31 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/50

 Kızıl Bayrak'tan
2011 mücadele ve örgütlenmede
sıçrama yılı olmalıdır!
Amerikancı rejim siyonist İsrail’le arayı düzeltme telaşında
Torba yasasına karşı mücadele, engeller ve görevler
Mücadele fabrikalar düzeyinde sürecek!
Kampanya çalışmalarından..
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ocak Ayı
Toplantısı Sonuçları
Metal işçisinin öfkesinden kurtulamayacaksınız!
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
Buca direnişinde kritik aşama
2011 sınıf mücadelesinin
yükseltildiği bir yıl olmalıdır!.
Kriz derinleşirken sosyal mücadele büyüdü
2011 Sokağın, kavganın,
barikatın yılı
olacak! - Volkan Yaraşır
KESK’te genel kurullar
Sa-ba işçisi hakları ve
onuru için direniyor!
BERİCAP işçisi
örgütlülüğüne sahip çıktı
Üniversitelerden.
Ankara’da 15. yıl etkinliği
Maraş katliamı lanetlendi!
İsrail’in “dökme kurşun” vahşeti 2. yılında
Ölüm dalga dalga
hayatı kuşatıyor!.
“Kayıpların sorumlusu devlettir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler ‘torba yasa’ya karşı eylemde

Torba yasanın en büyük darbeyi vurduğu kesimlerden olan belediye işçileri eylemlerini sürdürüyorlar. Diğer yandan 4 Ocak günü başkanlar kurulunu toplayacak olan Türk-İş, Ankara’da gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla ‘torba yasa’ya karşı ilk tepkisini verdi.


Türk-İş’ten ‘torba yasa’ açıklaması

Suskunluk fesadı içinde olan Türk-İş 24 Aralık günü Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya bağlı sendikaların yöneticileri ve işçiler katıldı.

Hükümete, tasarının meclis gündemine getiriliş biçiminin “sosyal diyalog kültürüyle bağdaşmaması” nedeniyle sitem eden Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bu durumun kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Türk-İş’in torba yasaya ilişkin itirazlarını dört başlık altında açıklayan Kumlu, tasarıyla ortaya çıkacak esneklik ve güvencesiz çalışma uygulamalarına dikkat çekti.

Türk-İş’in ‘torba yasa’ gündemiyle ilgili izleyeceği “mücadele hattı” 4 Ocak 2011 tarihinde yapılacak Başkanları Kurulu toplantısında belirlenecek.


Belediye işçileri eylemde

Torba yasanın en büyük darbeyi vurduğu kesimlerden olan belediye işçileri eylemlerini sürdürüyorlar.

Belediye-İş Ordu Şubesi tarafından gerçekleştirilen eylemde işçiler torba yasaya tepkilerini gösterdiler. Sendika binasından PTT binasına yürüyen 500 işçi sloganlar attı.

Açıklamayı okuyan Şube Başkanı Selim Yöndem, “Ordu Belediyesi’nde norm kadroya göre 218 işçi fazlalığı olduğunu belirtiyorlar. O zaman neden soruyoruz. Fazlalık varsa neden 400 taşeron işçi çalıştırıyorsunuz? Bu mantık işçileri köleleştirmektir” dedi.

Basın açıklamasının ardından işçiler Başbakana, İçişleri Bakanına ve Çalıreşma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na mektup gönderek yasanın geri çekilmesini istediler.

Belediye-İş Antalya Şubesi’ne üye işçiler Güllük Postanesi önünde toplandılar. Burada atılan sloganlarla mücadele kararlılığı belirtildikten sonra basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Murat Barış, bu yasayla onbinlerce belediye işçisinin geleceğinin torbaya sığdırılmaya çalışıldığını ifade etti. Bu tasarının derhal geri çekilmesini istedi.

 



Genel-İş ülke çapında eylemdeydi

Sinop

Genel-İş üyeleri Sinop’ta eylemdeydi. 21 Aralık günü yapılan eylem Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirildi. Eyleme KESK üyeleri başta olmak üzere birçok kurum temsilcisi de katılarak destek verdi. Eylemin ardından yasanın geri çekilmesiyle ilgili dilekçeler postalandı.


Şarköy

Tekirdağ’da Şarköy Belediyesi’nde çalışan işçiler de eylemdeydi. Genel-İş üyesi işçiler PTT binası önünde toplanarak ilgili makamlara dilekçe gönderdiler. Sendika adına konuşan Erdem Katarcı burada yaptığı açıklamada hükümetin belediye işçilerini tasfiye etmek istediğini ifade ederek, mücadelede kararlı olduklarını belirtti.


Diyarbakır

Genel-İş Diyarbakır Şubesi’ne üye işçiler Kayapınar Postanesi önünde toplanarak kendilerine dayatılan güvencesiz çalışmayı kabul etmeyeceklerini duyurdular. Haklarının tırpanlanmasına karşı duracaklarını belirten işçiler adına basın açıklamasını Diyarbakır Şube Başkanı Salih Doğrul yaptı.


Kurtalan

Genel-İş Siirt-Mardin Şubesi’ne bağlı Kurtalan Belediyesi’nde çalışan işçiler de Kurtalan Postanesi’nde toplandılar. Yapılan basın açıklamasıyla torba yasanın geri çekilmesi istenirken açıklamadan sonra hep birlikte postaneye girilerek yasanın geri çekilmesi yönündeki dilekçeler postalandı.


Yüksekova

Genel-İş Van Şubesi’ne bağlı Yüksekova Temsilciliği de Yüksekova Belediyesi önünde biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Belediye Başkanvekili Av. Erdal Aydın ile KESK üyelerinin de destek verdiği basın açıklamasını Sıddık Karagöz okudu.


Yol-İş üyeleri ‘hayır’ dedi

Torba yasa karayolları ve il özel idarelerinde çalışan onbinlerce işçiyi vurduğu için bu işyerlerinde örgütlü bulunan Yol-İş Sendikası bir dizi eylem gerçekleştirdi.

Hatay’da Yol-İş üyesi işçiler torba yasaya karşı eylem yaptı. İl Özel İdare Müdürlüğü önünde yapılan eylemde Şube Başkanı Mustafa Barutçu, tasarının içeriğine dair bilgi verdi.


Mersin

Yol-İş üyeleri Mersin’de iş bırakarak torba yasaya tepkilerini gösterdiler. Mersin İl Özel İdare bünyesinde çalışan 470 işçinin katıldığı iş bırakma eylemi 1 saat sürdü.


Gaziantep

Gaziantep’te AKP İl Başkanlığı önünde toplanan Yol-İş üyeleri yaptıkları basın açıklamasıyla torba yasayı protesto ettiler.


Karaman

Yol-İş Konya 2 Nolu Şube, Karaman İl Özel İdaresi yemekhanesinde işçilerle bir toplantı gerçekleştirerek yasa üzerine bilgilendirmede bulundu.

Gümüşhane, Burdur, Karabük, Zonguldak, Kastamonu ve daha birçok Yol-İş Şubesi de basın açıklamaları yaparak torba yasaya karşı tepkilerini dile getirdi.



 

İşçiler Taksim’de torba yasaya karşı yürüdü...

“Türk-İş uyuma harekete geç!”

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, ‘torba yasa’ya karşı 26 Aralık günü Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylem sendikaların ve destekçi kurumların Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelmesiyle başladı. Eyleme ağırlıklı katılım Belediye-İş, Harb-İş, Tez Koop-İş ve Petrol-İş sendikalarından sağlandı. Tez Koop-İş, Petrol-İş ve Deri-İş sendika şapkalarıyla eylemde yerini aldı.

Ellerinde torbalarla yürüyen işçilerin bir kısmının torbaları kafalarına geçirerek yasayı protesto etmesi çevredekilerin dikkatini çekti.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendikaların toplam örgütlülüğü düşünüldüğünde, eyleme katılım oldukça sınırlıydı. Eylem 450 civarında katılımcıyla gerçekleşti.

Eyleme Türk-İş bünyesindeki sendikalar tarafından yürütülen işçi direnişlerinden herhangi bir katılım sağlanmadı. UPS direnişçileri, Petrol-İş ile birlikte Gebze’de direnişte olan BERICAP ve Tuzla’da direnişte olan Sa-ba işçileri de eylemde yer almadı. BDSP ise yürüyüşe flamalarla katıldı.

İstiklal Caddesi boyunca yürüyen işçiler, sloganlarla taleplerini dile getirdiler. Zaman zaman duraksayarak yürüyüş süresini uzattılar. BDSP’lilerin öne çıkardığı “Genel grev genel direniş!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!” sloganları da işçilerin büyük kısmı tarafından atıldı.

Galatasaray Meydanı’na gelindiğinde basın açıklamasını Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm gerçekleştirdi. Gülüm açıklamadan önce yaptığı konuşmada, mücadelenin daha ileriye taşınması gerektiğini vurgulayarak, bugüne kadar yapılmış eylemlerin zayıf olduğunu belirtti. Birleşik bir mücadele örülmesi gerektiğini dile getirip Türk-İş’e seslendi, eylemlerin kitleselleşmesi gerektiğini söyledi. Basın açıklaması sırasında işçiler sık sık “Türk-İş uyuma harekete geç!” sloganını attılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul