18 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/36

  Kızıl Bayrak'tan
  “Bölgesel güç” hayalinin gerisindeki
tarihsel suç ortaklığı
  “Kürt açılımı”nın inandırıcılık krizi derinleşiyor
Emperyalist haydutlara geçit vermemek için etkin bir faaliyet!
Kapitalizm kirli ve kanlı
bir düzendir!
Kapitalizm sular altında boğmaya
devam ediyor!
  Sel felaketine ilişkin açıklama ve eylemlerden.
  Eğitim emekçileri hak gasplarına karşı eylemde!
  Kent AŞ işçilerinden Ankara yürüyüşü
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  Kürt ulusal sorunu üzerine değerlendirmelerden seçmeler...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/2
  Metal İşçileri Kurultayı 3. hazırlık semineri gerçekleşti
  Ulucanlar katliamı ve direnişi 10. yılında..
  Binler 12 Eylül düzenine karşı
alanlara çıktı
  “Sesimizi boğmaya gücünüz yetmez!”
  Zindanlarda tecrit ve işkence artarak devam ediyor.
  Filistin sorununda emperyalist çözüm planları.
  Almanya’da devrimci seçim faaliyetlerinden
  “Devrimin komutanı” devrimle birlikte yaşamaya devam edecek!
  İkiz kardeş: Zorbalık ve ikiyüzlülük! -
M. Can Yüce
  Ape Musa’nın katili sermaye devleti
Kürt sorununu çözemez!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

Aydınlar: Deniz Gezmiş Köprüsü yeniden yapılsın!

Aydın ve sanatçılar, Hakkari’de devrimciler tarafından yapılan ve 1999 yılında yıkılan Deniz Gezmiş Köprüsü’nün yeniden yapımı için düzenleyecekleri dayanışma gecesine ilişkin 11 Eylül günü basın toplantısı gerçekleştirdiler.

Aralarında Nejat Yavaşoğulları, Cezmi Ersöz, Ragıp Zarakolu ve Yasemin Göksu’nun da bulunduğu yazar, aydın ve sanatçılar, 1969 yılında devrimci gençler tarafından yapılan ve 1999 yılında “güvenlik” gerekçesiyle yıkılan Hakkari’deki “Deniz Gezmiş Köprüsü”nün yeniden yapılması için harekete geçtiklerini belirttiler.

“İstanbul’dan Hakkari’ye Köprü Ol. Barışa Köprü Ol” şiarıyla bir araya gelen aydın ve yazarlar adına basın açıklamasını şair Cezmi Ersöz okudu.

Ersöz, 1969 yılında dönemin devrimci gençleri tarafından Hakkari-Zap Suyu üzerinde yaptırılan köprünün güvenlik nedeniyle yıkıldığını belirterek, demokratik açılım’ın tartışıldığı bugünlerde bölge halkı için önemi büyük olan köprüyü tekar hayata geçirmek istediklerini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tutuklu devrimciler ilk mahkemelerine çıkarıldı

Yaklaşık 8 aydır “Yasadışı örgüte finansman sağladıkları” iddiası ile tutuklu bulunan İşçi-Köylü gazetesi eski çalışanlarının ilk duruşması 14 Eylül 2009 tarihinde Beşiktaş Adliyesi’nde görüldü.

İşçi-Köylü gazetesi eski çalışanları Sema Gül, Arzu Özdemir, Emriye Demirkır ve Özgür Elitemiz’in 8 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkarak ifade verdiği dava duruşmasında devrimci tutsakların savunmaları alındı.

Özgür Elitemiz, sözlü savunmasında İşçi-Köylü gazetesinin meşru olduğunu ve bir süre gazetede çalıştığını dile getirerek hukuksuz bir şekilde sekiz aydır tutuklu olduğunu söyledi, tahliyesini talep etti.

Sema Gül ve Arzu Özdemir ise duruşmada, yazılı savunmalarını okudular.

İşçi-Köylü gazetesi okurları savunmalarında, İşçi-Köylü’nün devrimci-sosyalist bir yayın çizgisine sahip olduğunu ve Basın Kanunu çerçevesinde yayın faaliyetini sürdürdüğünü, işçilerin emekçilerin sesi olduğunu dile getirerek, faaliyetlerinin meşru olduğunu savundular.

