7 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47(47)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sermayenin asgari ücret oyunu başladı…
  Kürt sorununu ABD de, işbirlikçi sermaye devleti de çözemez!..
PKK’nin Kürt sorununa ilişkin yeni “çözüm anahtarı”!..
Telekom grevinin öğrettikleri....
Oylanan ve seçilen senin geleceğindir;
geleceğine ve Türk–İş’e sahip çık!- Yüksel Akkaya
TİB 2. Tersane İşçileri Kurultayı’na hazırlanıyor!
  Dine, gericiliğe ve simgelerine karşı
tutumumuz üzerine
  İşçi partisinin din karşısında tutumu
V. İ. Lenin
  Sosyalizm ve Din
V. İ. Lenin
  “Yalanlarınızı da alın gidin!”
  BMİS Genel Kurulu’na doğ
  Putin AKKA’yı askıya alan parlamento kararını onayladı…
  Dünyadan...
  “Çözüm Deklarasyonu” ya da “Demokratik Özerklik” mi, yoksa teslimiyet platformunun tekrarı mı? - M. Can Yüce
  Kasım ayında tüm yayın dönemimizin
en yüksek rakamları...
  Yeni bir mevzi: Kartal İşçi Kültür Evi Derneği açıldı
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

Güney Afrika’da maden grevi!

Güney Afrika’da yaklaşık 240 bin maden işçisi, ülkedeki maden ocaklarının güvenli olmaması nedeniyle 4 Aralık günü bir günlük grev gerçekleştirdi. Johannesburg kent merkezinde toplanan maden işçilerinin örgütlediği yürüyüşe ise 40 bin kişilik bir katılım sağlandı.

Maden işçilerinin temel talebini iş güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve güvenliği kâr amacıyla bir kenara iten patronların yargılanması oluşturuyor. Grevi örgütleyen Ulusal Maden İşçileri Sendikası’nın sağlık ve güvenlik birimi yetkilisi Erick Gcilitshana, “İşçiler artık yeter diyor. Güvenliğe hemen ihtiyacımız var” diye konuştu. Gclitshana artan ölüm oranlarına dikkati çekerek, işverenlerin üretim kadar güvenliğe de yapmaları gerektiğini vurguladı.

Güney Afrika, Afrika’nın en büyük altın ihracatçısı ve platinin en fazla üretildiği ülkelerin başında geliyor. Bu ülkede yalnızca bu yıl 180’den fazla maden işçisi, iş cinayetlerine kurban gitti. Geçtiğimiz yıl bu sayı 200’ün üzerinde idi.


Morales: “Sorumlular hesap versin!”

Bolivya Devlet Başkanı Morales ülkede yaşanan son olaylarda üç kişinin ölmesi üzerine açıklama yaptı. Özür dilemeyeceğini belirten Morales, karışıklıklardan sorumlu olanların sorumluluğu üzerine alması gerektiğini vurguladı. Ülkedeki esas sorunu, yoksulların adalet ararken, zenginlerin sermaye birikimi yapması olarak tanımlayan Morales, hükümet olarak yoksul halkın haklarını savunmak istediklerini belirtti.


Portekiz’de genel grev!

Lizbon’da kamu çalışanları 30 Kasım günü genel greve gitti. Sendikalar birliği CGTP-Intersindical ve UGT sendikasının çağrı yaptığı genel greve katılım yüzde 80’in üzerindeydi. Kamu emekçileri alım güçlerinin düşmesini protesto ederek yüzde 5,8 oranında ücret artışı talep ettiler. Hükümet ise 2008 yılı için beklenen enflasyon oranı olan 2,1’de ısrar ediyor.

Grevi 28 Kasım gecesi temizlik işçileri, ardından sağlık emekçileri başlattı. Grev nedeniyle çok sayıda okul ve mahkeme kapalı kaldı. Bu grev bu yıl içinde Jose Socrates hükümetine karşı gerçekleşen 4. büyük grev oldu.


Hollanda’da 15 bin öğrenci alanlara çıktı

Hollanda’da iki haftadır dersleri boykot eden orta dereceli okul öğrencileri, Amsterdam’da bir miting gerçekleştirdi. Mitinge 15 bin öğrenci katıldı. Polise yumurta atan 20’den fazla öğrenci gözaltına alındı.

