03 Aralık 2005 Sayı: 2005/47 (47)

  Kızıl Bayrak'tan
  Yerel işçi kurultayları çalışmasının güncel sorunları üzerine
  Güvenlik Zirvesi ve Meclis'te suçlara örtü hazırlanıyor
  Suçların üstünü örtme operasyonu sürüyor
  İMF Türkiye raporu; Saldırı ve yıkım programlarına devam
Kurumlar vergisi düşürüldü; Sermayeye hizmette sınır yok!
"Büyük Eğitimci Yürüyüşü"; Zafer direnen emekçinin olacak!
  Yürüyüşün İstanbul kolu; Yaşasın örgütlü mücadelemiz!
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden
  Ümraniye İşçi Kurultayı toplanıyor!
  11 Aralık'ta söz, karar, inisiyatif Ümraniye'nin öncü işçilerinde!
  Asgari ücret oyunu başladı
  Asgari ücret mi, askeri ücret mi? / Yüksel Akkaya
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine/2 ABD emperyalizmine çok yönlü bağımlılık ve sadakatin itirafı / Orta sayfa
  Kimlik tartışması
  Düzen partileri değerlerimize el uzatamaz!
  İşkence uçakları, CİA ajanları Türkiye'de
  Şaron hükümeti yıkılırken bile toprak ilhakına devam ediyor
  Enerji tekelleri Irak'ı yağmalamak için pusuda bekliyor!
  Dünyada işçi hareketlerinden...
  Şemdinli'de açığa çıkan devlet terörüne karşı çalışmalar ve gençlik eylemleri
  Gazi'de Şemdinli protestosuna azgın polis saldırısı; Saldırıya yanıt direniş oldu!
  Gazi sokakları bir direnişe daha tanıklık etti!
  27 Kasım'dan bugüne
  ABD Latin Amerika'ya karşı
  Kuyrukçu liberalizmde derinleşme
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

11 Aralık’ta “Söz, karar, inisiyatif” Ümraniye’nin öncü işçilerinde!

 11 Aralık günü gerçekleştireceğimiz kurultaya sayılı günler kala çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Politik planda yapılan hazırlıkların ardından son günlerde yaygın propaganda çalışmalarımız sürüyor.

Kurultay çalışması sürecinde oluşturulan komitelerin çağrısıyla son toplantılar geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Metal Komitesi ve İMES Komitesi’nin düzenlediği toplantılarda, kurultayın temel gündemleri olan örgütlenme sorunu ele alındı. Tekstil toplantısında ise, tekstil işçilerinin karşı karşıya kaldığı en temel sorunlar ve tekstil işçilerinin örgütlenmesinde yaşanan zorlukların nasıl aşılacağı tartışıldı. Aslında gerçekleşen toplantılarda yapılan tartışmalar, aynı zamanda komitelerin tebliğlerinin ana temalarını da oluşturuyordu.

Kurultaya 2 hafta kala, kurultayın yaygın duyurusunu yapabilmek amacıyla propaganda materyalleri devreye sokuldu. Afiş, bildiri, bülten ve davetiyeler yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Ümraniye İşçi Kurultayı’na çağrıyı içeren afişlerin yanısıra Kurultay Hazırlık Komiteleri’nin ortak hazırladıkları “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz, İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!” ve “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” şiarlı afişler, Altunizade’den Sultanbeyli’ye kadar uzanan hatta, şu ana kadar 1500’e yakın kullanıldı. Aynı zamanda Ümraniye İşçi Kurultayı’na son çağrıyı içeren bildiri ve yerel bülten de 1 haftayı aşkın zamandır yaygınca kullanılıyor. Bir yandan bu çalışmalar sürerken diğer yandan da bölgede bulunan kurum ve kitle örgütlerine davetiyeler ulaştırılıyor.

