31 Ocak 2020
Sayı: KB 2020/05

Depremin aynasında kapitalizm gerçeği
Deprem değil ‘sermayenin demir yumruğu’ öldürüyor
Rejim krizi sürüyor… Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim!
Hapishanelerde işkence ve hak ihlalleri artıyor
Ülkeyi tüccar kafasıyla yönetenler pişkinlikte sınır tanımıyor
Kanal İstanbul: İhanet projesi
MİB: Sefalete boyun eğme, ihanete geçit verme!
İşgallerin, grevlerin, direnişlerin izinden ileri!
Mersin Serbest Bölge’ye sağlık kuruluşu yapılıyor
Alman Devrimi’nin dersleri üzerine - H. Fırat
Silahlanma yarışında Çin’in hızlı yükselişi
Haiti’de emekçilerin dinmeyen öfkesi
Clara Zetkin ve 8 Mart’ın tarihsel devrimci mirası
Dünyada yeni dönem gençlik hareketi
Devrim Okulları’nın ardından…
Parasız ve nitelikli sağlık hizmetleri için de sosyalizm!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Devrim Okulları’nın ardından…

Eğitim haktır,
geleceğine sahip çık!

 

Eğitim dönemi ara tatile girdi, bizler “mücadelenin tatili olmaz” dedik ve Devrim Okulları’nda bir araya geldik. Tartışmalarımız, sunumlarımız, şiirlerimiz, türkülerimizle önümüzdeki süreci hep beraber planladık. İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Devrim Okulları’nda yeni kararlar aldık.

Liselilerin Sesi yükseliyor!

Eğitim sisteminin yaşadığı kaos bizleri derinden etkiliyor. Devrim Okulları’mızda yaptığımız tartışmalarda bir kez daha gördük ki; Türkiye’de eğitim sistemi çökmek üzere. Elbette bu çöküş tek başına eğitim alanı ile ilgili değil. Sistem bir bütün olarak çürümektedir. Bu nedenle dünyanın her yerinde gençlik geleceği, gezegeni için sokaklarda. Geçtiğimiz günlerde gençliğin gelecek algısına ilişkin bir rapor yayınlandı. Araştırmaya katılan Her 10 gençten 9’u, dünyayı daha iyi bir yer haline getirme konusunda sorumlulukları olduğunu hissediyor.  Bu araştırma bile gençliğin önümüzdeki dönem yine alanlarda olacağının göstergesidir. DLB, dünyayı değiştirme sorumluluğu hisseden ancak henüz harekete geçmemiş gençliğe ulaşmayı bir sorumluluk olarak önüne almıştır. Bunun için Liselilerin Sesi her zamankinden daha yüksek çıkmak durumundadır.

Eğitim haktır. Geleceğine sahip çık!

Paralı eğitim uygulamaları ile, özel eğitime ayrılan bütçelerle eğitim hakkımız gasp edilmektedir. Giderek dinselleşen eğitim sistemi “kindar ve dindar bir nesil” yaratmak hedefiyle hareket etmektedir. Okullarımızda var olan alt yapı eksiklikleri nedeniyle artık eğitim alamayacak hale getirildik.

Milli Eğitim Bakanı bir konuşmasında “sınavsız eğitim” den söz etti. Eğitim sistemini yapboza dönüştürenler bizleri kandırmaya çalışıyorlar. Sınavsız eğitim için buna uygun bir eğitim sistemi ve toplumsal yapı gerekir. Fakat içinde yaşadığımız toplumsal sistem bu gerçeklikten çok uzaktır.

Her yönüyle bizleri karanlığa mahkûm etmek isteyenler geleceğimize de göz koyuyor. Tam da bu nedenle ikinci dönem eğitim hakkımıza ve geleceğimize sahip çıkma çağrımızı yaygınlaştıracağız. Elemeci, piyasacı, anti- bilimsel eğitim uygulamalarının karşısında eğitimin bir hak olduğunu haykıracağız.

Deprem değil, kapitalizm öldürür!

