29 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/05

 Kızıl Bayrak'tan
Taban inisiyatifi zaferin
biricik güvencesidir!
TÜSİAD’ın “demokrasi” vaazları
F tiplerinde
direnen insan olma bilincidir!.
TEKEL direnişine destek eylemleri
“Genel grev” çağrısı yayılıyor...
TEKEL işçileri panelde buluştu
İzmir’de Metal İşçileri Buluşması gerçekleşti.
Entes direnişçisiyle konuştuk.
Entes’te direniş güncesinden.
İşçi ve emekçi hareketinden...
Popülizm ve sosyalizm
Paralı eğitiminiz, eleme sınavlarınız, staj ve atölye sömürünüz sizin olsun!
Gelecek bizim!
DLB’lilerden eğitim
sistemine karne
Ahmet Öncü ve Ahmet Hasim Köse ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk
TEKEL işçileri ile
direniş süreci üzerine konuştuk.
Emperyalist işgale “sivil kılıf
Stuttgart’ta TEKEL işçileriyle
dayanışma etkinliği
İktidar kavgası derinleşiyor - M. Can Yüce
Direnişçi TEKEL işçisi
Aygün Taşkın’a mektup
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


TEKEL işçileri panelde buluştu


TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi, 25 Ocak akşamı saat 19.00’da Türk-İş Genel Merkezi karşısındaki Jeoloji Mühendisleri Odası’nda panel gerçekleştirdi.

“Sınıf Hareketi, mücadele ve grev deneyimleri”, “Direnişin zaferi için ne yapılmalı?”, “Kölelik yasaları 4/B, 4/C ne getiriyor, farkları var mı?” başlıklarının yer aldığı panelde konuşmacı olarak Tez-Koop-İş Sendikası Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır ve BDSP temsilcisi yer aldı.


Direniş komiteleri kurulmalı

İlk olarak sözü alan BDSP temsilcisi konuşmasında sosyal yıkım saldırılarına değindi. 4/B ve 4/C’nin işçi ve emekçileri köleleştirme saldırılarının sadece bir kısmı olduğunu vurgulayan temsilci, TEKEL işçilerinin direnişinin ezilen, sömürülen milyonların direnişi olduğunu vurguladı. Konuşmada, TEKEL direnişinin bu yanıyla ayrı bir önem kazandığı ifade edilirken, direnişin kazanımının TEKEL işçisinin taban iradesini açığa çıkaracak adımları atmasına bağlı olduğu söylendi. Bunun için söz, karar inisiyatifinin TEKEL işçilerinde olduğu direniş komitelerinin kurulması gerektiği, ancak direniş komiteleriyle sendikal bürokrasi ve diğer tüm engellerin aşılabileceği söylendi. Direnişi kırma çabalarına ve sendikal bürokrasiye karşı verilen tekil ve dağınık tepkilerin tabandan, birlikle daha planlı ve sonuç alıcı olabileceği vurgulandı. Son olarak direnişe karşı gerçekleştirilecek herhangi bir saldırıya karşı işçi savunma birliklerinin oluşturulması gerektiği vurgulayan BDSP temsilcisi sözü Volkan Yaraşır’a bıraktı.

Eylemli süreç daha etkin örgütlenmeli

Volkan Yaraşır, kapitalizmin krizlerinin tarihsel evrelerini anlatarak konuşmasına başladı. 4/C ve 4/B gibi kölelik saldırılarının 1983’te hazırlanan ve iki aşamada uygulanan neo-liberal saldırıların bir parçası olduğunu vurguladı. Dünya genelinde hayata geçirilen neo-liberal saldırılara karşı gerçekleştirilen direnişlerden bahseden Yaraşır, TEKEL direnişinin ayrı bir yere sahip olduğunu vurguladı. Konuşmasının devamında TEKEL direnişinin tüm işçi ve emekçilerin direnişi haline geldiğini ifade eden Yaraşır, direnişin, önündeki engelleri aşarak kazanıma doğru yürümesinin teminatının taban örgütlenmeleri olduğunu belirtti. Volkan Yaraşır, TEKEL işçilerinin direniş komiteleri ve savunma komiteleri oluşturarak bu davayı kazanıma doğru götürmeleri gerektiğini söyleyerek, pasif eylem biçimlerinin aşılması, eylemli sürecin daha etkin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı.

