İçindekiler:

19 Şubat 2021
Sayı: KB 2021/Özel-08

Garê hezimeti ve toplumsal muhalefet
“Gare operasyonu” ve yeni saldırı dalgası
Boğaziçi direnişi 7. haftasındaydı
“Yeni Anayasa” kim için, hangi ihtiyacın ürünü?
S-400 sorununda iktidarın çaresizliği
Eğitimde ikinci yarıyıl da kaosla başladı
Kod-29: Sermayenin yeni silahı
Soma’da katiller aklandı…
“Hiçbir işçi köle değildir!”
“Türkiye’de günde 3 işçi eylemi”
Tarihsel TKP: Saklanan tarih - H. Fırat
Birlik ve program sorunu - F. Engels
Emperyalist çelişkiler derinleşiyor
Bayram Karaçam’ı kaybettik
Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!
Salgında kadın olmak!
Kadın Üniversiteleri...
Ankara’da üniversiteliler kaçırıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Bayram Karaçam’ı koronavirüs
nedeniyle kaybettik

 

Bayram Karaçam koronavirüs nedeniyle İstanbul’da hayatını kaybetti. Yaklaşık bir aydır Çam Sakura Şehir Hastanesi’nde koronavirüs tedavisi gören Karaçam hayatını kaybetti.

DEV TEKSTİL yayınladığı mesaj ile “SML ETİKET direnişinin 10. gününde alınmayan önlemler nedeniyle hayatını kaybeden Bayram Amcamız ve onun nezdinde tüm işçi emekçiler için direniş çadırımızı kuracağız” dedi.

DEV TEKSTİL’in mesajı şu şekilde:

“Sendikamız İstanbul Temsilcimiz Okan Karaçam’ın babası Bayram amcamızı ve amcası Hakkı Karaçamı korona virüs nedeniyle kaybettik. 

Pandemi işçi sınıfı, emekçilerin hastalığı olmaya devam ediyor. Göstermelik önlemlerle, sokağa çıkma kısıtlamaları ile önlem alındığı algısı yaratıldı. Bu düzende çarklar dönsün diye işçiler fabrikalara gönderildi. Dip dibe çalışan işçiler işyerlerinde kaptıkları hastalık ile evlerine döndüler.

Bayram amcamızda bu salgının kurbanlarından biri oldu. Bugün SML ETİKET direnişinin 10. gününde alınmayan önlemler nedeniyle hayatını kaybeden Bayram Amcamız ve onun nezdinde tüm işçi emekçiler için direniş çadırımızı kuracağız.

Dostlarımızın, ailemizin, yoldaşlarımızın başı sağ olsun.”

Başka emekçiler ölmesin diye mücadelemiz sürecek!

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği ise Bayram Karaçam‘ın ölümüne dair yayınladığı mesaj ile “Emekçiler ölmesin diye mücadelemiz sürecek!” dedi. İstanbul DGB‘nin mesajı şu şekilde:

“1 seneyi aşkındır dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını, özellikle işçi-emekçilerin yaşamlarını yitirmesine sebep oluyor. Sert tedbirlerle virüsün sönümlenmesini sağlayabilecek kapitalist devletler, salt sömürü düzeninin çarklarını sekteye uğratmamak adına bu toplu kıyıma engel olmuyor. Göstermelik önlemler salgının yayılmasının önünü alamazken, yüzbinlerce emekçi can veriyor. Bu süreçte işçi-emekçiler, sırf kapitalist düzenin çarkları dönsün diye yan yana çalışmaya zorlanırken, işçiler sağlık ve yaşam haklarından oldu.

İşçi-emekçilere reva görülen bu koşullarda, koronavirüse yakalanarak yaşamını yitirenlerden birisiydi Bayram Karaçam. Bayram amcamız da virüse karşı toplumda ciddi önlemlerin alınmaması sonucu, yaklaşık bir aydır Çam Sakura Şehir Hastanesi’nde koronavirüs tedavisi görürken yaşamını yitirdi. Bayram amcayı, eşiyle birlikte tuttukları “1 Mayıs yaş tanımaz, yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla hatırlıyoruz. Devrim mücadelesine yetiştirdiği evlatlarının yanı sıra, mücadeleye elinden geldiğince katkıları da oldu.

Bayram amcamızı yitirmenin acısını yoldaşlarımız başta olmak üzere hepimiz yaşıyoruz. Bugün mücadelemiz, kapitalist düzen başka işçi ve emekçilerin canını almasın diyedir. Bayram amcamızı da bu mücadelemizde yaşatacağız!”

 

 

 

 

 

Karaçam ailesine mesaj: “Çocukluğumuzun kahramanlarıydınız”

 

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) İstanbul Temsilcisi Okan Karaçam’ın babasının ve amcasının koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine DEV TEKSTİL Kurucu üyeleri ve Greif Direnişçileri mesaj yayımladı.

Mesajın tamamı şöyle:

“Emekçi semtlerinde bacaları tüten gecekondularında, güneşin batmaya hazırlandığı saatlerde yüreğimizi nasıl heyecan doldururdu, nasırlı elleri derin alın çizgileriyle yorgun uykusuz ve kederli ama sıcaklığını yitirmemiş sevgi dolu gözlerle döndüğünüzde işten eve.

