İçindekiler:

13 Aralık 2021
Sayı: KB 2021/Özel-44

Mücadele ve devrimci sınıf ekseni
Erdoğan’ın Çin modeli
CHP mitingi ve sokak eylemleri
TL Avrupa’yı etkiler mi korkusu
İşçi sınıfı sahte vaatlere kanmamalı!
İzmir’de coşkulu eylem!
DİSK Tekstil ihanetlerine devam...
DİSK’ten “Geçinmek istiyoruz” mitingi
“İnsanca ücret” için mücadele çağrıları
‘49’lar Davası ve Kürt hareketinde yeni bir eğilimin doğuşu - Baki Duman
“Garibe Gezer isyanımızdır!”
Fransa sömürgelerinde isyan
İtalya’da bütçeye karşı grev çağrısı
Dünyadan grev ve eylemler
Biden ile Putin arasında video görüşmesi
Pekin’deki olimpiyatlara boykot
Erdal Eren ölümsüzdür!
Okul öncesi eğitim dinci gericiliğe teslim
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Pekin’deki olimpiyatlara boykot kararları

 

ABD ve Çin arasında emperyalist hegemonya çerçevesinde bir dizi konuyu içeren büyük gerilim yaşanıyor. Bu gerilim özellikle de ABD emperyalizmi tarafından sürekli olarak kışkırtılıyor. İki devlet arasındaki ilişkiler, diplomatik temasın kurulduğu 1979 yılından bu yana en düşük seviyede seyrediyor. Biden, Çin’i ABD için en güçlü rakip ve en büyük jeopolitik tehdit olarak görüyor. Bunun için de vesile buldukça Çin’e karşı saldırgan tutumunu ortaya koymaktan kaçınmıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi şimdi de 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Pekin Kış Olimpiyatları’nı diplomatik olarak boykot edeceğini duyurarak, Çin karşıtı provokatif tutumuna yenisini ekledi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, pazartesi günü yaptığı açıklamada Joe Biden yönetiminin Çin’deki olimpiyatlara diplomat veya resmi temsilci göndermeyeceğini açıkladı. Sincan özerk bölgesindeki “soykırım” iddiası ve diğer insan hakları ihlalleri, boykotun gerekçesi olarak sunuldu. Diplomatik boykota rağmen ABD’li sporcuların oyunlarda yer alacağı belirtildi.

ABD hükümetinin olimpiyatları tam boykot etmekten neden kaçındığı sorulduğunda ise Psaki, olimpiyatlar için yoğun bir şekilde antrenman yapan sporcuları cezalandırmak istemediklerini söyledi. ABD hükümetinin, aldığı karar hakkında uluslararası ortaklarını bilgilendirdiğini ve kendi kararlarını vermelerini onlara bıraktığını vurguladı.

Biden, boykot kararını, Çin’deki insan hakları ihlallerini, Sincan’daki Uygur Müslümanlarının baskı altına alınmasını ve Hong Kong’daki “demokrasi hareketine yönelik baskıyı” protesto etmek için alındığını kasım ayı ortasında duyurmuştu. Demokrat Meclis Başkanı Nancy Pelosi ve Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney de dahil olmak üzere her iki partiden çok sayıda milletvekili diplomatik boykotu savunurken, bazı Cumhuriyetçi senatörler de tam boykot çağrısında bulundu. Sincan, Tibet ve Hong Kong özerk bölgelerinde de kış oyunları için boykot çağrıları yapıldığı ileri sürülüyor.

Bir boykot da Kanada’dan

ABD, İngiltere ve Avustralya’dan sonra Kanada, Pekin’deki Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulanacağını duyurdu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Pekin’deki Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulanacağını ancak sporcuların müsabakalara katılabileceğini açıkladı. Trudeau, Dışişleri Bakanı Melanie Joly ve Spor Bakanı Pascale St-Onge ile başkent Ottawa’da basın toplantısı düzenledi. Başbakan Trudeau, konuyu Kanada’nın müttefikleriyle müzakere ettiklerini ve Pekin’deki Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacaklarını söyledi.

Alınan kararı kişisel sosyal medya hesabından da duyuran Başbakan Trudeau, Çin’deki “insan hakları ihlalleriyle ilgili haberler” bahanesini öne sürerek “derin rahatsızlık” duyduklarını ve bu nedenle diplomatik temsilci göndermeyeceklerini belirtti. Trudeau, sporcuların müsabakalara katılabileceğini ancak ülkesi adına hiçbir bakan veya diplomatın katılmayacağını kaydetti.

