13 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/06

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıf hareketinin yönü ve iradi müdahale
  Kapitalist krize karşı onbinler Kadıköy’de buluşuyor!
NATO: Emperyalist saldırganlığın
vurucu gücü!
İzmir’de kapitalist krize karşı sempozyum...
Kurtiş’te direniş kazandı!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Grev ve direnişlerle sınıf dayanışmasını yükseltelim!
  BDSP yaklaşan yerel seçimlere ilişkin programını açıkladı…
  Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu seçim bildirgesi...
  Krize karşı faaliyet ve eylemlerden…
  Revolverli sakar olamayan gençlik
Yüksel Akkaya..
  Gün geçtikçe inandırıcılığını yitiren yalanlar!
  Türkiye Kyoto’yu imzaladı…
  Kadın işçilerin sendikalarda örgütlenmesinin önemi
  Emperyalistler arası ilişkilerde yeni dönem
  Gerici güç odaklarının Filistin sorununa “ilgisi”…
  Bir kez daha yerel seçimler üzerine; ya da ilkeli duruş mu, günübirlik şaşkınlık mı? M. Can Yüce
  Yeni döneme başlarken… - Ekim Gençliği
  Bültenlerden...
  Ocak ayı rakamları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gürsaş’ta işgal sona erdi, direniş sürüyor!

Birleşik Metal-İş üyesi Gürsaş işçilerine 3 Şubat 2009 tarihi itibariyle Çalışma Bakanlığı’ndan yetkinin ulaşmasıyla, Gürsaş patronu sendikaya tahammülsüzlüğünü göstererek, içeride çalışmayı sürdüren 14 sendika üyesi işçinin iş akdini feshetti.

Dışarıda direnişi sürdüren işçiler ile içerideki işçilerin birlik ve beraberliğine sürekli saldıran Gürsaş patronu, 4 Şubat akşamı sendika üyesi işçileri arayarak, “5 Şubat sabahı işe gelmeyin” dedi. Toplu tensikata gideceğinin sinyali ise, 4 Şubat akşamı paydos sırasında fabrika önüne gelen sivil polislerin yaptığı “taşkınlık yapmayın” uyarısı gösterdi.

Sinter’deki fabrika işgalinden sözde “gerekli dersi” alan patronların barikatını mücadeleci işçiler bir kez daha aştılar. 5 Şubat sabahı fabrika önüne gelen polis otoları ve özel güvenliklerden sıyrılarak fabrika içine giren sendika üyeleri fabrikayı işgal ettiler. İş akitlerinin feshedildiğinin kendilerine bildirilmediğini belirten işçiler, fabrikaya girip çalışacaklarını söylediler. Polis ve güvenliklerin izin vermemesi üzerine, fiili olarak içeriye girip üç saat boyunca üretimi durdurdular.

Bugüne kadar sendikal örgütlenmeden dolayı işten atılan 10 sendika üyesi işçinin dışında yeni işten atılan 14 işçinin daha katıldığı işgale sendika üyesi olmayan işçiler de destek verdi.

İşgalin başlamasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Kemal Coşkun ve BMİS Örgütlenme Uzmanı Hasan Arslan fabrikaya geldiler.

İlçe Emniyet Müdürü de fabrikaya gelerek, içerideki işçilere fabrikayı terk etmelerini, aksi takdirde zor kullanarak çıkaracaklarını söyledi.

Gürsaş işçileri iş akitlerinin feshedildiğine dair kağıtları alarak, dışarıda direnişlerini sürdüren işçilerin yanına katıldılar.

Gürsaş patronu son kıyımla beraber toplam 21 sendika üyesi işçinin iş akdini feshetmiş oldu. Gürsaş işçileri kararlı bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Gürsaş ve Sinter işçilerini 5 Şubat günü öğle saatlerinde Kağıthane Emek ve Dayanışma Platformu ziyaret etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İşçi ve emekçi hareketinden…

Akan-Sel işçileriyle dayanışma büyüyor!

Mersin Limanı’nın yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan ve TÜMTİS’te sendikalaştıkları için işten atılan Akan-Sel işçilerinin başlattıkları direniş kararlılıkla sürüyor. Akan-Sel işçilerine 5 Şubat günü Türk-İş’e bağlı sendikaların Adana Şubeleri dayanışma ziyaretinde bulundular.

