İçindekiler:

2 Ocak 2023
Sayı: KB 2023/01

Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur!
Kokuşmuş rejimin "sahte müjdeleri" bitmiyor
Kriz: Açlık ve silah üretimini büyütüyor
AKP-MHP rejiminden şirketlere milyarlar
"Kaşıkla verdiğini kepçeyle almak"
Polis kurşunu kol geziyor!
Sarayın geri adımı: EYT
Sermayenin "küfe"si dolu!
İşçi sınıfı sefalete mahkum değildir!
Al birini vur ötekine...
Asgari ücret masasından ortalığa dökülenler
Bekaert grevi: Grev yasakları yok hükmündedir!
Sendikal mücadele ve Greif kriterleri
Dünyada 2023'e girerken, 2022'ye bakmak
İngiltere'de grev dalgası
Almanya'da TİS süreçleri
İsrail'de hükümet kuruldu
Paris'te 2. Kürt Katliamı
Moskova'daki üçlü görüşmeden neler çıkacak?
2022 yılı ve gençlik mücadelesi
Ücretsiz, nitelikli ulaşım haktır, alacağız!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“Ücretsiz, nitelikli ulaşım haktır, alacağız!”

 

Gençlik örgütleri, ulaşım zammını İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde protesto ederek “Ücretsiz, nitelikli ulaşım hakkı” talebini yineledi.

Aralarında Devrimci Gençlik Birliği’nin de bulunduğu gençlik örgütleri ulaşım zammını protesto etti. Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan eylemde “ücretsiz, nitelik ulaşım hakkı” talebi yinelendi.

Gençlik örgütleri adına okunan basın açıklamasında ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde İBB’nin toplu ulaşıma bir yılda 2. kez zam yaptığı hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Asgari ücret açıklanır açıklanmaz yapılan bu zam bir kez daha kapitalist sistemin yaratmış olduğu ekonomik krizin faturası başta işçi-emekçiler ve gençler olmak üzere tüm topluma kesilmek istendiğinin, adeta ‚kaşıkla verilip kepçeyle geri alındığını‘ kanıtladı.”

Zamların yanı sıra İBB’nin yakın zamanda İstanbulkart‘ların kişiselleştirilmesi adı altında Mastercard ile işbirliği yapılacağına değinilen açıklama şöyle devam etti:

“Kişisel verilerimizin bizlere sorulmadan şirketlere verilmesini ve ücretsiz olması gereken toplu ulaşım da kullandığımız kartlarımızın bankalar ile işbirliği içerisinde girilerek ticari uygulamaların arttırılmasını da kabul etmiyoruz!”

“Tüm gençliğe çağrımızdır…”

Gençliğin pandemi ile birlikte eğitim alanında yaşadığı sorunların da aktarıldığı açıklamada gençlere şöyle çağrı yapıldı:

“Ne Cumhur ittifakı ne de Millet ittifakı bizlerin sorunlarına çözüm olamaz zira tüm bu düzen partileri ve temsilcileri özünde sermayedarların çıkarlarını gözetmekte, onlara hizmet etmektedir. Millet ittifakı her yerde seçimi bekleyin ‘çözeceğiz’ iddiasında bulunurken İBB‘nin uygulamaları mevcut iktidarın faturayı halka kesme politikalarının millet ittifakı tarafından sürdürüleceğinin doğrudan örneğidir. Her gün sandık çığırtkanlığı yapılıyor, çözüm gelecek zamana havale ediliyor, sandıklara indirgeniyor, toplum edilgen hale getirilmek isteniyor. Çözüm sandıkta ya da bu düzenin devamcısı olacak bir başka partinin iktidarında değildir. Çözüm, bizlerin ellerindedir. Çözümün yolu elimizi taşın altına koymaktan, okul okul, kampüs kampüs, meydan meydan bulunduğumuz her alanda birleşik, kitlesel, fiili, meşru ve örgütlü mücadeleyi yükseltmekten geçmektedir. Bizler bu saldırılar karşısında örgütleniyoruz, örgütlenmeye de devam edeceğiz!”

Ulaşımın en temel insani hak olduğu hatırlatılan açıklama “Haklarımızı alıncaya dek bulunduğumuz her alanda mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz!” denilerek bitirildi.

Eylem sloganlarla sona erdi. Ardından İBB’den işten atılan ve direnişe geçen Ağaç AŞ işçisi Bilal Atan’a dayanışma ziyareti gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul