31 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/50

 Kızıl Bayrak'tan
2011 mücadele ve örgütlenmede
sıçrama yılı olmalıdır!
Amerikancı rejim siyonist İsrail’le arayı düzeltme telaşında
Torba yasasına karşı mücadele, engeller ve görevler
Mücadele fabrikalar düzeyinde sürecek!
Kampanya çalışmalarından..
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ocak Ayı
Toplantısı Sonuçları
Metal işçisinin öfkesinden kurtulamayacaksınız!
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
Buca direnişinde kritik aşama
2011 sınıf mücadelesinin
yükseltildiği bir yıl olmalıdır!.
Kriz derinleşirken sosyal mücadele büyüdü
2011 Sokağın, kavganın,
barikatın yılı
olacak! - Volkan Yaraşır
KESK’te genel kurullar
Sa-ba işçisi hakları ve
onuru için direniyor!
BERİCAP işçisi
örgütlülüğüne sahip çıktı
Üniversitelerden.
Ankara’da 15. yıl etkinliği
Maraş katliamı lanetlendi!
İsrail’in “dökme kurşun” vahşeti 2. yılında
Ölüm dalga dalga
hayatı kuşatıyor!.
“Kayıpların sorumlusu devlettir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerden...

Üniversitelerde ÖGB terörü

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün baskıcı ve antidemokratik uygulamalarından biri daha 22 Aralık günü yaşandı. Genç-Sen’lilere afişleri kaldırmaları için sözlü uyarıda bulunan ÖGB’ler, afişleri kaldırmayan öğrencilere saldırdı. Genç-Sen üyelerinin sürüklenerek dışarı çıkarılmaya çalışıldığını duyan devrimci-demokrat öğrenciler saldırının yaşandığı Eğitim Fakültesi’ne gelerek saldırıyı protesto etti.

23 Aralık günü, ÖGB terörünün yaşandığı yerde toplanan Genç-Sen’liler kitlesel bir biçimde Eğitim Fakültesi’ne girerek saldırıyı bir kez daha protesto ettiler. Kantinde ve ara katlarda sloganlar bir kez daha güçlü bir biçimde atıldı.

Eğitim Fakültesi öğrencileri ise yapılan konuşmalara ve atılan sloganlara alkışlarla destek verdiler. “İşte ileri demokrasi saldırısı / Rektör saldırılarının hesabını verecek / Genç-Sen” pankartını açarak rektörlüğe doğru yürüyüşe geçtiler. Burada yapılan açıklamada, rektörlüğün saldırılarına dikkat çekildi.

Görüşmenin ardından yapılan bilgilendirmede, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Mandal’ın, üniversite içerisinde yapılacak çalışmalara müdahale etmeyeceğini belirterek “öğrencileri taciz eden güvenliklerin belirleneceğini ve böyle bir şeyin bir daha yaşanmayacağı”nı söylediği aktarıldı. Mandal, üniversitede polis ve özel güvenliğin saldırmayacağının teminatını verdi. Ayrıca öğrencilerin ifade özgürlüklerini kullanarak, afişlerini asabileceklerini, bildiri ve gazetelerini dağıtabileceklerini belirtti. Mandal, öğrencilerin stant açmak ve toplantı yapmak gibi taleplerinin de kabul edildiğini ifade etti.


Gölbaşı’nda ÖGB terörü

23 Aralık günü Ankara Üniversitesi’nin Gölbaşı’ndaki Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda özel güvenlik terörü yaşandı.

Özgür Gölbaşı İnisiyatifi’nin Avrupa’daki gençlik hareketini öğrencilere anlatmak için açtığı stant özel güvenlikler tarafından kaldırılmak istendi. Öğrencilerin kararlı tutumu karşısında geri adım atan ÖGB’ler Ekim Gençliği okurlarının gerçekleştirdiği bildiri dağıtımına engel olmak istedi.

ÖGB’nin müdahalesine karşı teşhir konuşmaları yapmaya başlayan Ekim Gençliği okurunun üzerine saldıran yaklaşık 10 kişilik özel güvenlik grubunun bu saldırısı karşısında olaya müdahale eden diğer öğrenciler ÖGB’lere engel oldu. Okul içerisinde yapılan teşhir konuşmaları sırasında “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “ÖGB defol üniversiteler bizimdir!” sloganları atıldı.


Beytepe’de “Özgürlük Günleri”

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’de Özgür Beytepe İnisiyatifi (Ekim Gençliği, Tüm-İGD, YDG, SGD, HÜÖD, DPG ) tarafından örgütlenen Özgürlük Günleri gerçekleştirildi.

22 Aralık Çarşamba günü Edebiyat Fakültesi’nden kütüphane önüne özgürlük koşusu yapıldı. Ardından yemekhane önünde bir program yapıldı.

23 Aralık Perşembe günü “Üniversiteler ve Özgürlükler” konulu panel Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Panele Eğitim Sen’li akademisyenlerle birlikte 60 kişi katıldı.


