6 Mart 2020
Sayı: KB 2020/10

Suriye’den kirli ellerinizi çekin!
İktidarda savaş histerisi, düzen partilerinde teslimiyet
AKP iktidarının insanlık dışı göçmen politikası
AKP gericiliğinin bir başka görünümü
İdlib, Trablus ve kirli hesaplar
Sendika ve odalardan İdlib açıklaması
KESK ve KESK’e bağlı sendikalar genel kurullara giderken…
İşçiler hakları ve gelecekleri için direniyor
Alman Devrimi’nin dersleri… İhanete uğrayan devrim /2 - H. Fırat
Corona virüsü ve küresel ekonomiye etkisi
Hindistan’da ayrımcı-ırkçı yasaya karşı protestolar
Manuşyanlar göçmenlere yol gösteriyor!
İEKK’den İstanbul’da 8 Mart etkinlikleri
Şubat ayında 22 kadın öldürüldü
Devrimci Gençlik Birliği Türkiye Meclisi Sonuç Bildirgesi
Faşist baskılarınız da devlet terörünüz de...
Haklarımıza, özgürlüğümüze ve geleceğimize sahip çıkalım!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İktidarda savaş histerisi, düzen partilerinde teslimiyet

 

Uzun süreden beri İdlib’de uygulanan işgalci-ilhakçı savaşa “Bahar Kalkanı” adı verildi. Böylece fiili savaş, resmen de ilan edildi. Kendi topraklarını terk etmesi için Suriye ordusuna ültimatom veren AKP şefi, küstah tehditleri işe yaramayınca zıvanadan çıktı. Her ağzını açtığında öldürmekten, yakmaktan, yıkmaktan, işgal etmekten söz eden AKP şefi, IŞİD zihniyetini içselleştirdiğini dünya aleme gösteriyor. Faşist partinin başı “yansın İdlib, yıkılsın Suriye” diye nara atarken, kokuşmuş dikta rejimin başı T. Erdoğan “taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmayacağız” diye bağırıyor.

Saray rejiminin verdiği ültimatom süresinin dolmasından iki gün sonra Suriye ordusu bir kez daha Serakib’i cihatçı çetelerden kurtardı. AKP şefiyle müritlerini diken üstünde bırakan bu gelişme tehdit dozunun daha da arttırılmasına neden oldu.

Türk ordusunun IŞİD artıkları ile El Kaide çetelerinin ortasına mevzilenip savaşa katılması, emperyalist/siyonist merkezleri sevindiriyor. Keza cihatçı çetelerin zehirli ideolojisini yayan şeyhler de AKP şefinin emrindeki Türk ordusunun hizmetlerinden duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Bu arada Türk ordusu İdlib savaşını derinleştirince bir kez daha Şam’a füze saldırısı düzenleyen siyonist İsrail, savaşı uzatması için AKP-saray rejimini motive ediyor.  IŞİD artıklarıyla El Kaidecileri himaye eden NATO’nun ikinci büyük ordusu, bölgesel bir çatışmayı, yani Ortadoğu’yu cehenneme çevirebilecek bir savaşı kışkırtmak için elinden geleni yapıyor. Özellikle ABD ordusunu ya da emperyalist savaş aygıtı NATO’yu fiilen çatışmaya ortak etmek için yalvarıp yakaran T. Erdoğan’la müritleri, tüm Ortadoğu halkları için ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı.

***

Sermayenin dikta rejimi cephesinde durum bu iken, burjuva muhalefet partilerinin duruşu da suç ortaklığı yapmanın ötesine geçemiyor. Oysa düzen partileri uzun süreden beri Tayyip Erdoğan AKP’sinin Suriye politikasını eleştiriyordu. Saray rejimi suya-sabuna pek dokunmayan eleştirileri ciddiye bile almadı. İşgalci-ilhakçı histeri şiddetlenirken eli böğründe izleyen bu partiler, Türk ordusunun adım adım İdlib’i işgal etmesine dair kayda değer bir tepki göstermedi. Bir tarafına IŞİD artıklarını, öte tarafına El Kaide çetelerini alarak savaşa giren Türk ordusu kayıp verince, düzen muhalefetinin başını çeken CHP ile İYİ Parti olağanüstü toplanarak “duyarlılıklarını” gösterdiler.

 “Olağanüstü” toplantılardan ne sonuç çıktı, bunun siyasal pratikteki karşılığı ne oldu? Bilen yok. Ama yıllardan beri Suriye’de savaş suçu işleyen AKP-MHP koalisyonuyla hamaseti kendinden menkul bir açıklamaya imza atmak için acele ettiler. 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olan AKP ile “Yenikapı ruhu”nda buluşanlar, bugün de savaş suçu işleyen bu rejimle ortak bildiriye imza attılar.

Resmi açıklamalara göre 36 askerin ölmesinden sonra AKP zihniyetine göre yazıldığı anlaşılan bildiriye imza atanlar, Türk ordusu-IŞİD artıkları-El Nusra ittifakına destek verdiler. Mecliste sınır ötesi operasyon tezkeresine imza atanlar, şimdi de işgali meşru gösteren bildiriye imza attılar. Düzen partilerinin içine düştüğü bu alçaltıcı durum, kapitalistlere hizmet etmek için kurulan bütün partilerin kritik durumlarda aynı hendekte buluştuklarını bir kez daha gözler önüne serdi.

***

Görüldüğü üzere düzenin muhalefet partileri, savaş histerisinin esiri olan AKP-saray rejimine teslim olmuş durumdalar. Bu ise savaşın daha da şiddetleneceği, daha çok yıkıma, daha çok sefalete, daha çok ölüme yol açacağı anlamına geliyor. AKP-MHP koalisyonu ekonomik krizin olduğu gibi savaşın faturasını da işçi sınıfı ve emekçilerin sırtına yıkmak için elinden geleni yapacaktır. İşsizliğin, yoksulluğun, sefaletin zaten diz boyu olduğu yerde, kabaran savaş faturasının getireceği ek yükler, durumu çok daha vahim bir hale getirecektir.

İşçi sınıfı ve emekçiler bu kaba sefalete katlanmak mecburiyetinde değiller. Zira ekonomik krize onlar sebep olmadığı gibi, işgalci savaşı isteyen de onlar değil. Yine de ağır bedeller ödemekten kurtulmalarının tek yolu, örgütlü mücadeleyi yükseltmek. İşçi sınıfı örgütlenerek gücünü birleştirdiğinde, grev dahil farklı mücadele araçları kullandığında işgalci savaşı da durdurabilir, faturayı da saraylarda sefahat sürenlerle kapitalistlere ödettirebilir.

Bu koşullarda en kritik şey kendi bekası için kan döken AKP-saray rejiminin zehirli demagojilerine karşı uyanık olmak, “şehit edebiyatı” yapan sahtekarların tuzağına düşmemek, muhalefetteki düzen partilerinden medet ummamaktır. Tersine, sınıfın gücünü birleştirmek, sınıfa karşı sınıf eksenli mücadeleyi her alanda yükseltmektir.

 

 

 

 

“Edirne sınırındaki mülteciler” raporu

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul ve Çanakkale Şubeleri Edirne’de sınır kapılarında bekleyen mülteciler üzerine rapor hazırladı. 

Raporun, “mültecilerin yaşadıkları sorunlara toplumsal duyarlılık geliştirmek” amacıyla oluşturulduğu ifade edildi.

Raporda mültecilerle ve fırsat buldukça resmi görevlilerle de görüşmeler yapıldığı belirtilerek görüşülen mültecilerin anlatımı şu ifadelerle özetlendi:

“Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındıklarını ancak, bulundukları illerde yoksulluk çektiklerini, çalışma izni verilmediğini, iş bulamadıklarını, iş bulsalar dahi  maaşlarını alamadıklarını, yaşam alanlarında kötü muameleye ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını, kimliklerinin verilmediğini, sağlık hizmetlerinden, eğitim hizmetlerinden yararlanamadıklarını, her an savaş bölgesine sınır dışı edilme korkusu yaşadıklarını bu nedenle Avrupa’ya gitmek istediklerini, televizyondan hükümetin sınır kapılarını açtığını duyunca da hemen en yakın sınır kapısına geldiklerini, sınıra geldiklerinden bu yana hiçbir ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve çevrede bulunan ağaçları yakarak soğuktan korunmaya çalıştıklarını, sık sık (iki saate bir/ 5 dakikada bir) Yunanistan tarafından üzerlerine gaz bombası atıldığını, bu nedenle özellikle çocukların ve yaşlıların hastalandığını, çıkan arbede nedeniyle yaralananlar olduğunu, sağlık hizmeti alamadıklarını söylemişlerdir.”

“Sınırı geçen mülteci” sayıları gerçekle örtüşmüyor

Raporda Kapıkule, Pazarkule, İpsala sınır kapıları ve Bosnaköy sınır hattında gözlemlenen mültecilerin yaşadığı insanlık dramı anlatıldı.

Çanakkale Asos ve Ayvacık’ta mültecilerin toplanmadığı, toplanan mültecilerin  Edirne’ye gittiği belirtildi. Raporun devamında, “Hükümet yetkililerinin, 100 bin üzerinde mültecinin sınırı geçerek Avrupa’ya ulaştığı yönündeki açıklamaları, gözlemlerimizle ve basına yansıyan haberlerle örtüşmemektedir” denildi.