İçindekiler:

23 Kasım 2024
Sayı: KB 2024/19

Asgari ücret görüşmeleri yaklaşırken
Kayyım saldırısı ve siyasal özgürlükler mücadelesi
Erbaş'ın "timsah gözyaşları"
"Haydarpaşa Garı'ndan vazgeçmeyeceğiz"
Doğa düşmanı kapitalizme karşı mücadeleye!
Belediye TİS'leri ve gösterdikleri.
Madenlerin özelleştirmesi kölelik getirdi
İşçiler dört bir yanda direnişte
Ankara ve İzmir'de işçi buluşmaları
25 Kasım'da alanlara!
Sistem savaş ve saldırganlık üretiyor...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu-2
F. Engels 204 yaşında!
Almanya'da coşkulu parti etkinliği
Savaşa ve faşizme karşı devrim ve sosyalizm için!
26. yıl etkinliğine parti örgütlerinin mesajları.
ABD ve NATO'nun savaş politikaları
G20 zirvesi Brezilya'da toplandı
Almanya'da hükümet krizi
Ekim Devrimi, eğitim ve toplumsal yaşam
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi-emekçiler dört bir yanda direnişte!

 

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararına karşı maden işçileri 20 Kasım sabahı kendilerini madene kapatarak eylem başlattı.  Termik santralde 1300’ü madende olmak üzere 2000 işçi çalışıyor. İşçiler yer altında ve yer üstünde direniyor. 

Birleşik Metal-İş’in MESS üyesi GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric ve Arıtaş Kriyojenik’te yaptığı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağı tutulması üzerine başlayan eylemler sürüyor. MESS’İn sefalet teklifine karşı her Cuma vardiya giriş çıkışlarında uyarı eylemi yapan işçiler “İşçiler açken patronlara huzur yok!” diye seslendi. 

Adana’da SASA Polyester ve Gemont Endüstri’de çalışan Yapı ve Yol İşçileri Sendikası üyesi taşeron işçileri 20 Kasım’da eylemlere başladı. Eylemlerinin üçüncü gününde işçiler saldırıya uğradı ve gözaltına alındı.

Antakya’nın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik’te Birleşik Metal-İş üyesi işçiler işten atma saldırılarına karşı baskıların son bulması talebiyle direnişe (18 Kasım) başladı.

Polonez işçilerinin grevi devam ediyor. Tek Gıda-İş üyesi Polonez işçileri grevin 124. gününde (18 Kasım) patronun “tazminatı öderiz ama sendika davalarından vazgeçerek mücadeleyi sonlandırın” teklifini reddederek “greve devam” dedi.

Buca BEGOS’ta bulunan TELUS firmasında çalışan emekçilerin sendikalaşma mücadelesi sürüyor. İİşten atma saldırısını devreye sokan yönetime karşı 14 Kasım Perşembe günü 17.00’da TELUS binası önünde bir eylem gerçekleştirildi. 

Tuzla’daTKIS Perde direnişiyle MKB Rondo ve Tarkett grevleri sürüyor. BDSP ve İEKK 15 Kasım’da direniş ve grevleri ziyaret etti.

As Plastik’te toplu sözleşme hakkı, çalışma koşullarında iyileştirme ve sendikal haklar talepleri için çıkılan grev 62. gününde (20 Kasım) anlaşma imzalanarak sonlandırıldı.

Lezita işçileri, grevin 253. gününde (15 Kasım) hukuki kazanım elde etti.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi İşletmeleri’ne bağlı kantin ve sosyal tesis işçilerinin örgütlü olduğu Türk-İş bünyesindeki TOLEYİS üniversite yönetimiyle görüşmelerinde anlaşma sağlayamadı. Sendika grev kararı aldı. Pamukkale Üniversitesi İktisadi İşletmeleri’nde işçiler greve çıktı. 

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde 19,5 yıldır çalışan Sema Keban, düşük ücretlere karşı bir günlük çalışmama eylemi yaptığı için işten çıkarıldı. Konu ile ilgili 20 Kasım’da MMO önünde basın açıklaması yapıldı.

Kartal Belediyesi’nde grev sürecinde grev kırıcılığını eleştirdiği için işten atılan Belgin Taş açıklama yaptı. 18 Kasım günü yapılan açıklamada Taş belediyede 10 yıldır çalıştığını ve mücadeleye devam edeceğini duyurdu.

DİSK’e bağlı Nakliyat İş Sendikası, Havi Lojistik işvereninin toplu sözleşme yetkisine itiraz etmesini protesto ederek, McDonald’s’ı boykot etmeye çağrı yaptı. 

Aile Sağlık Merkezleri’nde çalışan sağlık emekçileri her Çarşamba sağlık merkezleri ve verg daireleri önünde açıklama yapıyor.

Belediyelerde anlaşmaların imzalanmasının ardından Genel-İş’ten istifalar

Belediyelerde anlaşmaların imzalanmasının ardından Genel-İş Sendikasından temsilcilik düzeyinde istifalar yaşanmaya başladı. 

Buca Belediyesi’nde Genel İş Sendikası’nın satış sözleşmesine imzalaması sonrası sendikanın Buca Belediyesi işyeri temsilcilerinden altısı istifa ettiklerini açıkladı. 14 Kasım’da açıklama yapan işçiler temsilcilik görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı.

Genel-İş İstanbul Anadolu 1 Nolu Şube yönetimi, genel merkezin işçilerin iradesi dışında TİS’i imzalamasına tepki olarak sendikadan istifa etti. Yapılan açıklamada 18 Kasım akşamı gerçekleşen grevin sadece 1 dakika sürdüğü hatırlatıldı.

Beşiktaş Belediyesi’nde çalışan Can Fırat Acısu DİSK Genel-İş Avrupa 1 Nolu temsilcilik görevinden istifa etti.

 

 

Çayırhan’da maden işçileri anlatıyor

“Özelleştirmeye karşıyız”

 

Ankara’da Çayırhan Termik Santrali‘nde özelleştirmelere karşı başlatılan eylem dördüncü gününe girdi. Direnişçi madencilerden Ersin şunları ifade etti:

“Biz madenciler olarak özelleştirmeye karşıyız. Şu anki şirketimizde çalışmayı istiyoruz. Daha önceki şirketimizde çalıştığımızda kazaların ve ölümlerin daha çok olduğunu görmüştük. Üretimde ‘hadi hadi’ denmesini istemiyoruz. Daha üretken olmak için özelleştirmeye karşıyız. Evimize rahat gitmek istiyoruz. İşten çıkarılacağız korkusuyla yaşamak istemiyoruz.”

Direnişçi madencilerden Volkan şunları ifade etti:

“Bizler 1300’ü madende ve 700’ü santralde çalışan işçiler olarak direniyoruz. 2020’de alınan kararla burası varlık satışı ile satılmak isteniyor. Varlık satışına karşıyız. 2020’den önce burada özel bir firma vardı ve zorluklar yaşadık. Özelleşmesini istemiyoruz. Çarşamba günü gece vardiyasına çıkan arkadaşlarımız kendini yeraltına kilitledi. Bugün 4’üncü günümüz, yetkililerden gerekli bilgiyi alamadık. Eğer dönüş olmazsa yer altındaki arkadaşlarımızla açlık grevine başlayacağız. Yetkililerden destek bekliyoruz.”

Kızıl Bayrak/ Ankara