Ziyaret sırasında konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, üst işveren MIP ve Akan-Sel Nakliyat yetkililerine seslenerek, işçiler üzerindeki baskıyı arttırmakla, işçileri “sorgu odalarına” almakla sorunu çözülemeyeceğini dile getirdi. “Bu mücadele aylarca da sürse mücadele edeceğiz” dedi.

“Direne direne kazanacağız!”, “Limana sendika girecek başka yolu yok!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Atılan işçiler geri alınsın!” sloganları atıldı.

Akan-Sel işçileri direnişlerinin 37. günü olan 11 Şubat günü ise, Adana’dan gelen kurum temsilcilerinin de desteğiyle coşkulu bir eylem gerçekleştirdiler.

Kurum temsilcilerini liman içinde “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla karşılayan işçiler adına ilk konuşmayı TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz yaptı. Direnişin başlangıcından bu yana yaşananlara ve içinden geçmekte olduğumuz sürece değindi. Bugüne kadar 101 işçinin işten atıldığını, işverenin işten atmalar yoluyla bu direnişten kurtulabileceğini sandığını, ancak bunun sorunu çözmekten öte büyüttüğünü ifade eden Yılmaz, işten atılanlar geri alınana, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılana kadar direnişin süreceğini söyledi.

Ardından kurum temsilcileri söz aldılar. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı, KESK dönem sözcüsü, DİSK Genel-İş Çukurova Bölge Başkanı, TTB ve TMMOB temsilcileri birer konuşma yaparak destek mesajlarını ilettiler. Adana’dan Haber-Sen yöneticileri, Türk-İş ve Koop-İş temsilcileri, Mersin’den sendika ve kurum temsilcileri, BDSP, TÖP, ESP, Partizan, Barikat, SDP ile DTP yöneticileri ve belediye başkan adayları da eyleme destek verdiler.

Yapılan konuşmaların ardından işçiler türküler eşliğinde halay çektiler. Eylem sırasında, “Limana sendika girecek, başka yolu yok!”, “Direne direne kazanacağız!” ,”Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Direnişte 254. gün…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı sarı otobüslerde sendikalı oldukları için işten atılan TÜMTİS üyesi şoförlerin her pazartesi düzenledikleri eylemler devam ediyor. Burulaş işçileri 9 Şubat günü direnişlerinin 254. gününde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla kararlılıklarını ifade ettiler. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklaması boyunca “Direne direne kazanacağız!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “İşten atılan işçileri geri alınsın!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasına Tez-Koop-İş Sendikası yöneticileri de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

TEGA grevi birinci yılında!

Sincan OSB’de bulunan Tega Mühendislik işçilerinin grevi birinci yılını geride bıraktı. 7 Şubat günü TEGA Mühendislik önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında geride bırakılan bir yıllık süreç anlatıldı, mücadele kararlılığı vurgulandı, Tega patronunun tutumu teşhir edildi.

Basın açıklamasının ardından Bursa’da Asil Çelik, İstanbul’da Sinter ve Gürsaş, Mersin’de Akan-Sel işçilerinin grev ve direnişleri selamlandı.

80 kişinin katıldığı eyleme KESK Ankara Şubeler Platformu, BDSP, Şeker-İş Sendikası, TTB, EMEP, Yurtsever Cephe destek verdi. BDSP “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Tega işçisi yalnız değildir!” şiarlı dövizleri ile eylemde yerini aldı. 

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu ise, 8 Şubat’ta Sincan Lale Meydanı’nda TEGA grevinin birinci yılı nedeniyle dayanışma amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, TEGA işçilerinin mücadelesine sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Eylemde “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “TEGA işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”  sloganları atıldı. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı eylemin ardından Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından hazırlanan bildiri Sincan emekçilerine dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Koç Tex’te direniş sürüyor!

Koç Tex işçisi Ali Hasçelik, ücret ve sigorta hakkı için 2 Şubat günü direnişe başlamış, bunun üzerine Koç Tex patronu talepleri karşılayacağını söylemişti. Ancak Koç Tex patronu verdiği sözün gereğini yapmak yerine tehdit ve saldırılara başvurmuştu.

