25 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/37

  Kızıl Bayrak'tan
  İç ve dış politika arasındaki
ayrımlar silikleşirken
  Havuç ve sopa politikaları eşliğinde “Kürt açılımı”
Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti.
Sermaye devleti Kürt sorununda inkar ve imhaya dayalı resmi çizgisine devam ediyor…
IMF-DB imzalı Sağlıkta Dönüşüm Programı’na hayır...
  Münevver Karabulut
cinayetinde polis himayesi.
  “İşçilerin Birliği Halkların
Kardeşliği Şenliği” gerçekleştirildi!
  Katil Pameks’e patron desteği..
  Kent A.Ş. işçilerinin
Ankara yürüyüşü sürüyor
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  İMF-DB karşıtı eylemler.
  Kürt ulusal sorunu üzerine değerlendirmelerden seçmeler...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu-3 H. Fırat
  11. Uluslararası İstanbul Bienali devrimci değerlerin içini boşaltmak,
Marksizm’i ehlileştirmek için
Brecht’e saldırıyor
  Daha güçlü bir
komünist gençlik örgütü için ileri!
  Eğitim-Sen’den rapor...
Dönem yeni, sorunlar eski!
  Hasta tutsaklar için eylemler sürüyor!
  İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği
BM raporuyla da belgelendi!!
  Barack Obama, Abbas-Netanyahu ikilisini buluşturdu
  Ekvador yönetimi ABD ordusunu
Manta Üssü’nden çıkarıyor!
  Dünyadan işçi ve emekçi hareketi..
  Yerel işçi bültenleri
mücadelenin sesi oluyor..
  “Açılım” açılmadan kapandı
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden sınıf devrimcilerinden
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan işçi ve emekçi hareketi...

Havalimanı işçilerinden grev uyarısı!

Nijerya’da 3 sendika, 20 Eylül günü yaptıkları açıklama ile federal hükümet, Genel Havalimanı Terminali’ni (GAT) satarsa grev yapacaklarını ifade etti.

Havacılık Bakanı Babatunde Omotoba, terminali Murtala Muhammed Havalimanı 2’nin sahibi ve işletmecisi Bi-Courtney Havacılık Hizmetleri LTD.’ye devredeceğini açıklamıştı.

Nijerya Hava Ulaşımı Hizmetleri Kıdemli Personel Birliği (ATSSSAN), Ulusal Hava Ulaşımı İşçileri Sendikası (NUATE) ve Ulusal Emekliler Sendikası (NUP) ise bu kararın uygulanmasını engellemek için grev yapacaklarını duyurdu.

Sendikalar, bakanlığı ve şirketi terminalin satışından vazgeçirmek için GAT çevresinde “Tüm personele kırmızı alarm” başlıklı bildiriler dağıttı ve işçileri bu haksız uygulamaya karşı koymaya çağırdı.

İşçiler, terminalin özel bir şirket tarafından alınması durumunda işlerini kaybedebileceklerini söylüyorlar.


Bangladeş’te liman işçilerinden grev!

Bangladeş’te Chittagong Limanı’nda 600 işçi ikramiyelerinin arttırılması talebiyle 17 Eylül günü iş bıraktı.

Chittagong Limanı Rıhtım İşçileri ve Yüklenicileri Sendikası (CPSCEU) üyesi işçiler sabah saat 08.00’den itibaren iş bırakarak talepleri kabul edilene dek işe geri dönmeyeceklerini söylediler.

Chittagong Liman İşçileri Federasyonu (CPDWEF) da greve destek verdi.

18 Eylül sabahı ise Chittagong Limanı’nda konteynırları yüklemekle görevli işçiler tam maaş bayram ikramiyesi talebiyle grev yaptılar.

5 saat süren grev süresince 4 farklı iskelede bulunan 4 konteynır yüklü gemide çalışma yapılamadı.

Grev, liman yetkililerinin işçilerin talebini karşılayacaklarını söylemeleriyle sonlandırıldı.

Greve yaklaşık 350 işçi katıldı.


Bahamalar’da tersane işçilerinden grev planı!

Büyük Bahama Liman İdaresi İşçileri Sendikası (GBPAU) üyesi işçiler 18 Eylül günü iki işyeri temsilcisinin yeniden işe alınması için Büyük Bahama Tersanesi’ne karşı eylem yapma kararı aldı.

Yapılan oylamada 61’e karşı 131 işçinin eylem yapılması yönünde oy kullandığı belirtildi.

Eudencel Mcphee ve Simeon Richardson’ın haksız yere işten atıldığını ve tersane yönetiminin toplu sözleşmeyi bozduğunu düşünen tersane işçileri, temsilcilerinin geri alınması için grev yapacaklarını söylediler.


Pakistan işçileriyle dayanışma

Birçok sendikanın bağlı bulunduğu Devrimci İşçi Birliği (APL), Unilever’in artan “iş güvensizliği” uygulamalarına karşı ve Pakistan’da Lipton fabrikasında çalışan işçilerle dayanışmayı büyütmek için uluslararası çapta “Casual-T” kampanyası başlattı. Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF) “felaket” anlamına gelen “casualty” kelimesinin işçilerin çalışma koşullarını anlattığını, bu yüzden kampanyaya Casual-T (ya da Casual-Tea) ismini verdiklerini açıkladı.

APL üyeleri 19 Eylül günü Unilever Filipinler’in yönetim binası önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylem, Pakistan’ın Khanewal kentinde bulunan Lipton/Brooke Bond çay fabrikasında işçilerin kölece çalıştırılmasına dikkat çekmek için yapıldı. Toplam 745 işçinin çalıştığı fabrikada 723 kişi bir ajans aracılığıyla “ortalama 15 yıllığına, bazıları ise 25 yıllığına” işe alınmış olsa da geçici olarak çalıştırılıyorlar.

“Casual-T” kampanyası 700’ün üzerindeki geçici işçinin kadrolu yapılması ve kadrolu 22 işçiyle aynı maaşı ve ikramiyeyi alması ve sendikaya üye olmaları gibi haklardan yararlanması için Unilever’e dünya çapında bir baskı yaratmayı hedefliyor.


Solomon Adaları’nda grev

Yükseköğretim Sendikası’nda (Tertiary Education Union) örgütlü bulunan eğitim personelleri 16 Eylül günü 6 teknik üniversitede greve çıktı.

Eğitim emekçileri maaşlarının arttırılması ve çalışma saatleri konusunda anlaşma sağlanamazsa grev yapacakları uyarısında bulunmuştu. Tekliflerinin kabul edilmemesi sonucunda ise grev başlatıldı.

Grev kararı, işverenin akademi personelinin çalışma gününü yılda 185’ten 204’e çıkarmasına ve %1’lik zam teklifine karşı yapıldı.


Coca Cola’da sessizlik bozuldu

İrlanda’da Coca Cola işçileri, hizmet, sanayi sektörlerinden ve teknik iş kollarından 200 binin üzerinde işçiyi temsil eden SIPTU Sendikası grevcilerine destek eylemleri yaptı.

Greve çıktıktan sonra işten atılan yaklaşık 120 SIPTU üyesi işçiye destek olmak ve atılan işçilerin geri alınmasını sağlamak için Coca Cola işçileri 17 Eylül günü İrlanda’nın Dublin şehrinde Coca Cola idare merkezlerinin önünde eylemler gerçekleştirdi.

İşçiler, 7 Eylül günü Coca Cola HBC İrlanda’dan işten atılan grevcilerin geri alınmasını talep ediyor.

Grev, son 50 yıldır fabrikada gerçekleşen ilk grev olma özelliğini taşıyor.


Vietnam’da taksi şoförleri grevde!

Vietnam’ın Ho Chi Minh şehrinde, Vinasun şirketinde çalışan taksi şoförleri taleplerinin şirket tarafından reddedilmesi üzerine 15 Eylül Salı günü greve çıktı.

Şirket, gelir paylaşımında 4 kişilik taksiler için %1’lik, 7 kişilik taksiler için ise %2-3’lük zam teklifinde bulunmuştu. Taksi şoförleri ise bu artışın yeterli olmadığını ve günlük masraflarını bile karşılamadığını söyledi.

Cuma günü yaklaşık 250 taksi, şirketin idare merkezleri önüne park edildi ve işe çıkılmadı.

Taksi şoförleri 4 kişilik takside %2,7 kişilik taksilerde ise %6’lık artış yapılmasını talep ediyor.

 Ayrıca, daha önce günlük gelirin %55’ini almaları konusunda anlaşıldığını, fakat daha sonra ekonomik kriz ve gaz fiyatlarındaki artış bahane edilerek bunun %51’ edüşürüldüğünü söylüyor. İşçiler, gaz ücretinin kendileri tarafından karşılandığını da ifade ediyor.


Maden işçilerinin grevi sürüyor

Zimbabve’nin en önemli asbest madeni üreticilerinden Shabanie Mashaba Madenleri’nde çalışan ve bu senenin başından itibaren maaşlarını alamayan 2000’in üzerinde maden işçisinin grevi 3. haftayı geride bıraktı.

15 Eylül Salı günü yapılan açıklamada, iflasın eşiğinde olan şirketin Ocak ayından itibaren ödeme yapamadığı ve rastgele seçilecek birkaç işçiye ayda 30 Dolar gibi düşük bir ücret ödemesi yapılabileceği belirtildi.

İşçiler, yönetimin 14 Eylül’den itibaren kıdemsiz işçilere Ağustos ayı ücretlerinin tamamının ve kıdemli işçilerin Ağustos ayı maaşlarının yarısını ödeyeceği sözünü de kabul etmediler.


İşçi sendikasından İsrail’e boykot!

İngiltere’de 6.5 milyon üyesi bulunan sendika federasyonu İşçi Sendikaları Kongresi (TUC) İsrail mallarını boykot etme kararı aldı.

TUC, 17 Eylül Perşembe günü Liverpool’da yaptığı konferansta İsrail’in Gazze’ye yaptığı askeri saldırıyı ve devam eden kuşatmayı protesto etmek ve hükümetin İsrail’e yapılan silah satışlarına son vermesini sağlamak için İsrail mallarını boykot etme kararı aldı.

TUC ayrıca Avrupa Birliği’nin İsrail’le olan ticari anlaşmalarının da iptal edilmesi çağrısında bulundu.