Çin’den “kararlı önlemler” çıkışı

“ABD rotasında ısrar ederse, Çin kararlı adımlar atacaktır” diyen Pekin, Biden yönetiminin kararına son derece öfkeli tepki gösterdi ve “kararlı karşı önlemlerle” tehdit etti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, pazartesi günü, ABD’li politikacılar bir davet bile almadan önce “Boykot sorununu abartıyorlar” diye eleştirdi. Zhao Lijian ABD’nin tutumunu, “Olimpiyat ruhuyla alay etmek, siyasi bir provokasyon ve 1,4 milyar Çinliye bir saldırıdır.” biçiminde değerlendirdi. Çin halkı ve dünyanın, Amerikan politikacılarının ikiyüzlülüğünü ve Çin karşıtı doğasını daha net göreceğini vurguladı.

ABD ile Çin arasında gerginliğe neden olan birçok konuya şimdi de olimpiyatlar eklenmiş oldu. Dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki siyasi ve ekonomik rekabet son birkaç yılda giderek yoğunlaşıyor.

 

 

 

 

 

Julian Assange: Emperyalist dünyanın kin ve intikam histerisi

 

İngiltere’nin ‘bağımsız’ mahkemeleri ABD’nin talebine uyarak, Julian Assange’ın Amerika’ya iade edilebileceğine karar verdi. Assange’ın ‘suçu’, ABD emperyalizminin Irak ve Afganistan’da işlediği ağır savaş suçlarıyla ilgili belgeleri dünyaya duydurmaktı. İnsanlığa karşı işlenen savaş suçlarıyla ilgilenmeyen Amerikan ‘adaleti’ 18 farklı ‘suç’tan yargılamak istediği Assange’ı 175 yıl hapis cezasına çarptırmak için hazırlık yapıyor.

ABD rejimi, Wikileaks platformunu kurarak emperyalistlerin suçlarının bir kısmını ifşa eden 50 yaşındaki Julian Assange’a büyük bir kin besliyor. Nitekim ABD daha önce de Assange’ın iadesini talep etmiş ancak Londra Yüksek Mahkemesi bu talebi reddetmişti. Cuma günü skandal bir karara imza atan aynı mahkeme, bu defa Julian Assange’ın ABD’ye iadesine hükmetti. Kararın kesinleşmesi için, İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından onaylanması gerekiyor. Amerikancı İngiliz hükümetinin bakanı, ciddi bir basınç altında bırakılmazsa, büyük ihtimalle iade kararını onaylayacaktır. Assange’a düşmanlık yapan İngiliz hükümeti, -Ekim ayındaki iki günlük temyiz duruşmasında olduğu gibi- bu defa mahkemeye çıkmasına bile izin vermedi.

Assange’ın hayat arkadaşı ve savunma avukatı Stella Moris, “mümkün olan en erken zamanda bu karara itiraz edeceğini” açıkladı.

Londra mahkemesi Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını Uluslararası İnsan Hakları Günü ile Nobel Barış Ödülü’nün Oslo’da iki gazeteciye verildiği güne denk getirilmesi dikkat çekicidir.

Muhalefetteyken Assange’ın ABD’ye iade edilmesine yüksek sesle karşı çıkan Yeşillerin eş başkanı ve Almanya’nın yeni dışişleri bakanı Annalena Baerbock, kararı tam bir ikiyüzlülükle karşıladı. Kararın gerekçelerini henüz bilmediğini iddia eden Baerbock, bu konuda daha fazla bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, iade kararını ‘meşru’ kabul ettiğini gösterdi.

Julian Assange emperyalist haydutların Irak ve Afganistan’da insanlığa karşı işledikleri ağır suçları deşifre ederek savaş baronlarının suratlarındaki maskeyi parçalamıştı. Suçlarının deşifre edilmesini affetmeyen haydutlar sürüsü İngiltere hapishanelerinde esir tuttukları Assange’ı ABD’ye iade ederek intikamlarını almaya çalışıyorlar. Julian Assange’ın ABD’ye iade edilerek tek kişilik hücrelerde ölüme terk edilmesine karşı çıkmak, emperyalist haydutların istila ve soygun savaşlarına karşı çıkma kadar önemlidir.