İçindekiler:

12 Şubat 2021
Sayı: KB 2021/Özel-07

Toplumsal mücadele ve işçi hareketi
“Sivil anayasa” aldatmacası
Boğaziçi direnişi devam ediyor
Direniş ve dayanışma büyüyor
Din istismarcısı rejime karşı mücadeleye!
Sendikalaşma ve çalışma koşulları
Sinbo direnişçisiyle röportaj
İEKK: Haklarımızdan vazgeçmiyoruz!
Birleşik Metal ile MESS TİS imzaladı...
Bir kızıl askerin hatırası… Onbeşler’in yolundan inanç ve cesaretle!..
İlk kurbanlarımız - Şefik Hüsnü
Materyalist tarih anlayışı üzerine - F. Engels
Yemen halkının acıları üzerinden şov!
Myanmar’da darbe...
Greif Direnişi 7. yılında yol gösteriyor!
“Güçlenerek yolumuza devam edeceğiz!”
“Bu Pazar kanlı Pazar, kalkın ayağa kalkın!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Din istismarcısı rejime karşı mücadeleye!

 

Çürümüş ve kokuşmaya yüz tutmuş kapitalist sistem, dünyanın birçok ülkesinde en gerici güçleri iktidara taşıyarak, yapısal krizini yönetmeye çalışmaktadır. Emperyalist-kapitalist ülkelerin burjuvazisi, insan hakları ve demokrasi gibi söylemleri ikiyüzlüce kullanıp yoksul ülkeleri yağmalayarak, bu ülkelerin daha da yoksullaşmalarına neden oluyor. Doğrudan egemen olduğu gelişmiş ülkelerde de işçi sınıfının, kadınların, gençlerin tarihsel kazanımlarını yok edecek politikaları hayata geçiriyor. Yanı sıra polis devleti uygulamalarıyla kitle eylemleri bastırılmaya çalışılıyor, temel hak ve özgürlükler peyderpey gasp ediliyor.

Emperyalizme göbekten bağlı olan Türkiye’de bu karanlık tablonun daha da vahim bir versiyonu hüküm sürüyor. ABD emperyalizminin proje partisi olarak iktidara taşınan AKP, 18 yılı aşkın bir süredir işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere kan kusturuyor. Kapitalizmin yarattığı krizin faturasını her fırsatta emekçilere ödeten AKP iktidarı, işçi ve emekçilerin her geçen gün daha da yoksullaşmasına neden oluyor. Bu tabloya son bir yıldır pandeminin ağır yükü de eklenince, toplum adeta nefes alamaz hale gelmiş bulunuyor.

Gerici-faşist iktidar kokuşmuş düzenin ömrünü uzatmak için, hak arama mücadelelerini sindirmek, muhalifleri yıldırmak hedefiyle hareket etmektedir. Bir yandan baskı ve zor aygıtlarını tahkim eden AKP-MHP gericiliği, kendisine biat etmeyen, hakkını arayan herkesi “terörist” ilan etmekte, toplumsal muhalefeti “azınlık bir grup” olarak yansıtıp, krimanilize etmeye çalışmaktadır. Tam anlamıyla zıvanadan çıkmış olan faşist iktidar, önüne gelen herkese iğrenç tehditler savurmakta, gece gündüz nefret söylemleri kusmaktadır.

Her fırsatta dini istismar ederek, emekçileri kendi ideolojisine yedeklemeye çalışan AKP iktidarı, Cuma namazı çıkışlarını birer nümayişe çeviriyor, ahlaki-kültürel çürümeye sürüklediği kitle tabanını kemikleştirmenin aracı olarak kullanıyor. Yaptığı törenlerle, kendisine biat etmeyen herkese gözdağı veriyor, hakaretler ve tehditler savuruyor. “Gücünü cihanı âleme” böyle göstermiş oluyor. Halkın dini duygularını istismar eden AKP gericiliği, “halinden memnun köleler” yaratmanın özgüveniyle, ülkede “huzur ve güven” varmış gibi bir algı yaratmaya çalışıyor. Hakkını arayan, itiraz eden, gerçeklerde ısrarcı olanlar ise “huzur ve güvenliği” bozdukları gerekçesiyle gerici-faşist iktidar tarafından “böcek gibi” ezilmesi gerekenler kategorisinde değerlendiriliyor.

 Gezi sendromunu atlatamayan AKP iktidarı, toplumu kutuplaştırma siyasetiyle, kitlesel direnişlerin de önüne geçmeye çalışmaktadır. Bunun son örneği, Boğaziçi eylemlerine yönelik tutumudur. Kayyım rektörü istemeyen Boğaziçi öğrencilerinin sergilemiş oldukları direniş kısa sürede kendi dar sınırlarını aşmış, rejimin baskıcı tutumundan boğulan herkes tarafından sahiplenmiştir. Tıpkı Gezi Direnişinde olduğu gibi, meselenin “üç beş ağaç” olmadığını bilen faşist iktidar, Boğaziçi’nde de meselenin tek başına kayyım rektör Melih Bulu olmadığını çok iyi bilmektedir. Asıl mesele tek adam rejiminin dayatmalarını kabul etmemek ve gerici politikalara karşı ses yükseltmektir. Rejimin de her eyleme ve direnişe canhıraş şekilde saldırmasının arkasında yatan neden budur.

İşçi ve emekçiler artık bu tuzaklara düşmemeli!