Bu saldırganlığı teşhir etmek amacıyla GOP İşçi Platformu 9 Şubat akşamı bir eylem gerçekleştirdi. Fabrikanın önüne polis yığınağı yapılmıştı. “Koç Tex’de hak gasplarına son! Baskılar bizi yıldıramaz! / GOP İşçi Platformu” pankartı açılarak eyleme geçildi. Platform üyeleri adına bir işçi, Koç Tex patronunun silahlı, küfürlü saldırısını teşhir ederek, bu fabrikada işçilerin kayıtdışı çalıştırıldığını, sigorta haklarının gasp edildiğini, bu nedenle Ali Hasçelik’in direnişe geçtiğini ve saldırıya uğradığını anlattı.

Daha sonra basın açıklamasını Ali Hasçelik okudu. “Buradan bir kere daha ilan ediyoruz, Koç Tex’te başlattığımız mücadelemizi ücret ve sigorta hakkı başta olmak üzere tüm hakları kazanana kadar sürdüreceğiz.” dedi.

Eylemde sık sık, “Ücret haktır gaspedilemez!”, İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / GOP


ATV-Sabah’ta greve doğru

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Turkuvaz Grubu’na ait ATV-Sabah işyerlerinde 26 Haziran ‘08 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmeleri, sendikal örgütlülüğe yapılan baskılar ve uzlaşmaz tutum nedeniyle greve doğru ilerliyor.

17 Aralık ‘08 tarihinde İstanbul Balmumcu’daki ATV-Sabah Tesisleri’ne grev kararının asılmasının ardından Adana, İzmir, Antalya ve Ankara’daki ATV-Sabah işyerlerine de grev kararlarını asan TGS, 60 günlük sürenin dolduğu 13 Şubat günü greve çıkıyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Fırın emekçileri toplandı

İstanbul’da 5 bine yakın fırın, unlu mamul ve marketlerin gıda reyonlarında çalışan ve ekmek üreten fırın emekçileri örgütlenme çalışmalarını hızlandırdı. Sendikal örgütlenme faaliyetleri çerçevesinde 5 Şubat günü bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, fırın emekçilerinin çalışma koşulları nedeniyle karşı karşıya kaldıkları sağlık sorunları, güvencesiz çalışma, sosyal haklarından yoksunluk, ücretlerin zamanında ödenmemesi, hafta sonu tatilinin olmaması, yaygın örgütsüzlük tablosu vb. birçok konu üzerinde tartışmalar yürütüldü. Hukuki sorunların çözümü noktasında bir avukatın da yer aldığı toplantı oldukça verimli bir atmosferde gerçekleştirildi.

15 Şubat’ta Kadıköy’de gerçekleştirilece mitinge katılacaklarını belirten fırın işçileri, kendi işkolları dışındaki süreçlere de ilgi göstermeleri gerektiğine değindiler.

Tek Gıda-İş Sendikası’nın Fırın İşçileri Şubesi’nin tekrar açılması yönünde çalışma yürüten emekçiler, işyeri çalışmalarına ağırlık verme kararı aldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tez-Koop-İş’te işten atmalar

KESK’e bağlı Tüm Bel Sen’de 2007 yılının Temmuz ayında işten atılan 4’ü Tez-Koop-İş üyesi toplam 8 sendika çalışanının işe geri dönmeleri için “mücadele” yürüten Tez-Koop-İş Sendikası Genel Merkezi, kendi bünyesinde çalışan emekçilerin iş akitlerini feshetti.

Uzun yıllardır çalışan emekçilere iş akitlerinin feshedildiğine dair yazılı bildirim 2 Şubat 2009’ta ulaştırıldı. Ardından yeni çalışanlar işbaşı yaptı. İşten atılan Tez-Koop-İş çalışanları, işten çıkarmalara tasarruf nedeniyle değil sendika yöneticilerinin yakınlarına iş olanağı sağlanması için başvurulduğunu söylediler.


KESK’ten ESK çağrısına red!

Hükümetin emek örgütlerine yaptığı Ekonomik Sosyal Konsey’e katılma çağrısına KESK’ten cevap geldi. KESK, ESK’nın davet yazısında krizin varlığının kabul edilmesini “sevindirici” bulurken, Konsey’in toplanma amacını, krizin bedelini emekçilere fatura etmenin toplumsal meşruiyetini sağlama çabası olarak değerlendirdi.

İşsizlik sigortası fonunun ve kısa çalışma ödeneğinin sermayenin çıkarına kullanılmasının yine aynı amaca hizmet ettiğini ifade eden KESK, başbakana dönük eleştiriler de yöneltti. Kriz konusundaki yaklaşımlarının 15 Şubat’ta Kadıköy’de gerçekleştirilecek mitingte görülebileceğini ifade etti.