25 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/37

  Kızıl Bayrak'tan
  İç ve dış politika arasındaki
ayrımlar silikleşirken
  Havuç ve sopa politikaları eşliğinde “Kürt açılımı”
Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti.
Sermaye devleti Kürt sorununda inkar ve imhaya dayalı resmi çizgisine devam ediyor…
IMF-DB imzalı Sağlıkta Dönüşüm Programı’na hayır...
  Münevver Karabulut
cinayetinde polis himayesi.
  “İşçilerin Birliği Halkların
Kardeşliği Şenliği” gerçekleştirildi!
  Katil Pameks’e patron desteği..
  Kent A.Ş. işçilerinin
Ankara yürüyüşü sürüyor
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  İMF-DB karşıtı eylemler.
  Kürt ulusal sorunu üzerine değerlendirmelerden seçmeler...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu-3 H. Fırat
  11. Uluslararası İstanbul Bienali devrimci değerlerin içini boşaltmak,
Marksizm’i ehlileştirmek için
Brecht’e saldırıyor
  Daha güçlü bir
komünist gençlik örgütü için ileri!
  Eğitim-Sen’den rapor...
Dönem yeni, sorunlar eski!
  Hasta tutsaklar için eylemler sürüyor!
  İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği
BM raporuyla da belgelendi!!
  Barack Obama, Abbas-Netanyahu ikilisini buluşturdu
  Ekvador yönetimi ABD ordusunu
Manta Üssü’nden çıkarıyor!
  Dünyadan işçi ve emekçi hareketi..
  Yerel işçi bültenleri
mücadelenin sesi oluyor..
  “Açılım” açılmadan kapandı
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden sınıf devrimcilerinden
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel işçi bültenleri
mücadelenin sesi oluyor...

Yaz döneminin sıcak gündemlerini etkili bir çalışmaya konu eden sınıf devrimcileri yeni mücadele döneminde de çalışmanın temel araçlarından olan yerel işçi bültenlerinin Eylül ayı sayılarıyla giriyorlar.

Eylül ayının başından itibaren çıkmaya başlayan, yerel gündemler ve sınıf hareketindeki gelişmelerin yanısıra toplumsal-siyasal gündemleri de işleyen yerel işçi bültenleri işçi ve emekçilerinin sesi-soluğu oluyorlar.


Ankara’dan örgütlenme ve mücadele çağrısı

Sınıf devrimcilerinin Ankara yerelinde yürüttüğü faaliyetin araçlarından biri olan Ankara İşçi Bülteni İşçiden İşçiye’nin Eylül ayı sayısının kapak sayfasında “krizin faturasını ödememek için mücadeleyi yükseltme ve işyerlerinde, fabrikalarda, sanayi bölgelerinde örgütlenme” çağrısı yapılıyor.

Bültenin ilerleyen sayfalarında 12 Eylül askeri faşist darbesinin 29. yıldönümü ve 26 Eylül Ulucanlar Katliamı’nın birlikte ele alındığı, bölge işçi ve emekçilerine sermaye düzeninden hesap sorma çağrısının yapıldığı bir yazı da göze çarpıyor.

Diğer yerel bültenlerde işlendiği gibi Ankara İşçi Bülteni’nde de son dönemin temel siyasal gündemi olan “Kürt Açılımı” tartışmaları konusunda işçi ve emekçiler uyarılıyor. Kürt sorununda gerçek çözümün sermaye iktidarını yıkma mücadelesiyle sağlanacağına işaret ediliyor. Sincan İşçi Derneği üyesi işçilerin görüşlerini paylaştığı işçi yazıları da bültenin ilerleyen sayfalarında dikkat çekiyor. Bültenin arka kapağı ise OSTİM işçilerine yapılan “Kölece çalışmaya, kölece yaşamaya karşı İşçi Birlikleri’ni Kuralım” çağrısına ayrılmış. Arka kapakta ayrıca Sincan İşçi Derneği’nin gerçekleştirdiği kuruluş etkinliğinin haberine de yer veriliyor.


Demir-çelik işçileri taşeron çalışmaya başkaldırıyor...

İzmir’de kölece çalışma koşulları içinde çalışan demir-çelik işçilerine seslenen Demir-Çelik İşçileri Bülteni’nin Eylül ayı sayısı ağırlıklı olarak havzadaki kölece çalışma koşulları ve iş cinayetlerine kapı aralayan taşeron çalışmayı işliyor.

