26 Mart 2005
Sayı: 2005/12 (12)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yaklaşan 1 Mayıs ve sınıf hareketine
devrimci müdahale
  Newroz eylemlerinin gösterdikleri
  Düzen cephesinde şovenist histeri
  Vatan haini arıyorsanız
aynaya bakın!
  İstanbul’da yerellerde Newroz kutlamaları
  Newroz kutlamalarından
  Kürt halkının Newroz çoşkusu
  İşgalin ikinci yılında protesto eylemleri

  Sermaye çevrelerinden hükümete balans ayarı!

  Mücadele bayrağı
TEKEL işçisinde!
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/7: Ortadoğu’da yeni “uygarlık sentezi”
  Irak tartışmaları ve gerçekler
 Halklar emperyalist saldırganlık ve
savaşı lanetledi
BM emperyalist saldırganların
“güvenliğini” sağlamaya hazırlanıyor
 Filistin; Barış değil toprak gaspı!
 Emperyalistlerin kanlı eli Kırgızistan’da!
 Dünyada yılda 1.2 milyon çocuk alınıp
satılıyor...
17 sendika şubesi Kadırga Kültür
Merkezi’nde toplandı
İÜ’de soruşturma saldırısı protesto edildi
İzmir; “Demokrasi”yi bayrak edinenler demokratik saygıyı
öğrenmek zorundadırlar!
Bültenlerden...
Irak'lı işçilerin açıklama ve çağrısı: Bütün uygar insanlığa!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kürt halkının Newroz çoşkusu...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

Diyarbakır: Kutlamalara yüzbinler katıldı...

21 Mart günü Fuar alanında yapılan kutlamalara katılmak için çevre ilçelerden onbinlerce kişi Diyarbakır'a aktı. Newroz'a katılmak için yola çıkan binlerce kişi 25 noktadan kalkan araçların yanısıra yürüyerek Newroz alanına ulaştı. Kutlamaya katılan yüzbinlerce kişi, yapılan üst aramasından sonra alana girebildi.

Kutlamalar demokrasi mücadelesinde şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateşin yakılmasının ardından Feleknas Uca, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir birer konuşma yaptılar.

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise yaptığı konuşmada, Newroz'un birlik, bütünlük ve barışa vesile olmasını diledi. Leyla Zana önce Kürtçe sonra Türkçe yaptığı konuşmasında Newroz'un Kürtler'in en büyük bayramı, Diyarbakır'ın ise Kürtler'in kalbi olduğunu söyledi.

Kutlamalar, İbrahim Tatlıses ve Ciwan Haco'nun dinletisi ile sona erdi.

Van: Büyük kitlesel katılım

20 Mart günü Van Kalesi yanındaki alanda toplanan yaklaşık 250 bin kişi Newroz'u kutladı. Eyleme çevre ilçelerden de katılım oldu. Alan girişinde kimlik kontrolleri yapıldı.

Eylemde “Savaşa geçit vermeyeceğiz!”, “Biji Newroz!” sloganları atıldı. “Savaşa geçit vermeyeceğiz!”, “Otuzüçlerin torunları Newroz ateşini güneşin sıcaklığıyla selamlıyor!” yazılı dev pankartlar açıldı. Newroz ateşinin yakıldığı eylem halaylarla devam etti.

Kutlamaları çok sayıda yabancı heyet izledi.

Mardin/Kızıltepe: Onbinlerce kişilik katılım

Kızıltepe'de sabahın erken saatlerinde Newroz kutlamalarının yapılacağı yer olan Otogar Meydanı'na gelen 50 bini aşkın kişi alanı doldurmaya başladı. Alan yeşil-kırmızı-sarı renkli flamalarla donatıldı. Eylemde “barış ve demokrasi” talepleri dile getirildi. Kısa bir süre önce katledilen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz'ın faillerinin cezalandırılması istendi.

Urfa: 100 bin kişilik katılım

Urfa Demokrasi Platformu tarafından Halepli Bahçe Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Tertip komitesi başkanının yaptığı açılış konuşmasının ardından yerel müzik grupları sahneye çıktı.

Konuşma yapan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Başbakan Tayyip Erdoğan'a “Bu ülkeyi seviyorsanız gerilimi arttırmayın. Toplumları karşı karşıya getirmeyin” çağrısında bulundu.

Hakkari: “Savaşa geçit vermeyeceğiz!”

