İçindekiler:

21 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-19

Çürüme ve çöküş derinleşiyor...
Devrimci inisiyatifin önemi
Peker’in ifşaatları sürüyor...
Çeteleşen devlet gerçeği
Dinci gericiliğin Filistin riyakarlığı
Sermaye iktidarının gözdesi Diyanet
Bir “inşaat çetesi” Cengiz Holding
Salgına karşı “reçete” direniş!
İşçi sınıfının parçası olarak göçmen işçiler
Sinbo ve SML direnişleri devam ediyor
Filistin Sorunu ve Direniş’in sorunları
Ortadoğu: Kriz coğrafyası
Gazze’de ateşkes ve sonrası
Emperyalistlerin sınırsız desteği ve siyonist zulüm
Emperyalizmin Alman solu içindeki Truva atı
“21. yüzyılın kölesi olmayacağız!”
“Defender-Europe 2021” tatbikatı
Eğitim sistemi yine sınıfta kaldı
İşkenceci polisin “Gelincik” hali
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sinbo ve SML direnişleri
devam ediyor

 

Kod 29’un kaldırılması talebiyle direnen TOMİS üyesi Dilbent Türker’in direnişi devam ediyor. Sinbo işçilerine her gün seslenen TOMİS üyesi Dİlbent Türker, “Sinbo işçilerine her seslenişimizde güncel sorunları ve toplumsal sorunları aktararak işçileri birlik olmaya sorunlara karşı birlikte örgütlenmeye davet ettik” dedi.

TOMİS üyesi Dilbent Türker gazetemiz Kızıl Bayrak›a şunları ifade etti:

 “Dünya Bankası’nın Nisan ayı raporuna göre Türkiye ekonomisi 1.8 olarak büyümüş bu büyüme dünya ekonomisi düşüş yaşadığı süreçte akıllara pandemi süresince İşçiler bütün yasaklardan muaf tutuldu. Türkiye üretim alternatifi olarak hedeflenerek ucuz emek ve üretimin sürekliliği yabancı sermayeye peşkeş çekildi.

İşçilerin canı pahasına olan bu büyümede yoksulluk ile zenginlik arasında ki uçurumun daha da genişlemesi bu raporla yansıyor.

Sinbo işçilerine derinleşen bu sefaleti anlatarak büyüttüğümüz bu zenginlikten pay almak bir kenara dursun daha fazla yoksulluk ve kölece çalışmalarına karşı üretimden gelen gücümüzü kullanmaya.

Sömürgecilere karşı birlik olursak ürettiğimiz zenginliği işçi emekçiler olarak elimize alabileceğimizi anlattık.

Sinbo işçileri üzerinde ki sömürüyü katmetleştirenlere karşı birlikte hareket etmeye TOMİS’te örgütlenmeye davet ettik.

Mücadelemizin meşru olduğunu bu meşruyetin karşısında ancak birlik olursak hiçbir şeyin duramayacağını anlattık.”

SML’de işçilerden habersiz TİS görüşmesi

İşlerin azaldığı gerekçesiyle Avcılar’da bulunan SML Etiket’te işten çıkarılan DEV TEKSTİL üyesi işçilerin direnişi de devam ediyor. SML direnişçileri sendikasızlaştırmaya, taşeron çalışmaya ve keyfi işten atmalara karşı vardiya çıkışında her gün sesleniş gerçekleştiriyor.

Yapılan konuşmalarda baskı, tehdit ve yasaklara rağmen direnişin sürdürüleceği, SML Etiket’in iş yaptığı firmalara tek tek hesap sorulacağının altı çizilerek şunlar vurgulanıyor: 

“Emeğimize, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için yan yana gelmeli, örgütlenmeliyiz. Kendimize ve yanımızdaki arkadaşımıza güvenmediğimiz sürece şeflerin, ustaların mobbingleri ile karşı karşıya kalırız.”

Konuşmaların devamında işçilerin sahip olduğu hakların nasıl kazanıldığına değinerek şunlar ifade edildi:

“Hukuk patronların istediklerini yapıyor. Her şeye rağmen işçiler direnerek bazı haklar kazandı. Bu haklar iktidar tarafından tek tek elimizden alınmaya çalışılıyor. Direnerek haklarımıza sahip çıkmalıyız, örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz.”

Ardından DİSK Tekstil ile SML Yönetiminin masaya oturduğuna dikkat çekilen konuşmada şunlar ifade edildi:

“Biz burada direndiğimiz için SML Yönetimi sendikayla masaya oturmak zorunda kaldı. Toplu iş sözleşmesi işçilerden habersiz ilerliyor. 66 madde görüşüldü hala sizlere bir açıklama yapılmadı. Sizler iradenize sahip çıkmadığınız koşulda her türlü ihanetle karşılaşırsınız. Bunlara karşı örgütlenmeli, mücadele etmeliyiz. İradenizi ve taleplerini ortaya koymalısınız.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Angel Halı işçilerinden eylem

 

1 Mayıs’ın hemen öncesinde Kod 46 gerekçesiyle işten çıkarılan Angel Halı işçileri bugün fabrika önünde eylem yaptılar.

DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen tarafından yapılan açıklamada fabrikada yapılan hukuksuzluklara değinilerek, “üç gün boyunca fabrikaya alınmayan ve işe gelmeleri için servis dahi çıkarılmayan toplam 63 işçi ardından Kod 46 ile yani hırsızlık suçlamasıyla işten çıkarıldı” denildi. Türkmen, Angel Halı patronunun aynı zamanda Stefany Halı’nın patronu olduğunu dile getirerek pandemide çıkarılan yasaların fırsata çevrildiğini belirtti. Yasin Kaplan’da, Güven Boya’da ve şimdi de Angel Halı’da işçilerin sırayla işten atıldıklarını söyledi.

Eylemde işten çıkarılan Angel Halı işçisi Müslüm Güneş de açıklama yaptı. Pandemi yasakları nedeniyle fabrika önünde eylem yapamadıklarını belirten Güneş, haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi. “Hakkımızı aradığımız için işten atıldık” diyen Angel Halı işçisi “Telefonun, sigara ve molanın yasaklanmasına, elden para verilmesine karşı çıktığımız için işten atıldık ama hakkımızı alıncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 

 

 

 

 

Soma’da maden işçilerinden eylem

 

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Bağımsız Maden-İş Sendikası’nda örgütlü Uyar Madencilik işçileri, bir süre önce yaptıkları eylemlerin basıncıyla maden şirketinden tazminatların ödeneceğine ilişkin söz alarak eylemlerini bitirmişlerdi. Sözlerin yerine getirilmemesi üzerine işçiler Soma Hükümet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Sözlerin tutulmaması durumunda yine Ankara’ya yürüyeceklerini söyleyen işçi Himmet Mutlu şu vurguyu yaptı:

“Size söyledik, ölmek var dönmek yok! Biz hakkımız olanı istiyoruz. Biz çocuğumuzun eğitimi, sağlığı, geleceği, boğazından geçecek aşı için çalışıyoruz. Bunu çalmanıza izin vermeyeceğiz.”