Havzadaki çalışma koşullarına ilişkin demir-çelik işçileriyle yapılan röportajlar ve havzadan haberlerle demir çelik işçilerinin koşullarını anlatan bülten sayfalarında aynı zamanda sınıf bilinçli bir demir-çelik işçisi olan Habip Gül’ün yaşamını anlatan bir yazıya da yer veriliyor.

Bültenin kapak sayfasında ise “Taşeron çalışmaya hayır! Herkese işgüvencesi!” talebiyle beraber demir-çelik işçilerine örgütlenme çağrısının yer aldığı bir yazıya yer veriliyor. Diğer yerel bültenlerde olduğu gibi Demir-Çelik İşçileri Bülteni’nde de havzadaki işçiler 12 Eylül düzeninden hesap sormaya çağrılıyor.


Bursa İşçi Bülteni: 12 Eylül karanlığı sürüyor...

Bursa yerelinde çıkan Bursa İşçi Bülteni ise kapak sayfasında 12 Eylül darbecilerinden hesap sorma çağrısına yer veriyor. Bursa yerelinde devam eden Asemat grevinin eylem haberine sayfalarını ayıran Bursa İşçi Bülteni, geçtiğimiz haftalarda sona eren Asil Çelik grevine ilişkin gelişmeleri de Bursalı işçilere taşıyor. Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın direnişin 100. gün etkinliğinde yaptığı konuşmanın da göze çarptığı bültenin arka kapağında ise “Herkese iş, tüm çalışanlara işgüvencesi!” şiarı öne çıkıyor.


İşçiler mücadeleye ve örgütlenmeye çağırıyor...

Kayseri’de yürütülen ısrarlı sınıf çalışmasının araçlarından biri olan ve bir süre önce çıkmaya başlayan Kayseri İşçi Bülteni, 12 Eylül askeri faşist darbesini konu alan Eylül ayı sayısı kapağıyla yerel bültenler arasındaki yerini alıyor.

12 Eylül karanlığına karşı mücadele çağrısının yer aldığı kapak sayfasında 12 Eylül darbesinin bilançosuna da yer veriliyor. Bu yazıyı Kayseri’de çeşitli sektörlerde çalışan işçilerden ve işsizlerden gelen yazılar izliyor. İşçilerin kaleminden çıkan yazılarda asalak patronlara karşı örgütlenme ve mücadele çağrısı yapılıyor. Bültenin arka kapağında ise Nazım Hikmet’in “Açlık Ordusu Yürüyor” şiirine yer veriliyor.


Adana: “Doğal” afetlerde katlediliyoruz...

Adana yerelinde çıkan Sanayi İşçileri Bülteni’nin Eylül ayı sayısında sosyal ve ekonomik hak gasplarının yanısıra geçtiğimiz haftalarda onlarca kişinin ölümüne yol açan “doğal” afetlere de dikkat çekiliyor. Adanalı işçilere örgütlenme çağrısı yapılıyor. Kürt Açılımı üzerinden ham hayallerin yayılmaya çalışıldığı günlerde bülten sayfalarında yer bulan “Ulusal sorun ve işçi sınıfının tutumu üzerine” başlıklı yazı da işçi sınıfının Kürt açılımı tartışmalarındaki yerinin nasıl olması gerektiğine işaret ediyor. 12 Eylül gündemli yazıları ise iş kazaları ve iş cinayetleri üzerine kaleme alınan başka bir yazı izliyor. Diğer yerel işçi bültenleri gibi 8 sayfa halinde çıkan bültenin ilerleyen sayfalarında ise bölgedeki işçilerin yazılarına ve gelişmeleri yansıtan haberlere yer veriliyor.

***

İstanbul’un çeşitli havzalarında yürütülen devrimci sınıf faaliyetinin araçlarından olan yerel bültenlerin kapak sayfalarında da birbirinden farklı gündemler göze çarpıyor.


Emekçinin Gündemi, sınıfın gündemi...

Küçükçekmece yerelinde çıkan Emekçinin Gündemi’nin kapak sayfasında 12 Eylül askeri faşist darbesinin yıldönümü işlenirken bültenin ilerleyen sayfalarında işçi yazılarına ve sınıf hareketindeki gelişmeleri yansıtan haberlere yer veriliyor.

Bültende iş kazası durumunda yapılması gerekenler ve hukuksal yollar hakkında bilgilendirmede bulunuluyor. Emekçinin Gündemi’nin arka kapağında düzenli hale gelen Kültür-Sanat Köşesi’nde ise devrimci sanatçı Yılmaz Güney, ölüm yıldönümü vesilesiyle anılıyor.


