03 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/46

 Kızıl Bayrak'tan
WikiLeaks ifşaatını emperyalizme sadakat gösterisine dönüştürdüler.
AKP hükümeti ABD emperyalizmine sadakatini ispatlama telaşında!
WikiLeaks belgeleri: Çürüme,
kokuşma ve küstahlığın kanıtları
MESS dayatmalarına Gebze’den kitlesel yanıt
İşçiler 28 Kasım mitingini
değerlendirdi
“Sonuna kadar direneceğiz!”
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Aralık Ayı
CHP’nin “yeni” imajına işçi tokadıı
Akdeniz Çivi işçileri
CHP’yi işgal etti!
Buca Belediyesi’nde
taşeron işçiler direnişte!
KESK’te genel kurullar süreci ve Sosyalist Kamu Emekçileri’nin temel mücadele ilkeleri
Bürokratik çürümeye karşı KESK’e ve değerlerine sahip çıkalım!
İzmir’de coşkulu “Ekim devrimi ve ulusal sorun” paneli..
Ankara’da “Ekim Devrimi ve
Ulusal Sorun” paneli
TEKEL işçilerinin
mücadelesi sürüyor..
BETESAN’da direniş ateşi büyüyor!
Essen’de ırkçı
etkinlik engellendi.
İsviçre'de ırkçı yasa kabul edildi
Kuzey-Güney Kore çatışması
üzerine… - S.Yalçınkaya
25 Kasım’da kadınlar alanlara çıkt
Haydarpaşa Garı yanarken.. N. Asya.
KESK’li tutuklularla dayanışmaya!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Sonuna kadar direneceğiz!”

Birleşik Metal-İş üyesi işyeri temsilcileri ve çeşitli şubelerin yöneticilerinden, Türk Metal’in imzaladığı satış sözleşmesi ve önümüzdeki mücadele süreci üzerine görüşlerini aldık.

Hami Baltacı (Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı): Türk Metal sözleşmeyi imzaladı diye bir açıklama var ama neye imza attı, ne oldu, imzalandı mı, imzalanmadı mı bilinmiyor. Ortada bir tiyatro var. Burada metal işçileri üzerine oynanan bir oyun sözkonusu. Bunu da yine metal işçilerinin mücadelesi bozacaktır. Birleşik Metal olarak uyuşmazlık zaptı tuttuk. Başkanlar Kurulu’nda da uzun uzadıya değerlendirdik. Önümüze görevlerimizi koyduk. Özellikle Ulusal İstihdam Stratejisi’yle ilgili görevler bu görevlerden biridir. Bu paket önümüze geldiğinde çalışma yaşamının altına bomba konmuş olacak. Bu oynanan oyunu yine metal emekçilerinin mücadelesi bozacaktır.

Günay Atmaca (Baysan Trafo Kazanları İşyeri Baştemsilcisi / Kocaeli): Türk Metal her zaman aynı şeyi yapıyor. Yaptığı şey bizi şaşırtmadı. MESS hala bizi çağırmadı. Sonuna kadar direneceğiz ve bunu meydanlarda göstereceğiz. Sarı sendikadaki arkadaşlarıma, herkese sesleniyorum. Meydanlar bizim, kimseye bırakmayacağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Baysan Trafo çalışanlarıyla beraber haklı mücadelemizde hep beraber yürüyeceğiz.

 

Yücel Baker (Elkim İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): Türk Metal’in yapısını yıllardan beri biliyoruz. Türk Metal toplu iş sözleşmelerini her zaman bizim mücadele anlayışımıza ters bir şekilde imzalamıştır. Biz onlardan farklı bir sendika olduğumuzu göstermek için sokaklardayız. Hakkımızı korumak için sonuna kadar savunacağız. Elkim işçileri olarak biz tekil bir sözleşme yaptık. Türkiye’nin bugünkü şartlarında yüzde 30 gibi bir zam aldık. Biz bu zammı içerideki işçi arkadaşların birlik, mücadelesi ve beraberliği ile aldık. Birleşik Metal-İş’e üye işçi arkadaşların hepsi bu yürüyüşe destek verecek. Biz de MESS üyesi olmadığımız halde buradayız.


Fikret Kurt (MAS-DAF işçisi / Düzce): Biz de MAS-DAF işçileriyiz. Yarın (pazartesi) törenle işimize başlayacağız. İki-üç ay sonra sözleşme olacak. İşe dönüş kararı verildi, sevindik. Burada yapılan haksızlığı görüyoruz ve arkadaşlarımızın yanındayız.