TEKEL işçileri komitelerin acil ihtiyaç olduğunu vurguladı

Volkan Yaraşır’ın sunumunun ardından söz işçilere verildi. Söz alan işçiler komitelerin acil ihtiyaç olduğunu vurguladılar. Sendikanın direnişi pasifize eden tutumlarından rahatsız olduklarını ifade eden işçiler bunun ancak komitelerle aşılabileceğini vurguladılar. Ayrıca olası bir saldırıya karşı savunma komiteleri oluşturulması gerektiğine vurgu yaptılar.

Onlarca TEKEL işçisi söz alarak düşüncelerini ifade etti, sorular sordu. Son olarak programa katılan işçilerin kendi şubelerindeki arkadaşlarıyla komiteler oluşturulması için görüşmeler yapılması katılan işçiler tarafından ifade edildi. Serbest kürsü kısmının sonlandırılmasının ardından BDSP temsilcisi tekrar söz alarak kapanış konuşması gerçekleştirdi. Toplam tabloyu özetleyen konuşmasının ardından program son buldu.

Yüze yakın kişinin katıldığı panelin 70’ini TEKEL işçileri oluşturdu. Katılımcı işçilerin öncü işçi kimliğine sahip işçiler olması programın niteliğini ve düzeyini arttıran önemli bir etken oldu.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

Türk-İş’e genel grev çağrısı

26 Ocak günü konfederasyonlar TEKEL işçilerinin durumunu görüşmek üzere Türk-İş Genel Merkezi’nde toplantı halindeyken, ilerici ve devrimci kurumlar da çeşitli illerde Türk-İş bölge temsilcilikleri önlerinde gerçekleştirdikleri eylemlerle “genel grev” çağrısını yükselttiler.


İstanbul: Güvenli gelecek için genel grev!

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ve İşten Atmalar Yasaklansın Platformu’nun İstanbul’da örgütlediği eylemde birleşik mücadele çağrısı yapıldı. Saat 12.30’da Taksim AKM önünde bir araya gelen bileşenler “Bugün TEKEL, itfaiye, belediye işçilerine... Yarın hepimize! 4/C’ye hayır!” pankartı arkasında, yolu trafiğe kapatarak Türk-İş 1. Bölge binasına kadar yürüdüler.

Türk-İş önünde gelindiğinde açıklamayı İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen gerçekleştirdi. Açıklamada Erdoğan’ın işçi ve emekçilerin örgütlü gücünden, sömürü düzeninin sarsılmasından korktuğu için saldırganlaştığı belirtildi. “Sermayeye meydan okuyoruz; birleşik mücadele ile kazanacağımızı dosta düşmana ilan ediyoruz” diyen Demirdizen genel grevin ilmek ilmek örülmesi gerektiğini söyledi.

Eyleme Entes direnişçisi Gülistan Kobatan da katıldı.

Basın açıklamasının ardından açlık grevinde olan itfaiye ve Esenyurt Belediyesi işçileri ziyaret edildi. HSGGP ve İşten Atmalar Yasaklansın Platformu adına yapılan konuşmalarla işçilerin direnişleri selamlandı.

HSGGP bileşenleri gün boyunca Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde kararın açıklanmasını bekledi. KESK ve DİSK yöneticileri ile şube başkanları da açlık grevinde olan işçilere ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün bir konuşma yaptı. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşmalarıyla TEKEL, itfaiye ve belediye işçilerini selamladı.

Bekleyişin ardından konfederasyonların toplantı sonucu açıklandı. 28 Ocak Perşembe günü Erdoğan ile yapılacak görüşmenin sonucunun da yine Türk-İş 1. Bölge Müdürlüğü önünde açıklanacağı ifade edildi.


Bursa: “Her yer TEKEL, her yer direniş!”

Bursa’da, TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu 19.00’da Fomara Meydanı’nda toplandı. Sloganlarla yolu tek yönlü trafiğe kapatarak Türk-İş 8. Bölge Temsilciliği önüne yürüdü.

Türk-İş’i göreve çağıran platform bileşenleri burada attıkları sloganlarla TEKEL işçilerinin kararlı direnişlerinde yalnız olmadıklarını bir kez daha haykırarak, Türk-İş’i işçilerin taleplerine sahip çıkmaya ve genel grev ilan etmeye çağırdı.


Adana: “Türk-İş göreve, genel greve!”

Adana Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu Türk İş’i göreve çağırdı. Saat 12.30’da Türk İş 4. Bölge Temsilciliği önünde açtıkları “Türk İş göreve, genel greve” pankartı arkasında toplanan platform bileşenleri adına yapılan konuşmada Türk İş’in TEKEL işçilerinin taleplerine kulak vermesi ve genel grev ilan etmesi istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Bursa - Adana