Yaklaşık 20 bin kişi Merzan Spor Sahası'nda yapılan kutlamalara katıldı. Yoğun “güvenlik önlemleri”nin alındığı kutlama alanında üç ayrı yerde kontrol noktası oluşturan polis kimlik kontrolü yaptı. Eyleme yöresel kıyafetleriyle katılan Kürt kadınlarının yanısıra “Savaşa geçit vermeyeceğiz” yazılı gömlekler giyen gençler de katıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından kitle halay çekti.

Dersim: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

Devlet “W” harfini bahane ederek kutlamaları yasakladı. Buna rağmen Newroz fiili olarak kutlandı. Basın açıklaması şeklinde gerçekleştirilen eylem miting havasında geçti. Tosun Sokak'ta toplanan bine yakın kişi, Belediye Yeraltı Çarşısı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Savaşa geçit vermeyeceğiz!” pankartını taşıyan grup “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganı attı. Eylemde Newroz'un yasaklanması protesto edildi.

Mersin: “Ümit'e uzanan eller kırılsın!”

Metropol Miting alanında yapılan kutlamalara onbinlerce kişi katıldı. İki ayrı arama noktasından geçerek alana ulaşan kitle “Barış istiyoruz!” talebini dile getirdi. Eylemde “Jin jiyan azadi!”, “Newroz piroz be!” pankartlarının yanısıra Che posteri asıldı, “Ümit'e uzanan eller kırılsın!” sloganı atıldı. Newroz ateşini 15 Şubat gösterilerinde öldürülen Ümit Gönültaş'ın annesi Emine Gönültaş yaktı. Koma Berfin'in Kürtçe türkülerine katılımcılar halaylarla eşlik etti.

Kutlamaların sona ermesinin ardından dağılan kitleye polis saldırdı. Fesihkayabalı Caddesi üzerinde yaşanan saldırıda yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu. Dağılan gruba müdahale eden polis, sopalarla birçok kişiyi döverek 2 kişiyi gözaltına aldı.

Kitlenin polise taşlarla karşılık vermesi üzerine yaşanan arbedede bir polis aracı tahrip edildi. Müdahalenin ardından yere düşen Türk bayrağını eline alan bir polisin çevrede bulunan kıraathanelere girerek, “Bunlar Türk bayrağını yere atıyorlar. Vatan elden gidiyor. Eğer bunlar bu kadar rahat dolaşıyorlarsa bu kadar şehit boşuna gitti” sözleri ülke çapında şovenist-faşist bir kampanyaya çevrilen histerinin de ilk adımı oldu...

Sabah saatlerinde Ümit Gönültaş'ın posterlerine “Mahkemesi süren bir davada halkın galeyana geleceği” gerekçesiyle el koyan kolluk kuvvetleri böylece gün boyu süren eylemleri terörize etmeye çalıştılar.

Elazığ: “Demirci Kawa'nın ateşiyle halklar kardeşleşiyor!”

4 bin kişinin katıldığı Newroz kutlamalarında “Savaşa geçit vermeyeceğiz!”, “Demirci Kawa'nın ateşiyle halklar kardeşleşiyor!”, “Emperyalizm işgali son bulsun!” yazlı pankart ve dövizler taşındı.

İstasyon Meydanı'nda saat 10:00'da başlayan kutlamada “Bijî Newroz!”, “Uğur Kaymazlar ölmez!”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

Bingöl:

Uzunsavat Mahallesi Ziraat Fakületesi inşaatının bulunduğu alanda düzenlenen Newroz kutlamasına yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Olumsuz hava koşullarına rağmen Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamada, çocuklardan oluşan Uğur Kaymaz Müzik Grubu söylediği şarkılarla kitleyi coşturdu.

Adıyaman:

Adıyaman Demokrasi Platformu'nun “Savaşa geçit vermeyeceğiz!” adı altında gerçekleştirdiği kutlamalara 3 bini aşkın kişi katıldı. Koşuyolu yanındaki alanda gerçekleştirilen kutlamada, Tertip Komitesi Başkanı ve İHD Adıyaman Şube Başkanı bir konuşma yaptı. Kızıltepe'de katledilen Uğur Kaymaz'ın anısına şiirlerin okunduğu kutlamada, “Katiller bulunsun hesap sorulsun!” sloganları atıldı.

Antalya:

Açıkhava Tiyatro Salonu'nda yapılan kutlamaya yaklaşık 7 bin kişi katıldı. İki noktada yapılan arama izdihama neden oldu. Yapılan konuşmaların ardından Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Grup Pelda türküleriyle eyleme renk kattı. Newroz kutlamalarında üzerinde “W” yazılı pankartın indirilmesini isteyen polisin tutumuna karşı DEHAP'lılar “W”lerin üzerini siyah bantla kapattı.