Ayhan Ekinci (Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı): Türk Metal’in kölelik yasaları maddelerinin altına imza attığını bütün metal işçileri gördü. Metal işçileri bayramdan sonra alacakları bordrolarında bir kuruş zam alamayacaklarını, vergiyle birlikte alınan zammın hepsinin gittiğini gördükten sonra Türk Metal Sendikası’na gerekli tepkiyi koyacaklarını düşünüyoruz. Bursa bölgesinde bütün fabrikalarda bir kaynama var. Bu kaynamayı metal işçileri bu taşeron sendikadan istifa ederek göstereceklerdir.


Erdal Çetin (Akkardan İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): Türk Metal ücretler dışında diğer dayatmaların geri çekildiğini söylüyor, ama buna inanmıyorum. İmzalamış olsa bütün maddeleri açıklardı. Sadece ücretleri açıkladı. Gerisi muamma. Biz Birleşik Metal-İş olarak dik durmak için bu yürüyüşü yapıyoruz. Bütün işçi arkadaşlarıma da şunu söylüyorum. Hepsinin böyle mitinglere katılmasını istiyorum.

Bayram İmamoğlu (Areva İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): Türk Metal’in attığı imza bizi ilgilendirmiyor. Bizim fabrikalarımızda Birleşik Metal Sendikası var. Biz sonuna kadar devam edeceğiz. Grevi de göze aldık. Taslağımızın da arkasındayız. Tabiki greve çıkıldığında o taslağın yerine yeni bir taslak hazırlanır. Areva işçisi olarak biz kararlıyız. Ama TİS Komisyonu’ndan çıkacak karara da saygılıyız.


Kadir Gedik (Arfesan İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): MESS’le yapılan Grup TİS sürecinde Türk Metal her zamanki gibi efendilerinin hizmetinde. İşçileri satarak toplu sözleşmeye imza attı. Birleşik Metal olarak, bütün işçiler olarak sokaklardayız. Hakkımızı aramak için buradayız. Bunun için bu mücadeleyi veriyoruz. Taslağımızın arkasındayız. Yaşasın Birleşik Metal-İş!


Satı Yalçın (Çayırova Boru İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): Taslağımızın arkasında sonuna kadar devam edeceğiz. Bu süreç içerisinde eylemlerimiz aynı şekilde sürecek. Bunun dışında sendikanın almış olduğu kararlara uyacağız.

Metin Solmaz (Makine Takım İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): Kuralsız çalışmaya, esnek çalışmaya, denkleştirmeye kırmızı çizgi diyoruz ve buna karşıyız. Bunun için de burada miting düzenliyoruz. Olabildiğince metal işçileri buraya katıldı. Sadece Birleşik Metal-İş’in değil, Türk Metal’in tabanındaki insanların da buraya katıldığına inanıyoruz. Biz bir kıvılcım, bir saman alevi yaktık, gerisini artık metal işçileri halledecektir. Taslağımızın arkasındayız. Olabildiğince ve yüreğimizle bunu götürmeye çalışıyoruz.

Ferdi Bayram (SCM İşyeri Baştemsilcisi / Bursa): Türk Metal’in bu sözleşmeyi arefe günü imzalayacağını çocuklar bile biliyordu. Mücadeleden bahsetti, bahsetti yine de imzaladı. Biz bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapıp, Türk Metal’in de örgütlü olduğu yerleri ayaklandırıp güzel bir sözleşmeye imza atmalıyız ya da greve çıkmalıyız. Bunun başka alternatifi yok. Sonuna kadar taslağımızın arkasındayız. Çünkü o taslağı sendika hazırlamadı, biz işçiler hazırladık. Biz hazırladığımız için sonuna kadar arkasında duruyoruz. Tabiki ücret dışında bazı kırmızı çizgilerimiz var. Onlar geçtiği taktirde kesinlikle grev. Ücret konusuna gelince biz işyerinde taban ücreti olarak 4,35’i istiyoruz. 4,35 kesinlikle geçecek bunun alternatifi yok. Geçmezse biz kendi açımızdan grev diyoruz. Birleşik Metal’de genel merkez ve temsilcilerin kullandığı oy doğrultusunda toplu sözleşme imzalanıyor. Çoğunluk çıktığı taktirde otomatik olarak greve çıkılacak. Bu süreçte arkadaşlarımızın katılımı tam. Arkadaşlarımız davalarına sahip çıkıyorlar. Gidişat nereye götürürse götürsün farketmez. Sonuç, işlerinden olmak bile olsa arkadaşlarımız sonuna kadar mücadele edecekler.

Kızıl Bayrak / Gebze