Öğrenciler yıllık öğrenim saatlerinin 1040 saate yükseltilmesini protesto ediyorlar. Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz yıl orta dereceli okullarda okuyan öğrencilerin yıllık öğrenim saatlerinin 960’tan 1040’a çıkarılması kararını almıştı. Öğrenciler, öğretim görevlilerin yetersizliği, eğitimde yatırım yetersizliği ile okulların “saat doldurma” zorunluluğu nedeniyle uygulamanın kaldırılmasını istiyor.

28 Kasım günü konuyu görüşen meclis uygulamanın devamından yana görüş belirtti.


Fransa’da öğrenci grevi!

Fransa’da üniversitelerde Ekim ayında başlayan ve halen süren grevin bitirilmesi çağrısı yapıldı. Fransa Ulusal Öğrenciler Birliği (UNEF), oylamaya katılımın yüzde 54,5 olduğunu, katılanların yüzde 72.39’unun grevin askıya alınması yönünde oy kullandığını  ifade etti.

UNEF geçtiğimiz hafta Yüksek Eğitim Bakanı ile bir görüşme yapmıştı. Buna göre Eğitim Bakanı üniversite girişlerinde eleme yapılmayacağı garantisinin verildiği bir genelge yayınlayacak. Maddi olarak zor durumdaki öğrencilere ödenen burslar da artırılacak.


Rusya’da Ford grevi sürüyor!

Rusya’da 20 Kasım tarihinden beri grevde olan Vsevolzhsk’deki Ford işçilerinin grevi sürüyor. İşçiler yüzde 30 ücret artışı talep ediyorlar. Fabrika yönetimi tehditlerle bazı işçileri sindirip yeniden makinaların başına dönmesini sağladı. Ama üretilen arabalar ya tam çıkmıyor ya da kalite kontrolü yapılamıyor. Kolluk güçlerinin saldırıları Ford işçilerinin sınıftan gelen güçlerini kullanmalarını engelleyemedi. Grev Rusya’nın birçok yerinde yankı buldu. Ford işçilerine destek büyüyor.


Ukrayna madenlerinde ölüm!

Ukrayna’nın Donetsk kentinde Zasyadko kömür madeninde meydana gelen patlama sonucunda 5 kişi hayatını yitirdi. 3 Aralık gün meydana gelen patlama sonucu ölenlerin 4’ü bakım görevlisi, biri ise onlara yardım eden bir madenci. Aynı madende daha 18 Kasım’da metan gazı patlaması sonucunda 101 madenci yaşamını yitirmişti. Ukrayna madenleri dünyanın en tehlikeli ve bakımsız madenleri arasında.


Çin’de yine maden kazası!

Çin’de yeni bir maden kazası daha yaşandı. Dünyada madenlerde ölümle sonuçlanan iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı yer olan Çin’de bu kez de bir kömür madenininde patlama yaşandı. Patlamanın sonucunda 18 kişi öldü. Zhaotong şehrine bağlı Zhenxiong kasabasındaki Shizishan madeninde 3 Aralık günü gerçekleşen patlamanın nedeni bilinmiyor. Çin’de madenlerde meydana gelen iş cinayetlerinin sonucunda günde ortalama 13 işçi yaşamını yitiriyor. Yalnızca bu yıl 2 bin 163 madenci hayatını kaybetti.


Avusturalya da Kyoto’yu imzaladı!

BM İklim Değişikliği Konferansı, Endonezya’nın Bali adasında başladı. Yaklaşık 190 ülkenin katıldığı konferansta küresel ısınmaya karşı anlaşma yapılması için çaba harcanıyor. Tartışma başlıklarından birini Kyoto Protokolü oluşturuyor. Protokolün kapsamının genişletilmesi öngörülüyor. Bu arada Avusturalya’da Kyto Protokolü’nü imzalayanlar arasına katılmış oldu. Türkiye ise konu ile ilgili olarak, “Türkiye’nin tartışması, Kyoto’yu imzalayıp imzalamamak değil. İmzanın zamanlamasının nasıl olacağı tartışılıyor” dedi.


Uluslararası Af Örgütü’nden çağrı!

Uluslarası Af Örgütü yaptğı yazılı açıklamayla Myanmar’da iki aydır tutuklu bulunanların derhal serbest bırakılmasını istedi. Uluslararası Af  Örgütü, Myanmar hükümetinin verdiği sözlere rağmen tutuklamaları sürdürdüğünü, Ekim protestolarından bu yana 700 kişinin tutuklandığını ve protestolara öncülük eden 1150 siyasi mahkumun henüz serbest bırakılmadığını ifade etti.