Bugünden yaptığımız en temel hazırlık ise kurultay gününe ilişkin. Kurultay’ın amacına en uygun şekilde sonuçlanması amacıyla gerek tebliğ hazırlıklarımız, gerekse yapılacak konuşmaların hazırlıklıkları yoğun bir şekilde sürüyor. Komitelerin ayları bulan çalışmaları sonuçlandırılırken, fabrikalarda çalışan işçi arkadaşlar ile yaşanan sorunlar ve çözüm yollarını kurultaya taşıyabilmek için tartışmalar devam ediyor.

Kendi içinde çeşitli eksiklikleri barındırmasına rağmen 3 ayı aşkındır bölgede örgütlenme çağrısıyla yürüyen çalışmamız belli bir noktaya ulaşmış bulunuyor. Önemli olan bu çalışmayı güçlü, etkili ve sonuç alıcı bir kurultaya taşıyabilmek, buradan alacağımız güç ile sınıfla bütünleşme doğrultusunda daha ileri bir aşamaya sıçrayabilmektir.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi’nden basın açıklaması...

“Sefalet ücretini kabul etmiyoruz!”

Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi 28 Kasım sabahı İMES Sanayi Sitesi A Kapısı önünde asgari ücrete yapılması planlanan %5 oranında zammı protesto eden ve insanca yaşanacak bir ücret talep eden bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Sefalet ücretini kabul etmeyelim! İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret istiyoruz!” pankartının açıldığı basın açıklamasında sermayenin düşük ücret dayatmasına karşı yapılması gerekenler özetlendikten sonra açıklama şu sözlerle bitirildi:

“Bir süredir Ümraniye’de işçi kurultayı çalışmaları yürütüyoruz. İşçi kurultayı, sesimizi başka fabrikalardan işçilere duyurmak, onlarla biraraya gelmek ve daha güçlü mücadele örgütleri yaratmak için önemli bir olanaktır. Sınıfın yaşadığı sorunlara karşı duyarlı olan, işçilerin birliğine ve sermayeye karşı mücadele edilmesi gerektiğine inanan her işçiyi, kurultay düzenleme çalışmalarına destek vermeye çağırdığımız gibi, bugünden itibaren sefalet ücretine karşı başlattığımız çalışmaya da omuz vermeye çağırıyoruz.”

Basın açıklamasında, “Söz, karar, inisiyatif işçilerin!”, “Ümraniye İşçi Kurultayı’nda buluşalım.”, “Sefalet ücretini kabul etmeyelim!”, “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz” dövizleri taşındı.

Kızıl Bayrak/Ümraniye

-----------------------------------------------------------------------------------------

Deri patronlarından işçilere azgınca saldırı

24 Kasım günü Cevahir Deri işçileri sendikal haklarını kullandıkları için işten atıldılar. Aynı gün deri işçileri fabrika önünde direnişe geçti. Direnişteki işçilere 30 Kasım günü Özalp taşeron şirketi ve Cevahir Deri’nin patronunun başında bulunduğu yaklaşık 40 kişi araçlar ile gelerek demir çubuklar, kazma sapları ve taşlarla saldırdılar. Taşeron Fuat Özal da işçilere silah çekti. Tuzla Deri-İş üyesi 5 işçi çeşitli yerlerinden yaralandı. Şu anda 19 sendika üyesi işçi saldırıya uğrayan taraf olmalarına rağmen Tuzla Jandarma Karakolu’nda tutulmaktadır.
30 Kasım günü Tuzla Deri-İş Şubesi yapılan saldırıyı kınayan bir basın açıklaması düzenledi. Tuzla Deri-İş Şube Başkanı Hasan Sonkaya ve Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya’nın konuştuğu basın açıklamasında, saldırı kınanırken haklı ve meşru sendikal mücadelenin süreceği, taşeronlaştırmaya izin verilmeyeceği ve örgütsüz işçi kalmayana dek mücadelelerinin devam edeceği ifade edildi.

Basın açıklamasına yaklaşık 500 kişi katıldı. Açıklamaya çevre işletmelerdeki Deri-İş üyeleri de destek verdi. Basın açıklamasında “Birlik, mücadele zafer!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Sendika yoksa üretim de yok!”, “Cevahir şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal

------------------------------------------------------------------------------------------

Pendik Kartal Maltepe İşçi Kurultayı çalışmalarından...

