30 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/30

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı düzenin temsilcileri “cunta karşıtlığı” demagojisine sarılıyor.
BDSP: Düzen içi dalaşmayı boykot ediyoruz!
Referandum tezgahında
solculuk iddiası ve sınırları
TÜSİAD’ın referanduma ilişkin
tutumu ve ötesi
Kürt halkına karşı örgütlü
linç taburları devrede.
İşçiler mücadeleyi ortaklaştırıyor
İşçiler iş cinayetlerine karşı yürüdü.
İşçi ve emekçi hareketinden.
Toplu görüşmelere giderken kamu emekçileri hareketinin durumu ve görevler
Sendikalarda sınıf işbirliğinin
yeni adımı: “Tüketimden gelen güç!”
Çel-Mer ve Samka işçileri direniyor!!
UPS Kargo işçileri hakları için
direniyor!
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun’la konuştuk
İşgalci zorbalar için bataklıktan
çıkış yolu arıyorlar!
Savaş baronları Kore Yarımadası’nda gerilimi tırmandırıyor!
Şiddete dayalı düzen kadına
yönelik şiddeti engelleyemez!.
Linç ve katliamlara karşı
durmak… - M. Can Yüce
“Beşikçi ve Şimşek değil, inkar ve asimilasyon yargılansın!”…
Sarıgazi Geleneksel Halk Festivali
bu yıl yapılamıyor...
UPS direnişçisinden mektup…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler mücadeleyi ortaklaştırıyor

UPS, İSKİ, DESA, Entes işçileri ile Yıldız Teknik Üniversitesi direnişçi öğrencilerinin bir araya geldiği kahvaltı 25 Temmuz sabahı gerçekleştirildi.

Etkinliğin temel amacı, mücadele deneyimlerinin aktarımının yanı sıra bir dizi alanda mücadele yürüten işçilerin yaşadığı temel sorunlardan biri olan sınıf dayanışmasını büyütme ihtiyacı ve geniş emekçi kesimlerin desteğini alan ortak bir mücadelenin örgütlenmesiydi.

İlk olarak elbirliğiyle hazırlanan kahvaltı sofrasına oturuldu. Kahvaltı bitiminde BDSP temsilcisi açılış konuşması yaptı. Konuşmasında işçi sınıfının mücadele içerisinde öğrendiğini, bu mücadelenin güçlü ve zayıf yönleriyle ileriye yönelik önemli deneyimler bıraktığını ifade etti. Süren direnişlerin, önceki direnişlerden ve mücadele deneyimlerinden öğrenerek kazanabileceğini, mevcut direnişlerin ortaklaştırılması gerektiğini belirterek, bu etkinliğin de buna hizmet ettiğini söyledi. Açılış konuşmasının ardından söz alan DESA direnişçisi Emine Arslan, direniş deneyiminden çıkardığı dersleri işçilere aktardı. Sınıf dayanışmasını örgütlemenin ve kamuoyu oluşturmanın öneminden söz ederek ortak mücadeleye vurgu yaptı.

Arslan’ın ardından söz alan Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetildiği bir dönemde, işten atılmaların arttığını, işçilerin ise, bu saldırılara karşı direnişe geçtiğini vurguladı. Kobatan, Entes direniş deneyimini aktardı ve örgütlü kimliğinden dolayı kimi “duyarlı” çevrelerin desteğini direniş sürecinde yeterince alamadığını belirtti. Ayrıca patronun “solcu”sunun, “duyarlı”sının olmadığını kendi patronun kimliğinin bu açıdan öğretici bir örnek olduğunu belirtti. Kobatan, kendi direnişini sadece direniş alanıyla sınırlı tutmadığını, direnişinin sesini işçi ve emekçilere duyarmak için tüm eylem ve etkinliklere katılarak hem bu direnişlere destek verdiğini hem de destek aldığını belirtti.

Direnişçi İSKİ işçileri adına yapılan konuşmada ise direniş süreci aktarıldı. İSKİ işçisi, şu an 15 kişiyle de olsa mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti. Bu süreçte yaşadıkları sorunların düzenli işleyen bir komiteye sahip olmamalarından kaynaklandığını söyleyen İSKİ işçisi, bu sorunu aştıklarını, önümüzdeki günlerde bir dayanışma etkinliği düzenleyeceklerini ve dernekleşme faaliyetine yöneleceklerini ifade etti. İSKİ işçileri olarak bu mücadeleye atıldıklarını ve sonuna kadar mücadalelerini sürdüreceklerini belirtti.

Ardından MEHA direnişinin deneyimleri paylaşıldı. MEHA direnişinin deneyimleri aktarılırken yapılan en temel vurgu; direnişte komitelerin ve komisyonların önemi oldu. Direniş süresince bu komite ve komisyonlar eliyle tüm işçilerin emeklerini ortaklaştırdıkları ve bu sayede de işçilerin direnişi daha fazla sahiplendikleri ifade edildi. Bu süreçte “milliyetçi” işçilerin bile kolluk kuvvetleri ile hak alma mücadelesinde karşı karşıya gelerek sermaye devletinin gerçek yüzünü tanıdıkları söylendi. MEHA direnişinin bir diğer özgünlüğünün ise, taşeron bir firmada çalışılmasına rağmen mücadelenin ana firmayı hedef alması olduğu vurgulandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi direnişçi öğrencileri adına söz alan öğrenci ise YTÜ’de yürüttükleri örgütlü mücadeleden dolayı soruşturma terörüne ve cezalara maruz kaldıklarını ancak bu saldırılara karşı okul önünde direniş başlatarak saldırılara yanıt verdiklerini ifade etti .