Kötülere ve kötülüklere karşı bizi koruyacağınız inancıyla ve duyduğumuz güvenle nasıl da çocukluğumuzun kahramanlarıydınız.

Paylaşmayı, yardımlaşmayı, ekmeğimizi bölüşmeyi, haklının yanında haksızın karşısında olmayı öğütlerken nasıl da nakşetmiştiniz bilincimize gelecekte bu zalim düzene karşı insanlığın kurtuluşu mücadelesinin doğal nüvelerini.

Şimdi aklımızda hatıralarınız ve sizden bize miras kalmış nasırlı ellerimizle uğurlarken sizi bu çürümüş ve köhnemiş sömürü düzenin, işçi ve emekçinin örgütlü ve birleşik mücadelesiyle yıkılacağı günlerin çok uzak olmadığını biliyoruz.

Koronavirüs nedeniyle babası Bayram amcayı ve amcası Hakkı Karaçam’ı kaybeden sendikamızın İstanbul Temsilcisi Okan Karaçam ve değerli ailesine baş sağlığı diliyoruz.”

 

 

 

 

 

Şahintepe’de bir sığınak…

 

Bayram amcamızı koronavirüs nedeniyle yitirdik. Bir yoldaşımızı, devrimcilere kapısını sonuna kadar açan amcamızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Şahintepe’ye yolu düşen her sınıf devrimcisi Bayram amcamızı yakından tanır. Bayram amcanın ve ailesinin kapıları her zaman devrimcilerin uğrak yeri olmuştur. Bizler bu mahallede hiçbir zaman “nerede kalacağız, nasıl yapacağız” kaygısı taşımadık. Biz gitmesek de Bayram amcamız, Hayriye annemiz bizleri alır götürür, yemek ve yatak hazırlarlardı. Ola ki mahalledeyiz ve onlara uğramadık, işte o zaman denk gelmemek için köşe bucak kaçardık. Biliyorduk ki Bayram amcamız da Hayriye annemiz de bizim oralarda olduğumuzu duyduysalar, onlara uğramadığımız için sitem edecek, kulağımızı çekeceklerdi. Karnımız aç mı, bir ihtiyacımız var mı diye kafalarına takacaklardı. Biz Şahintepe’de bizimle yoldaşlaşan ailelerimiz sayesinde kendimizi hiçbir zaman yalnız hissetmedik.

Bayram amcamızın bizimle yoldaşlığı sadece evini açması, mahallesinde haklı mücadelemizi sahiplenmesiyle de sınırlı değildi. Bayram amcamız ve ailesi sağlık koşullarının el verdiği ölçüde hep bizimle birlikte yürüdüler. Mitinglerde, etkinliklerde yerlerini aldılar. Gezi direnişi sonrası mahallede oluşturulan ve kitlesel etkinlikler örgütleyen Şahintepe Dayanışması’nın aktif parçası oldular. Yüzlerle ifade edilen etkinliklere katılımı örgütlemekte özel bir rol oynadılar. Sokak kısıtlamaları koşullarında geçen 2020 1 Mayıs kutlamalarına kendi adlarına katkı sundular. Pankartlarını hazırlayarak balkonlarında sallandırdılar. Aynı gün apartmanın tüm katlarında ailece 1 Mayıs marşını balkondan çalarak, şanlı mücadele günümüzü sahiplendiler.

Hiçbir engel onları tüm benlikleriyle sahiplendikleri ve destekçisi oldukları haklı davaya katkı sunmaktan alıkoyamadı. Yeri geldi sermayenin zorbalığı ile karşılaşan devrimci oğulları ve kızları için adliye koridorlarına gittiler. Devrimcilere yönelik saldırılarda öfkelenip, duygusallaştılar. Gözlerinden duygu yüklü yaşlar aksa dahi hiçbir zaman öz evlatları ve tüm evlatlarına zerre kadar karamsarlık aşılayan tutum ve söylem geliştirmediler.

Onlar çocuklarından ve diğer evlatlarından çok şey öğrendikleri gibi onlara da çok şey öğrettiler. Hak, adalet, dayanışma gibi kavramları onlardan öğrenen çocukları, bu kavramların ancak sosyalizmle gerçek karşılığını bulacağını gördükçe, bilimsel sosyalizm mücadelesine katıldılar. Ailelerine de bu kavramların toplum yaşamında karşılık bulmasının nasıl olacağını gösterdiler. Karşılıklı etkileşimin açığa çıkardığı bu sonuç, devrimcilerin haklılığını sahiplenen ve her türlü desteği sunan ailelerimizin şekillenmesine de vesile olmuştur.

Bizlere öğreten ve bizlerden öğrenen Bayram amcamızı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Biz sadece bir amcamızı değil, bizimle omuz omuza mücadele eden yoldaşımızı kaybettik. Bayram amcamız, mücadelemizle omuz omuza olan annelerimiz, babalarımız bilsinler ki haklı davamız zafere ulaşacaktır. Onların gözü arkada kalmayacaktır.

D. Efe