“Yasadışı örgüte finansman sağladıkları” iddiasını reddeden Gül ve Özdemir gazetede çalıştıkları süre boyunca yapılan harcamaların her yayınevinin doğal harcaması olduğunu, iddiaların devrimci-sosyalist basına yönelik düşmanca tutumun bir yansıması olduğunu, iddiaların asılsız ve hukuksuz olduğunu söylediler.

Emriye Demirkır da mahkemede yaptığı savunmada iddiaların hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söyleyerek tahliyesini talep etti.

İşçi-Köylü okurları 8 ay önce, uzun namlulu silahlarla evlerini basan Özel Timler tarafından gözaltına alınmış ve tutuklanarak Bakırköy Kadın Hapishanesi’ne sevk edilmişlerdi.

Mahkeme 26 Ocak 2010 tarihine ertelendi.


ESP’den eylem...

ESP, birçok ilde 8 Eylül günü gerçekleştirilen operasyonların ardından 13 çalışanının tutuklanmasına karşı 16 Eylül günü gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamanın ardından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sultanahmet Adliyesi Parkı’nda bir araya gelen ESP’liler, “TMY terörüne son. Tutuklanan sosyalistler serbest bırakılsın / ESP” pankartı ve “Kavganın ışığı sönmeyecek”, “TMY iptal edilsin”, “ESP susmadı susmayacak”, “Faşizme karşı omuz omuza” dövizlerini açtılar.

Basın açıklamasını okuyan Havali Mengi, devletin, Kutsiye Bozoklar’ın cenaze törenini ve Gazi Mahallesi’nde baz istasyonuna karşı verilen mücadeleyi bahene ederek Ankara’da 13, İstanbul’da 6 kişiyi tutukladığını ifade etti.

Mengi, TMY yasasıyla olağanüstü yetkilerle donatılan kolluk güçlerinin devrimci, sosyalist bütün muhalif güçleri susturmak için her türlü  hukuksuzluğa başvurduğunu belirtti. 8 Eylül 2006’dan bu yana operasyonların kesintisiz sürdüğünü belirten Mengi, ESP’nin bu topraklardaki mücadeleci dinamiklerden birisi olduğunu vurguladı. ESPliler açıklamanın ardından suç duyurusunda bulundu.

DTP, SP, Emekli-Sen, EHP, KESK İstanbul Şubeler Platformu, EKD, Limter-İş ve Partizan’ın destek verdiği eylemde “Toplumla mücadele yasası iptal edilsin!”, “Bize gücünüz yetmez biz kazanacağız!”, “Kutsiye Bozoklar ışıktır. Işığı hapsedemezsiniz!” ve “ESP umuttur, umut dimdik ayakta!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


ESP'lilere tutuklama terörü!

8 Eylül'de gözaltına alınan 24 ESP’li, 11 Eylül günü Ankara Adliyesi'ne çıkarıldı.

Savcılık Güven Akın, Selim Sezer, Ferda Çakmak, Pınar Gayip ve Murat Güner adlı ESP’lileri serbest bırakırken 19’unu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise 13 ESP’li hakkında tutuklama kararı verdi.

Tutuklanan ESP’lilerin isimleri şöyle: BEKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Orman, Sıtkı Güngör, Figen Yüksekdağ, İsminaz Ergün, Ayşe Yumli Yeter, Fatma Saygılı, Ayhan Namoğlu, Emin Orhan, Çağdaş Karakuş, Hayriye Çiçek, Mustafa Naci Toper, Cenan Altunç, Uğur Ok.

ESP’lilerin ifade işlemleri sürerken ilerici, devrimci kurumlar da Ankara Adliyesi önünde toplandı, TMY terörünü protesto etti.

 

Mamak’ta Yılmaz Güney anıldı

Devlet terörüne, bölgede yürüttükleri faaliyetle cevap veren Mamak İşçi Kültür Evi, bu çalışmalar kapsamında devrimci sanatçı Yılmaz Güney’in ölüm yıldönümüne etkinlik düzenledi. Mamak İşçi Kültür Evi’nde “Duvar” filminin gösterimini yaptı.

13 Eylül akşamı devrim savaşçıları ve devrim sanatçıları anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Yılmaz Güney’in “ezilen sınıfların sınıf kardeşliği en güçlü silahlarımızdan biridir. Dost ve düşman, herkes bilsin ki kazanacağız! Mutlaka kazanacağız! Bir köle olarak yaşamaktansa, bir özgürlük savaşçısı olarak yaşamak daha iyidir!” şeklindeki son sözleri dinlendi. Ardından film gösterimine geçildi.

Kızıl Bayrak / Ankara