7 Temmuz 2020
Sayı: KB 2020/Özel-5

Ya şalter inecek ya kıdem tazminatı da gasp edilecek!
Sınıf-kitle hareketleri ve tarihsel deneyimler
Büyük işçi başkaldırısı yol gösteriyor- 2
“İstihdam paketleri” sömürüyü katmerleştirmeyi hedefliyor
Havai fişek fabrikasında patlama
Kıdem tazminatının gaspına karşı devrimci sınıf faaliyetleri
DİSK’ten kıdem tazminatı eylemleri
Rejim barolara saldırının startını verdi
Pandemi ve sosyalizm
ABD’den Suriye krizine “yeni müdahale”
Kapitalizmin silahı olarak ırkçılık ve ırkçı şiddet
Ölümü ensesinde ve yüreğinde hissetmek
Kadın cinayetleri azaldı mı?
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

DİSK’ten kıdem tazminatı eylemleri

 

AKP iktidarının kıdem tazminatını gasp etme saldırısına karşı işçiler birçok ilde açıklamalar gerçekleştirdi. DİSK üyesi işçiler farklı sektörlere ait fabrikalarda ve iş yerlerinde gerçekleştirdikleri eylemler ile “kıdem haktır gasp edilemez” dedi.

İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli’de eylem

DİSK, önden duyurusunu yaptığı kıdem tazminatı eylemlerini 29 Haziran günü gerçekleştirmeye başladı. İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli’de genel merkez yöneticilerinin katıldığı eylemler gerçekleştirildi. İstanbul Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajı önündeki eylemde basın metnini Arzu Çerkezoğlu okudu. Basın açıklamasında “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! Eğer kıdem tazminatımıza el uzatılırsa bugün başlayan bu yürüyüş, genel grevlere, genel direnişlere dönüşecektir!” denildi.

DİSK’in merkezi olarak hazırladığı basın açıklamasını İzmir’ Konak Meydanı’ndaki eylemde Remzi Çalışkan, Kocaeli KordSA önünde Adnan Serdaroğlu, Ankara’da ise DİSK Ankara Bölge Temsilciliği önünde Sosyal İş Genel Başkanı Mustafa Aguş okudu.

Merkezi yerlerde yapılan sokak eylemlerinde, DİSK’in örgütlü olduğu tüm iş yerlerinde ve fabrikalarda ortak metnin okunduğu bilgisi verildi.

Belediye işçileri kıdem hakkına sahip çıkıyor

Belediye işçileri işyerlerinde gerçekleştirdikleri eylemler ile “kıdem hakkıma dokunma” dedi. Genel-İş Sendikası örgütlü olduğu çok sayıda işyerinde eylem gerçekleştirdi. Genel İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerindeki eylemler şu şekilde:

Lüleburgaz Belediyesi işçileri işyerinde gerçekleştirdikleri eylemle “Haklarımızı gasp etmeye kalkışanları örgütlü mücadelemiz ile püskürtme kararlılığımız var” dedi.

Kırklareli Belediyesi işçileri ise yatı?? bas?n a??klamas? ile ?K?dem tazminat? ile ilgili konu?ulacak tek ?ey, mevcut sistemin g??lendirilmesi, kuvvetlendirilmesidir? dedi.

ğı basın açıklaması ile “Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesidir” dedi.

Ankara Yenimahalle Belediyesi işçileri kıdem tazminatı saldırısına “Birleşe birleşe kazanacağız” şiarıyla yanıt verdi.

Adana Seyhan Belediyesi işçileri de işyerlerinde gerçekleştirdiği eylemle kıdem tazminatı saldırısına tepkisini gösterdi.

Mersin’den belediye işçileri yaptıkları eylem ile “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, dişe diş mücadele ederiz” dedi.

İzmir Çiğli, Karşıyaka ve Bornava Belediyesi işçileri işyerlerinde yaptıkları açıklamalar ile “Kıdeme uzanan eller kırılır” diyerek saldırıya dönük tepkilerini gösterdiler.

Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçilerden işyerlerinde eylemler 

İstanbul’da bulunan Samsun Çorum Nak. Ambarında (Soner Aydar) Nakliyat-İş Sendikası direnişinin 160. gününde grev yerinde kıdem tazminatının  gasbına yönelik saldırılara karşı eylem yaptı.

Kocaeli Hicret Nakliyat ve İkbal Kocaeli nakliyat ambarlarında işçiler, sabah iş başı yapmadan önce “Kıdem tazminatı hakkımızı; fon, tamamlayıcı emeklilik sigortası, süresi belirli çalışma adı altında gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek eylem yaptılar. Eylemde kıdem tazminatı ile ilgili dövizler açıldı ve sloganlar atıldı.

Gebze’de Demtrans Taşımacılık’ta işçiler işbaşı yapmadan işyerinin önünde toplanarak eylem gerçekleştirdiler. Yapılan açıklamada kıdem tazminatının, fona devredilmesi, tamamlayıcı emeklilik sigortası, süresi belirli çalışma gibi adlarla gasp edilmek istendiğini, ancak kıdem tazminatının kazanılmış bir hak olduğunu ve hangi ad altında olursa olsun kıdem tazminatının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini ve bunun için tüm işyerlerinde direneceklerini ve mücadele edeceklerini belirtti.

Konya Ambarlarında çalışan işçiler sabah işbaşı yapmadan önce “kıdem haktır, gasp edilmez” diyerek açıklama yaptılar.

Şanlıurfa Tüvtürk Polçak’ta 589 gündür sendika ve toplu iş sözleşme hakları için direnen Tüvtürk direnişçileri de “Tazminat Hakkımızı Gasp Ettirmeyeceğiz” dediler. Eylemde kıdem tazminatının gasbına yönelik dövizler taşındı.

 

 

 

 

 

Metal işçilerinden kıdem eylemleri

 

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler sabah vardiyasında fabrikalarında eylem gerçekleştirdi. Metal işçileri “Kıdem tazminatıma dokunma! Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine Hayır” şiarıyla gerçekleştirdiği eylemlerde DİSK’in hazırladığı merkezi basın metnini okudular.

Kocaeli Gebze’de bulunan Çayırova Boru’da fabrikanın bahçesinde bir araya gelen işçiler kıdem tazminatı gündeminin işlendiği ozalit ile yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde yapılan açıklamada “kıdem hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz” denildi.

Kocaeli Gebze’de bulunan Sarkusyan fabrikasına yürüyüş ile gelen işçiler de fabrika bahçesinde açıklama yaptılar.

Kocaeli’de bulunan Bekaert fabrikasında da işçiler eylemdeydi. Eylmede yapılan açıklamada 15-16 Haziran Direnişi’nde işçi sınıfının gücüne vurgu yapılarak, 15-16 Haziran direnişi için “kıdem hakkımıza sahip çıkmak için bizlere yol gösteriyor” denildi.

Bilecik’deki Demisaş fabrikasında bir araya gelen işçiler ise fabrika içerisinde eylem yaparak kıdem tazminatına sahip çıkacaklarını ifade etti. Eylem “Kıdem haktır, gasp edilemez” sloganı atılarak sonlandırıldı.

Çorlu’da kurulu olan SİO fabrikası işçileri de kıdem tazminatının gaspına karşı eylemdeydi.

Trakya Şube›ye bağlı Marmara Galvaniz işçileri de kıdem haklarını gasp ettirmemek için eylemdeydiler. 

Bursa’da Şahinkul Makine işçileri de kıdem tazminatının gaspına karşı eylemdeydi.

Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlü olan Yücel Boru, Cengiz Makine ve Ejot Tezmak işçileri de fabrikalarında gerçekleştirdikleri eylemlerle kıdem tazminatına yönelik saldırı karşısında tepkilerini ortaya koydular.