SAÜ öğrencileri eylemde

Sakarya Üniversitesi öğrencileri yaptıkları eylemle ulaşım, sağlık ve yemekhane ile yaşadıkları sorunları protesto ettiler. SÜ Öğrenci Hakları Platformu’nda bir araya gelen öğrenciler, talepleriyle ilgili topladıkları 10 bin imzayı rektörlüğe vermek üzere bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Öğrenciler yürüyüş için Esentepe Kampüsü’ndeki kafetarya önünde toplandılar. Yaklaşık 500 öğrencinin katıldığı eylemde rektörlük önünde basın açıklaması yapıldı.

Sağlık, yemekhane ve ulaşım konusundaki sorunlar çerçevesinde başlatılan imza kampanyası sonucunda toplanan imzaları rektörlüğe vermek amacında olduklarını söyleyen öğrenciler, 5 gün içerisinde 10 bin imza topladıklarını belittiler. İmzaların verilmesiyle eylem sona erdi.


Trakya Üniversitesi’nde yemekhane eylemi

Trakya Üniversitesi’nde uzun zamandır yakıcılığını koruyan yemekhane sorunu için başlatılan kampanya 27 Aralık günü üniversite içerisinde gerçekleştirilen basın açıklaması ile duyuruldu.

Basın açıklamasından önce devrimci ve ilerici öğrenciler yemekhanenin içine girerek ajitasyon konuşmaları gerçekleştirdiler. Öğrencilerin dikkatlerini çekmek için masalara vurarak yemekhanelerin mevcut durumunu teşhir ettiler. “Toplu bir şekilde, bu yemekleri yemeyeceğiz” diyen öğrenciler alkışlarla yemekhaneden ayrılarak dışarıda basın açıklamasına geçtiler.

DİSK Trakya Bölge Temsilciği, Yapı Yol-Sen Edirne İl Temsilciliği, Eğitim Sen Edirne Şubesi ve SES Edirne Şubesi’nin de destek verdiğini belirttiği basın açıklaması, koşullar düzeltilip ücretsiz, kaliteli, sağlıklı yemek hakkı kazanılana kadar mücadelenin devam edeceği vurgulanarak sonlandırıldı.

Yemekhane eylemi 2. gününde de devam etti.

Ekim Gençliği / Ankara – Eskişehir - Edirne




Üniversitede sıkıyönetim!

YÖK düzeninin F tipi üniversitelerine yaraşır bir uygulama daha İstanbul Üniversitesi’nden geldi. Yasakçı, anti-demokratik uygulamalarıyla, soruşturma ve ceza terörüyle üniversiteler açık hava hapishanelerini aratmazken, polise verilen özel yetkilerle bu yönde bir adım daha atıldı.

Polis ve özel güvenlik birimleri eliyle baskıcı uygulamaların olağan hale geldiği İstanbul Üniversitesi’nde, savcılığa başvuran rektörlük polisin fiilen hayata geçirdiği saldırıların yasal kılıfını da hazırladı. Bu yeni ‘sıkıyönetim uygulaması’na göre polis üniversitenin Fatih sınırları içerisinde bulunan tüm fakülte, yüksekokul ve idari binalarının girişinde ve çevrelerinde, rektörlük talep ettiğinde de bina içlerinde arama yapabilecek.

Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talep ettiği İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına göre 1 Aralık 2010-30 Kasım 2011’e kadar 1 yıl süreyle kişilerin, çanta, paket, poşet, araç ve özel kâğıtları aranabilecek.

Her türlü anti-demokratik uygulamaya ev sahipliği yapan İÜ’nün bu olanağı büyük bir pervasızlıkla kullanacağı da aşikar. Öğrenciler üzerindeki devlet terörü eksik olmazken gençliğin gelecek mücadelesinin önü böylesi faşizan uygulamalarla alınmaya çalışılacak.

Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Eren Can, 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti. Can, kararla öğrencilere gözdağı verilmek istendiğini belirterek kararın hukuka aykırı olduğunu da dile getirdi. “Bu karar üniversite özerkliğinden özel hayata kadar pek çok şeye aykırı. Ceza hukukuna göre genel nitelikte bir karar alınmaz. Özel bir karar alınabilir. Ancak polis istediği her an arama yapabilecek, bu faşizmde vardır” dedi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 2. sınıf öğrencisi Aylin Kaplan ise “Her gün çantamızı açıp, kimlik gösteriyoruz. Potansiyel suçlu muamelesi kabul edilemez. Bu bir baskıdır” dedi.

Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi yöneticisi ve üniversite çalışanı Ahmet Bekmen ise kararın, üniversitede uzun zamandır uygulanan rejimin resmi hali olduğunu söyledi. Şunları ifade etti: “Karar polis ile ilişkilendiriliyor ama zaten özel güvenlik görevlileri de polis gibi görev yapıyor. Her taraf güvenlik kameralarıyla dolu”


Baskılar protesto edildi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde son süreçte artan soruşturma terörü 23 Aralık günü protesto edildi. KESK Samsun Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamayı SES Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal yaptı.

Kurupelit Kampüsü’nde bulunan Karadeniz Öğrenci Yurdu’nda sivil faşistlerin ilerici ve devrimci öğrencilere yaptığı baskıları protesto etmek ve genel olarak yurtlardaki faşist baskı ve teröre dikkat çekmek için 29 Aralık günü OMÜ öğrencileri tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Fen-Edebiyat Fakültesi önünde yapılan açıklama sloganlarlason buldu.

Ekim Gençliği / Samsun