10 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/47

 Kızıl Bayrak'tan
Haklarımız ve geleceğimiz için
örgütlü mücadeleye!
AKP hükümeti ırkçı-siyonist rejimle arayı düzeltiyor
Sermaye partileri kokuşmuş düzeni aklama derdinde!
Genç-Sen polis terörüne eylemlerle yanıt verdi
Düzen partilerine söz yok!
Polis terörüne tepkiler
Cüret ve kararlılıkla öne çıkamayanlar
ihanete ortak olurlar!
Şimdi cüret ve kararlılıkla öne çıkama zamanı!
Metalde mücadele sürüyor...
Akdeniz Çivi
işçisinden mektup
“Yeni asgari ücret yasası tasarısı geri çekilsin!”
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye!
Gericiliğin ağırlığı ve devrimci çıkış yolu
BETESAN’da direniş kazandı!
Buca direnişi dayanışmayla büyüyor
TEKEL işçileri 18 Aralık’ta Ankara'da
Evrensel Gazatesi kimin yanında? - Ç. İnci
KESK üyesi mücadele arkadaşlarımıza açık çağrımızdır
İrlanda krizi ve AB’nin
yeniden yapılanma süreci
Emperyalistlerin WikiLeaks korkusu
Şerzan Kurt davası
Eskişehir’de görüldü
Erdal Eren’den Alaattin Karadağ’a devrim bayrağı ellerimizde!
YTÜ’de imzalar verildi.
İşkence davasında ilk duruşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BETESAN’da direniş kazandı!

BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’ın 2 Aralık günü Kartal 3. İş Mahkemesi’nde görülen işe iade davasında mahkeme heyeti, Kızılaslan’ın işe iadesine karar verdi. Duruşma için adliye önünde toplanan arkadaşları ve dostları da Kızılaslan’ı yalnız bırakmadı. Basın açıklamasına TEKEL işçilerinin yanısıra İleri Elektronik fabrikasında direnen işçiler, ÇHD ve UİD-DER de destek verdi. Sanatçı Pınar Sağ ise gönderdiği mesajla Kızılaslan’a desteğini ifade etti.

Adliye önünde eylem

Dava başlamadan önce Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada BETESAN patronunun işten atma saldırısına karşı direnen Zeynel Kızılaslan’ın mücadele kararlılığı dile getirilerek, bugünkü duruşmanın bu mücadelenin bir parçası olduğu ifade edildi.

Basın açıklamasından sonra TEKEL işçileri adına Metin Arslan ve İleri Elektronik işçisi Saim Karaçay birer konuşma yaparak Kızılaslan’a destek verdiklerini belirttiler.

Duruşmada Kızılaslan’ı ÇHD’li 3 avukat temsil ederken patron avukatı da duruşmada hazır bulundu. Patron avukatı söz alarak Kızılaslan’ın “BETESAN işçisi olmadığı” iddiasını ileri sürerken, Kızılaslan’ın avukatları bu komik iddiayı sigorta kayıtlarını göstererek çürüttüler. Mahkeme heyeti, duruşmayı sonuçlandırarak işe iade kararı verdi.

Dışarıda sloganlar eşliğinde süren bekleyiş sırasında şair Rahime Henden de şiirleriyle kitleye destek verdi.

TİB-DER’den açıklama

Duruşmanın ardından adliye binası önünde bilgilendirmede bulunan Kızılaslan’ın avukatı Zeycan Balcı Şimşek, “Zeynel Kızılaslan direne direne kazandı!” diye konuştu. Kızılaslan ise konuşmasında işe alınana kadar direnişinin süreceğini vurguladı.

Mahkemenin ardından yazılı açıklama yapan TİB-DER, BETESAN direnişinin haklılığı ve meşruluğunun, hukuksal alanda da kendini gösterdiğini dile getirdi. Hukuksal alanda elde edilen bu zaferin, fiili meşru mücadelenin ürünü olduğunu hatırlatan dernek, kamuoyu desteğine vurgu yaptı. Direniş sürecinde Kızılaslan’ın yanında olan tüm kurum ve kişilere desteklerinden dolayı teşekkür edildi.

Direniş çadırı kaldırıldı

Zeynel Kızılaslan, kazanımla sonuçlanan direnişini 6 Aralık günü, direnişi boyunca yanında olan direnişçi işçiler ile ilerici ve devrimci kurumların da katılımıyla kutladı. TİB-DER tarafından Tuzla Gemi Tersanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını okuyan TİB–DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu, direnişin gücü ve etki alanının kazanımın yolunu açtığını dile getirdi. Nihadioğlu, böylelikle patron yanlısı yasalarca da direnişin haklılığının ispatlandığını ifade etti.

Açıklamada, DESA işçisi Emine Arslan, tersane işçisi Levent Akhan, Entes işçisi Gülistan Kobatan, TÜBİTAK işçisi Aynur Çamalan, Paşabahçe işçisi Türkan Albayrak’ın tekil direnişlerle elde ettikleri zaferlere BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’ınkinin de eklendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca örgütlü işçilerin yenilmeyeceği vurgusu yapılarak tersane işçilerine TİB-DER’de örgütlenme çağrısı yapıldı.

“Mücadelemiz burada bitmeyecek!”

Açıklamanın ardından BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan söz aldı. Kızılaslan konuşmasında şunları ifade etti: “Davanın bu kadar kısa sürede kazanımla sonuçlanması, direnişin gücünün ürünüdür. Direnişime destek verenlere teşekkür ederim. Mücadelemiz burada bitmeyecek. Bütün tersanelerde insanca yaşam ve çalışma koşulları uygulanana kadar devam edecek. BETESAN’da kazandık, her yerde kazanacağız!”

İleri Elektrokimya direnişçisi Saim Karaçay şunları söyledi: “Bizler işçi arkadaşlarımızdan aldığımız direniş geleneği ve dayanışma ruhunu her zaman yaşatmalıyız. O yüzden BETESAN direnişinde Zeynel Kızılaslan’ın yanındaydık. Direnen diğer tüm işçi arkadaşlarımızın da yanında olacağız.

Karaçay’dan sonra (+) İvme dergisi adına kısa bir konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada “Mimar ve mühendisler olarak halkın mücadelesinin yanındayız. Dün Türkan Albayrak’ın yanındaydık. Türkan Albayrak direnişini zaferle sonuçlandırdı. Bugün Zeynel Kızılaslan da zafer elde etmiştir. Biz de onun ve onun gibilerinin yanındayız” denildi.

YTÜ direnişçisi Dilbirin Acar ise üniversitelerde yaşanan sorunlarla, tersanelerde yaşanan sorunların aynı olduğunu, dolayısıyla mücadelede yan yana olmak gerektiğini vurguladı. İnşaatlarda, tersanelerde işçileri öldürenlerin, üniversitelerde öğrencilere paralı eğitim, soruşturma ve cezaları dayattığını söyledi.

YTÜ direnişçisinin ardından BDSP adına yapılan konuşmada ise “114 gün önce sermayenin saldırılarına karşı BETESAN’dan yükselen direniş bayrağı kazanımla sonuçlanmıştır. Tersanelerde ve her yerde ücretli kölelik düzeni yok olana kadar mücadele sürecektir” denildi.

Konuşmaların ardından TİB-DER adına destekçilere teşekkür edildi. BETESAN patronu ve onun gibi asalaklara karşı mücadelenin sürdürüleceği vurgusu yapıldı. Açıklamada ayrıca direnişte olan İleri Elektrokimya işçileri, YTÜ direnişçisi, TEKEL işçileri, UPS işçileriyle eylemli sınıf dayanışmasının yükseltilmesi için kamuoyuna çağrı yapıldı.

Eyleme BDSP, Ekim Gençliği, (+) İvme dergisi UİD-DER, İleri Elektrokimya işçileri, YTÜ direnişçisi Dilbirin Acar katıldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla



BETESAN’da kazandık,
her yerde kazanacağız!

Yıllardır Tuzla tersaneler cehenneminde insanca yaşam ve çalışma koşulları mücadelesinde sayısız direnişe ve kazanıma imza atmış olan derneğimiz bir kazanıma daha imza atmıştır. 11 Ağustos tarihinden itibaren işten atma saldırısı karşısında “tek kişilik” çadır kurarak direniş başlatan BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’ın direnişi kazanımla sonuçlanmış bulunuyor. 

BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’ın 2 Aralık günü görülen işe iade davası, işe iade kararıyla sonuçlandı. Kartal 3. İş Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında mahkeme heyeti, Zeynel Kızılaslan’ın talebini kabul ederek işe iadesine karar verdi.

BETESAN direnişi cehennem koşullarında çalışan binlerce tersane işçisine ve tüm işçi sınıfına zaferi armağan ederek bitti. DESA işçisi Emine Arslan, tersane işçisi Levent Akhan, Entes işçisi Gülistan Kobatan, TÜBİTAK işçisi Aynur Çamalan, Paşabahçe işçisi Türkan Albayrak gibi tekil direnişlerle elde edilen zaferlere BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan da eklenmiştir. İşçi sınıfına ve özelde tersane işçisine dönük yaygın yıkım saldırılarının olduğu bir dönemde ortaya çıkan BETESAN direnişi işçi sınıfına yol gösteriyor.

Kazanım tüm işçi sınıfınındır. Sınırlı da olsa gerçekleşen dayanışma sayesinde bu direniş hep birlikte kazanılmıştır. Davanın kısa sürede kazanımla sonuçlanması fiili meşru mücadelenin ürünü olduğu gibi, BETESAN direnişinin kendi içinde taşıdığı gücü de göstermektedir. Direniş kazanımla sonuçlandığı için, çadırımızı kaldırıyoruz. 6 Aralık Pazartesi günü saat 13:00’te Tuzla Gemi tersanesi önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklamasının ardından direnişi bitiriyoruz.  Tüm ilerici ve devrimci kamuoyunu basın açıklamasına katılmaya çağırıyoruz. Tuzla tersaneler cehenneminde insanca yaşam ve çalışma koşulları yaratma mücadelemiz tüm kararlılığıyla sürecektir. BETESAN direnişinde maddi-manevi bizi destekleyen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Tersanelerdeki vahşi sömürü koşullarına karşı sürdürdüğümüz mücadelede daha etkin bir dayanışma ruhunun oluşturulması temennisiyle...

Yaşasın sınıf dayanışması!

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB–DER)

04.12.2010