Gerici-faşist iktidarın temsilcileri, saraylarda şatafatlı hayat sürerken, işçi ve emekçiler kuru ekmeğe muhtaç hale gelmiştir. İnsan onurunu zedeleyen davranışlar sergilemekten de geri durmayan bu zatı muhteremler, gerçekleştirdikleri her mitingde insanların üstüne “keyif çayı” atarak, adeta emekçilerin yoksulluklarıyla alay etmektedirler. Bu asalaklar, emekçilerin dini inançlarını sömürerek kendi sefil çıkarlarını korurken, emekçiler ise açlık sınırının altında hayatta kalma mücadelesi vermektedirler.

İşçi ve emekçiler, dini duyguları istismar ederek sömürüyü azgınca artıran din tüccarlarının tuzağına düşmemelidirler.

Hırsızlığın, yağmanın, talanın, rüşvetin sistematik bir hal aldığı, baştan aşağı yozlaşmış rejimin karşısında saf tutmak işçi ve emekçilerin tek çıkar yoludur. Bu çürümüş ve kokuşmuş rejim, kendi bekası ve çıkarları için dinin istismar edilmesinden şoven propagandaya, baskıdan zulme kadar birçok şeyi hayata geçirmektedir.

İşçi ve emekçiler ancak kendi sınıfsal kimlikleriyle davrandıklarında rejimin kirli politikalarını durdurabilirler.

Bugün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin haklı taleplerinin yanında yer almak da sınıfsal tutumun bir gereğidir. Keza işçi sınıfı ve emekçilerin çıkarları, pandemide “hakları bir türlü ödenmeyen” sağlık emekçilerinin ya da yıllardır katliamlara uğrayan, yaşam hakları elinden alınmış Kürt halkının yanında yer almayı gerektirmektedir. Bir diğer deyişle, sömürücü kapitalist sisteme karşı birleşik, kitlesel ve militan direniş için toplumun sömürülen ve ezilen her kesiminin beraber mücadele etmesi yaşamsal bir öneme sahiptir.  

N. Kaya

 

 

 

 

 

Kürt halkına karşı yeni saldırı harekatı

 

AKP-MHP iktidarı içeride baskı ve devlet terörü, dışarıda savaş ve saldırganlık hamlelerinden vazgeçmiyor. Son dönemde, Kürt halkını hedef alan işgalci-saldırgan politikalarına hız veren, bu yönde emperyalistlerden icazet almaya, Irak ve IKBY yönetimiyle de işbirliği yürütmeye çalışan dinci-faşist rejim, Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını tırmandırdı.

10 Şubat saat 02.55’ten itibaren PKK kontrolünde bulunan Garê bölgesini hedef alan saldırılar düzenleyen TSK “Pençe Kartal-2 Harekatı” adı altında yeni bir operasyon başlattığını ilan etti. Kürt halkı başta olmak üzere bölge halklarına yıkım dayatmaktan geri durmayacağının sinyalini veren Savunma Bakanlığı yeni saldırılarını yine bilindik “terör” demagojileri eşliğinde, PKK’nin bölgede yeniden barınma alanları ve mevziler oluşturduğu ve geniş çaplı bir saldırı hazırlığı içinde olduğu iddiasıyla gerekçelendirdi. “Uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa” yalanları öne sürüldü.

TSK’nın bölgeyi savaş uçaklarıyla hedef aldığı, daha sonra bölgeye çok sayıda asker indirdiği belirtildi. HPG, TSK’nın saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada “Gece saat 03:00’dan sabah saat 06:00’a kadar Garê bölgesine bağlı Gundê Guzê, Meyrokê, Siyanê, Çemşerîtkê, Yekmalê ve Kanîsarkê köylerine ait arazileri ve Deşta Kafya ile Deşta Nehlê alanlarını keşif ve savaş uçaklarıyla onlarca kez bombalamıştır” bilgisini verdi. Çemrobotkî köyü çevresinin saat 04.30’da iki kez, sabah saatlerinde bir kez savaş uçaklarıyla bombalandığı belirtilen açıklamada, eş zamanlı olarak kobra helikopterleri ile Yekmalê ve Siyanê köylerinin etrafının da bombalandığını ifade edildi. Bombardımanın ardından, işgalci TSK güçlerinin Siyanê köyüne indirme yaptığı ve HPG ile arasında çatışma çıktığı bildirildi. Kobra ve skorskilere karşılık verdiğini ve bunların alandan uzaklaştığını açıklayan HPG ayrıca bombalanan yerler arasında savaş esirlerinin tutulduğu bir kampın da bulunduğu bilgisini paylaştı. Ayrıca, TSK’nın saldırısına KDP’nin peşmergelerinin de Türk askeri kıyafeti giydirerek savaşa kattığı iddiasında bulunuldu.

Kürt halkıyla dayanışmaya!

Sömürgeci Türk sermaye devleti ve dümenindeki AKP-MHP rejimi yıllardır Kürt halkına ve hareketine karşı gözü dönmüş bir kudurganlıkla saldırıyor. Ulusal demokratik istemlere dayalı Kürt hareketini ezmek, Kürt halkını sindirmek, onun ulusal eşitlik ve özgürlük istemini devlet terörüyle boğma çabalarından vazgeçmiyor, her türlü vahşete ve kirli yönteme başvuruyor. Kürt halkını ve özgürlük istemlerini boğamadığı içindir ki, tüm kiniyle saldırmaya devam ediyor.

İşçi ve emekçiler, bu savaş ve saldırı hamlelerine sessiz kalmamalı, kardeş Kürt halkıyla eylemli dayanışma içinde olmalı, Kürtlerin özgürlük özlemine sahip çıkmalıdır. Zira, Kürt halkına ve Kürt hareketine karşı uygulanan baskı, şiddet terör ve imha saldırısı, aynı zamanda Türkiye işçi sınıfı ve emekçilerine, onların örgütlü güçlerine ve bir bütün olarak toplumsal muhalefet hareketine yöneliktir.