Adana Ceyhan:

Ceyhan'da düzenlenen Newroz kutlamalarına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından tertip komitesi adına bir konuşma yapıldı. Ceyhan'daki kutlamalara müzik grubu Koma Jiyan katıldı.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kayseri'de Newroz kutlaması...

“Biji Newroz!”

Bu yıl Kayseri'de Newroz kutlaması, 20 Mart günü Battalgazi Bulvarı'nda gerçekleştirildi. DEHAP ve EMEP'in yalnızca basına yönelik yaptıkları açıklama alanda bulunan 150 kişi tarafından duyulamadı. Anlaşılan basına açıklama yapmak alanda bulunan kitleye açıklama yapmaktan daha önemli ve öncelikliydi.

BDSP, ESP, Gençlik Federasyonu ortak imzasını taşıyan basın açıklaması ise megafonla kitleye ve basına yönelik olarak yapıldı. Açıklamada şunlar söylendi:

“Newroz zalim Dehak'a karşı isyan ateşi yakan Devrimci Kawa'nın Kürt halkına armağan ettiği özgürlük ve mücadele günüdür.

“Devrimci Kawa'nın, zalim Dehak'a karşı yaktığı isyan ateşi hala yok sayılan Kürt ulusunun özgürlük düşü olmaya devam ederken, ezilen tüm halkların günümüz Dehaklar'ına karşı özgürlük ve mücadele günü de olmaya devam ediyor.

“Newroz mücadele bayrağıdır. Ve biz sosyalistler, devrimciler çağımız Dehaklar'ına karşı işçi ve emekçileri, Kürt halkını mücadeleye çağırıyoruz... Sen Türk emekçisi kardeş! Sanadır Newroz'un çağrısı... Ellerini Kürt halkının elleriyle birleştir. Yüreğin Filistin'de, Irak'ta dövüşen kardeşlerin için çarpsın! Özelleştirmeyi, işsizliği, kölelik yasalarını kaderin olarak kabul etme, mücadele et!

“Sen, boynunda sömürgeciliğin yağlı urganı asılı Kürt emekçisi kardeş! İzin verme mücadelenin boğulmasına. Kurtuluşu ve özgürlüğü binlerce kez hakediyorsun. Damarlarında hala Newroz'un isyan ateşi dolaşıyor.”

Açıklama sırasında, “Biji Newroz!”, “Newroz piroz be!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın devrimci Newroz!” şiarları sıklıkla atıldı.

Evrensel'in Newroz kutlamasını sadece DEHAP ve EMEP'le sınırlayıp, üç devrimci siyasal yapının katılımına ve ortak açıklamasına yer vermemesi tepkiye neden oldu. Bu durum bizi şaşırtmadı. Evrensel'in devrimci çalışmaya ilişkin sansürcü yaklaşımına bir kez daha tanık olduk.

BDSP/Kayseri

-------------------------------------------------------------------------------------

Antep'te Newroz kutlaması...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

Newroz kutlaması Antep'te 20 Mart günü saat 11.00'de başladı. İstasyon Meydanı'nda 15 bini aşkın kitlenin biraraya geldiği Newroz kutlaması, Nazım'ın “Ölenler dövüşerek öldüler” dizeleriyle, özgürlük mücadelesinde düşenler için yapılan saygı duruşu ve “Şehid namırın!” sloganları ile başladı. Antep DEHAP İl Başkanı açılışta yaptığı konuşması boyunca, 2005 Newroz'unun “barış” getirmesi arzusunu tekrarladı ve Newroz'un çatışmaları değil “barışı” simgelediğini belirtti.

Yöresel kıyafetleri içerisindeki Kürt kadınları alanın en önünde yer aldılar. Alana sarı, kırmızı, yeşil renkler ile “Savaşa geçit vermeyeceğiz!” teması hakim oldu. “Newroz piroz be!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji Newroz” sloganları sıklıkla atıldı. Newroz ateşinin yakılmasıyla coşku daha da arttı. Newroz kutlamasına sendikalar ve reformist çevreler de katıldı.

ESP'nin Newroz alanına girişi DEHAP Gençlik Kolları üyesi yaklaşık 50 kişilik bir kitle tarafından engellendi. ESP'lilere karşı barikat oluşturarak “Apo'ya uzanan eller kırılsın. Bölücülere geçit vermeyeceğiz” gibi sloganlar attıkları görüldü. Bunun üzerine ESP tarafından Heykel önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Kızıl Bayrak/Antep