019/41

Saray rejimi Trump’ın önünde diz çöküyor
IŞİD’i yaratanların “teröre karşı savaş” demagojileri
Vergiler üzerinden yasal soygun
Burjuva medyada kuyunun dibi
Metal İşçileri Birliği mücadeleye çağırıyor!
İkramiye ve sosyal hakların maaşlardan ayrılması talebi üzerine
MİB MYK Kasım ayı toplantısı sonuçları
Birleşik Metal-İş Gebze Şube Genel Kurulu üzerine
Sermaye sınıfı daha ağır kölelik koşullarına niyetli
Devrimci taktiğin sorunları / 1 - H. Fırat
Emperyalist işgal ve Suriye’nin geleceği
Halk isyanları çıkışın yolunu da açacaktır
Lübnan’da devrim şiarları yankılanıyor
Basel’de Ekim Devrimi ve TKİP’nin yıldönümü etkinliği
Üniversitelerde neler oluyor?
Kadına yönelik şiddetin bir örneği: “Yeminli bakirelik”
Yılmadık, yılmayacağız!
Vallahi sevabına
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Basel’de Ekim Devrimi ve TKİP’nin yıldönümü etkinliği

 

3 Kasım, Pazar günü saat 14.00’te Basel’de Ekim Devrimi’nin 102., TKİP’nin 21. kuruluş yılı etkinliği yapıldı.

Etkinlik programı başlamadan önce Suruç şehidi Çağdaş Aydın’nın babası Fethi Aydın kürsüye davet edildi. Yaptığı özel konuşmayla aynı zamanda kitleyi duygulandırdı. Aydın, Kırmızı Gül’ün Defteri kitabını imzalayacağı bilgisini verdi.

Bunun ardından etkinlik programına geçildi. Kısa bir sunumun ardında devrim ve sosyalizm davasında ölümsüzleşenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Sonrasında, Ekim Devrimi’ni, bunalımları, savaşları, sınıf ve kitle hareketlerini, isyanları konu alan ve bunu da sınıf devrimcilerinin gelişim süreçleri ve sınıf içindeki çabalarıyla (Greif, Metal Fırtınası) birleştiren sinevizyon gösterimi sunuldu. Bunu, MLKP ve TİKB (B)’li dostlarımızın etkinliğimize gönderilen mesajlarının okunması izledi.

Etkinlik programı kadın bir yoldaşımızın şiir dinletisiyle devam etti.

Ardından etkinliğin konuşmasını yapmak üzere söz, konuşmacı yoldaşa bırakıldı. “Ekim ayı Sosyalist Ekim Devrimi’nin yıldönümüdür ve bu yılın Ekim ayına ise isyanlar damgasını vurdu. Biri bitmeden öteki başlayan ve dalga dalga yayılarak birçok ülkeyi girdabına alan bu isyanlarla, emekçiler dünyası adeta Ekim Devrimi’nin yıldönümünü karşılar ve anar gibiydiler” sözleriyle başlayan konuşmada, daha çok Ekim Devrimi’nin açtığı çığır içinde dünya devrim süreçlerinin güç kazandığına vurgu yapıldı. Ekim devrimine önderlik eden parti üzerine duruldu.

Bugünün dünyasında savaşlar döneminin yanı sıra proleter hareketlerin, çeşitli düzey ve biçimlerde güçlenen kitle mücadeleleri ve halk isyanlarının yükseldiği öne çıkarıldı. Yeni bir devrimler döneminin fiili olarak da geleceği, gerekçeleriyle birlikte anlatıldıktan sonra bu sürece hazırlanmanın anlam ve önemine dikkat çekildi. Sosyalizmin bilim düzeyine nasıl çıktığı ve işçi sınıfının devrimcileştirilmesi zorunluluğu vurgulandı.

Konuşmanın devamında, sınıf devrimcilerinin tüm çabalarını ve enerjilerinin en büyük bölümünü işçi sınıfını örgütlemeye ve onu düzenin karşısına etkin bir güç olarak çıkarma çabasına ayırdıkları belirtildi. Türkiye’deki devrim ve sosyalizm davasının geleceğinin tümüyle buna bağlı olduğu belirtilerek, bunu yapmakta oldukları söylenerek konuşma noktalandı.

Genç yoldaşların sundukları müzik dinletisiyle, katılımcıların da beğenilerini dile getirdikleri etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İsviçre

 

 

 

 

ABD İklim Anlaşması’ndan çekilme başvurusu yaptı

 

ABD, “Amerikan halkına yüklediği vergi”yi bahane ederek Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmek için 4 Kasım’da resmen BM’ye başvurdu.

Çin’in ardından atmosfere en fazla karbondioksit salan ikinci ülke durumundaki ABD, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yaptığı “Başkan Donald Trump, Amerikan halkına, vergi mükelleflerine ve işlerine yüklediği yükten dolayı Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı verdi” açıklamasıyla anlaşmadan çekilmek için BM’ye resmi başvuruda bulundu.

Konu hakkında uzmanların yaptığı açıklamaya göre, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılmasının gerekli prosedürler bir yılı bulacak.

Trump 1 Haziran 2017’de, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, “iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını” iddia ettiği, 190’ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini duyurmuştu.

Aynı açıklamada, iklim anlaşmasının 3 trilyon dolara mal olacağını ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

 

 

 

 

Irak’ta “sivil itaatsizlik” eylemleri ve katliamlar

 

Irak’ta halkın hükümet karşıtı eylemleri 3 Kasım’da başkent Bağdat’ta “sivil itaatsizlik” eylemleri biçiminde devam etti.

Irak halkı Bağdat’ın Risafa yakasında bulunan Sadr bölgesinde yolları kapattı. Köprüler de lastik yakılarak trafiğe kapatılırken, Bağdat’ın Karh yakasında ironik bir şekilde yol ortasında “uyuma” eylemi yapılarak lastik yakıldı.

Sadr bölgesinde “sivil itaatsizlik” eylemlerine çağrı yapılmasıyla Irak’ın güneyinde bulunan Vasıt ve Nasiriye kentlerinde halk kendi araçlarıyla yolu kapatarak eyleme katıldı.

Öte yandan Bağdat’ta yaralı Iraklılara ilkyardımda bulunan Saba el-Mehdavi adlı kadının kaçırılması üzerine, halk sosyal medya üzerinden “Saba Mehdavi’ye özgürlük” ve “Saba nerede” etiketleriyle duruma tepki gösterdi.

Hükümet karşıtı eylemlerde Basra’da da kaçırılıp katledilenler olmuş, “faili meçhul” cinayetler yaşanmıştı.

4 Kasım’da Bağdat’ta başbakanlık ofisine ve devlet televizyonuna yürümek isteyen kitle kolluk güçlerinin saldırısıyla karşılaştı. Kolluk güçlerinin yoğun olarak konuşlandırıldığı Yeşil Bölge eylemcilerin hedefi olurken, kitleler kolluk güçlerinin saldırısına rağmen eylemlerini sürdürdü.

Biber gazı ve gerçek mermilerle gerçekleşen saldırıya taşlarla yanıt verildi. Sokaklarda lastikler yakılarak barikatlar kuruldu ve çatışmalar devam etti.

Irak Sağlık Bakanlığı eylemlerde en az 4 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ayrıca yaralananların sayısı 35 olarak açıklandı.

Önceki gece de Kerbela’da İran Konsolosluğu önünde yapılan eylemlerde 3 kişi hayatını kaybetmişti.