31 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/50

 Kızıl Bayrak'tan
2011 mücadele ve örgütlenmede
sıçrama yılı olmalıdır!
Amerikancı rejim siyonist İsrail’le arayı düzeltme telaşında
Torba yasasına karşı mücadele, engeller ve görevler
Mücadele fabrikalar düzeyinde sürecek!
Kampanya çalışmalarından..
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ocak Ayı
Toplantısı Sonuçları
Metal işçisinin öfkesinden kurtulamayacaksınız!
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
Buca direnişinde kritik aşama
2011 sınıf mücadelesinin
yükseltildiği bir yıl olmalıdır!.
Kriz derinleşirken sosyal mücadele büyüdü
2011 Sokağın, kavganın,
barikatın yılı
olacak! - Volkan Yaraşır
KESK’te genel kurullar
Sa-ba işçisi hakları ve
onuru için direniyor!
BERİCAP işçisi
örgütlülüğüne sahip çıktı
Üniversitelerden.
Ankara’da 15. yıl etkinliği
Maraş katliamı lanetlendi!
İsrail’in “dökme kurşun” vahşeti 2. yılında
Ölüm dalga dalga
hayatı kuşatıyor!.
“Kayıpların sorumlusu devlettir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da 15. yıl etkinliği

Gençliğin ve devrimin sesi Ekim Gençliği’nin 15. yılı vesilesiyle Ankara’da bir etkinlik gerçekleştirildi. Felsefeciler Derneği’nde yapılan etkinlik saygı duruşuyla başladı.

Açılış konuşmasında, Ekim Gençliği’nin mücadele tarihi ve yarattığı birikim selamlandı. Daha sonra gençlik hareketinin durumu ve Ekim Gençliği’nin misyonunu anlatan bir sunum gerçekleştirildi. Bu sunumda bugün sermaye devletinin gençliğe gelecek ve özgürlük sunamayacağı bunun yanısıra gençliğin gün geçtikçe daha da geleceksizleştirildiği ve bu biçimiyle ortada yakıcı bir gençlik sorununun olduğu belirtildi. Son süreçte gençlik hareketinde ortaya çıkan kıpırdanmaların, saldırılara karşı gençlik kitlelerindeki hoşnutsuzluğun bir dışa vurumu olduğu söylendi. Tüm bu hoşnutsuzluklara rağmen halihazırda gençlik hareketinin parçalı ve dağınık bir tablosu olduğu ve bu tablonun kitlesel bir gençlik hareketi yaratmanın önündeki en büyük engel olduğu vurgulandı. Saldırıların mevcut dağınıklık ile göğüslenemeyeceği ve tek çıkış yolunun birleşik-kitlesel ve militan bir gençlik hareketini yaratmak olduğu dile getirildi. Ekim Gençliği’nin çürümüş kapitalist sistemin karşısına alternatif olarak sosyalist bir işçi-emekçi iktidarını koyduğu belirtildi.

Ekim Gençliği’nin bilimsel sosyalizmin 160 yılı aşan birikiminin bu topraklardaki biricik güvencesi ve Türkiye devrimci hareketinin bugünlere bıraktığı mirasın yarınlara taşıyıcısı olarak mücadelesine devam ettiği söylendi.

Birleşik-kitlesel ve militan bir gençlik hareketi ihtiyacı

Daha sonra ise sermaye sınıfının üniversitelere dönük saldırıları ve birleşik-kitlesel bir gençlik hareketi yaratmanın önemini anlatan bir sunum gerçekleştirildi. Bu sunumda da yeni yayınlanan YÖK genelgesi, son süreçte Dolmabahçe, Cebeci ve ODTÜ gibi eylemliliklerin ortaya çıkardıkları, artan devlet-polis terörü ve soruşturma-ceza saldırılarına değinildi. Sermayenin bütünlüklü olarak saldırdığı ve saldırıları püskürtebilmenin yolunun birleşik-kitlesel ve militan bir gençlik hareketini yaratmaktan geçtiği söylenerek somut olarak bu hareketin nasıl yaratılabileceği geçmiş deneyimlerden örnekler verilerek anlatıldı.

Bu sunumun ardından ise “Nasıl bir üniversite” başlığı tartışıldı. Sosyalizm deneyimlerindeki üniversiteler ve gelecekte yaratılacak olan sosyalist üniversiteleri anlatan bir sunum yapıldı.

Sunumların ardından ise serbest kürsü bölümüne geçildi. Bu bölümde birleşik-kitlesel ve militan bir gençlik hareketini yaratmanın güncel tablodaki karşılığı ve neler yapılması gerektiğine dair canlı tartışmalar yapıldı. Son süreçte yaşanan eylemliliklere dönük müdahalelerde yaşanan eksiklikler ve bundan sonra devrimci müdahalenin daha etkili bir biçimde hayata geçirilmesi ve genç komünistlerin sahiplendikleri önderlik misyonunun gerekleri üzerine tartışmalar yapıldı. Etkinlik Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun dinletisi ile son buldu.



Gençliğe mücadele çağrısı

YTÜ’de 15. yıl çalışması

“Ekim Gençliği 15. yılında” başlığı taşıyan güncel broşürü YTÜ’deki üniversitelilere ulaştırıldı. Gençlik, özgürlük ve gelecek taleplerine sahip çıkmaya, sosyalizm mücadelesine omuz vermeye çağrıldı.

