İçindekiler:

5 Haziran 2022
Sayı: KB 2022/20

Mücadeleyi büyütelim!
NATO üzerinden kirli pazarlıklar
Çürüyen rejim
Basına saldırı yasası
Avrupa'nın çöpü zehir saçıyor!
Sınıf "yeni hareketlikilere" gebe
İşçi-emekçi direnişlerinden
"Dik durmamız çok önemli"
Neşe Plastik grevi üzerine...
Asen Metal işçileri anlatıyor...
Kapitalizm, savaş ve parti programı / 2
IG Metall TİS'i sabote ediyor
Kolombiya seçimleri...
Servet sefalet kutuplaşması derinleşiyor
İngiltere'den göçmen düşmanı adım
Dünya işçi ve emekçi eylemleri
Lutte Ouvrière Festivali sona erdi
"Birlikte olursak kazanırız"
İTÜ'de "Beril ve Ömer için isyandayız"
Milyonlar borç yatağında!
"Haziran'da ölmek zor"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

 

Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler sokaklara çıkarak gasp edilen hakları ve gelecekleri için seslerini yükseltiyorlar…

Hindistan Chennai’de Ford'da grev

Dünyanın en büyük otomotiv tekellerinden biri olan Ford, 2021 Eylül ayında Hindistan’da otomobil üretimini durduracağını açıklamıştı. Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Sanand’daki Ford Fabrikası için Hintli Tata grubuyla devralma görüşmeleri devam ediyor. Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletindeki Chennai’de bulunan Ford fabrikasının kapatılması ise yakın. Alternatif üretim planları ise başarısız oldu. Chennai’de 30 Mayıs günü, fabrikanın içinde ve önünde yaklaşık 2200 işçi daha iyi kıdem tazminatı için protestolara başladı. Fabrikaya vardiyalı olarak gelen işçiler işe gitmeyi reddettiği için üretim durma noktasına geldi. İşçiler 31 Mayıs günü de çalışmadı.

İsrail’de Tel Aviv’de 20 bin öğretmen gösteri yaptı

30 Mayıs günü Tel Aviv’de 20 bini aşkın öğretmen daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ederek gösteri düzenledi. Öğretmenlerin örgütlü olduğu sendikalar maliye bakanı ile yeni ulusal bütçe hakkında pazarlıklarını sürdürüyorlar. Öğretmenler eğitim sisteminde daha fazla bozulmayı kabul etmek istemiyorlar. Şu anda en az 8 bin öğretmen açığı var ve ilkokul ve kreşlerdeki öğretmen açığı giderek büyümekti.

Kanada’da Raglan Nikel Madeni’nde grev

Hafta sonu, Kanada, Quebec’in kutup bölgesindeki Ungava Yarımadası’ndaki Nunavik’te bulunan Raglan nikel ve bakır madeninde yaklaşık 630 madenci, yeni bir toplu sözleşme müzakerelerinin çökmesinin ardından greve gitti. USW sendikasında örgütlenen madenciler, daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret için mücadele ediyor. Madenciler ayda 21 gün boyunca 11 saatlik vardiya düzeninde çalışıyorlar. Madencilerin talepleri arasında geçici işçi kullanımının sınırlandırılması da bulunuyor. Nikel madeni, Glencore Madencilik grubuna ait. Raglan madeninde toplam 1200 kişi çalışıyor. Bunların birçoğunu da taşeron işçiler oluşturuyor.

Avustralya’da Katolik okullarında grev

Avustralya’nın New South Wales (Yeni Güney Galler) eyaletinde yaklaşık 540 Katolik okulunda 17 bin eğitim emekçisi 27 Mayıs›ta bir günlük greve gitti. Bu, Katolik okullarında 2004›ten beri gerçekleşen ilk grev. Birçok şehirde sokağa çıkan öğretmenler gösteriler düzenledi. Öğretmenler ve okullarda çalışan emekçiler, enflasyonun üzerinde bir ücret artışı ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyor. Öğretmenler, okullarda öğretmenler üzerinde iş yükünden ve öğretmen açığından şikayetçi. Eyalette son birkaç ay içinde devlet okullarında da iki grev yaşandı.

Gine’de Rusal boksit madeninde grev

26 Mayıs’ta Cobad boksit madeninde çalışan işçiler daha yüksek ücret ve çalışma koşulları talep ederek greve gitti. Cobad dünyanın en büyük ikinci boksit üreticisi. Rus alüminyum grubu Rusal’ın bir yan kuruluşu olan Cobad’ın Gine’de birkaç madeni bulunuyor. Cobad tekeli sendikanın grevi 7 Mayıs’ta bildirmesine rağmen grevin yasadışı olduğunu iddia etti.

Sudan’daki protestolarda 2 kişi öldü

Sudan’da askeri hükümete karşı protestolar devam ediyor. 28 Mayıs günü gerçekleşen protesto gösterilerinde polisin ateş açması sonucu bir kişi ölürken, göz yaşartıcı bomba kullanımı sonucu başka bir kişinin boğularak öldürüldüğü doktorlar sendikası tarafından açıklandı.

Sudan’da 25 Ekim askeri darbesine karşı protestoların şiddetle bastırılması sonucunda 98 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce protestocu yaralanmış veya tutuklanmıştı. Ordu şefi Abdel Fattah Al-Burhan, Ekim ayında olağanüstü hal ilan etmiş ve geçici hükümeti devirmişti. Tüm bunlar kitlelerin sokağa çıkmasını durduramadı. Ülkede o zamandan beri düzenli kitlesel protesto ve gösteriler düzenleniyor.