Çalışmamız çok yönlü sürüyor!

Ocak ayı sonunda düzenleyeceğimiz Pendik-Kartal-Maltepe İşçi Kurultayı çalışmalarını kesintisiz olarak sürdüyoruz. Yapılan genel toplantının ardından oluşturulan bölge komiteleri ilk toplantılarını gerçekleştirerek kendi alanlarında kurultay boyunca yapılacak etkinlik ve çalışmaları tartıştılar. Bu tartışmalardan çıkan sonuçlar dahilinde 20 Kasım günü üç ayrı bölgede kurultay tanıtım toplantıları gerçekleştirildi. 27 Kasım Pazar günü ise üç komite aldığı ortak karar doğrultusunda Kartal Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. 40 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından yapılan değerlendirme toplantılarıyla önümüzdeki döneme ilişkin planlamalar genel çerçevesi ile oluşturuldu.

Buna göre asgari ücretle ilgili imza kampanyasına hız verilmesi, bu konu ile ilgili iki ayrı panel örgütlenmesi, kampanyanın yıllık zamlarla bağının kurularak kurultaya kadar kesintisiz olarak sürdürülmesi, bir dizi fabrikaya özel seslenmelerin gerçekleştirilmesi, bu vesile ile belirlenmiş fabrikalarda toplantıların yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca bir işçi dayanışma yemeğinin yapılarak kurultay komiteleri arasındaki kaynaşmanın artırılması, bölgede bulunan örgütlü işletmelerin temsilcileriyle bir tanıtım toplantısının gerçekleşmesi, benzer bir toplantının da demokratik kitle örgütleriyle yapılması, bu güçlerin önerilerinin alınması ve desteklerinin istenmesi alınan kararlardan bazılarıydı.

Kurultay komiteleri olarak önümüzdaki en önemli etkinlik daha önce karara bağlanmış olan 11 Aralık genel toplantısının başarılı geçmesi için gereken işbölümü yapılmış durumda. Bunu düzenlenecek yemek ve asgari ücret etkinlikleri takip edecek. Bu süreç boyunca da yerel komiteler kendi planlamalarını merkezi etkinlikleri destekleyen bir tarzda hayata geçirecekler.

Kurultay çalışması düzenlenen toplantılar, eylem ve etkinlikler ile ilerlerken, bölge çapında yaygın bir propaganda-ajitasyon faaliyeti örebilmek için dağıtım ve afiş çalışmalarına da hız vermiş durumdayız. Kartal ve Kurtköy Sanayi Bölgesi’nde bulunan birçok fabrikaya bültenlerle sesleniyoruz, yeni çıkan asgari ücret bildirilerini de dağıtmaya başladık. Ayrıca Kartal, Pendik ve Maltepe bölgesinde yaygın bir afişleme faaliyeti de sürdürüyoruz. 4 çeşit afişimizle şu ana kadar Kurtköy Sanayi Bölgesi, Kartal Sanayi bölgesi, Pendik-Kurtköy minibüs yolu, Esentepe Mahallesi, Kartal merkez, Gülensu Mahallesi’nin duvarlarını süsledik. Önümüzdeki dönemde afiş çalışmalarını kesintisiz olarak sürdüreceğiz.

Yeni yeni şekil almaya başlayan kurultay çalışmamızın en eksik kalan yanını ise fabrika toplantıları oluşturuyor. Önümüzdeki iki ay boyunca temel hedefimiz olan fabrika temsiliyetine dayanan bir kurultay örgütlemek için mümkün olduğu kadar çok fabrikayla toplantı yapmaya çalışacağız. Şu ana kadar sadece iki metal fabrikasında gerçekleştirebildiğimiz toplantıları ilişkide olduğumuz diğer fabrikalarda da yapabilmek kilitleneceğimiz temel nokta olacak. 

Pendik-Kartal-Maltepe İşçi Kurultayı Hazırlık Komiteleri