Üniversite öğrencilerine dönük polis ve devlet terörünü teşhir eden, gençliğin özgürlük ve gelecek taleplerinin yer aldığı broşürler de üniversite içerisinde ve kapı önündeki direniş alanında yaygın dağıtıma konu edildi. Dağıtım sırasında gerçekleştirilen sohbetlerde geleceksizlik dayatması karşısında gençliğin tepkisinden duyulan korkuya değinildi. Gençliği “kadrolu eylemci”, “beyinsiz” vb. diyerek karalayan düzen sözcülerinin, gençliği işsizliğe ve geleceksizliğe mahkum ettiği, gözaltı ve soruşturma ile yıldırmaya çalıştığı vurgulandı.


Kocaeli’de Ekim Gençliği satışı

Kocaeli Üniversitesi Ekim Gençliği okurları Ekim Gençliği satışı gerçekleştirerek gençliği mücadeleye çağırdı.

Yemekhane içinde başlayan satış, sosyal tesisler önünde devam etti. Fakültelerin kantinlerinde de satış yapılırken öğrencilerle sohbet edildi. Parasız eğitim, öğrencilere dönük devlet terörü ve geleceksizlik üzerine konuşmalar yapıldı. Çalışma kapsamında öğrencilerin olumlu tepkileriyle karşılaşıldı.



Genç-Sen çalışmalarından

Kadıköy’de eylem

Genç-Sen “YÖK’ü kaldıralım, söz hakkımızı alalım!” şiarıyla başlattığı eylemlerin ikincisini 23 Aralık akşamı Kadıköy’de gerçekleştirdi. Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplanan Genç-Sen’liler araç trafiğini durdurarak İskele Meydanı’na yürüdüler.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda son dönemde öğrencilere yönelik artan polis şiddeti teşhir edildi. Yürüyüş çevredekiler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı ve pek çok kişi alkışlarla eyleme destek verdi.

İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında öğrencilerin baskı ve zor aygıtlarıyla, karalama kampanyalarıyla susturulmak istendiği belirtildi. Ayrıca açılan tüm soruşturmaların geri çekilmesi, yeni soruşturmaların açılmaması ve Beşir Atalay’ın istifa etmesi talep edildi. Eyleme yaklaşık 90 kişi katıldı.


Öğrenciler tabak kırdı

İzmir Ege Üniversitesi kampüsünde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Bornova Öğrenci Yurdu’nda bir süredir yemekhanedeki yemeklerin kalitesi ve fiyatları yurt öğrencilerini rahatsız ediyordu. Bunun üzerine Genç-Sen Yurt Birimi, yemekhane fiyatlarının düşürülmesi ve yurt ücreti karşılığında verilen fişlerle alınan yemeğin öğrencilerin karnını doyurabilecek düzeyde olması talebiyle dilekçe toplamaya başlamıştı. Öğrenciler ayrıca her akşam yemekhanede alkışlarla, çatal-kaşıkları tabaklara vurarak yurt yönetimine seslerini duyurmaya çalıştılar.

Yurt önünde açılan masalarda toplanan bin dilekçe, 23 Aralık günü yapılan eylemden sonra Yurt-Kur Müdürlüğü’ne teslim edildi. Yemekhane sorunlarını dile getirmek için alkışlı protestoya katılan öğrencilerin ise kimlikleri alınarak yurttan atılmakla tehdit edildikleri anlatıldı. Basın açıklanmasının ardından eyleme dikkat çekmek amacıyla öğrenciler yanlarında getirdikleri tabakları yere atarak kırdılar.


“Nasıl bir üniversite?”

YTÜ’de bir haftadır afişler ve Kampüs gazetesi dağıtımlarıyla çağrısı yapılan söyleşi gerçekleştirildi. Tonoz Kafe önünde açılan Genç-Sen masasında toplanan öğrenciler “Nasıl bir üniversite?” başlığını ele aldılar.

Söyleşide “özerk ve demokratik üniversite” kavramı da tartışıldı. Canlı geçen söyleşi, özerklik üzerinden daha ayrıntılı bir incelemenin ihtiyacı ortaya konarak noktalandı.


Haftalık toplantılar sürüyor

Eskişehir Genç-Sen haftalık toplantılarına devam ediyor. 25 Aralık günü yapılan toplantıda iki ana başlık öne çıktı. Birinci başlıkta hafta içi Genç-Sen üyelerine yapılan saldırı ele alındı. Öğrencilerin Genç-Sen üyelerine sahip çıkması ve daha sonraki eylemleri desteklemeleri üzerine konuşuldu.

İkinci başlıkta ise rektörlüğün kendi isteğiyle öğrencilerle görüşmesi ve 3 Ocak’ta öğrencilerin rektörlüğe sunacağı talepler tartışıldı.


Kocaeli çalışmaları

Kocaeli Üniversitesi’nde 23 Aralık günü söyleşi gerçekleştirildi. Hakkını arayan öğrencilere yönelik polis terörü, eğitimin ticarileşmesi ve formasyon hakkının gasbedilmesi ve yetkin mühendislik vb. konuları ele alındı. KOÜ’de neler yapılabileceği üzerine de tartışmalar yapıldı.

Umuttepe yerleşkesinde 29 Aralık günü Kampüs’ün satışı gerçekleştirildi. Yemekhane içinde, sosyal tesislerin önünde ve fakültelerin kantinlerinde yapılan satış ilgiyle karşılandı.

Ekim Gençliği / İstanbul – İzmir – Eskişehir - Kocaeli