İçindekiler:

13 Aralık 2021
Sayı: KB 2021/Özel-44

Mücadele ve devrimci sınıf ekseni
Erdoğan’ın Çin modeli
CHP mitingi ve sokak eylemleri
TL Avrupa’yı etkiler mi korkusu
İşçi sınıfı sahte vaatlere kanmamalı!
İzmir’de coşkulu eylem!
DİSK Tekstil ihanetlerine devam...
DİSK’ten “Geçinmek istiyoruz” mitingi
“İnsanca ücret” için mücadele çağrıları
‘49’lar Davası ve Kürt hareketinde yeni bir eğilimin doğuşu - Baki Duman
“Garibe Gezer isyanımızdır!”
Fransa sömürgelerinde isyan
İtalya’da bütçeye karşı grev çağrısı
Dünyadan grev ve eylemler
Biden ile Putin arasında video görüşmesi
Pekin’deki olimpiyatlara boykot kararları
Erdal Eren ölümsüzdür!
Okul öncesi eğitim dinci gericiliğe teslim
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İstanbul ve Tekirdağ’da “asgari ücret” gündemli mücadele çağrıları

 

Son aylarda TL’deki değer kaybıyla artan döviz ve her ürüne gelen fahiş zamlar sonrası milyonlarca işçinin yaşam koşulları iyice dibe vurmuş durumdadır. Hal böyle iken bu yıl ki belirlenen asgari ücret işçi ve emekçilerin daha fazla gündemindedir. Bu kapsamda sınıf devrimcileri de sefalet zammı dayatmasına karşı işçileri mücadeleye, örgütlenmeye çağırmaya devam ediyor. 

Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri, asgari ücret faaliyetlerini sürdürüyor. 18 Aralık Cumartesi günü saat 17.00’de Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılacak olan buluşmaya işçi ve emekçiler çağrılmaya devam ediliyor.

Eylem bileşenleri geçtiğimiz hafta içerisinde İkitelli İbrahim Tatlı Ses Köprüsü’nde, Atatürk mahalle girişinde, Zeytinburnu Olivyum AVM çevresinde, Topkapı PTT, Metrobüs, Terazidere ve İkitelli Atatürk Mahallesi Perşembe pazarında işçi ve emekçilere bildiriler ile seslenildi. Ayrıca İkitelli organize sanayi bölgesine çağrı afişleri yapıldı.

Esenyurt’ta sınıf devrimcilerinden çağrı

Esenyurt’un çeşitli bölgelerinde Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun (BDSP) “Emeğimize, özgürlüğümüze, geleceğimize sahip çıkalım! İnsanca yaşamak için vergiden muaf asgari ücret için mücadele edelim!” başlıklı afişler yaygın bir şekilde kullanıldı. Çağrıda şunlar ifade edildi:

“Türkiye’de ekonomik ve siyasal krizin giderek ağırlaştığı bir süreç yaşanmaktadır. Tam bu sürecin yaşandığı günlerde 2022 yılı Asgari Ücret tartışmaları başladı. Asgari ücreti belirleyen sendikal bürokrasi, burjuvazi ve devletin kurumları her sene olduğu gibi emekçileri açlık sınırında bir ücrete mahkum etmek istiyorlar. Sendikal bürokrasi, Burjuvazi ve Devletin ortak toplantılar yaparak belirlediği Asgari Ücret milyonlarca İşçi-Emekçinin hayatını doğrudan etkiliyor. Bu sürece sessiz kalmamak için tüm İşçi-Emekçileri 18 Aralıkta Bakırköy Meydan’a çağırıyoruz.”

18 Aralık eylemine çağıran “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret için mücadeleye” başlıklı bildiriler dağıtıldı ve afişleri yapıldı.

Çeşitli metal fabrikalarında “Ekonomik kriz, enflasyon, hayat pahalılığı, ağırlaşan çalışma ve yaşam koşulları… Hakkımızı almak için harekete geçelim” başlıklı Metal İşçileri Birliği (MİB) bülteni dağıtıldı.

“Asgari Değil, İnsanca Yaşam!”