Direnişçi UPS işçileri, sendikal örgütlenme ve direniş üzerine yaptıkları anlatımlar esnasında soru-cevap biçiminde bir diyalog ile süreçlerini tüm yönleriyle anlattılar. UPS işçileri, direnişten çok şey öğrendiklerini ifade ettiler. Önümüzdeki dönemde direnişle ilgili olarak neler yapacaklarına dair bilgilendirmede bulunan UPS direnişçileri, bu mücadelenin zorluklarının farkında olduklarını ancak her şeye rağmen UPS’ye TÜMTİS’i sokana kadar mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade ettiler.

Soru-cevaplarla zenginleşen söyleşi BDSP sözcüsünün yaptığı konuşmayla son erdi. Konuşmada fiili-meşru mücadele hattının önemi vurgulandı, mücadelelerin işçi ve emekçilere mal edilmesi için merkezi eylemlerin önemli olduğu ifade edilerek mücadelelerin ortaklaştırılmasının hem direnişlerin başarısı hem de sınıfın uzun vadeli mücadelesi bakımından önemine vurgu yapıldı.

Konuşmaların ardından bir işçi kısa bir müzik dinletisi sundu. Yaklaşık 3 saat süren söyleşi hep beraber söylenen türkülerle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 



İzmir’de sınıf çalışmalarından...

Sınıf devrimcileri İzmir’de sermayenin saldırılarına karşı emekçilere mücadele çağrısı yapıyor. Direnişçi işçilerle dayanışmayı büyütmek için faaliyetlerini sürdüren sınıf devrimcileri metal TİS görüşmeleri öncesinde çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

Çiğli İşçi Bülteni işçi ve emekçilerle buluşuyor

Çiğli İşçi Bülteni’nin yeni sayısı İzmir’de Organize Sanayi işçileriyle buluşmaya devam ediyor.

Organize girişinde ve sanayi içerisindeki fabrikalarda işçilere dağıtılan bültenlerle işçi ve emekçiler mücadeleye çağrıldı. Kimi yerlerde sendikalaşmanın önemi üzerinde durulurken kimi yerlerde de metaldeki TİS süreci anlatıldı.

Bülten, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ZF’de, herhangi bir sendikanın örgütlü olmadığı tekstil fabrikası Freshtex’te, geçmişte bir sendikal deneyim yaşayan fakat patronun baskıları sonucu yenilgiyle sonuçlanan EGE Yıldız’da işçilerle yapılan birebir sohbetlerle dağıtıldı. Kipa ve UPS işçilerinin sendikal mücadelesine destek çağrısı ile dağıtılan bülten işçiler tarafından ilgiyle karşılandı.


TİS bildirileri fabrikalara ulaşıyor

Metal İşçileri Birliği’nin TİS süreci için işçileri talepleri doğrultusunda örgütlenmeye çağıran bildirileri metal fabrikalarına dağıtılıyor. BMİS’in örgütlü bulunduğu ZF’ye dağıtılan bildiriler MESS kapsamında bulunan ve Türk Metal’de örgütlü Cevher Döküm işçilerine ulaştırıldı. Dağıtımın sonuna doğru fabrikadan çıkan temsilci, bildirilerin dağıtılmamasını istedi. Temsilciye özel olarak onunla da görüşmek istediğini ifade eden Metal İşçileri Birliği, temsilcinin görüşmeyi reddetmesi üzerine dağıtımına devam etti. Bildiriler Cevher Döküm işçilerinin ilgisini çekti.

Kızıl Bayrak / İzmir



 

GOP’ta çok yönlü sınıf faaliyeti

Gaziosmanpaşa BDSP bölgedeki devrimci sınıf faaliyetini çok yönlü araçları kullanarak sürdürüyor.

Direnişteki UPS işçileriyle dayanışma amacıyla çıkarılan BDSP afişlerini, direnişçi işçilerin yoğun olarak oturduğu Gazi Mahallesi ve Alibeyköy’de yaygın olarak yapan BDSP’liler, afiş çalışması sırasında emekçilerle UPS direnişi üzerine sohbetler gerçekleştirdiler. Faaliyete ilgi gösteren emekçiler UPS direnişiyle ilgili bilgi almak için sorular sordular. Yapılan sohbetlerde UPS işçilerinin neden direnişte oldukları ve kararlı mücadeleleri anlatıldı.

GOP İşçi Bülteni’nin temmuz sayısını Elmabahçesi, Sultançiftliği ve Topçular civarındaki birçok fabrikaya ulaştıran sınıf devrimcileri, kapak sayfasında tekstil işçilerine birlik olma çağrısı yapılan bültenin tekstil işçileri tarafından yoğun ilgiyle karşılandığını gördüler. Kürt sorununu işleyen bülten yazısının Kürt gençleri tarafından ilgiye konu olduğu faaliyet sırasında UPS direnişi de anlatıldı.