Tersane işçileri birlik olmaya çağırıyor...

Krizin Tuzla tersaneler havzasında yarattığı yıkım tablosuna rağmen bölgeye yönelik seslenişini sürdüren tersane işçilerinin sesi ROTA’nın Eylül ayı sayısında tersane patronlarının krizin faturasını işçilere kesme çabalarına karşı tersane işçilerine birleşme çağrısı yapılıyor.

Tersanelerdeki kölece çalışma koşullarını dile getiren işçi yazılarının da yer bulduğu bültenin ilerleyen sayfalarında Tuzla ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki tersanelerden direniş haberleri göze çarpıyor. ROTA’nın beş ve altınca sayfaları ise Tuzla tersaneler havzasında çalışan işçilerin kaleminden çıkan yazılara ayrılmış. 12 Eylül gündemli bir yazı ile İMF-Dünya Bankası zirvesine karşı mücadelenin işlendiği Eylül ayı bülteninin arka kapağında yer alan “Selde de, depremde de, tersanede de öldüren kapitalizmdir!” denilerek kapitalist sisteme karşı mücadele çağrısı yapılıyor.


Esenyurt: İşçi ve emekçiler mücadele barikatlarına!

Diğer yerel bültenlerden farklı olarak Esenyurt İşçi Bülteni’nin kapak sayfasına taşıdığı ana gündem 1-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde toplanacak olan İMF-Dünya Bankası zirvesi. Bültenin kapak sayfasından, işçi ve emekçilere mücadele barikatlarında buluşma çağrısı yapılıyor.

Esenyurt İşçi Bülteni’nin Eylül ayı sayısında ise işçi-emekçi kadınlara ayrılan bir sayfalık bölüm göze çarpıyor. Bülten yazısında ileriki sayılarda kadın emeğini korumaya yönelik hakları ve talepleri işleyen yazıların da ele alınacağı bir bölüm olacağı duyuruluyor.

Bültenin ilerleyen sayfalarında, Esenyurt bölgesinde bir ayı aşkın süredir devam eden belediye işçilerinin direniş haberleri ve röportajları göze çarpıyor. Diğer yerel bültenlerde olduğu gibi çeşitli fabrikalardan işçilerin mücadele deneyimlerinin işlendiği işçi yazılarının yer aldığı bülten sayfalarında devrimci sanatçılar Yılmaz Güney ve Ruhi Su ölüm yıldönümlerinde selamlanıyor. 12 Eylül düzeninden hesap sorma çağrısının da göze çarptığı bültende İstanbul’da yaşanan sel felaketinin asıl sorumlusunun sermaye düzeni olduğuna işaret ediliyor.


OSB-İMES işçileri: Gerçek çözüm sermaye iktidarını yıkmaktan geçiyor...

Ümraniye’de devrimci sınıf faaliyetini güçlendiren sınıf devrimcileri, OSB-İMES İşçi Bülteni’nin Eylül ayı sayısının kapağından düzenin “Kürt Açılımı” tartışmaları eşliğinde asıl amaçlananın tasfiye ve kölelik olduğuna işaret ediyorlar. Kürt sorununa gerçek çözümünün sermaye iktidarını yıkmakla geleceği vurgulanıyor.

Bültenin ilerleyen sayfalarında bölgede devam eden Entes direnişine sayfalar ayrılıyor. Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın direnişte geçirdiği günleri kaleme aldığı direniş güncesiyle beraber direnişinin 100. gününde fabrika önünde gerçekleştirilen etkinliğin haberi de bülten aracılığıyla bölgedeki işçilere duyuruluyor. Çeşitli fabrikalardan işçilerin kaleme aldığı yazıların yanısıra çalışmaları süren Metal İşçileri Kurultayı hazırlıkları konusunda bölge işçileri bilgilendiriliyor.


AYİB: Emperyalist haydutlara geçit vermeyelim!

Anadolu Yakası İşçi Bülteni’nin Eylül ayı sayısının ana gündemini ise önümüzdeki günlerde İstanbul’da toplanacak olan İMF-Dünya Bankası zirvesi oluşturuyor. “Emperyalist haydutlara geçit vermeyelim!” şiarıyla çıkan kapak sayfasını, iç sayfalarda İMF-DB karşıtı mücadele çağrılarının yer aldığı yazılar izliyor.

Onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinin asıl sorumlusunun kapitalist düzen olduğunun belirtildiği bülten sayfalarında sağlık alanındaki saldırılar ve bölgedeki çeşitli fabrikalarda yaşanan hak gaspları da oldukça geniş yer buluyor.