Elazığ Depremi bir kez daha göstermiştir ki, rant ve talan düzeni yıkılmaya mahkumdur. Elazığ’da gerçekleşen deprem sonrası bu ülkenin tek adamı “depremi durduramayız ya” dedi. Evet deprem durdurulamaz ancak önlem alınabilir, eğitim verilebilir ve afetin yıkıcı etkisi azaltılabilir. Bundan kaynaklı deprem bir doğa olayı olarak zarar verebilir ancak kapitalizm öldürür.

Devrimci Liseliler Birliği olarak yaşanan deprem sonrası depremzedelerle dayanışmayı önemsiyoruz. Elimizden ne geliyorsa bunu yapacağız. Aynı zamanda hesap sormaktan, devlete sorumluluklarını hatırlatmaktan geri durmayacağız. Toplanan deprem vergilerini hasır altı edenlerden, rant ve talan politikalarını hayata geçirenlerden hesap sormak için adımlarımızı daha güçlü atacağız.

Kanal İstanbul’a geçit yok!

Kanal İstanbul projesi bir rant ve talan projesidir. Devrimci Liseliler Birliği bu saldırı projesi karşısında liselileri bir taraf haline getirmek için çalışmalarını sürdürecek. Bu kapsamda 9 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştireceğimiz etkinlikle “Geleceğimize sahip çıkıyoruz. Kanal İstanbul’a geçit yok!” diyeceğiz.

Kanal İstanbul saldırı projesi sadece İstanbul’u ilgilendirmemektedir. Bundan kaynaklı olduğumuz tüm alanlarda “Kanal İstanbul’a geçit yok” çağrımızı yaygınlaştıracağız.

Devrimci Liseliler Birliği

 

 

 

 

 

“Dünyanın daha iyi bir yer haline gelmesi gerekiyor”

 

Dünya Eğitimde Yenilik Zirvesi (WISE) tarafından “Uluslararası Eğitim Günü” vesilesiyle “Gençlerin Eğitimleri ve 2020’de Gelecek Konusunda Algısı” başlıklı bir araştırma gerçekleştirildi.

WISE araştırmasına öre gençleri en çok ilgilendiren zorluk “yoksulluk ve sosyal eşitsizlik”, ardından “iklim ve çevre”, sonrasında ise “istihdama erişim” geliyor.

Araştırma 20 ülkede, 16-25 yaş aralığında 9 bin 509 gencin katılımı ile yapıldı. Araştırmaya göre gençlerin %87’si, gezegeni daha iyi bir yer haline getirme sorumluluğu olduğunu düşünüyor. Eğitim sistemlerinin istekleri ile uyumsuz olduğunu ifade ediyorlar. Araştırmaya katılanların yarısı kendini dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için harekete geçmeye hazır hissediyor; %48’i büyük toplumsal konuları anlamaya hazır olduklarını hissediyor.

Gençler toplumsal zorlukları anlamak veya çözmek için harekete geçmeye hazır hissetmemelerine rağmen, araştırmaya küresel boyutta katılan gençlerin yüzde 82’si ve Türkiye’de gençlerinin yüzde 81’i gelecekleri hakkında “biraz” veya “çok” iyimser olduklarını söylüyor. Bu oran, düşük gelirli hane halklarından gençler için yüzde 68’e, orta gelirli hane halklarında yüzde 84’e varıyor.

 

 

 

 

 

Öğrenciler polis tacizini protesto etti

 

Ankara’da aileleri polis tarafından aranan Öğrenci Kolektifi ve Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri İHD Ankara Şubesi’nde polis tacizlerini protesto etti.

Basın toplantısında ilk söz alan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi Zeynep Kurt, beş arkadaşlarının ailelerinin kendini Haluk ismiyle tanıtan polis tarafından arandığını aktardı. Polisin, ailelere çocuklarının “terör örgütü”yle bağlantılı olduğu gibi yalanlar söylediğini belirten Kurt “Gençlik hareketi tarih boyunca bu baskılara boyun eğmediği gibi bugün de bu şekilde yıldırılamayacaktır” dedi.