BDSP ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) 9 Aralık’ta Sarıgazi’de açtıkları stantla “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf, asgari ücret!” çağrısı yaptılar. Demokrasi Caddesi’nde açılan stantla işçiler-emekçiler gençler mücadeleye çağrıldı. Standda BDSP bildirileri ve Asgari Değil İnsanca Yaşam Platformu’nun bildirileri dağıtıldı.

Standa gelen işçiler artan enflasyon, tüketim ürünlerine gelen zamlarla yaşayamadıklarını anlattılar. İşçi-emekçiler sefalet ve sömürü düzenine karşı örgütlenmeye çağırıldı. Emekçiler 18 Aralık’ta Bakırköy’de yapılacak basın açıklamasına davet edildi.

Bileşenler 11 Aralık’ta da Sarıgazi Cumartesi Pazarı girişinde açtıkları stantla örgütlenme ve eylem çağrılarını yinelediler. Sefalet ücreti dayatan, rant, talan, sömürü düzenine karşı işçi-emekçiler, gençler 18 Aralık’ta Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda olmaya çağrıldı. Standa ilgi yoğun olurken gelen işçiler, kadınlar, gençlerle sohbet edildi.

Ayrıca BDSP’nin “Emeğimize, özgürlüğümüze, geleceğimize sahip çıkalım!” şiarlı Bakırköy mitingine çağrı yapan afişleri de Sarıgazi ve Samandıra’da yapıldı.

Çorlu’da faaliyet

DEV TEKSTİL, Çorlu’da sendikanın bildirisiyle işçilere seslendi. “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret için mücadeleye!” şiarlı bildirinin dağıtımı yapıldı.

İşçilerin farklı zamanlarda yoğun olarak durduğu servis noktalarında gerçekleşen faaliyetle, işçiler birlik olmaya ve inisiyatif almaya çağrıldı.

Dağıtımda birçok işçi ile sohbetler edildi. İşçilerin TİSK’in 3100 ve Türk İş ağalarının 3900 TL tekliflerine, temel ihtiyaç maddelerine gelen fahiş zamlar sonrası tepkilerinin yoğun olduğu gözlemlendi. İşçiler sadece ücretlerin arttırılması değil zamların da durması ve mevcut zamların geri çekilmesi gerektiğini de ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Tekirdağ

 

 

 

 

 

Sinbo’da direniş sürüyor!

 

TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker Kod 29’a ve sendikal faaliyetin önündeki engellere karşı sürdürdüğü direnişi 320’li günlerine ulaştı.

Pazartesi günü açılan direniş çadırına farklı iş kollarında çalışan işçilerin ziyaretleri ise devam etti. Direniş alanında “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret” çağrısı yükselten, “Asgari değil, insanca bir yaşam istiyoruz” bileşenleri arasında yer alan TOMİS, 18 Aralık’ta gerçekleşecek eylemin çağrısını sürdürdü.

Mesai çıkışında Sinbo işçilerine seslenildi. Seslenişte asgari ücret görüşmeleri ve Sinbo fabrikasının taşınma gündemi üzerine değinilerek şunlar ifade edildi:

“Son günlerde fabrika çatısında ki gündemlerden en önde geleni taşınma. Ancak Sinbo yönetimi taşınma ile ilgili net bir şey söylemiyor. Neden net bir şey söylemiyorlar, neden belirsizlik ortamı yaratıyorlar. Nereye taşınacağınız belli değil, servis olup olmayacağı belli değil, asgari ücret belli değil, insanca yaşayabilecek bir ücret olup olmadığı belli değil.

Sendikanız TOMİS’in çağrısı nedir? Güvenceli çalışma ortamı, insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayabileceğimiz bir ücret arkadaşlar. Hiç bir şekilde performans dayatması ile karşı karşıya kalmadan, hiç bir şefin müdürün mobbingi ile baskısı ile karşı karşıya kalmadan çalışma koşulları istiyoruz, Yılın başında 380 dolara denk gelen asgari ücret tam şu anda 210 TL’ye geliyor. açlık sınırının altında bir ücret değil, insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz arkadaşlar.”

Geçtiğimiz hafta ilerleyen günlerde de direniş devam ederken, Sinbo direnişçisi ve TOMİS, sınıf dostları ile birlikte direniş çadırını açarak “İnsanca yaşanabilecek vergiden muaf asgari ücret için mücadele” çağrısını yükseltti.